Teljes Flatpak támogatás a Linux Mintben

meskobalazs képe

A Linux Mint a legújabb disztribúció, amely beáll a Flatpak mögé, a várt „következő generációs” Linuxos alkalmazásterjesztési platform mögé.

A projekt szerint a következő, Linux Mint 18.3 kiadás alapból „teljes Flatpak támogatással” érkezik. Ez Linux Mint Szoftverkezelő integrációt is tartalmaz.

“[A Flatpak] nagyon biztató számunkra, és a megvalósítása már nagyon stabil,” mondja a Linux Mint a legfrissebb havi hírlevelükben:

„Azt reméljük, hogy további lendületet kap, és teljes támogatást adunk hozzá a Linux Mint 18.3-ban.”

A Flatpaknak saját szakasza lesz a Linux Mint Szoftverkezelőben

A Linux Mint 18.3 Flatpakkal előtelepítve és előre beállítva érkezik, a két legnépszerűbb Flatpak tárolóval: a „Flathub” alkalmazásbolttal, és a gnome-apps-szal, amelyet főleg az upstream GNOME fejlesztők használnak.

Hogy könnyű legyen a felhasználóknak a Flatpak appok megtalálása és telepítése, a Linux Mintben egy új szakasz került hozzáadásra a Szoftverkezelőben.

A legfrissebb appok Linux Minten

A Flatpak az „asztali alkalmazások összeállításának és telepítésének következő generációs technológiájaként” lett beharangozva, amely több Linux disztribúcióban is biztonságosan működik. A PPA-kból telepített alkalmazásokkal ellentétben, a Flatpak appok saját, izolált környezetükben futnak. Ez a homokozó tartalmaz mindent, amely az app futtatásához szükséges (a függőségek megoszthatóak az alkalmazások között). Ez azt is jelenti, hogy a Flatpakkal ugyanazon alkalmazás több verziója futtatható egymás mellett, bárminemű probléma nélkül.

Ez a megoldás szinte a Linux Mintre lett szabva, mivel az stabil LTS alapokra épül. A disztribúciót rendszeresen kritizálják, mert „elavult szoftvereket” szállít. Többé már nem. A Flatpakkal a Linux Mint felhasználók – elméletben – képesek lesznek arra, hogy a legfrissebb szoftvereket telepítsék – még a stabil LTS alapokon is – anélkül, hogy a hiányzó függőségekkel és a csomagütközésekkel bajlódjanak, vagy harmadik féltől származó PPA-któl függjenek.

És ez könnyebbé teszi az appkészítők dolgát is, ahogy a Mint kiemeli:

“[A Flatpak] triviálissá teszi az upstream fejlesztők számára a csomagjaik terjesztését a Linux felhasználók számára, nem kell foglalkozniuk az ezernyi disztribúcióval, és a számos alappal, amelyet támogatunk.

A felhasználók további forrásokat (távoli tárolók) is hozzáadhat azok mellé, melyekkel a Linux Mint érkezik, anélkül hogy bármi elromolna. Ez a plusz rugalmasság fontos a disztribúcióknak, a szoftverfejlesztőknek és a végfelhasználóknak egyaránt, akik közül sokan szeretnének egyéni vagy privát tárolókat használni.

A Flatpak buktatói

A sok lehetősége mellett, a Flatpaknak, ahogy a Snapeknek is, van néhány buktatója. Jelenleg elütnek a többi alkalmazástól, mert az alapértelmezett Adwaita GTK+ témát használják. A Mint szerint idővel a Mint-X/Mint-Y témákat fogják használni, de valószínűleg nem a 18.3-ban.

A Flatpak appok frissítésének vezérlése is kicsit nehézkes. Általában ez bejelentkezéskor megtörténik, de lehetnek esetek, amikor nem kívánatos ez a „láthatatlan” frissítés. Valamiféle vezérlésnek meg kellene jelennie.

Végül a Mint megemlíti, hogy a Flatpak appok nem menthetőek és telepíthetőek újra az (új) Mint mentési eszközzel.

A cikk eredetije az OMG! Ubuntu! blogon jelent meg.

Hozzászólások

kami911 képe

Akkor snap vagy flatpak? Egy

Akkor snap vagy flatpak? Egy menő fejlesztőnek akkor a deb, a rpm, tar.gz, aur, snap, appimage mellett, jo ha a flatpak-et is támogatja? Most még 32 biten és persze 64-en is. Persze még adhat repot is mindegyikhez. Amúgy a flatpak lehet valahogy repoba tenni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
meskobalazs képe

Akkor snap vagy flatpak? Egy

#1 Jelenleg az van, hogy a Snap bár a Canonical szerint nem kötődik Store-hoz, de a gyakorlatban meg de, lényegében csak az Ubuntu Store van. Ezzel szemben a Flatpak alapvetően úgy lett felépítve, hogy tárolók vannak, és lehet csinálni sajátot, nem kell beérni a Flathubbal. A Flatpak előnye a DEB, RPM, stb. társai mellett az, hogy fejlesztés közben is lehet és érdemes használni, így nem plusz macera, hanem része a fejlesztésnek (ez elvileg a snapre is igaz). Szvsz. ha valaki fejleszt, akkor jelenleg a legjobb módszer a Flathubra kipakolás, valamint egy szurokgolyó :) Ha elég népszerű lesz a cucc, akkor lesz érdemes a klasszikus csomagokkal bíbelődni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve