Pénzügyek

Fórum: 

Gondoltam új topikot nyitok, hátha kiszélesedik a téma. Mármint lehetnek minden egyéb pénzüggyel kapcsolatos megjegyzése másoknak is.

Most az alábbiakkal indítom a témát.

Van énnekem Paypal fiókom, valamikor nagyon régről, amikor még ismerőseim dumájának bedőltem, hogy hú milyen jó, meg mennyire megéri... Nos nem, valójában csak annak jó, aki nyugatra ad el, és sokat, és ez is csak arra az időre volt igaz, amikor még a pénzügyi határ állt, azaz nem nagyon lehetett forint alapú fizetést indítani magánszemélynek külföld felé, illetve a beérkező deviza is necces volt. Volt, (illetve még meg van) nekem egy drága cuccom, amit "örököltem", ez annyiba kerül, hogy helyben esélytelen eladni, de nyugaton több a lehetőség rá (újkori ára 1700 EUR vagy több). Ezért nyitottam a paypal fiókot anno, hogy ha megveszi valaki, akkor tudjon biztonságosan fizetni. Azóta sem használtam, de kapom a leveleket az üzletszabályzat változásáról, így tudom, hogy még megvan a fiókom.

Minden külföldi vásárlásomat eddig bankkártyával fizettem, mert ez olcsóbb volt mint a Paypal. Tkp. még az ősidőkben egyszer, amikor bementem a bankbe, akkor gyorsan rábeszéltek egy új számlacsomagra, hiába mondtam, hogy de hát nekem jó, ami van, az ügyintéző bizonygatta, hogy nem, az nem igazán jó. És igaza lett, az idők változtak, de én akkor ezt még nem láttam át. A csomagban ugyanis van egy ingyenes Virtuális kártya, a virtuális kártya itt azt jelenti, hogy "nincs rajta" pénz, mielőtt vásárolok, ráteszek annyit, amennyit költeni akarok, és azt elköltöm. Ha marad is rajta pénz, 24  óra múlva már nincs (nem tűnik el a pénz, csak a kártya mondja azt, hogy nincs). Így illetéktelenül nem tudnak levenni a kártya adatok ismeretében sem pénzt a számláról.

Meg minden belföldi utalás ingyenes. (Azóta a tranzakciós díjat ráteszik, de külön díja most sincs) És hát ezeket én nagyon ki tudtam használni. A bank már nem is értékesíti ezt a csomagot, rájöttek, hogy nem jó biznisz, de én ellenállok minden újabb ajánlatnak.

No, de. Most egyre gyakrabban szembesülök azzal, hogy a virtuális kártyámat nem fogadják el mindenhol. Nem azért, mert virtuális, hanem mert VISA. Egyfelől vannak érvényben levő embargók, másfelől adott országon belül szabályozások, politika, meg üzleti stratégiák. Mindez azt jelenti, hogy innen nyugati irányba jól működik a VISA kártya (nyugati webshopok), viszont keleti irányba vannak akadályok. Csak mert a VISA amerikai (dollár alapú), ott meg a lobbi úgy működik mint az időjárás. Illetve, vannak helyek, ahol korlátozottan fogadják el a VISA kártyát, pl. attól függ, milyen országban volt kiadva. És jellemzően kis országunk azok között van, akik VISA kártyáit nem fogadják el, ez leginkább a gazdasági minősítő rendszerek pontozásával függ össze.

Ugyanakkor Mastercard (Euro alapú) esetében ilyen gondok nincsenek.

Mindezt a sok dumát azért hordtam fel ide előre, hogy egyfelől gondolatébresztő legyen, másfelől meg van egy projekt, amit nem akarok megnevezni, de a lényeg, hogy rendszeresen támogatom apróbb összegekkel, ám most egy ideje már nem működik feléjük a VISA kártya, Paypal működne, de azt meg én drágállom.

És itt jön a képbe a Revolut, mint emgoldás. Már régebben is olvastam ezekről a fintech megoldásokról, de most konkrétan "rákényszerültem", hogy igénybe vegyem a Revolutot. Regeltem, feltöltöttem kis pénzt, kaptam kártyát, persze, csak VISA-t lehet választani. Rákérdeztem a suppornál, hogy nekem kéne Mastercard, ennek van-e akadálya, erre ők hogy nincs, és gyorsan be is lőttek egyet nekem. A pénzt a meglévő saját banki virtuális kártyáról töltöttem fel, nyitottam egy EURO számlát, a revolutos forint számla terhére feltöltöttem Euro-va, majd a friss Mastercard-al ripsz-ropsz kifizettem a támogatásomat a projektnek. Mindez a történet, a regisztráció, számla nyitás, feltöltés, EURO számla nyitás, EURO vétel, Mastercard igénylése, pár órán belül lezajlott, és nem került semmibe!

Az EURO váltással nyertem a bankhoz képest, mert jobb kondíciókkal váltanak, a Mastercard-al fizettem, közvetlenül EURO-ban így egy tranzakciós költségtől is megszabadultam. (tudni illik, hogy ha magyar Ft számához kapcsolódó kártyával fizetsz külföldi összeget, akkor egyszer a külföldi összeget átváltják dollárra, ha VISA, Euróra, ha Mastercard, majd ezt megint átváltják forintra, ez mindenképpen két átváltási költség, és minden résztvevő az eladási árfolyamot veszi alapul. Eddig kb. 20-25 Eurónyi forintba kerültek nekem az ilyen műveletek, (attól függően, hogy állt éppen a forint), a Revolut-nál 19 Euró meg az apró volt az egész, de ha beleszámolom az átváltási költséget, akkor még kevesebbe!.

Ugyebár az a mondás járja, hogy a Revolut a külföldre utazóknak, külföldön dolgozóknak jó, de nem, arra is nagyon megéri,  ha külföldi oldalakról vásárolgat az ember!

Aki többet akar olvasni ezekről, itt egész jó leírások vannak:

https://martincsekzsolt.hu/revolut-minden-amit-tudnod-kell/

https://martincsekzsolt.hu/transferwise-minden-amit-tudnod-kell/