Linux Mint frissítése terminálban vagy frissítéskezelővel, különbségek és azonosságok

Fórum: 

Javaslom, hogy a címben szereplő lérdéseket itt vitassuk meg.Terminálban a sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade parancsok kiadása után több telepíthető csomag és eltávolítható csomag látszik, mint a frissítéskezelőben. Mi okozza a különbséget? Az /etc/apt/sources.list file Linux Mintnél Ubuntuval ellentétben  miért csak egy sort tartalmaz?

kimarite képe

tárolók

Reményeim szerint ez a parancs mutatja a tároló listáidat: (pastebin)
inxi -r
Kéne lennie egy ilyennek is: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
Tartalma olvasásra:
cat /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
vagy
xdg-open /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Igen, az inci -r kiírja a

 Igen, az inxi -r kiírja a repok helyét is. Mondom, csak az az érdekes, hogy a sources.list csak egy sort tartalmaz, a cd tárolót, azt is kommentezve, ez nekem furcsa,  mint aki a Debianhoz szokott.. Hasznos parancs az inxi, korábban nem használtam, látszik, hogy régen voltam irc-en. :). Itt egy kis  ismertető a használatáról. http://www.binarytides.com/inxi-system-information-linux/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Köszi. Az inxi nálam, Debian

Köszi. Az inxi nálam, Debian-ra is telepítve van. A binarytides-t én is gyakran "forgatom", terveztem is leírásokat - vélhetően megvalósul (a saját blogomra, mármint nem ide). A régi fórumra sokat linkeltem is belőlük. Az IRC-n akkor mindenki fenn van, aki számít? :) És a legfontosabb dolgokról esik mindig szó? Valaki még említette ezt nekem nemrég. Nem igazán IRC-ztem. Jó éjt!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az irc-et csak azért írtam,

Az irc-et csak azért írtam, mert többek közt az inxi is egy ott elterjedt xcript, amit aztán a tárolókba is beleraktak. Egyébként meg az irc már jó tíz éve volt a csúcson, amikor még én is gyakran látogattam, persze akkor is főleg szakmabeliek látogatták, így aztán főleg az informatika volt a téma, de voltak lányok is, meg még találkozók is. :) Szokás volt saját szervereken IRC botokat futtatni, ezek általában linux alapú shellek voltak. https://en.wikipedia.org/wiki/IRC_bot  A Linux Mintnek is van hivatalos IRC csatornája. Korábban Debianon és Ubuntu csatornáin néha megfordultam, ha kérdésem volt.

Jó éjt! 

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nem volt egyértelmű; ennyi

Nem volt egyértelmű; annyit, hogy lányok (is) vannak. Mármint az Ubuntu frórumon írta az egyik lány fórumtárs, hogy megy oda, kipróbálja. .. és milyen "jó lesz neki" (hogy ott mindent megbeszél, satöbbi, csevegés ... szokásos, tudod / lelkesedés!). :)

Nem IRC-ztem sokat. Csak erre reagáltam. Este volt már. Előre is köszi, ha a válasz gombbal közelebbi ismeretségbe lépsz :), mármint, ha nem JS nélküli böngészőt használsz vagy "ilyesmi". ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Na most megkeveredtem.Másik

Na most megkeveredtem.Másik topikban Lala kijelenti, hogy az apt-get dist-upgrade általánosan nem jelent verziófrissítést.  Ám:

"A Debian goal is to provide a consistent upgrade path and a secure upgrade process. We always do our best to make upgrading to new releases a smooth procedure. In case there's some important note to add to the upgrade process, the packages will alert the user, and often provide a solution to a possible problem."  Forrás: https://www.debian.org/doc/manuals/debian-faq/ch-uptodate.en.ht

Továbbá:

 

4.4.5. Upgrading the system

"Once you have taken the previous steps, you are now ready to continue with the main part of the upgrade. Execute:

# apt-get dist-upgrade 
[Note] Note

The upgrade process for some previous releases recommended the use of aptitude for the upgrade. This tool is not recommended for upgrades from wheezy to jessie.

This will perform a complete upgrade of the system, installing the newest available versions of all packages, and resolving all possible dependency changes between packages in different releases. If necessary, it will install some new packages (usually new library versions, or renamed packages), and remove any conflicting obsoleted packages."

Forrás:https://www.debian.org/releases/stable/i386/release-notes/ch-upgrading.e...

 

Tehát Debiannál ez a hivatalos rendszerfrissítés. Ubuntunál van grafikus eszköz, de parancssorból hasonlóan történik . Persze a Linux Mint ebben speciális utat követ, a tiszta telepítést preferálja. Akkor hogy is van ez? Remélhetőleg egyszer a Linux Mintnél is hivatalosan engedélyeett lesz a parancssoros verzió frissítés, ahogy Linux Mint Debian Edition esetén ez már működik. Az LMDe-nél végzett fejlesztések pedig egy idő után bekerülnek a LInux Mint-be is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

LMDE / (ami) Debian

A Debian is csak akkor követi az "apt-get dist-upgrade" kiadásával az új verziót - disztribúciót - ha a sources.list fájlban (/etc/apt/sources.list) ki van cserélve a disztribúció (kiadás/változat) neve a megfelelő sorban. A cserére több módszer is van, én a fájl szerkesztését részesítem előnyben (az eredeti fájlt menteni célszerű a szerkesztés előtt). A Synaptic csomagkezelővel is lehet. Tehát "amúgy" nem frissül. :)

Egy részlet a forráslistából.

Jelenleg, (oldstable vagy wheezy)

## DEBIAN
deb http://ftp.debian.org/debian wheezy main
deb http://ftp.debian.org/debian wheezy contrib
deb http://ftp.debian.org/debian wheezy non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian wheezy main contrib non-free

és, ha a Jessie-re frissítenék, akkor így kéne kinéznie,

## DEBIAN
deb http://ftp.debian.org/debian jessie main
deb http://ftp.debian.org/debian jessie contrib
deb http://ftp.debian.org/debian jessie non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian jessie main contrib non-free

vagy így.

## DEBIAN
deb http://ftp.debian.org/debian stable main
deb http://ftp.debian.org/debian stable contrib
deb http://ftp.debian.org/debian stable non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian stable main contrib non-free

A Jessie a jelenlegi "stable" változat Debian-éknál. A Wheezy a másképpen "oldstable" elnevezésű. A Wheezy is támogatott még jó ideig.

Persze, érdemes ránézni, hogy létezik-e minden tároló az újabb disztribúcióban, például a "backports" vagy a "mozilla" csapat tárolójához hogy állunk, ha már frissítünk. Márminta  régi rendszer sources.list fájljában minden jelenlegi sort ki tudunk-e cserélni biztonsággal, van-e mindegyiknek megfelelője az új rendszeren; elkészült-e az új vagy a régi rendszer tárolója él még egy ideig az újra is érvényesen. A Debian teljesen más verzió frissítési módszert használ, mint az Ubuntu vagy a Linux Mint ... .

Nálam egyszer volt gond, bennhagytam a sources.list-ben a Jon Severinsson féle PPA-t, ami ugye nem volt átállítva az új Debian verzióra (erre is figyelni kell, de jobb kommentelni a külső tárolókat). És akkor a dist-upgrade folyamat közepén konzolban "ffmpeg-eztem", törlés, javítás, törlés, javítás ..., izgalmas volt. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gondolom annak, aki Debiant

Gondolom annak, aki Debiant használ, egyértelműhogy a forrás fájlt szerkesztenie kell, és figyelnie kell, hogy minden tárolóbóllétezik-e az újabb verzióhoz is. Ubuntunál annyival könnyebb a helyzet, hogy már a PPA-ket is támogatja, és  grafikus felületen is elvégezhető a frissítés.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ubuntu és a PPA

Hát nem hiszem el teljes bizonyossággal, hogy mindenképpen támogatja az Ubuntu a PPA-kat verzió frissítéskor. Ám mégis, hiszen annyi az egész, hogy kicseréli a megfelelő sort a források listáiban, és mondjuk le is ellenőrzi, hogy létezik-e az új verzióra a PPA-ban csomag, mert ha nem, akkor az a PPA kommentelve (nem használt állapot) lesz. .. és esetleg fel is hívja rá a figyelmet (valamely/használt csomagkezelő nyilván), hogy a nem használ PPA-ról telepített csomag problémát okozhat az új verzión, tehát töröld a csomag(oka)t, mielőtt frissítesz. Elképzelhető, hogy így van. Nincs új Ubuntu telepítőm letöltve most. Mármint támogatott verzió az újakból.

A Debian-t is lehet grafikusan frissíteni :). Szerkeszted a listát, mented a fájlt, majd kiadod a forráslista frissítési parancsot ("apt-get update" vagy például Synapticban csinálod: "Frissítés"). Ezek után a Synaptic-ot ("Alkalmaz" - a változtatások alkalmazása) vagy esetleg a Frissítéskezelőt használod a disztribúció frissítésre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én PPA-t úgy értettem, hogy a

Én PPA-t úgy értettem, hogy a Debian-tól eltérően az Ubuntu már támogatja a személyes tárolókat frissítéstől függetlenül. Bár a SID lehet hogy ebben különbséget okoz, nem szoktam használni. Synapticot Debianon nem gyakran használtam. Csomagok frissen tartása és verziófrissítésre egyaránt hasznos, ha a forrás fájlban mindenhol a stable szó van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Terminálban a sudo apt-get

"Terminálban a sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade parancsok kiadása után több telepíthető csomag és eltávolítható csomag látszik, mint a frissítéskezelőben." Ezt te tapasztalod. Milyen különbségek vannak, mikori MintUpdate csomagra frissülne az "apt-get upgrade" paranccsal? Biztos, hogy nem az "apt-get dist-upgrade" paranccsal frissülne más csomagokra, mint a Frissítéskezelővel?

"Mi okozza a különbséget?" Az a kérdés, hogy az "apt-get update && apt-get upgrade" parancsot kiadva tényleg átugrana-e két frissítési metódust a Mint rendszere. Mert elméletileg ezt csak az apt-get update && apt-get dist-upgrade" parancs kiadása után kéne megtennie. De ...: jól átgondolva, gyakorlatilag logikus is az ugrás "kettővel" a sima upgrade paranccsal, hiszen a biztonsági frissítések a - példa szituációban említett - második, újabb csomagokat tartalmazó frissítésben vannak. Most sajnos mennem kell, később jövök.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szóval, ha a zémanyitó nem

Szóval, ha a témanyitó nem lett volna érthető,az a lényeg, hogy nálam az apt-get update után az apt-get upgrade jó pár csomagot felajánl telepítésre, míg a Mint Update egyet sem talál, mert mindig naprakész.  A kérdés az, hogy mi okozza a különbséget? Az,hogy az apt-get upgrade telepíti a négyes, ötös szintű besorolású csomagokat is, míg a frissítéskezelő pedig nem?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve