[ MEGOLDVA ] Rejtélyes könyvtárak a home alatt

Fórum: 

Sziasztok!

Valamilyen telepítés vagy frissítés után a következő könyvtárak keletkeznek a home alatt:

Tulajdonkléppen nem ártalmasak és üresen maradnak, de ha törlöm, újra létrejönnek. Érdekelne, hogy tudja-e valaki, mi ez?

Megfertőzte a Windows. :)

Megfertőzte a Windows. :)
Jó lenne konkrétumokat is tudni: milyen rendszer, mióta jelentkezik (esetleg melyik frissítés, minek a telepítése óta), törlés után mikor jönnek létre újra (frissítés, újraindítás, egy adott program indítása)?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen...

@lev258: "...Megfertőzte a Windows..." - Ez nagyon jó, nagyon tetszik (a szöveg, nem a jelenség...) 
Amúgy: Linux Mint Rebecca 17.1, kernel 3.13.0-51-generic, frissítések a 4. szintig bezárólag up-to-date. A könyvtárak rögtön rendszerindítás után létrejönnek, pontosabb "időszeletig" még nem mentem le eddig.

@zoli62: Igen, az 1.6.2 telepítve van és használom is, szükségem van rá. De a Wine telepítése uitán rögtön ez a jelenség nem jelentkezett - igaz, azóta jött hozzá frissítés és könnyen lehet köze hozzá. Pontosan nem kaptam el a megjelenés idejét, és mint jelzem, nem látom ártalmasnak, mindössze gusztustalannak - főleg Linux szemszögből nézve... :-)

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

stat /home/IA64

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hm, emélkeim szerint

Hm, emélkeim szerint "fordítva" ki lehet deríteni, azaz, hogy melyik futó alkalmazás melyik könyvtárakat használja éppen, de közben gondolkodtam és legyen "valami". Apró probléma, hogy arra van, ha éppen használja egy alkalmazás. Azért elég különös, hogy a home alá képződik, ezen elég komolyan elgondolkodnék a helyedben, ... mármint, hogy nemrég mit telepítettél a Wine-ba. Bár a keletkezés/változás időpontja is érdekes.

Tehát a parancs:

lsof | grep /home/IA64

Tegnap 17:54:07-kor indítottad el a rendszert vagy mit csináltál? Törölni kéne ezeket végleg root joggal indított fájlkezelőben, egész pontosan a Shift + Del kombinációval. És ezek után újraindítod a rendszert (nem altatás, hanem reboot) és megnézzük újra. Talán a Root kukát illene megnézni. Lehet, ott bújkálnak. Pontosabban, lehet, nincs ilyen neked, de megpróbáltad törölni, a saját kukádba kerültek és onnan felhasználó joggal nem tudod törölni. Kiderítjük. Kimenetek?

sudo find / -name Trash 2>/dev/null

És, ha nincs root kuka, csak sajátod: ha törlöd a kukád a fájlkezelővel, akkor ez a parancs mit mutat?

cd ~/.local/share/Trash && find -maxdepth 2 -ls && cd

Két link van ("linkek: 2"), tehát nincs agyon linkelve sehova, azaz programhoz. Tehát nem használja (elvileg) semmi, csak létrehozza :), ezt jelenti a 2 link.

Nézd csak. Létrehozok egy könyvtárat csak úgy.

mkdir test

stat test
   Fájl: ”test”
  Méret: 4096     blokkok: 8     IO-blokk: 4096  könyvtár
  Eszköz: 803h/2051d  I-node: 1186694   linkek: 2
Hozzáférés: (0755/drwxr-xr-x) Uid: ( 1000/   kim)  Gid: ( 1000/   kim)
  Elérés: 2015-05-27 19:05:46.861659170 +0200
Módosítás: 2015-05-27 19:05:46.861659170 +0200
 Változás: 2015-05-27 19:05:46.861659170 +0200
 Születés: -

"Bármi" lehet. Illetve, jó lenne tudni, mik ezek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Valóban nem használja semmi...

Pont ezt írtam a nyitó hozzászólásban. Egyszerűen létrejönnek a semmiből (reboot után), utána ott virítanak és nem használja semmi. Az automatikusan induló alkalmazások között nem szerepel a Wine.
lsof | grep /home/IA64  -re eredmény semmi.
Root kuka külöjn nincs. Van két külön felhasználó a gépen, az ő kukájuk ürítése után csak üresség marad:

Mára jegelem a témát. Holnap majd egymás után leszedem a Wine alkalmazásokat és figyelem, mikortól nem keletkeznek. Amint írtam, ártalmatlannak látom ugyan, de most már beindult a vezérhangya, végére fogok járni. Majd jelzem, mire jutottam.
 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az lsof kiadásakor nem

Az lsof kiadásakor nem használja semmi. Valami programozási hiba okozhatja inkább, de én is kíváncsi vagyok, mi okozza. Talán a wine is elindul automatikusan, nem tudom, meg kéne nézni, mi indul automatikusan a rendszerrel, Wine vagy Wine-os alkalmazás. Az egyes alkalmazás beállításokban kéne körbenézni, frissítést keres valamelyik, ilyesmi. Ha csak reboot-kor észlelhető a jelenség illetve rendszer indításkor, akkor nem arról van szó, hogy időszakonként újra generálódik teljes törlés után, mert akkor a Cron-ban lenne benne .. valami.
Shit + Del és reboot tehát nem segít?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem segít, reboot után rögtön

Nem segít, reboot után rögtön ott vannak. De cron-szerűen nem regenerálódnak, türelmesen magvárják, amíg újraindítom a gépet. Szerencsére akusztikus vonzatuk nincs, mert akkor valószínűleg hangosan röhögnének :-)

Közben jött egy ötletem: SystemRescueCD-ről bootolva 555-re teszem az egész home könyvtárat, majd újraindítom a gépet. Akkor látnám, hogy ki és mikor akar odaírni. De ezt már tényleg majd holnap. Ha addig van ehhez valami plusz javaslatod, akkor írd meg, benézek ide, mielőtt nekiugrok...

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hirtelen jött ötlet

Hirtelen jött ötlettől vezérelve rákerestem erre a IA64-re: Itanium Build, azaz Intel-re való: http://en.wikipedia.org/wiki/IA-64

Na most, mint látod, minden architekturára van könyvtár neked (alábbi kép). És akkor ez telepítési hiba, semmiképp nem baci :D.

És erről jut eszembe, hogy nem forgattad a Wine-t és rosszul netán. Hogyan telepítetted, Szoftverkezelőből? ;)
Vagy a pkg-config csomag környékén lehet a hiba ..., azaz valamit telepítettél, ahol nem volt minden rendben . Vagy megpróbáltál valamit telepíteni ..., egy rossz leírás alapján például, amit nem vittél végig, és azért üresek ezek a könyvtárak.

Próbáld ezt esetleg:

sudo dpkg-reconfigure wine*
winecfg

https://www.winehq.org/docs/wineusr-guide/config-wine-main

Vélelmezhető a Wine-al, benne alkalmazással való összefüggés, mert "szinte csak" Win könyvtárakat látni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én is egy téves

Én is egy téves konfigurációra gyanakszom valamelyik Wine-n telepített programmal kapcsolatban. Ha kevés Win32 alkalmazásod van, akkor egyesével eltávolíthatod, és így kiszűrheted melyik okozza. Egyébként a linuxra semmilyen hatása nem lesz, emiatt nem kell aggódnod. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nyomon vagyok, de még homályos...

FsArchiver-es adatmentés birtokában elkezdtem "visszahámozni" a rendszert. Eredményt ezekkel nem értem el, a könyvtárak továbbra is létrejöttek:

 • A Wine alkalmazások uninstallálása nem hozott eredményt.
 • Minden maradék Wine töredék törlése ugyanaz.
 • Magának a Wine-nak a teljes eltávolítása szintén eredménytelen.
 • Synaptic-ból töröltem minden Ndiswrapper bekezdést, szintén eredmény nélkül.
 • Van egy indításkori NTFS drive csatolásom PYDSM-el (ott vannak a Dropbox cuccaim), de ennek megszüntetése sem segített.

Most már tényleg kezdtem hallani a könyvtárak halk röhögcsélését...
Viszont rábukkantam erre:

Tehát a gyanú a Samba-ra terelődött. A fentii könyvtárak törlése sem segített. Ekkor - az adatmentés biztos tudatában - leirtottam minden samba* csomagot. És lőn: a jelenség megszűnt, a könyvtárak megszűntek keletkezni.

Viszont ez a gyógymód nem az igazi, mivel a teljes irtás megölte a rendszer több komponensét is, pl. VLC, Bluefish, Wal Commander és még sok minden mást. Nem is bánom, tulajdonképpen a helyes irány megtalálása volt a cél. Ez most olyan, mintha a felfúvódott tehénen úgy próbáltam volna meg segíteni, hoigy felrobbantom a tehénistállót... :-)
Azt hiszem, az egész világ sokat nyert azzal, hogy nem lettem állatorvos.. Most viszont egy kicsit tanácstalan vagyok, hogy - második nekifutással, az eredeti rendszerrel - hogyan finomítsam a fenti ámokfutásomat.

Most már kezd beugrani, hogy Windowsos megosztott könyvtárak elérése és tallózása céljából az alábbi bejegyzéssel módosítottam a sambakonfigurációt ( /etc/samba/smb.conf ):

path = /home//
available = yes
valid users =
read only = no
browseable = yes
public = yes
writable = yes

Talán mintha ettől datálódna a jelenség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megoldva :-)

Kikommenteltem a path sort, ezzel a probléma megoldódott.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve