Ingyenes információbiztonsági könyv karácsonyra: Hétpecsétes történetek II.

kimarite képe

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület még ősszel határozta el, hogy a műhelyükben készülő anyagok közül a Hétpecsétes történetek II című könyvet is elektronikusan ingyenesen elérhetővé teszi. Némi helyben járás után aztán a projekt felgyorsult, hogy egyfajta szakmai ajándékként mindenki fája alá tehessék ezt a 150 oldalt, mely az egyesület 2014. március 19-i 60. szakmai fórumán debütált.

A kiadvány előzménye a Hétpecsétes történetek című könyv, amely hasonló tematikával készült, azaz az ISO 27000-es szabványcsalád egyes szabványait különböző eseteken keresztül segített az olvasónak értelmezni.

A most megosztott könyvben az ISO/IEC 27001:2012 szabványban felsorolt szabványokon túl további olyan szabványokat is bemutatnak a szerzők, amelyek logikailag – és számozását tekintve is – a szabványcsaládba sorolhatók. A kiadvány célja azoknak a szabványoknak a bemutatása volt, amellyel kapcsolatban a könyv szerzői gárdája megfelelő szakértelemmel bír. A bemutatott összesen 24 szabvány – a szabványcsalád bemutatása itt sem teljes körű – célja a figyelemfelkeltés, rávilágítás az esetek kapcsán az információ- és adatvédelem fontosságára.

A szerzők minden egyes esetben:

  • pontosan megnevezik az eredeti angol szabványt
  • megadják annak magyar fordítását
  • átfogóan bemutatják a szabványt
  • egy életszerű helyzetet mutatnak be az adott szabvánnyal kapcsolatosan
  • néhány elgondolkodtató kérdéssel, valamint információ- és adatvédelmi szempontú megközelítéssel rávilágítanak az esetek információbiztonsági aspektusára
  • az utolsó részben röviden bemutatják a vonatkozó szabványnak egy fejezetét, amelynek teljesítésével talán elkerülhető lett volna az esetben leírt incidens

A Hétpecsétes történetek II. könyvet dr. Ködmön István szerkesztette és megírásában 9 szerző segédkezett: Cseh Zsolt, dr. Dósa Imre, Kesselyák Péter, dr. Ködmön István, Molnár László, Móricz Pál, Nagy Péter, Tarján Gábor és Redler Sándor.

A közkinccsé tétel ötletének megvalósításában az egyesület új médiapartnere, a Digitalstand működött közre, akiknek az oldalán a könyv számos másik IT fókuszú kiadvánnyal együtt található meg.

Az egyesület reméli, hogy ezzel is hozzájárul az információs társadalom előnyei mellett jelentkező fenyegetettségek kockázatarányos kezeléséhez.

A szabványokkal foglalkozó szakmai könyv sokak számára hasznos lehet.

A hír forrása: ITcafé
A kép forrása: Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület
 

Ingyenes információbiztonsági könyv karácsonyra: Hétpecsétes történetek II.
Ingyenes információbiztonsági könyv karácsonyra: Hétpecsétes történetek II.