Linux Mint blog havi hírek - 2017. augusztus

kami911 képe

A Linux Mint fejlesztői nagyon köszönik a rengeteg támogatást és segítséget, amelyet a közösségtől kapnak. A fejlesztések tovább zajlanak, hogy elkészüljön a Linux Mint következő, 18.3-as kiadása.

Mentéskezelő

A mentéskezelő szinte teljesen újra lett írva. A fejlesztők átnézték a megjelenéssel és működéssel kapcsolatos igényeket. Az új eszköz valahogy így fog kinézni:

 

Arra jutottak, hogy csökkentik a mentéskezelő feladatait, azért hogy a rá szabott feladatokat minél jobban ellássa.

A Mentéskezelő futtatásához nem kell többé jelszót megadni, mert az eszköz nem rendszergazda „root” jogosultsággal fog futni. Adatok mentésénél nem kell többé megadni a forrást és a mentés típusát megadni, és további beállításokkal sem kell vesződni. Ezt a programot a fejlesztők olyanná alakították, hogy kizárólag a „home” mappában található személyes adatok mentésére legyen alkalmas. Az összes fájl egy tar archívumba kerül. A fájlok visszaállításánál a fájlok ugyanerre a helyre kerülnek visszaállításra, az eredeti jogosultságokkal és időbélyegekkel.

Természetesen a mentés során lehetőség adódik megadott mappák és fájlok kihagyására, amelyek a további mentéseknél is automatikusan ki lesznek hagyva. Ez azért így működik, hogy minél könnyebb legyen rendszeres mentéseket készíteni.

Alapértelmezésként a .rejtett mappákban található gyorsítótárak és beállítások, valamint a saját mappában lévő rejtett nem kerülnek mentésre, de lehetőség van arra, hogy ezeket is részben vagy egészben mentse a szoftver. Ezek a beállítások szintén eltárolásra kerülnek, így a későbbi mentés készítésekor használhatók ezek a beállítások.

A telepített szoftverek listájának mentése szintén egyszerűbbé válik. Ahelyett, hogy több ezer telepített szoftvercsomagot jelenítene meg az eszköz – a telepített csomagok számának megjelenítéséhez terminálból használható a „dpkg -l | wc -l” parancs – a Mentéskezelő csak a Szoftverkezelőből kézzel telepített csomagokat jeleníti meg.

 

Az új Mentéskezelő jóval kisebb és modernebb forráskóddal rendelkezik. Az eszköz gyorsabb és stabilabb, különösképpen a tömörítéssel és többszálas működéssel kapcsolatos részeknél. Ahogy az a Szoftverkezelőnél is volt, a program APT csomagkezelő szolgáltatásait az Aptdaemon programkönyvtár biztosítja.

Ablakok folyamatjelzői

Amikor egy alkalmazás valamilyen hosszabb műveletet végez általában folyamatjelző sávot jelenít meg. Ahelyett, hogy ész nélkül az ember csak várjon és várjon addig, amíg a folyamatjelző sáv eléri a 100%-ot, általában kihasználja a lehetőséget, és más mást csinál, vagy internetezéssel foglalja el magát. A probléma ilyenkor az, hogy honnan lehet tudni, hogy egy adott művelet befejeződött, ha nem látszik a folyamatjelző sáv. Hogyan lehet megfigyelni a művelet előrehaladását egy minimalizált ablaknál, ha egy másik ablak van kiválasztva?

Néhány alkalmazás esetében, mint amilyen a Pendrive formázó vagy a Nemo fájlműveletek esetében megoldás, hogy az ablak címsora megváltozik, megadva a folyamat aktuális állapotát. Ezzel a megoldással a százalékban megadott folyamatjelzés nem csak az ablakban, hanem a Panelon is követhetővé válik.

A Windows 7 fejlesztői azonban ezt még jobban csinálta, amikor implementálták a rendszerbe, hogy az alkalmazás képes legyen jelenteni a hosszú folyamatok állapotát a szoftverkörnyezetnek.

A Linux Mint fejlesztői elhatározták, hogy ezt a képességet elérhetővé teszik Linux alatt is a LibXapp programkönyvtárban.

A LibXapp egy C nyelvű programkönyvtár, amely elérhető a legtöbb Linux-terjesztésben. Ez az eszköz dinamikus csatolásokat biztosít számos nyelvhez a GIRepository-n keresztül.

Íme egy rövid példa Pythonban:

import gi

gi.require_version('Gtk', '3.0')

gi.require_version('XApp', '1.0')

from gi.repository import Gtk, XApp

 

window = Gtk.Window()

window.set_title("My Window")

window.show()

 

XApp.set_window_progress(window, 50)

XApp.set_window_icon_name(window, "info")

 

window.connect("destroy", Gtk.main_quit)

 

Gtk.main()

Ahogy az látható, az alkalmazás képes elküldeni az folyamat állapotát (50% ebben az esetben) az ablakkezelőnek egy egyszerű XApp.set_window_progress(window, 50) eljáráshívással.

Cinnamon 3.6-os verziójában ez majd így lesz látható:

 

A programkönyvtár biztosítja továbbá a GtkWindow osztályt is amely a Gtk.Window osztályból származik, és így ezek a szolgáltatások közvetlenül elérhetők a példányosított objektum számára is.

import gi

gi.require_version('Gtk', '3.0')

gi.require_version('XApp', '1.0')

from gi.repository import Gtk, XApp

 

window = XApp.GtkWindow()

window.set_title("My Window")

window.show()

 

window.set_progress(50)

window.set_icon_name("info")

 

window.connect("destroy", Gtk.main_quit)

 

Gtk.main()

Ebben a példában ugyanaz a hatás, de az ablakra közvetlenül került meghívásra a set_progress(50) eljárás. Az ablak folyamatjelző a Linux Mint 18.3 verziójában érkezik majd meg, és egyelőre csak a Cinnamon asztali felületnél érhető el a következő alkalmazások esetében:

  • Nemo (fájlműveletek)
  • Mentéskezelő
  • Szoftverkezelő
  • Illesztőprogram-kezelő
  • Pendrive formázó
  • Pendrive lemezkép-író

A fejlesztők fontolóra vették, hogy ezt a fejlesztést a MATE, a Caja fájlkezelő és a Synaptic is megkapja (valamint vele együtt a Synaptic-ot használó alkalmazások is, mint a Frissítéskezelő, a Nyelvek és a Szoftverforrások eszközök is).

Egyéb fejlesztések

  • A Cinnamon hálózatkezelő kisalkalmazás képes lesz a vezeték nélküli hálózatok kézi keresésére (rescan).
  • A Feltöltéskezelő és a Weboldalblokkoló nem lesz az alap szoftverkészlet része. A programok továbbra is elérhetők lesznek a csomagtárolókból, de nem lesznek alapértelmezetten telepítve.

 Támogatás

Ebben a hónapban 11,318 dollár adomány gyűlt össze, összesen 451 nagylelkű felajánlótól.

Amennyiben fontosnak tartod a Linux Mint-tel kapcsolatos munkákat, támogathatod a projektet a következő címen: www.linuxmint.com/donors.php

A hazai Linux Mint közösség munkáját közvetlenül itt tudod támogatni: linuxmint.hu/tamogatas

A támogatók részletes listáját és az eredeti hírt itt találod.