szétesett képernyő

Fórum: 

sziasztok!

 

a segítségeteket szeretném kérni. másodszor fordul elő, hogy újraindítás után a képernyőn függőleges csíkok jelennek meg. olyan mintha a kép függőlegesen nagyon szét lenne húzva. sem a panel sem az asztali parancsikonok nem érhetőek el. nem monitor hiba, mert a másik fiók múködik. ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem,

okozhatja-e ezt a hibát a compizconfig?

visszaállítható-e a kép valahogy, pl. telepítő lemezről?

ha nem, akkor egy másik fiókból (amennyiben rendelkezik rendszergazdai jogokkal)?

ha egy másik fiókból törlöm a rossz fiókot és újat hozok létre, mi lesz a mappák tartalmával?

 

nem vagyok egy pc guru, ráadásul a linux mint-tel is még csak most ismerkedek, nem lesz egyszerű dolgotok de a segítségeteket előre is köszönöm :).

 

üdv

solt

 

balazs képe

Hello

Hello

 

compiz nincs LM-ben, te hegesztetted bele? Az okozhat gondokat. Vagy még a nem megfelelő vga driver-régi atik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

compiz nélkül is lehet élni

 Felejtsd el a compizt. Már nem fejlesztik.

Szerk:

Szedd le. Másik fiókból -- amennyiben rendszergazdai jogai vannak --  meg tudod tenni.

Ha egy másik fiókból törlöd a rossz fókot, akkor a hozzá tartozó mappák is törlődni fognak (bár lehet, hogy erre a rendszer rákérdez).

Mindenesetre rootként átmásolhatod a tartalmakat az új fiók mappáiba, de akkor ne felejtsd el átadni a tulajdonjogokat, az új fiók tulajdonosának az áthelyezett tartalmak felett. Különben csak rootként tudod megnyitni, mivel rootként is helyezed át.

Ez egy hasznos olvasmány lehet neked, bár nem mai, és egy-két dolog nem pont úgy van már, de pl a jogosultság kezelések még ugyanazok.
 

server.prociweb.hu/linux/doksi/Linux.pdf 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Jó kis doksi. :) Észrevehető

 Jó kis doksi. :) Észrevehető, hogy több mint tíz éve még mennyire divat volt a grabbelés, és a linux konzolos használata. :) Ugyanakkor már voltak 3 GHz-es procik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

sejtettem, hogy nem úszom meg

sejtettem, hogy nem úszom meg újratelepítés nélkül, de legalább szerzem a tapasztalatokat :D

hálás köszönet az infókért, sokat segítettél :)

 

üdv

solt

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

köszönöm a gyors válaszotokat

köszönöm a gyors válaszotokat :).

linux mint 17.1 mate van telepítve. abban benne van a compiz. persze lehet nélküle élni és fogok is :D. viszont a vga kártya integrált. no majd megnézem mi van hozzá. köszi szépen még egyszer Nektek :)

üdv

solt

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

videó kártya, stb.

Egyénként a nyílt driverrel sem jársz rosszul (amivel most használod), hasonló szinten vannak, mint a zárt driverek. Érdemes esetleg mindkettőt kipróbálni.

A videó kártyád információja:

lspci -nnk

A megjelenítés hibái:

cat /var/log/Xorg.0.log

Ha egy kernellel belépve "nincs kép", de egy másikkal van. Akkor belépsz a "rosszal", majd Ctrl + Alt + Del (a rendszer újraindítása), és belépsz a jóval és ezt futtatod:

cat /var/log/Xorg.0.log.old

Mindenféle hibákra (a megjelenítésre is):

dmesg

- EE a hiba (Error), WW a figyelmeztetés (Warning), II az információ és vannak más üzenetek is nyilván.

Ha egy kernellel belépve "nincs kép", de egy másikkal van. Akkor belépsz a "rosszal", majd Ctrl + Alt + Del (a rendszer újraindítása), és belépsz a jóval és ezt futtatod:

sudo cat /var/log/dmesg.0

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Na ezeket a teszteket én is

 Na ezeket a teszteket én is kipróbálom, kösz az infót. 

Viszont megköszönném, ha valaki röviden elmagyarázná, hogy mi is ez a nyílt vagy zárt driver, illetve ezt hol tudom megnézni beállítani, de most lehet nagy hűlyeséget mondtam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A forráskód nyílt vagy zárt

A nyílt driver az "open source" driver. Ez van benne a rendszeredben alapértelmezetten a rendszer telepítése után, tehát a rendszered ezért működik. Az "open source/nyílt forráskódú) drivereket bárki továbbfejlesztheti, azaz hozzátehet a forráskódjához bármit ..., persze ez a "bármi" a hivatalos programozó csapat ellenőrzése után kerül bele a végleges kódba, amit majd használsz vagy használhatsz, ha nem telepíted a zárt driverek valamelyikét. A hivatalos programozói csapat kreál ebből például Linux Mint alá ".deb" kiterjesztésű telepítőt, de más Linux rendszer alá más kiterjesztésűt, például ".rpm"-et. Ezzel nem kell foglalkoznod, Linux-szot használva a csomagokat nem letöltöd, hanem a csomagkezelő alkalmazás telepíti és frissíti "tárolókból".

A zárt forráskódú driverből kétféle létezik. Tulajdonképpen nem igazán sok különbség van a kettő csomag között, mindössze annyi, hogy az Illesztőprogram-kezelő alkalmazásodból a rendszeredre - a fejlesztők által - optimalizált változatot telepítheted a tárolóból (szoftverforrások), míg a gyártó (AMD, Nvidia, Intel) honlapokról a rendszeredre egyáltalán nem optimalizált változatot töltheted le és telepítheted a leírt módokon.

A zárt forráskódú (zárt) drivert kizárólag a gyártó fejlesztheti, a forráskód egyéni módosítása törvénybe ütköző (bűncselekmény), licenszek szabályozzák amúgy. De az Intel például megnyitotta a forráskódját, azaz "open source" lett. Azaz bárki javíthatja a kódot: a világon élő rengeteg ember kölül ..., és nem csak az Intel kisebb létszámú fejlesztő csapata. Ennek vannak előnyei.

A videó kártyád driverét ezel a paranccsal tudod megnézni (például, vagy az inxi-t illetőleg az Illesztőprogram-kezelőt nézed)):

lspci -nnk

A VGA sorban találod a PCI eszközökre vonatkozóan a videókártyád tulajdonságait (nálam nyílt a driver):

01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation NV43 [GeForce 6600] [10de:00f2] (rev a2)
    Kernel driver in use: nouveau

Látszik a kernel modul is a kimenet végén, hogy például nouveau (nyílt) vagy nvidia (zárt), illetőleg fglrx (zárt) vagy amd (nyílt) drivert használ a rendszered. Alapértelmezetten a nyíltat fogja használni a rendszer, mint említettem. Néhány szót tehát meg kell tanulnod - hogy mi a neve a nyílt vagy a zárt drivernek a kártyádhoz - ezzel szerintem különösebb gond nincsen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Nagyon köszönöm ezt a

 Nagyon köszönöm ezt a részletes leírást, így már minden tiszta. Korábban a játékokkal kapcsolatban találkoztam nyílt megnevezéssel. Egyébként a Driver menager opció alatt az Nvidiás drivernél kidob 4 opciót nálam és én mint Linux kezdő a renszer által ajánlottat választottam. Ez pedig valszeg nyílt, de lefogom ellenőrizni.

Kösz mégegyszer!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

nvidia/nouveau

"Egyébként a Driver menager opció alatt az Nvidiás drivernél kidob 4 opciót nálam,..."

Nem, azok a zártak (és a Mint [Ubuntu] által fejlesztettek, egész pontosan csak rendszerre optimalizáltak), mert mint említettem, az nvidia kártyákra a nyílt driver a "nouveau" nevet viseli, és ami eleve telepítve van, az a nouveau. De az "lspci -nnk" parancs is mutatja a használtat és abból következtetsz, Majd belejössz. Szívesen. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve