Zoneminder kérdések

Fórum: 

Volt itt a fórumba régebben videorögzítő (DVR) távoli elérése ügyben egy nekifutásom, most ismét próbálok nekiveselkedni a Zoneminder programmal.

Arra rájöttem ez egy webes alapú valami, szervert futtat talán és böngészőben jelenik meg, hasonlóan a Webadminhoz.
Telepítése simán lefutott, innetől akadtam el.
Az Alkalmazásmenübe nem tett semmit, háttérben nem fut,  a taskok között nem találom.
Terminálba beírva,
[tibi@tibi-manjaro ~]$ zoneminder
bash: zoneminder: parancs nem található
[tibi@tibi-manjaro ~]$ zoneminder.desktop
bash: zoneminder.desktop: parancs nem található
Ez utóbbi érdekes mert az ikonja ott van a /usr/share/applications könyvtárba, onnan indítva el is indítja a böngészőt de természetesen hibaüzenettel, 

A webhely nem érhető el
A(z) localhost visszautasította a csatlakozást

ami logikus is mert nem fut a daemonja vagy a szervere. 
Hogyan lehet ezt elindítani?

 

kimarite képe

systemctl enable zoneminder ; systemctl start zoneminder

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

systemctl enable zoneminder ; systemctl start zoneminder

#1 Ha kamera rendszerhez szeretnéd használni ...
-- lehet, a tiedhez nem lehet (https://linuxmint.hu/forum/keresek-dvr-szoftvert), de
-- megpróbálhatod:

A zoneminderhez kell egy webszerver, LAMP, mivel lényegében egy weboldal. Ha telepítetted a zonemindert, eléred a http://localhost/zm vagy a http://127.0.0.1/zm címen!
Jelzem én is ráfutottam erre, vakartam is a fejem, hogy hol a parancsikon :D

http://ubuntu.hu/node/17147#comment-281969

Nekem egy 11 kamerás rendszerem müködik. 5 kamera 704x576 felbontás 1 FPS, 6 kamera 640x480 1 FPS, bekapcsolt mozgásérzékelés, zonák mindenhol. Nappali időszakban, mikor sok a mozgás rendesen megeszi a gépet (3 GHz P4 HT 1 GB Ram) nem nagy gép de akkor mikor beüzemeltem elég jónak számított. Ja lassan másfél éve megy a rendszer, különösebb fennakadás nélkül.
https://hup.hu/node/22785#comment-389950

Linux alatt a ZoneMinder használható például ilyen célra.
Van belőle komplett Live ISO is, mely kipróbálható és utána telepíthető. Bár mostanában nem frissült.
Sok beállítási lehetősége van. Én régebben nézegettem csak.

https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1794417.html#1794417

Ubuntu Wiki: https://wiki.zoneminder.com/index.php/Ubuntu?
FullCircle Magazin: https://margitzoltan.blogspot.com/p/linux.html

Megfigyelő rendszereinken a jól bevált ZoneMinder szoftvert használjuk, mely egyedien alakítható, testreszabható a felmerülő igények alapján. [*]

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Shinobi CCTV

#3 Másik: https://shinobi.video/
https://bitekmindenhol.blog.hu/2018/05/10/halozati_videorogzito_nvr_shinobi

Telepítés és mindenféle más információ:
https://gitlab.com/Shinobi-Systems/Shinobi/blob/master/README.md

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

systemctl enable zoneminder ; systemctl start zoneminder

#3 [tibi@tibi-manjaro ~]$ systemctl enable zoneminder
Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/zoneminder.service
→ /usr/lib/systemd/system/zoneminder.service.
[tibi@tibi-manjaro ~]$ systemctl start zoneminder
[tibi@tibi-manjaro ~]$
 

De ezek után sem látom a futó folyamatok között. Böngészőben továbbra is a Webhely nem érhető el.
Lamp,  lamp-server keresés eredménytelen az összes tárolóban.
A cikkig amiből idéztél én is eljutottam de sokra nem mentem vele, az hogy 2010-es gondolom nem számít, a program működése nem változott azóta, sajnos semmi érdemlegeset nem írtak az oldalon. Vagyis de, egy wiki link, azon most kezdem átrágni magam a google fordítóval, bár már az elején elakadtam,

"A Zoneminder telepítése asztali rendszerre előnyös lehet. Problémát is okozhat!
Ha az Ubuntu-val (Gnome, Unity, KDE, stb.) Biztosított asztali számítógépeket használja, használja a megfelelő Ubuntu szerver telepítési / frissítési utasításokat. Lehet, hogy telepítenie kell a taskel programot, hogy megkönnyítse a LAMP telepítését, mivel a legtöbb Ubuntu utasítás a LAMP-el létrehozott rendszerrel kezdődik.Ajánlott a Zoneminder telepítése a terminálról. Egy szoftver / csomagkezelő használata bajba kerülhet!

Ha olyan disztribúciót használ, mint a pénzverde, megtudja, hogy melyik Ubuntu rendszeren alapul a verziója, és használja a megfelelő Ubuntu szerver telepítést / frissítést. És végezze el az eljárást egy terminálról!"

Ez aztán nekem jól indul...  Nekifutok, aztán majd meglátom de már a lamp vagy mi szervernél elakadtam.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

systemctl enable zoneminder ; systemctl start zoneminder

#5 Ez lesz az én barátom, úgyérzem:
https://wiki.archlinux.org/index.php/ZoneMinder#Installation

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

systemctl enable zoneminder ; systemctl start zoneminder

#6 Itt és most feladtam.
7 órája nyűglődök vele, a zoneminder még sehol, persze mert kell neki egy szerver, apache feldob, mire ráguglifordítóztam hogy a service neve nem apache hanem httpd.service, kinőtt a szakállam. Indítani nem tudtam, a systemctl mindig  hibákra futott, vagy nem talál valamit vagy unknown vagy fail meg service does not exist,  valahogy sikerült startolnom a szervert, ezekután a localhostra semmi, a konfig fájlt meg se találtam, és ezek után még valami Python meg Sql vagy mi is kell neki  és egy leírás szerint ezeket is konfigolni kell. Hát nem.
Kim nem mondhatod hogy hamar feladom de a mai napom fele elment vele, és a végeredmény fényévekre. És lehet igazad van, a Zoneminder nem is alkalmas arra amire használni szeretném.
Köszi az eddigi segítségeket, tényleg kezdem azt hinni hogy én vagyok ennyire béna vagy rugalmatlan.

Mégegy ami nem tartozik ide de nem nyitok neki topikot mert szerintem ez is valami csak nálam előforduló megoldhatatlan földönkívüli bug,
azt tudom hogy 3 napja nyomtattam, ma akartam egy lapot és a nyomtatóból kijövő papíron egy 1 soros hibaüzenet, nem tudom konkrétan visszaadni, error ez a lényeg. Amit elkövettem az a Samsung lézernyomi újratelepítése, a hiba maradt. Csak én vagyok ilyen szerencsétlen ezzel az OS-el?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

systemctl enable zoneminder ; systemctl start zoneminder

#7 És a Shinobi CCTV?

Nézd, egy szerver telepítését, beállítását jobban nem tudom leírni, mint a saját wikije. Úgy szoktak megoldást keresni az emberek, hogy egy jelenségnél kérdeznek (itt), és nem az összegzéssel jönnek, hogy "próbáltam, de sehogy sem jó". Persze, ezzel nem vagy beljebb, de "ìgy szokták" ....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztonsági kamera kezelése Linux szerveren

#9 vannak szájbarágósabb leírások, igaz külföldiül, a neten, de a lényeg:

Akár Zoneminder, akár Shinobi, azzal számolni kell, hogy ménkű erős, és még annál is erősebb gép kell, igaz, hogy skálázható, de akkor is. (Tehát csak egy alap videorögzítés, akkor alap gép (nem noti, hanem erős PC), ha meg mozgáskövetés, akkor még erősebb, ha meg automatikus arcra zoom, akkor még erősebb, stb...

Az amúgy is sokba kerülő gép egy dolog, a másik, hogy milyen kamerákat támogatnak, ami leginkább HKVISION, azaz, nem olcsó.

Távoli eléréshez kell VPN.

A lényeg, ezekre építeni megfigyelő rendszert csak vállalkozásnak éri meg.  Esetleg. Házi környezetbe értelmesebb DVR szettet venni, csak jól meg kell nézni, hogy mit tud (jófogás tele van elavult ilyenekkel, de van, akinek ez is elég)
(Az is lehet egy stratégia, hogy egy dzsunka DVR szett, és apránként a kamerákat jobbra cserélni.)

Jófajta DVR-t leginkább Kínából lehet jót rendelni, mivel az van, hogy az újdonságok ott jelennek meg leginkább, de most ebbe beleszól a vám is. Amire figyelni kell, legyen HD és tudjon IPv6-ot. Bár a manapság domináló DS-Lite internet hozzáférésekkel lehet ezzel sem megyünk sokra, több mint valószínű, hogy VPN-re szükség van.

Másik lehetőség Wifi-s kamerákat venni apránként, és számolni azzal, hogy ami Wifi, azt fel lehet törni, vagy lehet bannolni. Tehát jó ha SD kártyát is támogat a kamera, amire menti, amit lát. Ha elnyomják a wifit, és a DVR nem veszi a képet, a kamera SD kártyáján még meglesz a felvétel. Ez sem olcsó mulatság, de ez is attól függ, hány kamera kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ménkű erős, és még annál is

ménkű erős, és még annál is erősebb gép kell

Dehogyis..., a rögzítéshez nem kell, és egy-egy videó visszanézése sem több, mint egy átlagos videóé. Bulváros újságcikk címének persze, jó az idézet szöveg.

A hardveres támogatást például itt közlik:
https://wiki.zoneminder.com/Hardware_Compatibility_List

Nem a Zoneminder, és a Shinobi alkalmazásokról van szó, hanem sok minden más elolvasható más alkalmazásokról, megoldásokról is. Csak el kéne olvasni, amit belinkeltem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ménkű erős, és még annál is

#11 Dehogyis..., a rögzítéshez nem kell, és egy-egy videó visszanézése sem több, mint egy átlagos videóé.

Jellemzően nem egy kamera képét, hanem többét kell rögzíteni, folyamatosan. Ami tömörítést jelent, nem RAW folyamot, különben nincs az a HDD mennyiség ami elegendő lenne. És mindezt valós időben, mert folyamatosan vesz a kamera. Egy videó tömörítés nem izzasztja meg a procit? Megy 25 FPS-el legalább? Erős procival tuti. No és egyszerre 4? Vagy 6? Napi 24 órában?

És akkor még ott vannak, amit írtam, pl. legyen csak mozgás követés. (észleli a behatolót, és a kamera követi a mozgását, azaz, úgy fordul, hogy követni tudja). Ez valós idejű képelemzést feltételez, 25 FPS-el. Ez még külön erőforrást igényel. (arcra zoomolást ne is említsük)

Csak el kéne olvasni, amit belinkeltem.

Elolvastam, csak nem akartam minden posztjára reflektálni, csak arra, hogy aki Shinobival, vagy Zoneminderrel kacsingat, az mire számítson.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve