Vírusirtó, víruskereső, lemezkarbantartó

Fórum: 

Kedves Linux Mint felhasználók!

 

Új Linux felhasználóként sok akadályba ütközök. A jelenlegi az a vírusírtás-, keresés. A ClamAv (és a ClamTk) már telepítve vannak. Mint víruskereső eddig teljesen jól működtek.

Számomra a vírusirtó használata elengedhetetlen volt Windows 7 alatt. Itt Linux-nál viszont döntésképtelen vagyok az előbb említett programok használatának szükségességével kapcsolatban. Röviden: kell vírusírtó Linux alá? Természetesen tudom, hogy a Linux-ra ugyanúgy léteznek vírusok, mint Windows-ra, csak kevesebb van.

Ebben a rövid bekezdésben leírom mire használom jelenleg a gépem, hogy könnyebb legyen választ adni. Tevékenységeim kimerülnek a filmek és sorozatok nézésében, valamit egy-egy kis gépigényű Steam-es játék használatában. Emelett  a LibreOffice-ot és ritkán a Gimpet, illetve a kdenlive-ot használom. Erre pesze bárki rávágná, hogy ez csak ilyen lite-os, otthoni felhasználgatás, amiben igaza is van. DE... a sorozataimat a Sorozatbarát (nem hirdetés) oldalról szoktam nézni. Ez a webhely csak linkeket mutat a sorozat részeihez. Egyes linkek viszont a megtekinteni kívánt tartalom mellett felugró vírusos ablakokat is behoznak. Még nem próbáltam Linux-on használni az oldalt az előbb leírtak miatt.

Tehát ezen elfoglaltságok mellé kell vírusírtó???

 

Másik problémám az, hogy sehol sem találom a lemezkarbantartót, lemez töredezettség-mentesítőt.  Régen Win 7 alatt sokat használtam ezeket.  Nem tudjátok esetleg ezeket hol, milyen néven találom? Egyáltalán szükség van itt rájuk?

Linux Mint Sonya 18.2 (MATE 64 bit)

 

Köszönöm szépen előre is mindenkinek! Elnézést a kusza megfogalmazásért.

RE: Vírusirtó, víruskereső, lemezkarbantartó

A linux fájlrendszere más (modernabb, jobb) mint a windowsé ezért a töredezettséggel nem kell foglalkozni, jelentéktelen.
Vírusírtóra nincs szükség linuxon, tüzfalat érdemes bekapcsolni, beállítani. A "vírusbefogó" általában a képernyő előtt ül, és azt kell programozni, konfigurálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Vírusirtó, víruskereső, lemezkarbantartó

@#0 Nézz rá ezekre az alkalmazásokra is: rkhunter, fail2ban.
És esetleg a firejail-re. Példa:

-- egyetlen egyszer elkészíted a work -Firejail munka- könyvtárat

mkdir work

-- futtatsz egy alkalmazást a firejail-lel (tovvábu lehetőségek a linkelt oldalon)

firejail --private=/home/$USER/work firefox -no-remote

Forrás
https://firejail.wordpress.com/documentation-2/firefox-guide/

!Fontos. Figyelj, hogy a Firefox ne rendszergazda módban indultnak látszódjon. Ha ezt mutatja az ablak fejléce, úgyne használd, és azonnal zárd be. Ha megint úgy indulna (ahogy nem szabad) arra egy megoldásom van: indítsd el a szövegszerkesztőd így

firejail --private=/home/$USER/work geany

Nálam a Geany, nálad a Pluma (vagy amid van, azt helyettesítsd be)

firejail --private=/home/$USER/work pluma

Nálam nem rendszergazda tulajdonsággal indulnak a parancs futtatásával.

Zárd be a szövegszerlesztőt, majd próbáld megint a Firefox-szot (példa: böngésző) ..., most már nem rendszergazda jogosultsággal indul vélhetően, .. nálam nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Vírusirtó, víruskereső, lemezkarbantartó

#1 A linux fájlrendszere más (modernabb, jobb) mint a windowsé ezért a töredezettséggel nem kell foglalkozni, jelentéktelen.

Pontosabban: A Linux fájlkezelése más, mint a Windowsé (Persze a fájlrendszer is, ez nem kérdés).

A Linux úgy helyezi el a fájlokat, hogy nem szorosan egymás mögé, mint a WIN, hanem helyet hagy mindegyik után, ha növekednének, maradjanak egyben, így kevésbé töredezik. Ugyanakkor emelett is ritka esetekben előfordulhat, hogy szükséges a töredezettségmentesítés.

Erre vannak Linuxnak is eszközei:

Mappák / fájlok töredezettség mentesítésre használható a parancssors e4defrag program (sudo-val kell futtatni!).
Ha nincs telepítve: sudo apt-get install e2fsprogs (ez a csomag tartalmazza a fenti programot is)

Használat:  sudo e4defrag “elérési út”

Teljes rendszer particiót defragmentálni Live rendszerről érdemes a fsck -fn /dev/sda1 (sdxy - megfelelő betű szám, ami a partíciót azonosítja) paranccsal.

Forrás: https://thelinuxcode.com/defragment-hard-drive-ubuntu/

(Egyébként, ami a fájlrendszert illeti, ez inkább már hitvita kérdése. Az NTFS azért elég jól sikerült, nem jelenthető ki egyértelműen, hogy Ext4 / NFTS közül melyik a jobb)

Vírus kereső: Valóban szükségtelen a valós idejű vírusvédelem, ezért nem kell telepíteni feltétlenül viruskereső programot. Időnkénti ellenőrzésre vannak megfelelő eszközök, pl. ESET SysRescue. Ingyenes, letölthető ISO formátumban, bootolható pendrájvra érdemes kiírni, hogy a frissítéseket tárolni tudja.

Itt lehet letölteni: https://www.eset.com/int/support/sysrescue/

itt van leírva a használata (angolul):

https://support.eset.com/en/how-do-i-use-eset-sysrescue-live-to-clean-my-computer

Bár itt a leírás nem tér ki a Linux rendszerekre, de természetesen tudja a linuxos partíciókat is ellenőrizni, amúgy a Live rendszer is Linux. A rendszer UTC időbeállítást használ, egyes esetekben elállíthatja a rendszer időt 1 órával, erre figyelni kell (Linux esetében nem gond, de WIN esetében érdemes beállítani az órát ennek használata után)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Vírusirtó, víruskereső, lemezkarbantartó

#3 A lost + found könyvtár jelentősége is fontos:
https://www.tldp.org/LDP/Linux-Filesystem-Hierarchy/html/lostfound.html

Alapértelmezett mérete a rendszer partíció 5%-a.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve