Wine fájltársítás, a program nem indul el

Fórum: 

Van egy kb. 20 éve használt MP3 lejátszóm, Windowsos portable, a neve 1by1. Nagyon szeretem, olyan háttérzenére való, ha a Zene mappámba megmutatom neki az 1. számot, végiglépked az almappákon és az összes zenét lejátssza, akár napokig.
238kB méretű és mindent tud ami nekem kell.
Ezokból ez az 1by1.exe van nálam betársítva az mp3 fájlokhoz.

Az eddigi Mintek és a Manjaro alatt semmi gond nem volt, társítás után bármilyen mp3-ra duplaklikk és indult a lejátszó.
Debian 10 alatt viszont hiába társítom, a jobbklikkre ki is írja legfölül hogy "Megnyitás ezzel: 1by1 exe", viszont némi egérkurzor ugrabugra és a panelon pörgés után nem történik semmi. Ha a lejátszót a saját könyvtárából kétkattal elindítom, akkor elindul, ha ezután egérrel belehuzigálom az mp3-akat akkor lejátssza őket, azaz jól működik.

Van valami megoldás hogy a megszokott módon, az audio fájlon duplaklikkel elinduljon a portable exe?

És ha már Wine,
a Manjaron ha elindítottam 4 windowsos portablét ( az előbb említett mp3 lejátszó, a 13 éves portable Mozilla Thunderbird, egy Bejeweled3 nevű játék és a Mario) akkor a panelon mind a négynek külön ikonja volt, most meg 1 összevont ikonja van. Arra kattintva felugrik mind és így kell választani. Nekem jobb lenne ha mindnek külön ikonja lenne.
Ez nem tudom Wine, vagy  KDE, vagy panel beállítási lehetőség lenne, Windowson ezt a "Tálca ikonok összevonása" menüpontba lehet ki-be kapcsolni de itt a Panel beállításokba nem találok ilyet.
 

1by1.exe

#1
Igazad van, nem 20 "csak" 16 éve, pirossal keretezve. Az mpglib.dll az 19 éves.
Most készült képernyőfotó.
https://mega.nz/file/N4RhGYBC#sTmeCbvup8GT7WE5kEFkb96shSq3vuislIlCeb3niww 

Tudom hogy van újabb de mivel ez 16 éve jó, így ezt használom.

Nincs most Linuxom, ahogy visszaemlékszek,
MP3-mon jobbklikk, legfelül van az alapértelmeztt alkamazás, alatta hogy más vagy társítás, tényleg nem emlékszek.
Arra klikk, lesz egy tallózás ikon, ott elnavigálni az 1by1 könyvtárba, az exét kiválasztani, oké, megkérdi mindig, igen mindig ezzel nyissa  és kész.
Manjaro alatt így kéttkatt bármilyen mp3-mon és nyílk a lejátszó máris a kiválasztott zeneszámmal.

Mindez KDE Dolphin alatt!!

Debiannál nem indult el a lejátszó csak pörgött a panelon és kilépett 5 sec múlva.
A kérdésem erre vonatkozott.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1by1.exe

#2 MP3-mon jobbklikk, legfelül van az alapértelmeztt alkamazás, alatta hogy más vagy társítás, tényleg nem emlékszek.
Arra klikk, lesz egy tallózás ikon, ott elnavigálni az 1by1 könyvtárba, az exét kiválasztani, oké, megkérdi mindig, igen mindig ezzel nyissa  és kész.

Igen, nagyjából így csináltam én is.

Manjaro alatt így kéttkatt bármilyen mp3-mon és nyílk a lejátszó máris a kiválasztott zeneszámmal.
Mindez KDE Dolphin alatt!!

Nem egészen kettő katt, ... azt hittem, eleve ott volt a lehetőség (nem fejtetted ki korábban, hogy be kell tallózni az EXE-t). És mindegyik fájlkezelő felajánlja.

Debiannál nem indult el a lejátszó csak pörgött a panelon és kilépett 5 sec múlva.
A kérdésem erre vonatkozott.

Erre nem tudok már válaszolni, mert elég elfoglalt voltam, mikor ezt a kérdést feltetted, aztán kiment a fejemből, hogy kérdezted. Most, hogy az 1by1 alkalmazást telepítettem, eszembe jutott a kérdés.
De nem az kéne, én hogyan oldottam meg, hanem az, te hogyan oldottad meg.
Sosem jutott eszedbe desktop fájlokat menteni? Meglenne, és csak bemásolod...

A 1by1 lényege, hogy könyvtárat nyit meg, és nem fájlt. Úgyhogy, az indítóba kell egy változó. Nálad is hiányzott, ezért nem nyílt meg, amikor könyvtárat nyitottál meg a Dolphinban. Menüből indul így:

wine "/home/debkim/.wine/drive_c/Program Files (x86)/1by1/1by1.exe"

Szóval a parancssorba kell egy változó még, de menü elemként elindul:

A Wine menüt egyszerű megoldással létre lehet hozni (MenuLibre):

A Manjaro nyilván máshogy oldja meg. De ..., maradj annál, ami a legjobban megfelel, vagy keresd a megoldásokat más terjesztéseknél és ne panaszkodj!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1by1.exe

#2 A portable-t honnan lehet letölteni? Biztonságos weboldalra gondolok...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

1by1.exe

#4 "A portable-t honnan lehet letölteni? Biztonságos weboldalra gondolok..."

Nem kell letöltened mert már a birtokába vagy.
A telepítője gyakorlatilag egy önkicsomagoló exe, (sajnos Win alatt minden .exe, sose tudni hogy elindítva a telepítője indul vagy maga program, max. a névből, pl. setup.exe az a telepítő, a program_neve.exe meg maga szoftver de ez se 100%), a futtatásnál megkérdi hova csomagolja ki saját magát.
Megadhatsz bármilyen könyvtárat, vagy ha az alapértelmezettbe tette akkor onnan kihúzva egy pendrivere, bárhol a világon futni fog Windows és Wine alatt.
Annyi hogy létre fog hozni az első futtatáskor egy .ini fájlt mert ebbe menti a saját beállításait.
Mekkora méretben, a képernyőn hol legyen indítva, szín, kinézet, skin beállítások, utoljára játszott zeneszám stb.
Ha ezen .ini nélkül indítod máshol, akkor az alapbeállításaival fog elindulni, ez érthető és létrehozza ott is az ini fájlt.
Mivel maga a program semmilyen registry bejegyzést nem hoz létre, ezért képes automatikusan portable lenni, ha az ini fájlt is viszed vele. 
A régi egyszerű szoftverek nagyon nagy hányada képes volt erre, pl. a Skypét telepítettem, a C:\Program Files könyvtárba települt.
Elindítottam, bejelentkeztem, használtam hetekig, aztán az egész C:\Program Files\Skype könyvtárat áthúztam pendrivere.
És ezt a pendrivet bármilyen Wines gépbe dugva, a rajta lévő Skypét indítva, ott volt minden azonnal, bejelentkezett, az összes eddigi csevegés stb.
Mivel a saját mappájába tárolt mindent.
Ez pl. egy Office 2000-rel már természetesen nem működött mert az irgalmatlan mennyiségű saját registry bejegyzést hoz létre, valamint manapság már nem működnek így  egyszerűbb programok sem.
De anno ez a megoldás nagyon jól működött.

Pár tesztszoftvert összecsomagoltam, töltsd le ezt, csomagold ki, indítgasd el az exéket.
Mindent úgy fogsz látni ahogyan én beállítottam és minden működni fog, max. a helyi mappaszerkezetet kell megmutatni nekik.
A NetMeter valószínűleg nem fog működni mert nálam más a wireless adapter neve, de ha beállítod a tiédet akkor máris mutatja a le-fel töltést. Nem kell virtuális Windows, a Linux Wine alatt mennek. Csak kíváncsiságból próbáld ki őket.
Nálad tuti nem fogják beborítani a gépet :-) 
https://mega.nz/file/81o3ACpB#7A-QCUXa_DhxxTTG-9zLGSv12oOxY1U6AbZEeunt-ds
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

1by1.exe

#5 A régi egyszerű szoftverek nagyon nagy hányada képes volt erre, pl. a Skypét telepítettem, a C:\Program Files könyvtárba települt.
Elindítottam, bejelentkeztem, használtam hetekig, aztán az egész C:\Program Files\Skype könyvtárat áthúztam pendrivere.
És ezt a pendrivet bármilyen Wines gépbe dugva, a rajta lévő Skypét indítva, ott volt minden azonnal, bejelentkezett, az összes eddigi csevegés stb.

Ööö, ez biztos, vagy milyen régen volt ez? Csak mert pont a windowsos Skype nagyon registry függő, a jelszót, bejelentkezést, kapcsolati adatokat a registry-ben tárolja. Akkor, amikor még nem vette meg a Microsoft, (ez már nagyon régen megtörtént),  még működhetett portable módon, de azok a régi Skype-ok ma már nem működnek, mert pongyolán mondva a régi szerverek, amikkel egyűtműködne már nem is léteznek. Volt egy átmeneti időszak, amikor még működhetet, mert volt a Skype-nak egy kiszolgálói változata is, ami az akkori szerverek tehermentesítését volt hivatott segíteni. Aki ezt telepítette, annak a gépe is részt vett a forgalom irányításban, de ehhez brutál erős gép kellett anno (3 GHz-es PIV-et elég jól megisszasztotta). Amíg ezek működtek, addig a régi Skype kilensek is működhettek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1by1.exe

#3 Az alkalmazásnak az %F környezeti változó kell. Csakis így nyitja meg pontosan azt a könyvtárat és annak tartalmát, aminek a megnyitását az egér jobb gombos menüben az alkalmazáshoz társítod (alkalmilag vagy maradandóan). Az alkalmazás könyvtárakat nyitásához való.
A menüben az indító parancssor így néz ki (az én saját könyvtárnevemmel):

wine "/home/debkim/.wine/drive_c/Program Files (x86)/1by1/1by1.exe" %F

Általában ezeket a változókat lehet alkalmazni:

%f The path to the first selected file or directory
%F The paths to all the selected files and directories
%d Directory containing the file referred to by %f
%D Directories containing the files referred to by %F
%n The first selected filename, without the path
%N All the selected filenames, without paths

#6 Köszi. Igen, látom, mik vannak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

1by1.exe

#6 Ez  bizony 2005-2008 kornyeken volt, amikor a Skype meg P2P alapon ment es a Microsoftnak koze nem volt hozza Maga a program akkoriban 6Mb meretu  volt  :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

1by1.exe

#8 Meg ráadásul nem is igen volt más, max. msn messenger, és maihoz képest korlátozott kilens szám. Azt ugye átlátod, hogy P2P alapon a dolog egymagában nem működik, soha nem is működött. Az, hogy bejelentkezel névvel, jelszóval, és a kliensel valakivel felveszed a kapcsolatot (azaz valahogy azonnal megtalálja, mely kilens éppen melyik IP cím mögött ücsörög) az csak úgy lehetséges, ha van min. egy szerver, amelyik folyamatosan nyilvántartja a kliens adatbázist, elvégzi az uthentikácót... A Skype is így működött, max. a komminikáció során ment az adatfolyam P2P alapon. Ahogy nő a felhasználói bázis, úgy nő a szerver igény. Ráadásul azóta a világ másképp is megváltozott, nem csak az internetre csatlakozó gépek számában, de biztonsági igények, titkosított adatfolyam, meg egyéb nyalánkságok tekintetében  is. Az a világ, ami akkor volt, már elmúlt. Voltak azóta csomó hasonló projektek, amik aztán sorra elbuktak. Az, hogy kis hordozható kommunikációs kliens, már nem működik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

1by1.exe

#9 Pontosan ahogy írod.

Én valahogy nem favorizálom a stabil mammutszervereket.
Távoli elérésre pl. a Teamviewer milyen jó, aztán jönnek a hátulütők.
Viber milyen nagyon jó, mert tényleg jó, aztán a beetetés után jönnek az árnyoldalak.

Én az IPV6 elterjedésével visszavárom a direkt konnektek feltámadását, két gép közötti, szervermentes kapcsolatot. Annak minden előnyével, a kliensek név nélküliségével, az adatok nem tárolódnak vadidegen szervereken stb. Én a szervereken éppenhogy a kisebb biztonságot látom, sokkalta kisebb bármilyen megoldással mint amikor 2 gép egymással beszélget.
A szerver feltörhető, az adatbázis kinyerhető, ellopható.
Elég egy pletykás mérges dolgozó.

Viszont a Direct Connect (DC) még szerencsére nem halt ki, vittem sokáig hubot is.
Sokszor igazi gyöngyszemekre lehet bukkanni ha végigmazsolázom pár felhasználó fájljait.
A torrent nekem soha nem jött be, az a DC-hez képest lelketlen valami. És ha nem újdonság (médiatartalomra értem) akkor sanszos hogy meg se található, kivették a seedlistből.
Viszont szerverkímélő, OS-t és egyéb hasznos dolgokat praktikus ezzel.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve