Panel eltakarja az ablak fejlécének jobb szélét.

Fórum: 

Sziasztok!

Linuxmint 19.3 Mate környezet. Egy ideje, gondolom valamelyik frissítés után, a teljesen kinyitott ablak (pl.: calk, bármi.) fejlécének jobb sarka becsúszik a jobb oldali panel alá. Pont a bezáró ikon nem működtethető. Próbáltam cserélgetni az ablakkezelőket, de nem jutottam eredményre. Van valakinek ötlet, hogy hova nyúljak? Fáradtságotokat előre is köszönöm.

áthidaló megoldás

Az ablak beállításoknál a gombokat át lehet helyezni bal oldalra pl.

még kutakodom mi okozhatja a jobbra csúszást.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

áthidaló megoldás

#1 Igen, de olya kiforrott, kényelmes volt hosszú ideje. Áthidaló megoldás, hogy nem húzom szét a panelt, így bezáró x- hez hozzáférek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kérdések..

#2 Panel és csak egy kijelzőt használok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kérdések..

#2.1 Bal oldalra áthelyezve a jobb oldalon tartózkodó panelt, az ablak ugyanúgy becsúszik alá?

Kimenetet mutathatnál (aláírásomban a paste.ee):

inxi -Fzxxx
dmesg

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kérdések..

#2.1.1

https://paste.ee/p/9NsMS

A panel baloldalon, alul, felül hibátlan, nem takar.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kérdések..

#2.1.1.1.2

  • Azért ragaszkodom hozzá, mert megszoktam, valamint nagy munka lenne átállítani. Nem csak egy gépről van szó, hanem minimum háromról.
  • Most pedig a jó hír, megjavult a panel. Nem takar a jobb oldala. Rossz hír, hogy szinte semmit sem csináltam vele, tehát nem értem. Egyedül az ablakkezelőt váltogattam, valamint többször újraindítottam (hidegen is), eredménytelenül.  Macro és Compton beállítást hagytam, egyszeres felhasználói méretezésben (automata helyett). A gépet éjszakára sem kapcsolom ki, csak a monitort. Ma reggel a képernyőt bekapcsolva egy összeborult asztalt találtam, ekkor újraindítottam a gépet. A négy panelen belül négy üres panel jelent meg, de  úgy, hogy a jobb oldali új panel kívülre került, a többi belülre. Az alsó, felsőt, balt töröltem, a jobb oldalra átmásoltam  a régi panelről átmásoltam indítóikonokat és kész.
  • Elnézést kérek, hogy ilyen fura problémával jelentkeztem.
  • A 20.3 verzión gondolkodom, előbb-utóbb nem úszom meg az előrelépést. Azt alig merem leírni, hogy használunk egy 17.3-as verziót is, pompásan működik....
  • Köszönöm az ötleteket! 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kérdések..

#2.1.1.1.2.1

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kérdések..

#2.1.1.1.2.1 Utólag, de...: érdemes lett volna egyszer újraindítani a rendszert vagy legalább ki- és bejelentkezni-
https://www.youtube.com/watch?v=glEQdzjdwFE
yes

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem megoldás, hanem egyéb javaslat

Erre a gépre bátran fel lehet tenni a 20.3-as Mint-et, illetve nem ártana BIOS frissítés sem, mert ez még a legelső BIOS-t tartalmazza, az MSI oldalán meg már sokadik verzió ki van adva. Kicsit zavaró a DMI szerinti micro-star bejegyzés, de remélem erről az alaplapról van szó:

https://www.msi.com/Motherboard/B450-A-PRO/support

A dmesg riportban látható pár BIOS hibaüzi, ezért mondom, nem árt a BIOS frissítés, és elvileg ez az alaplap tud rendszertől függetlenül BIOS-t frissíteni.

A 19.3-as Mint felett eljárt az idő, bár mai napig kapja még a frissítéseket, azért megfontolandó a rendszer frissítés, és meglehet a probléma is eltűnik ezzel.

Csak mert nem gondolom, hogy egy elavult rendszer hibakeresése célszerű, mármint erre időt pazarolni, miközben úgyis hamarosan frissíteni kell újra, mert elvileg már túl van a támogatási cikluson.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

...semmit sem csináltam vele, tehát nem értem.

Most pedig a jó hír, megjavult a panel. Nem takar a jobb oldala. Rossz hír, hogy szinte semmit sem csináltam vele, tehát nem értem. Egyedül az ablakkezelőt váltogattam, valamint többször újraindítottam (hidegen is), eredménytelenül.  Macro és Compton beállítást hagytam, egyszeres felhasználói méretezésben (automata helyett). A gépet éjszakára sem kapcsolom ki, csak a monitort. Ma reggel a képernyőt bekapcsolva egy összeborult asztalt találtam, ekkor újraindítottam a gépet. A négy panelen belül négy üres panel jelent meg, de  úgy, hogy a jobb oldali új panel kívülre került, a többi belülre. Az alsó, felsőt, balt töröltem, a jobb oldalra átmásoltam  a régi panelről átmásoltam indítóikonokat és kész.

Ez nagyon úgy hangzik, mint egy túlmelegedés scenario, videokártyát érintően. Ezzel valamit kezdeni kell, mert videokártya elhalálozáshoz vezethet.

Ha nincs aktív hűtése, akkor portalanítás, + házhűtő ventilátor beszerelése.

Ha aktív hűtésű a videokártya, és az ilyesmi, mint alábbi képen látni:

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-hd-4350.c423

Akkor fentieken túl a videokártya hűtését le kell szerelni, kitakarítani, pasztázni, mert ezeknek a hűtőknek a rákfenéje, hogy a kép szerint a ventilátor bal oldalánál egy kompakt összefilcesedett porcica gát keletkezik, ami a borda lamelláihoz támaszkodik. Ez meggátolja a levegő áramlását a bordák között. Nekem nem egy videokártya halt már meg ettől használat közben. És a tünetek először úgy jelentkeztek, hogy asztali elemek kicsit összezavarodtak. Pontosan tudtam, hogy ki kell takarítani a kártya hűtését, de mire odaértem volna, már késő volt, a halál gyorsabb volt. Mind ilyesmi hűtésük volt, mint a képen látható!

A soha ki nem kapcsolt gép az jóval több port össze tud gyűjteni, mint az, amit rendesen kikapcsolnak, amikor már nem használják.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

...semmit sem csináltam vele, tehát nem értem.

#4 Igen, fontos lenne a takarítani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve