PCL és PS nyomtatónyelv használata Linux rendszer alatt

Fórum: 

Sziasztok!

Nyomtató telepítés közben az esetek döntő többségében PS nyomtatónyelvű driver elérhető a Linux rendszerhez.

Adott egy példa: A HP csinált egy HP Color Laserjet CP2025DN szines lézernyomtatót. Ez támogatja a PS és a PCL nyomtatónyelvet is.

Idővel a gyártási licensz (vagy valami hasonló engedély) a Canonhoz kerülhetett. A Canon ugyanezt a gépet két néven kezdte el gyártani:

i-SENSYS LBP7660CDN és Canon i-SENSYS LBP7680CX. Ez (szerintem) külsőre dizájnosabb, de lényegében az alap HP gép ráncfelvarrott változata. A 7680 tud pendrivot is kezelni, de ez nem lényeg. Viszont a 7660 csak PCL nyelvet ismer, míg a 7680 PCL és PS nyelvet is. (a driver letöltő oldalon tévesen szerepel a választható ps nyelv a 7660 típusnál) Nyilván valami marketing vagy ilyesmi..... Viszont ha valakinek Linux rendszere van, és 7660as nyomtatója, akkor nem tud normálisan nyomtatni vele. Az eredeti HP CP2025DN géphez elérhető a PCL nyelv is (amit a 7660 is ismer) tehát így végülis lehet vele nyomtatni. Vannak más gyártók, akiknél a PCL az alapban is támogatott nyomtatónyelv, és csak egy megvásárolandó drága opció után tudja a gép lekezelni a PS nyomtatónyelvet. Az ilyen készülékek 80%a nem ismeri a PS nyelvet-mivel nem vették meg bele, így ráküldött feladat helyett csak egy hibaüzenetet kapunk. A Linux rendszernél ezeknél a gépeknél mind a gyártó weboldalán mind a Linux támogatási listájában csak a PS nyelvű a választható driver. Mi annak a technikai vagy egyéb oka, hogy a Linuxhoz leginkább PS nyomtatónyelvű driverek léteznek? Lehet valahogy Win rendszerre és az adott eszközre készített PCL drivert honosítani?(nem Win emulálással, hanem rendes Linux driver létrehozásával) Persze a HP univerzális PCL driver-amit a Linux is tartalmaz- az többé kevésbé használható mindenhez, de az nem teljesen kompatiilis minden esetben az adott nyomtatóval. Pl tálcaválasztás, kétoldalas nyomtatás...stb

kimarite képe

RE: PCL és PS nyomtatónyelv használata Linux rendszer alatt

@#0 Számomra a fogalmakból következik
PLC - gyártó specifikus, így ő tehet arról hogy nem készült el linux verziója
https://hu.wikipedia.org/wiki/PCL

PS - gyártó független, tehát nem is kéne a gyártótól megvenni.
Miért adják mégis sokszor pénzért. Mert ez az érdekük. Addig, amíg valaki más nyomtatót nem választ, amihez van működő PS driver, frimware.
https://hu.wikipedia.org/wiki/PostScript
Bár bizonyos licenc védi, sokkal jobban használható. Fő előnye, hogy operációs rendszer független, ezért is használja a linux is. Míg a PLC-t a gyártó gyártja le, zárt licenc alatt, abba belenyúlni nem lehet.

Különböző módszerekkel mégis majdnem minden nyomtató nyomtatásra bírható linux alatt is
https://www.novell.com/hu-hu/documentation/sled10/sled_deployment_sp2/ht...

Nyomtatók és szkennerek tekintetében elérhető több adatbázis, valamint a linux supportja a fórum, ott is rengeteg mindenre lehet rálátni. Inkább azt kell keresni, hogy PS megoldás lehetséges-e egy-egy nyomtatóra, mert egyszerűbb, mint programozni, az elég (nagyon) bonyolult, tekintve, hogy minden egyes nyomtató máshogy működik. A nyomtatás általában működik. DE nézzük azt, hogy egy XP-s drivert, amit nem adnak ki később, tudsz-e Windows 10 alatt használni... . Nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve