Processzor hőmérséklet

Fórum: 

Adott alkalmazási helyen, adott feladaton a proci (AMD A4-5000) 65-66C fokos core hőmérséklettel üzemel.
Ez egy ésszerű kompromisszum, így nem visít benne  ventilátor.
A biosa nagyon jól konfigurálható hűtési szempontból, tudnék 50-55 fokos procit is beállítani de akkor hangos.
A pc 1 hete lett beüzemelve és élete végéig de minimum évekig fog egyfolytában működni.

Kérdezném, ez a 65-66C fok megengedhető hosszútávon? Szerintem igen de nem bánnám ha valaki nálam hozzáértőbb megerősítene ebben. Avagy cáfolna.

Mire teccik gondolni?

>Adott alkalmazási helyen, adott feladaton a proci (AMD A4-5000) 65-66C fokos core hőmérséklettel üzemel.
Na, erre én nagyon kíváncsi lennék, hogy ezt milyen CPU utasítással lehet belőni, vagy ez külső körülményekkel van biztosítva, mint nagyon stabil / állandó hőmérsékletű és páratartalmú levegő a helységben, ahol működik?

>Ez egy ésszerű kompromisszum, így nem visít benne  ventilátor.

OK.

>A biosa nagyon jól konfigurálható hűtési szempontból, tudnék 50-55 fokos procit is beállítani de akkor hangos.

Aham, szóval azt állítod, hogy mely hőmérsékletnél pörögjön fel a ventilátor.

>A pc 1 hete lett beüzemelve és élete végéig de minimum évekig fog egyfolytában működni

És miért nem lehet egy normális hőcsöves hűtővel megtámogatni, ha a zaj is számít? Netán mégsem PC, hanem valami netbook, amit szerverként kell használni, mert a powerpc nem mindig áll rendelkezésre, amivel az meg hordozva van?

>Kérdezném, ez a 65-66C fok megengedhető hosszútávon?

Meg hát, ha netán túlmelegszik, akkor úgy is leáll a proci. (Az évek alatt azért a porcicák ki lesznek söpörve a gépből ugye?)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mire teccik gondolni?

#1
Zotac Zboxnano, egy 10 éves 4 magos 15W TDP AMD A4-5000 APU az alany.
A feladat, 9 darab IP kamera képét megjeleníteni egy monitoron.
Eddig egy kijelzőtörött kukázott laptop látta el ezt a feladatot de 5 év hűséges szolgálat után megpukkant a tápkörében egy power fet és elvitte a procit azaz gazdasági totálkár.
A Zotac mini PC-t kemény 25ezer HUF ellenében sikerült megvennem, ebbe benne van  a 128GB ssd meg 4GB ram. Nem volt szerintem rossz vétel.

Újrapasztáztam, ki van takarítva, ezek a későbbiekben is rám háruló feladatok lesznek.

A biosába egy teljes lap a hűtéssel foglalkozik, asztali gépeket megszégyentő részletességgel.
Be lehet állítani a venti indulását 50-65 fok között, be lehet állítani hogy 5 fokonként mennyit emelkedjen a fordulatszáma, az indulási %-os tényezőt, a maximális hőmérsékletet 85fokig, és a két érték közötti ventilátor működést.
Én beállítottam hogy 60 foknál induljon 20%-on, és lineárisan emelkedjen  a fordulatszáma és a 80%-ot 75foknál, a 100%-ot 80foknál érje el.
Erre még az 1 hét alatt sose volt szükség, atomstabilan tartja a 65-66 fokot. Le a kalappal a bios és a venti pwm tervezői előtt.
A proci és a vga a 9 kamera képét 30-40% procihasználattal képes megjeleníteni, ilyenkor a 24 fokos helyiségbe a venti 20-25%-on megy. Ha frissít a Win akkor felsír a ventilátor de 68-69 fokon tartja akkor is ha a proci 100%-on megy. 
Vagyis eszméletlenül nagy hangsúlyt fektettek ennél a kis pc-nél a hűtésre.

A kis pc évekig nonstop fog ebben az üzemállapotba működni, ez a beállítás szinte hangtalan működést adott és ezért kérdeztem hogy a 65 fok környéke elfogadható-e hosszútávon.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mire teccik gondolni?

#1.1 A kamerák maguk tömörítenek? És mekkora felbontásban? Azt tudom, hogy milyen proci, de a szoftver is lényeges, hogy tudjon 4 magot kezelni, bár szerintem tud, mert akkor nem menne. Más nincs, valami integrátor, vagy akármi DVR, ami a 9 kamera adatfolyamát összefogja? Tehát a mini PC maga csatlakozik a 9 IP címhez, és veszi az adatfolyamot 9 csatornán?

Amúgy ezt csak működés közben lehet kideríteni, hogy mi a jó. Ha sokat laggol, akkor a proci időnként túlmelegszik, és leveszi a teljesítményt. De ezen a venti beállítás sem segít. Ha azt akarod, hogy "ezer" évig menjen, meg halk is legyen, akkor egy kis fridzsidert be kell szerezni, abba kell beszerelni, oldalába lyukakat fúrni a kábeleknek, miután a kábelek át lettek húzva, (USB-s Wifi modult USB hosszabbítóval kivezetni) a lyukakat purhabbal lezárni...

A hűtőt meg nem sokat nyitogatni (tehát a sört nem ugyanabban kell tárolni), mert az szaporítja a párát, páralecsapodás nem tesz jót a hardvernek. Beüzemeléskor (illetve karbantartáskor) hajszárítóval jól ki kell szárítani a hűtő belsejét, legyen meleg belül a fala, becsukni, aztán bekapcsolni.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mire teccik gondolni?

#1.1.1 A pc egy tavoli DVR osszesített videoképét streameli. 9 darab önálló 2-4 Mpx kamerába azonnal  belehalna. Nem tenném hűtőszekrénybe, 1 hete megy megállás nélkül 65 fokon, nem megy feljebb csak pár fokot. Akkor így marad.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve