powertop vagy tlp

Fórum: 

 Sziasztok!

Van egy dell presicion m4800-as laptopom, amiben egy eleg nagy aksi van. (windows-on 4-6 orat is bir, munka kozben 3-4orat)

Olvasgattam a neten de nem jutottam eredményre hogy a powertop(auto-tune opcioval) vagy tlp-t használjak vagy mind2-t egyszerre ? 

jelenleg új aksim van amire 4 orat ir , ahogy elkezdem hasznalni 1 orat esik rogton vagy tobbet

(jelenleg tlp es a powertop is fel van telepitve)

Ti mit tanacsoltok melyik eszkozt erdemes hasznalni es milyen default beallitasokkal ? 

Előre is köszönöm a segítséket! :) 

@eggp

RE: powertop vagy tlp

Szia!

Én a powertop-ot ajánlom, a másikról még nem is hallottam. Otthon és munkahelyen is használom 3 laptopon, bár igazából csak scriptkészítéshez kellett nekem.

Az otthoni laptopom beállításával kezdem, mert ez lett a legrészletesebben beállítva, egy Fujitsu A555G.
Linux Mint 18-at használok rajta 4.8.11-es kernellel, mert az eredeti 4.4-essel kernelpánik és sleep problémáim voltak. 4.4 fölötti kernelre a megfelelő hardveres támogatás miatt volt szügségem, pl h264, vagy hogy teljesen tiltani tudjam az AMD videókártyát és az Intel-es fusson.
Nem tudom mire használod a géped, de ha elég linuxon az Intel kártya az Nvidiásat én letiltanám, ha mégis azt használod neked kell kitapasztalni, hogy a nyílt vagy a zárt driver működik jobban. Utóbbival vigyázni kell, ha kernelt cserélsz mert haveromnak több kernel volt a gépén 4.4 és 4.8 és csak a 4.4-es kernelébe fordította be a drivert, le kellett törölni a régi kernelt és újra feltenni a drvert, hogy működjön.

De most jöjjön a lényeg:
sudo powertop --html powertop.html
az így generált html tuning fülén találod a parancsokat, amit lefuttat, én ezeket kigyűjtöttem egy sh scriptbe és rendszerinduláskor sudo-val futtatom, itt egy sor a példa kedvéért:
bash -c "echo auto > /sys/bus/i2c/devices/i2c-0/device/power/control"
az előző példánál maradva további lehetőségeid is vannak, pl hány milisec után menjen valami sleep-be, androidnál ez 0, linuxon 2 sec többnyire a default:
/sys/bus/i2c/devices/i2c-0/device/power/autosuspend_delay_ms

Pár dolgot szándékosan nem engedek sleepbe, mert idegesítő tud lenni, pl a vezetékes egerem csak kattintásra ébred fel, mozgatásra nem és a hangkártya kattan egyet mikor ki vagy be kapcsol.

További hasznos beállítások, CPU teljesítményének levétele, szabályzása kézzel és winyó altatása.
Turbo mód kikapcsolása, ha böngészek, filmet nézek nincs rá szükségem, kernelt meg nem akksiról fordítok.
sudo bash -c "echo 1 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo"
CPU teljesítményének szabályzása %-ban, vigyázat, ha turbo be van kapcsolva azt veszi 100%-nak. 75%-os példa
bash -c "echo 75 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/max_perf_pct"

Winyó sleep beállítás Menü->Lemezek->Meghajtóbeállítások APM be és 127 alá állítani az értékét, nekem SSD és HDD is van a gépemben, ha nem csinálok semmit a gépen mindkettő lemegy sleepbe. Van egy bug viszont, ha sleepből felkeltem a gépet, utána nem akar többé megállni a winyóm, csak ha leállítom és elindítom a gépet (szimpla újraindítás szintúgy nem segít), szóval inkább rásegítek ilyenkor:
bash -c "hdparm -Y /dev/sdb"

Ha van elég RAM a gépedbe swapot kapcsold ki, esetleg használj ZRAM-ot (memória egy részét összetömöríti)

Fájlrendszer naplózásának lassítása, nekem még soha nem sérült ext4-es rendszerem, de azért én se kapcsolom ki teljesen, itt a gyökerem az /etc/fstab-ból, commit=600-at kell beírni, így 5 percenként ír csak a winyóra/ssdre a gyári 5 másodperc helyett.
UUID=c3743c3a-3eff-47f8-8470-005355680566 / ext4 errors=remount-ro,commit=600 0

Bocs a hosszú válaszért, remélem tudtam segíteni.

Sapi

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)