Melyik merevlemez hibás a sok közül?

Fórum: 

Bár a címben kérdőjel van, ez nem kérdés, csak ki akarom magamból írni a tegnapi kalandomat, azért hogy később megtaláljam itt, illetve ha másnak hasonló gondja akad, akkor neki is segíthet.

Szóval tegnap a húgoméknál voltam, a gépet karbantartani. A panasz szerint a gép elfelejtette melyik HDD-ről kell indulni időnként, és egy rendszer nélküli HDD-ről indult volna. Ilyenkor telefonos segítséggel kellett elmagyaráznom hogy BIOS felületen hogyan állítsa sorba a merevlemezeket.
Vittem ezért magammal CR2032 gombelemet, mert az volt az elméletem, hogy lemerülhetett az alaplapi elem, azért csinálja. Meg vittem magammal 3-as csavarokat is, hogy beszereljem a kártyaolvasót a flopi helyére, amit legutóbb csavar hiányában nem tudtam beszerelni.

No, gépet szétkap, alaplapi gombelem ki, új elem be, kártyaolvasó be, összerak, gép indít, GRUB error: No such partition!

Azannya, nekiáltam mindenfélének, hogy helyrehozzam, /közben vettem észre, hogy elemcsere miatt a dátum is alaphelyzetre állt / jó sok időt eltöltöttem ezzel, de vége az lett, hogy Boot-repair disk-el helyrehoztam az inditórekordot, ezzel elindult a gép, majd frissített rendesen, minden OK... El nem tudom képzelni, mitől kergült meg a GRUB, de nem volt sok időm az elemezgetésre. Néztem a DMESG-et, hát csomó piros ATA5 error, meg vele kapcsolatos üzenetek. Pánik indul....Ez most melyik lemez??
A gépben eleve van 6 merevlemez, (mindenféle rendszerekkel, és ezek mentésére szolgálnak)  a kártyaolvasó is 4 lemezt jelent, most mi van? Hát nagy nehezen kirderült, hogy egyik régi 500 GB HDD-ről van szó, mindeféle régi letöltött adatokkal. Nagy eséllyel a kábellel lesz gond, mert ennek elég nyegle a kábele, erre egyik piros üzenet is rámutatot. Lehúztam a kábelt, piros üzenetek eltűntek a DMESG-ből, következő látogatásomkor majd ezt is megoldom...

Na, de nem hagyott nyugodni, hogy miként lehet kideríteni ilyen esetben, hogy melyik HDD-re vonatkozik az üzenet. Nagy kutakodásom közben teláltam mindenféle nem működő szkriptet, javaslatot, de végül meg van a működő, ez megmondja:

ls -l /sys/block/sd* | sed 's/.*\(sd.*\) -.*\(ata.*\)\/h.*/\2 => \1/'

Ebből az is látszik, hogy az ATA1, ATA2, ATA3... teljesen megfelel az ABC betűinek, mint sda, sdb, sdc... :-)