Legyen a neve Szilvia! - Linux Mint blog havi hírek - 2017. szeptember

kami911 képe

A Linux Mint 18.3 verzió kódneve

A Linux Mint 18.3 neve „Sylvia” lesz. A Sylvia név magyar formája Szilvia. Jelentése: erdőből való – a latin silvania után. A Szilvia a Szilviusz férfinév női párja. A római mitológiában Rhea Silvia Numitor leánya, Romolus és Rémus anyja. Szilvia nevű hölgyek november 13-án ünneplik névnapjukat. Híres Szilviák: Bach Szilvia – humorista, Péter Szabó Szilvia – énekes, Sass Sylvia – operaénekesnő.

Mentéskezelő

A felhasználók visszajelzései nyomán a programozók továbbfejlesztették a Mentéskezelőt és felismerték, hogy szükség van egy rendszermentést és rendszer-visszaállítást készítő alkalmazásra is.

A fejlesztők egyeztettek a Timeshift-et készítő Tony George-zsal.

A Timeshift egy kiváló eszköz a rendszer pillanatfelvételek, mentések készítésére. Remek összhangban van a most már csak felhasználói adatokat mentő Mentéskezelővel.

Mind a két alkalmazás alapértelmezetten telepítve lesz és kiegészítik egymást a Linux Mint 18.3-as verziójában.

A fejlesztők együttműködnek a Timeshift fordítások jelenlegi helyzetének és az asztali integráció javításán. Bekerül az alkalmazásba az ablak folyamatjelzés és a HiDPI támogatás is.

A Timeshift alkalmazás fordításában a Launchpad-on lehet közreműködni: https://translations.launchpad.net/linuxmint/latest/+pots/timeshift.

A Timeshift forráskódja a Githubon érhető el: https://github.com/teejee2008/timeshift.

Hibajelentő

Az előző fejlesztési ciklus végén szó volt róla, hogy készül egy olyan alkalmazás, amely információt szolgáltat a felhasználók számára és segít elhárítani az esetleg felmerülő problémákat. Nagy fába vágták a fejszéjüket a fejlesztők és nem volt egyáltalán biztos, hogy ez az alkalmazás elkészül-e erre a kiadásra. Az alkalmazás, amelynek neve mintReport, azaz Hibajelentő elkészült és a Linux Mint 18.3-as verziójával érkezik majd meg.

A program hibajelentéseket, összeomlási jelentéseket gyűjt. Az apport-ot használja az összeomló alkalmazásokról szóló jelentések elkészítéséhez. A Hibajelentő összegyűjti ezeket a jelentéseket és veremlenyomatokat (strack trace) készít a jelentések kiegészítéseként.

A tapasztalatlan felhasználók nemigen tudják, hogyan készíthetnének veremlenyomatot , amely információ viszont életbe vágóan fontos lehet egy-egy fejlesztő számára, amikor nem tudják reprodukálni saját környezetükben a hibát. Ez az eszköz mindenki számára sokkal egyszerűbbé teszi a veremlenyomatok készítését.

A program továbbá segít a hiányzó hibakeresési szimbólumok (-dbg csomagok) telepítésében és figyelmeztet a hibát okozó eltérések esetében.

A Linux Mint 18.3 már alapértelmezetten tartalmazni fogja a Hibajelentő eszközt és a szükséges hibakeresési szimbólumokat is.

Cinnamon fejlesztések

A HiDPI már alapértelmezetten be lesz kapcsolva a Cinnamon 3.6-ban.

A Cinnamon kiegészítők konfigurációs alkalmazása teljes felújításon esett át (kisalkalmazások, asztalkalmazások, kiterjesztések és témák).

A Nemo bővítmények képesek megadni a beállításukra szolgáló program nevét a Nemo számára. Ezeknél a bővítményeknél a beállítások párbeszédablakban egy „Beállítás” gomb lesz majd elérhető:

Így a bővítmények könnyeben integrálódnak a felületben és a beállítási lehetőségek nem zavarják össze az alkalmazás menüit.

További fejlesztések

Az Illesztőprogram-kezelő tovább tökéletesített HiDPI támogatást kap, valamint jobb eljárás kerül a CPU felismeréshez és a megfelelő mikrokód csomagok telepítéséhez.

A Synaptic-ot használó alkalmazások párbeszédablakai (Frissítéskezelő, a Nyelvek és a Szoftverforrások) rendelkezni fognak az újonnan fejlesztett folyamatjelzővel, amely a Panelon is nyomon követhetővé teszi a hosszú műveletek lefolyását.

A Xreader PDF-olvasó eszköztára kapott egy kis figyelmet a fejlesztőktől. Az előzmények helyett navigációs gombok jelentek meg az eszköztáron. Az előzmények továbbra is elérhetők a menün keresztül. A két nagytási gomb fel lett cserélve és az Xapp-okon átívelő konzisztencia jegyében nagyítás visszaállítása gomb is került az eszköztárra. Az Xreader továbbá képes érzékelni a képernyő valódi méretét, így a 100%-os méretnél a képernyőn megjelenő méret megegyezik a papírra nyomtatott dokumentum méretével.

Az Xplayer médialejátszóban a teljes képernyős üzemmód letisztultabb megjelenést kap, amely az ablakos üzemmóddal sokkal egységesebb megjelenéssel bír.

A Nemo előnézete animált GIF támogatást kapott.

A Nemo bővítmények, a cinnamon-session és a cinnamon-settings-daemon fordítását most már a Cinnamon fordítók végzik.

Támogatás

Ebben a hónapban 9 151 dollár adomány gyűlt össze, összesen 429 nagylelkű felajánlótól.

Amennyiben fontosnak tartod a Linux Mint-tel kapcsolatos munkákat, támogathatod a projektet a következő címen: www.linuxmint.com/donors.php

A hazai Linux Mint közösség munkáját közvetlenül itt tudod támogatni: linuxmint.hu/tamogatas

A támogatók részletes listáját és az eredeti hírt itt találod.