nvidia 820m probléma

Fórum: 

Sziasztok!

 

Vásároltam egy Dell Inspiron 3543 laptopot, amiben egy nvidia geforce 820M van. Os: Mint 17.2 Cinnamon 64bit.

Sehogy sem tudom működésre bírni az nvidia vga-t. Folyamatosan az integrált Intelt használja, nvidiát csak 3d controllerként látja.

lspci kimenet így néz ki:

$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Broadwell-U Integrated Graphics (rev 09)

$ lspci | grep 3D
08:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF117M [GeForce 610M/710M/820M / GT 620M/625M/630M/720M] (rev ff)

Egy tonna fórumot végig nyálaztam ezzel kacsolatban, de nem jutottam előbbre. Több verzió drivert telepítettem már, reboot után legtöbbször semmi változás, bizonyos verzió telepítése után( nem emlékszem sajnos melyik) -> reboot -> bejelentkezés - jött a hibaüzenet: Cinnamon just crashed you are currently running in Fallback Mode, sudo apt-get remove nvidia-<vezió szám> és reboot utánn helyreállt a dolog.

apt-get install nvidia-settings is megvolt. Miután elindítottam a NVIDIA X Server Settings-et olyan mintha nem is látná a VGA-t. Megjelenik egy Applications Profile fül és egy settings configuration fül, de ezekkel semmire se megyek.

Nvidia hivatalos oldaláról is letöltöttem 820m-hez való drivert (sőtt, több verziót, mindegyik adatlapjában a supported products alatt ott volt a 820m):

ctrl+alt+F1 -> login -> service mdm stop -> driver telepít, majd jött a hibaüzenet: You don't appear to have an NVIDIA GPU supported by the <verzió szám> NVIDIA Linux graphic driver installed in this system. Itt felajánlja hogy akarom-e folytatni az installt, vagy nem. Ha folytatom, akkor végig fut, majd reboot és újra Cinnamon has crashed....

Még egy dolgot próbáltam: install bumblebee. Az appletje alapból azt jelzi, hogy GPU OFF. Ha az appletből megnyitom az nvidia settings programot, na akkor már történik valami. Megjelenik egy csomó beállítás ami az X Server settingsből hiányzott, mutatja a gpu hőmérsékletét stb.stb. DE amint bezárom, megint GPU OFF. És továbbra is az integráltat használja, és csak azt látja a rendszer VGA controllerként. System settings -> system info-ban a graphic card-nál szintén csak az intel szerepel.

A Driver managerbe csak egy broadcom wireless driver jelenik meg, semmi ami az nvidiához kapcsolódna.

 

Na ebben kérném a segítségeteket, hogy a viharba tudnám működésre bírni a GPU-t? Én kifogytam az ötletekből. Lehet valami nagyon triviális a megoldás és kiszúrja a szemem, de én feladom :)

Update:

Update:
Rájöttem, hogy ha optirun parancsal indítom a programot, akkor az nvidiát használja. Ez az normális működés, vagy van más módja is a kártyák közötti kapcsolásnak?
Új vagyok még Linux terén, és ez az első gépem amin linux van + 2 vga, azért nem vagyok benne biztos, hogy kéne működnie.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve