Miért váltottál Linux Mintre?

Fórum: 

Én személy szerint három éve hallottam behatóbban erről a disztribucióról. Azért váltottam, mert a Debianból (Ubuntu) származik, amit korábban előszerettel használtam, de azokhoz képest felhasználóbarátabb, a kiterjedt  segítőkész közösség épült köré.

balazs képe

Mert nem volt jobb :)

Mert nem volt jobb :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
BFater képe

 Sziasztok.Két éve "lógok"

 Sziasztok.Két éve "lógok" linuxon,négy gépen megy itthon ,kettő laptopon és egy asztalin linux mint és egy külön asztalin debian média és file szerver.Bátran ajánjom mindenkinek,aki komolyan akar váltani egy komoly operációs rendszerre.Az állandó vírusos problémák abszolút megszüntek, a "windózos" korszakban nem győztem a család gépeit mentesíteni ill. telepíteni.Nagyon egyszerűen ki tudtam alakítani egy kis belső hálózatot mindenki elér mindent,szerverrről médiát,fájlokat,stb.Szeretem a kihívásokat újdonságokat és mindíg van mit tanulni,olvasgatni a linuxról amiért a közeljövőben elég sokat fogom látogatni az oldalt mert úgy látom,hogy akad sok segítőkész arc it a fórumon is.

FOREVER LINUX !!!! (vesszen Bill Gates)

 

Tisztelettel:BFater

 

 

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
szhf62 képe

Öröm volt megszabadulni a windowstól! :)

 Miért nem évekkel ez előtt ismertem meg a linuxot?...

A Windows XP nyugdíjazása jót tett nekem. A "korszerűbb" változatok nemhogy vonzottak volna, inkább a bonyolultságukkal taszítottak!

Szerencsére éppen jól jött, hogy ebben az időszakban hallottam (sajnos először) a linuxról, de nem ismertem senkit, aki használta volna. A saját "erőmből" kellett beletapasztalnom. Szerencsére a kezelés szinte egyből szimpatikus volt, eltekintve néhány még nem sűrűn használt beépülőtől (terminál, Thunderbird stb.). Lehet hogy idővel ezeket is megszokom majd.

Ajánlom mindenkinek a linux mintet.  :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A terminál egy parancsor a

A terminál egy parancsor a linuxban, ahova a különböző parancsokat be tudood írni, a Thunderbird pedig egy nagyon jó nyílt levelező, egyébként Windows-ra is van, és ugyanúgy a Mozilla fejleszti, ahogy a Firefoxot is. Egyébként párhuzamosan nyugodtan  meg lehet tartani a Windows Xp-t is, mert van azért néhány program, aminek linuxon nincs megfelelője, vagy nem jól működik, bár a legtöbb microsoft kiváltható.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Az XP kiöregedett - inkább nyugdíjba küldöm. :)

 Azért is döntöttem úgy, hogy végleg elfelejtem az XP-t (és egyáltalán a windowst), mert az évek folyamán a hozzájuk jövő fejlesztésekkel hamarosan használhatatlan lesz (interneten leginkább).

Mindezekkel együtt igen könnyen beszed vírusokat, és nem lehet szinte győzni az állandó újabbnál-őjabb "hiper-szuper" malware és egyéb takaító programoknak (amik szinte javarészben használhatatlanok) a feltelepítését, és eredménytelen használatát. (Ezt még az XP alatt is sokszor eljátszottam. A kezdetben jól működő rendszeroptimalizáló és takarítószoftverek az idő folyamán az újabb vírusokat nem érzékelték, az utána feltelepített programok mutatták ki ezek jelenlétét - de sokszor nem voltak képesek kiszűrni őket.

A Linux Mint 17-ben található BleachBit programmal végig futtattam a lemezek ellenörzését, és egy évvel az XP leváltása után is talált rajta vírusfenyegetést! (Nem tudom, ilyenkor mi a helyesebb: karanténban tárolni ezeket, vagy egyből kitörölni? Gondolom, ha netán programfutást akadályozó részre telepedett vírusos részt távolítok el, az a következő frissítés során visszajön. - Ezt még "élesben" nem tapasztaltam. Ha valaki megosztja ezzel kapcsolatban a tapasztalatát, sokat segíthet benne.)

Egy furcsaság jelentkezik nálam egy ideje:

Az asztalon (általában a Menü használatánál) átlóban sötétkék folt jeleni meg. Ezt az egér gyors mozgatásával el lehet tüntetni. Befolyásol ez bármiféle működést a rendszerben? A gép gyakorlatilag jó hardverekkel van felszerelve, számomra érthetetlen, mitől lehet ez a jelenség. (Lehet hogy a karanténba tett fenyegetéseknek is köszönhető ez a kék folt?)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Telepítettem a Mint 17.2-őt.

 Kihasználtam az újdonság varázsát, és feltettem (külön HDD-re) a 17.2-őt. Kicsikét csalódott voltam, amikor próbára került a sor. Egy árnyalattal szegényesebb, mint a Quiana. A sebességével nem volt baj, de valahogy a beállítások mintha kevesebb szabadságot engednének meg a felhasználónak. (legalábbis ez tűnt fel elsőre.)

Jellemében nem sokat változott, csak a beállításai módosultak kissé. (A háttérképek azok a korábbi verziókból ismertek.) Mindezek ellenére így is sokban lekörözi a windowst.

Egy kicsit szomorú dolog azomban megesett velem: Mivel külön lemezen van a Mint 17 és a Mint 17.2, az alaplapon nem lehet egyszerre csatlakoztatva a 2 db sata kábel, mert a két rendszer nem engedi egymást elindulni. Külön-külön simán futnak. Valakinek erre van ötlete, hogy miként lehetne a 2 db lemezt egymással összehangoltan működtetni? (valószínüleg csatolhattam, és ezt a beállítást jegyezhette meg a gép)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amennyiben így telepítetted,

Amennyiben így telepítetted, BIOSban tudsz váltogatni a két merevlemez közül, melyikről induljon a rendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Lehet hogy már más részben írtam...

 A gépben levő 2 db HDD tökéletesen működik már, simán tudok válogatni a telepített rendszerek között, hogy melyiket indítsam el. A BIOS-ban való váltás szinte már másodlagos kérdés nálam ezzel a beállítással. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

LiveCD és chroot

Live rendszert futatva bechrootolsz az egyik rendszerbe - amikor mindkettő csatlakoztatva van - és frissíted a GRUB-ot. Amúgy nem értem a problémát- bár lehet, hogy csak nem találkoztam vele, mert nem telepítettem így még /ja de; van egy külső meghajtóm és azon is egy rendszer, úgyhogy hasonló szitu - mi történik, ha mindkét lemez rá van dugva az alaplapra és indítod a gépet? A jumperek, hogy vannak beállítva a lemezeken? Nem lehet, hogy rossz a jumperelés?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Live CD

Az említett jelenségek mostanra már megszűntek. Simán tudok váltani induláskor a HDD-k között, és a környezetek indításában sincs probléma. A megszűntetett rendszerindító maradványát is teljesen sikerült eltávolítani, a lemezek között sem lép fel egymás között akadályoztatás. (Köszönhetően Nektek a részletes leírásokért, amiket követve megoldódtak a problémák.)

Egy kicsit még nehezen érthető nekem a számítógépes nyelvezet, de a kísérletezési kedvem - még ha sokat bajlódok is egy dologgal - eredményre vezet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Képernyőmentés

"Az asztalon (általában a Menü használatánál) átlóban sötétkék folt jeleni meg. Ezt az egér gyors mozgatásával el lehet tüntetni. Befolyásol ez bármiféle működést a rendszerben? A gép gyakorlatilag jó hardverekkel van felszerelve, számomra érthetetlen, mitől lehet ez a jelenség. (Lehet hogy a karanténba tett fenyegetéseknek is köszönhető ez a kék folt?)"

Ha nem szűnt meg a jelenség, egy képet kéne linkelni Imgur, Dropbox, Box.com, Google Drive vagy ilyesmi helyről (oda feltöltve), mármint ezeken a helyeken nem lesz törölve .. . Majd készül egy leírás a képek fórumba emeléséről is. Nem is tudom, létezik-e már ilyen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Csak sikerült a hibáról képet készíteni.

https://drive.google.com/file/d/0B0xt4g52y-6RWEU2ajhWcnBMZjA/view?usp=sh...

https://drive.google.com/file/d/0B0xt4g52y-6ReHZrWFl4d3V2Tkk/view?usp=sh...

Elnézést a kicsit megkésett linkért, de a nem éppen kompatibilis eszközöket össze kellett ismertetni egymással. Ugyanígy a fénykép minősége is ezért gyengébb.

Motorola V3RAZR mobiltelefonnal készült, bluetooth-al a gépen megjelenítve és képernyőfényképezéssel elmentve. Másként nem sikerült láthatóvá tenni. A fekete rész szineződik el sötétkékre. A kamera felbontása miatt látszódik így a felvétel. Van hogy kisebb mértékben, van hogy átlóban jelenik meg ez a folt. A mérete változó. Általában az egér gyors mozgatására elmúlik ez a jelenség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

De ha képernyőmentést

De ha képernyőmentést készítesz az miért nem jó (Printscreen)?
Egy dmesg kimenetet néznék (EE, WW, "stb.") és aegy Xorg.0.log-ot. Talán videókártya megjelenítéssel kapcsolatos a hiba, ami lehet hardveres is esetleg. Vagy RAM (vaamelyik rossz néha, így elfogy a memória). Mit nyitsz meg, illetve mit csinálsz a hiba feltűnése előtt?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

 Ha ez a sötétkék folt

 Ha ez a sötétkék folt megjelenik - ami most még a LM 17cinnamonon a MENÜ-re kattintva (nem minden alkalommal!) jön elő -, az egér mozgatására, vagy megmozdítására eltűnik. Hiába tettem a panelre a képernyőkép készítő indítóikonját, azt nem várja meg, hogy oda érjen a kurzor. Csak így, külső kamerával tudtam érzékeltetni ezt a jelenséget. A másik két rendszernél (még) nem tapasztaltam ezt.

Sajnos, a számítógépes kifejezésekben nem vagyok "otthon", a kezelést (és a telepítést) csak alapfokon gyakorolom (igyekszem elsajátítani ezeket).

https://drive.google.com/file/d/0B0xt4g52y-6Ra21IbGVpU0VaNjg/view?usp=sh...

https://drive.google.com/file/d/0B0xt4g52y-6RcmtqSjZoc0kxR0U/view?usp=sh...

Ehhez a 400 GB-s (80 + 320 GB) HDD talán elegendő mennyiségű hardver. (Eddig simán ment minden rajta.)

A három rendszert tanulmányozom, tapasztalgatom, és a legmegfelelőbbet tartom meg a gépen, a másik kettőt törlöm róla. Ha van bármiféle jó ötlet ezeknek a használatához, azt köszönettel veszem. (Eddig még a Quiana áll hozzám a legközelebb, a KDE-t a szépsége miatt szeretem, a Rafaela az "őséhez" képest /nekem/ kicsit "száraznak" tűnik. (Mindaz mellett, hogy lehetnek benne javítások, ami nem nagyon szembe tűnő az átlagos felhasználónak.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Sonata90 képe

Azért váltottam mert elegem

Azért váltottam mert elegem lett a windowsból. Évekig XP-t használtam, de néhány hét múlva jószerével már használhatatlan volt, kéthavonta újra kellett rakni és meguntam ezt. Aztán tönkrement a vinyóm is, így csak cd-ről tudtam üzemeltetni a gépet, de egyre jobban megtetszett a linux már olyan formában is. Aztán sógorom jóvoltából két és fél hónapja tudtam kicsit újítani előző gépemen és csinált nekem egy boot pendrive-ot 17.2-es Minttel(cinnamon). Nyomban fel is raktam és azóta is szépen döcög. Bár még mindig csak nagyon az elején járok, ennyi idő alatt is megszerettem, mert letisztult, közérthető, tényleg a linuxra újonnan váltók számára kitalált rendszer. Úgyhogy mindenkinek aki a váltáson gondolkodik, csak javasolni tudom :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Sziasztok!

 Sziasztok!

 

Én több éve használk Linuxot,nagyon ragaszkodom is hozzá.Évekig a Mandrivát használtam,egyszerűen imádtam azt a disztrót,amíg sajna meg nem szünt.Akkor keresgélnem kellett,az Ubuntu valahogy nem tetszett sosem.Míg végül rátaláltam a Mint-re.A 9-el kezdtem,s azóta is használom jelenleg a 17 Mate 64bit-et.

 

üdv! :)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Miért Mint

Win 95-el kezdtem,win 7 -el befejeztem . Itthon 5 laptop van használva és beziziztem Bill papa bosszújától! Próbára telepítettem fel a Linux különböző verziójait és ez a Mint  jött be legjobban. Az 5 laptop rendbentartása az összes szabadidőmet és az idegrendszeremet elfogyasztotta.   

Nem tudom Bill papa mit tett a Win-be ,de amióta Mintet használok nincs mit csinálni a gépekkel és érdekes nem vagyok rabja a gépnek. Elvégzem a dolgom és otthagyom. Winnél mint a güzü állandóan valami buhera volt. Sajnos a terep navigációs szoftvereim  Win alatt futnak ,de a gármin Linux altt fejleszti. Természetesen Linuxon használhatatlan, igy még 3 gép wines.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Váltás

Win7 Enterprise-om volt, természetesen nem a 90000 Ft-os, hanem az "ingyenes". A többi progi free + a Vírusirtó fizetős. Most járt volna le a Kaspersky éves license és a frissítés mizériából is elegem lett. Egyszerűen gyalultam a W7-et és Mintet telepítettem. Az Ubuntus felület annyira nem jött be, ezért választottam a LM-et. 1 hónap után nem tudok semmi rosszat mondani róla. Kár, hogy a WoT-nak csak az SD kliensét tudtam telepíteni, full felbontásban azért szebb. Később kipróbálnám a KDE-s verziót is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:De ha képernyőmentést

Így, utólag az elszíneződő részek a Chrome hibája volt. A frissítésekkel (elég sokára) eltűntek ezek. Most mát (kizárólag) Mint 17.3-at használva Maxthonnal (Chrome alapú) nem jelentkeznek az elszíneződések, akkoriban ez a jelenség eléggé zavaró volt. :) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:A terminál egy parancsor a

Szerencsére a terminált (a kezdetleges idegenkedések után) egészen tűrhetően megszoktam, de semmilyen levelezőklienset vagy programot nem használok még azóta sem a linuxon. Úgy vagyok vele, hogy ott van az e-mail postafiók, abból küldök, és fogadok leveleket.  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Szeretném újra feldobni a

Szeretném újra feldobni a témát, hiszen az utolsó hozzászólás óta sokat változtak az operációs rendszerek.

Én annak idején csalódtam a windows operációs rendszerben és telepítettem a linux mint-et. Azóta csak ezt használom nagyon elégedett vagyok. Hozzá kell tennem, hogy annak idején az MS-Dos al kezdtem egy 286-os gépen. Majd jött a Win95, és 98. Ezeket szerettem, az Xp-nél már voltak kétejeim, majd azután csak morogtam :).

 

Szerk: Egy nagyon öreg gépen próbálgattam a Tinycore Linux-ot. Nem találtam rossznak, de sokkal körüményesebb rendszernek tartom, mint a deb. és ubuntu alapú linuxokat. :)

Érdekelne a véleményetek, hogy miért használtok dual boot-al a Linux mellett windowst? a Wine alkalmazás nem nyújt megoldást? Van olyan előnye a jelenlegi windows-nak, amit a Linux nem ad meg nektek? Komolyan kérdezem, mert a windows 7 óta lővésem sincs a Windowsról :).

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szeretném újra feldobni a

#14   A Win2K neked kimaradt? Szerintem az MS egyik legjobban sikerült operációs rendszere volt. BÚÉK!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Szeretném újra feldobni a

#15 Teljesen kimaradt, én addig öltem a win95 öt amíg lehetett, annak idején még a nagyobb ram és cpu kezeléshez is kapott javítást egy floppy-ról. Egy ideig sikerült a mozzilával meg buherálással youtube-ot is nézegetni :) Aztán win98 se,  XP, rövid ideig a win7 utána linux azóta is. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szeretném újra feldobni a

#14 Nekem a régi gépemen, neg egyes kuncsaftjaim gépén fent van a W7 jellemzően másik HDD-n, elérhető módon. Általában azért marad meg, mert azon levő doksik, képek stb-k átmásolása későbbre van halasztva, oszt úgy marad. Ami az én gépemet illeti, át sem másolok semmit, jól van az ott, ahol van. Van mentésem a teljes HDD-ről és külön mentésem a képekről, meg mindenről ami fontos külső HDD-re. Amúgy én mindent használó voltam mindig, soha semmivel nem volt olyan problémám, mint sokaknak. Nekem az XP-vel az volt a gondom, hogy lejárt a támogatása, emiatt egyre több program elkezdett prüszkölni. Amikor ettől besokkaltam, lett W7, de annak is lejárt a támogatása, na azóta csak Linuxokat telepítek, kuncsaftok azt kapnak, és magam újabb cuccaimra is ez kerül. Fahéj, mert bizonyos okok miatt ez lett kiválasztva. Vannak hardvereim, amik csak windows alatt mükődnek. Ezek miatt néha el van indítva az is, amikor használni kell. Meg excel makróim is vannak, néha azokat is használni kell. Ezért van még a windowsos HDD a gépben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szeretném újra feldobni a

#14 Nem vagyok mérvadó a kérdésedben mert nem Mint hanem Ubuntut használok de ez tágabb értelemben itt most nem számít szerintem.
És dualboot,  a Win a munkámhoz kell. Ezt itt, és más linuxos fórumokban is párszor már átbeszéltük,  a lényeg hogy napi átlagra és tartalomfogyasztásra nincs jobb a Linuxnál de van más irány is és ebben sajnos nincsenek linuxos alternatívák.
Én ezért használom a két rendszert párhuzamosan.

Viszont mióta aktívan Linuxozok, feltűntek a Windows hibái is, és van neki bőven.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok,

Sziasztok,

Én konkréten nem váltottam. Van amire Linuxot használok, vagy azt telepítek. Ilyen pl. anya otthoni laptopja (ami egy Intel D 4gb rammal) netezésre. Ezen elegerészik még a Libreoffice, Firefox és kész. Van amire továbbra is Win-t használok. Pl a garmin motyókat és szoftvereket egyszerűen nem lehet rendesen Linux alól futtatni. A libreoffice sem teljesen kompatibilis az MS-l. Bár az én gépemen wps-van, de ott is egyik másik makró, szűrés, egyes képletek gondot okozhatnak. Persze akkor szaladsz rá a cerkára, mikor tempó van... (Azért a WPS 99%-ban jó). A másik windowsos ok a pdf szerkesztés. Igen tudom van egy rakat alternatíva, de Linux alá nincs Adobe Acrobat. A leghasználhatóbb a Master PDF editor (ami szintén nem ingyenes). Az egyszerű tákolásra még jó lenne a Libre pdf szerkesztője is, de ha már jobban bele szeretnél nyúlni, egyszerűen egyik se funkcionál úgy mint az Adobe.

:)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok,

#20 Ingyenes Master PDF editor (remélhetőleg még müködik a link)

http://ubuntu.hu/node/45079

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
KilledKingFireWolf képe

Miért váltottam.

Annak idején azért a Linux Mint-et választottam mert ez elrendezése nagyon hasonlított a Windows 10-éhez. Nagyon sok videót láttam róla és jónak találtam. És egy ideje már ki akartam próbálni a Linux-ot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve