Linux Mint 18.X automatikus frissítés

Automata frissítéseket végezze el a rendszer kérdés nélkül

Sziasztok!

Azt szeretném, ha a Mint 18.0 , 18.1 .... mindig keresse meg és töltse le az elérhető frissítéseket. Ne kelljen beírni még jelszót se. Viszont ha egy új alkalmazást szeretnék felrakni, azt csak jelszóval engedje.
Talán kapcsolódik ide az is: Ha egy olyan PCn menne ez a rendszer, ami (szinte) soha sincs kikapcsolva (pl TVre kötött MiniPC-re gondoltam felrakni), akkor az lenne a jó, ha minden frissítés magától menne, doha nem kéne semmi bejelentkezéssel bajlódni, nem menne el pihenőképernyőbe vagy alvóba soha. A rendszernek viszont védettnek kell lennie esetleges vírus meg ilyesmi dolgoktól. Ezekre a vágyakra mit javasoltok, hova mit írjak be?
Egy ilyenre gondoltam feltenni valahogy, remélem sikerül:
https://logout.hu/cikk/mini_pc_merhetetlenul/bevezeto_specifikacio.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ubunturól mintre

Sziasztok! Az volna a kérdésem, hogy hogyan tudom friisiteni az ubuntut mintre? Csak instalálással vagy van egy egyszerűbb modja is? Köszönöm a választ és a segítséget!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Ubunturól mintre

Szia!

Szerintem a Mint egy önálló operációs rendszer, nem tartom valószínűnek, hogy lehet-e ubunturól mintre frissíteni!

Egy  telepítéssel jobban jársz !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Ubunturól mintre

 Csak instalálással ahogy Sgor is írta önálló operációs rendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:ubunturól Mintre

#2 Általában friss telepítéssel célszerű (leg)inkább a Mint-tet használnod. Ugyanis a Linux Mint-ben van 5 fokozat a frissítéseknél, ez (a tény) csomag ütközéseket okozhat az ubuntu csomagokkal való 'barátkozáskor', a telepítéskor, frissítéskor, tároló felvételekor, s az ütközések feloldását kezdőként nem biztos, hogy meg tudod oldani. Mert .., fel lehet venni a Linux Mint kettő darab tárolóját a már meglévő Ubuntu-sok mellé (természetesen az egymáshoz valókat), de a tárolók felvétele után, hogy mi történik, azt -publikusan- kevesen tesztelték. Igazából nem is érdemes tesztelni ezt, jobb a friss telepítés, mások a csomagok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Automata frissítéseket végezze el a rendszer kérdés nélkül

 Ezt a témát sem kellene veszni hagyni és elterelni más irányba!

Az Ubuntunál be lehet állítani a frissítéseknél, hogy "Ha biztonsági frissítések vannak: Automatikus letöltés és telepítés" . Az más kérdés, hogy nem működik, de legalább a beállítási lehetőség megvan...

De Linux Mintnél nincs ilyen...

Fontos lenne ezt megoldani!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A biztonsági frissítések automatikus letöltése és telepítése

#7 'Az más kérdés, hogy nem működik, de legalább a beállítási lehetőség megvan...'
-- vélhetően hamarosan biztosan bekerül az Ubuntu-ba is a működő változat is (így ennek tényleg nem sok értelme van, legfeljebb, hogy látszik a tervezés) vagy a Linux Mint csapata oldja meg előbb. Fontossági sorrend van a megoldandó feladatoknál (Linux), amire nagyobb az igény, az oldódik meg előbb. Nem könnyű dönteni, hogy mi valósuljon meg a sok dologból, de lehet jelezni az igényeket a különböző csatornákon (Linux), másrészt a fejlesztőknek sok más egyéb feladata is van, mint pl. ezt fejleszteni és -természetesen aztán- folyamatosan karban is tartani.

Egyébként így is működnek az automatikus frissítések, vagyis a folyamatos és állandó keresés folyamata régóta megvan már: jelenleg jelzést kapsz, hogy telepítsd (telepítheted) ezeket, mert elérhetőek. Az általad javasolt funkció automatizálná a rendszer biztonságának megőrzését, egyetértek a kívánsággal. Tehát nem lenne az, hogy elmegyek moziba, foglalkozom a barátnőmmel (barátommal), stb., és majd 'holnap' ... telepítem ezeket, .. úgysem lesz semmi baj: 'miért lenne', 'pont velem' ... áh kizárt. Nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:A biztonsági frissítések automatikus letöltése és telepítése

Na szép! Ez a hozzánemértő barom már ide is betette a lábát! 

Vigyázzon mindenki, mert aki kérdez választ nem kap (mivel nem is tud adni, mert semmit nem ért hozzá), csak megmagyarázza, hogy a kérdező miért hülye ő maga pedig a legokosabb és felsőbbrendű mindenkinél!

Tudom, ezért ki leszek tiltva, de nincs is értelme fórumozni, mert amíg ez az idióta mindenkit leugat, addig hiába érdekelne egy téma, nem lehet róla beszélgetni!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

 Tudom, hogy ezért is le

 Tudom, hogy ezért is le leszek ugatva és én vagyok a leghülyébb a világon! De sajnos láttam több olyan felhasználót (igen, nyugdíjas felhasználót is), aki nem törődött a biztonsági frissítésekkel. Bekapcsolta a gépet és kiírta, hogy elérhető 431 fontos biztonsági frissítés, de nem érdekelte és nem is érti, hogy mire jó. Ezért lenne szerintem hasznos, ha lenne egy olyan lehetőség, hogy automatikusan naprakész lehetne a rendszer. Tudom, mivel én troll vagyok és hülye, ezért csak velem fordult elő olyan, hogy szükség lett volna ilyen lehetőségre.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

A biztonsági frissítések (sfred)

#9 'Na szép! Ez a hozzánemértő barom már ide is betette a lábát!
Vigyázzon mindenki, mert aki kérdez választ nem kap (mivel nem is tud adni, mert semmit nem ért hozzá), csak megmagyarázza, hogy a kérdező miért hülye ő maga pedig a legokosabb és felsőbbrendű mindenkinél!
Tudom, ezért ki leszek tiltva, de nincs is értelme fórumozni, mert amíg ez az idióta mindenkit leugat, addig hiába érdekelne egy téma, nem lehet róla beszélgetni!'

-- te most kihez beszélsz sfred? Hozzám esetleg? Mert, ha hozzám, magyarázd már el a miről beszélsz (ugyanígy, ha máshoz beszélsz), mikor voltál 'leugatva' és hol. Megjegyzem, ez a stílus itt nem oké (ha komolyan vesszük, a viselkedési kódexbe ütközik), vitázni lehet, az egyéni álláspontokat ütköztetni. De az imént már újra megnyitottam egy másik fórumot, kérdeztem is valamit
https://linuxmint.hu/comment/10682#comment-10682
és most, a hozzászólásom mentése látom itt a hozzászólásaidat.
https://linuxmint.hu/forum/ne-kerjen-jelszot-a-linux#comment-10682
Ott sem jellemző a részletezés a kérdéseid tekintetében. Állítasz valamit nagyon felületesen megfogalmazva, ha visszakérdez az ember, meg vagy sértődve. Nem én vagyok 'leugatva' .. vagy valaki, akihez címzed a szavaid?

'addig hiába érdekelne egy téma, nem lehet róla beszélgetni!'
-- nem beszélget veled senki, csak én, nem veszed észre? Nem vagy letiltva. Kinyilatkoztatsz, nem beszélgetsz. Ne játszd itt a sértődöttet vagy elkezdesz komolyan viselkedni vagy az fog történni, ami a világ bármely fórumán, troll-t észlelve. Nincs helye ennek itt. Én nem most tettem be ide a lábam :-), hanem 7 hónapnál sokkal régebb óta itt vagyok és két topiknál 'enyhén' többnél szóltam hozzá (megnéztem a profilod). Idióta biztosan nem vagyok. Megértésed köszönöm.

'és én vagyok a leghülyébb a világon!'
-- ezt nem állította és nem sugalta senki. Ahogy érzed.

#10 'De sajnos láttam több olyan felhasználót (igen, nyugdíjas felhasználót is), aki nem törődött a biztonsági frissítésekkel. Bekapcsolta a gépet és kiírta, hogy elérhető 431 fontos biztonsági frissítés, de nem érdekelte és nem is érti, hogy mire jó.'
-- így van, egyetértek, jó lenne a megoldás előnyeit minél hamarabb a gyakorlatban élvezni (de ezt már leírtam egyszer, még többször nem fogom / meg kéne érteni a miérteket), de ezzel jelenleg mi itt nem tudunk mit kezdeni. A fejlesztők fogják betenni a funkciót a Linux Mint-be (Debian-ba, Ubuntu-ba), mi nem vagyunk (a) fejlesztők, így nem tudunk segíteni. Elég érthető?

'Tudom, mivel én troll vagyok és hülye, ezért csak velem fordult elő olyan, hogy szükség lett volna ilyen lehetőségre.'
-- nem ezért írtam, hogy vélhetően troll vagy (tehát hozzám beszélsz), nagyon gáz a gondolkodásod. Mással is előfordult, velem is, éppen az imént írtam le, hogy milyen jó lenne (másodszor is). Azt azért írtam, mert a többi kérdésed (azaz állításod) netto hülyeség. Szerinted, más fórumon miért nem válaszoltak a jelszó kikapcsolási kérésedre? Vélhetően azért nem, mert nagyon nem biztonságos. Még egyszer: a Linux rendszer a jelszavas védelemre épül, kikapcsolni nem fogják. Érted? Ha nem, akkor nézz utána, olvasgass neked megfelelően hiteles portálokon (ha létezik ilyen).

A megfogalmazásaidra a jövőben ügyelj. Ez a második figyelmeztetés. Lehetséges, hogy az előző hozzászólásaid nemsokára rejteni fogom, főleg a szóhasználatodért és mert az etikai elvárásainkba ütközik. Én nem sértődtem meg, de senki más nem kíváncsi erre itt. Próbálj 'viselkedni'. Megértésed köszönöm.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:A biztonsági frissítések (sfred)

#11 "Ez a hozzánemértő barom már ide is betette a lábát!"

 

Nem szivesen szólok bele más fórumok életébe, amúgy is 'ro' vagyok csak itt, de fenti mondat alapján szerintem nincs sok mérlegelésnek helye. Egyrészt kifejezetten sértő arra a személyre, akire írták, másrészt a közösséget is kifejezetten irritálja, mégis csak egy szakmai fórumról van szó. (duplán van így okod beavatkozni)

Tőlem aztán nem áll távol a vita, de még a 'durva' vitákat is megfelelő keretek között tudom csak elképzelni! Szerintem a hozzászóló idézett mondata nem elfogadható semmiképpen!

Köszi, hogy rövid véleményem megoszthattam!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:A biztonsági frissítések (sfred)

#12 Én -még- nem tudom, mit csináljak. Szerintem, a jó az, ha most megmarad mindkét személy 'véleménye'. Inkább az előnyeit kell nézni az egésznek, az esély meg volt adva a magyarázatra, és nem volt törlés (rejtés) így sem. A rejtés (törlés) egyáltalán nem jó módszer: ez a fórum maradjon ilyennek, 'szabadnak'. Bizonyos szintig, de annak. Ha megszokottól más úton is, de ki kell kényszeríteni a kérdés lényegét: mert hátha tényleg csak nem tudja ... megfogalmazni sem. És a kérdésekre válaszolni kell mindig. Nyilván van egy végső határ, amit megérez az ember inkább, mint etikát követve 'betart'.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Automata frissítéseket végezze el a rendszer kérdés nélkül

 

#1 Hogy, topicnyitásban megjelölt probléma megoldásáról is essék szó:

Szerintem a megoldás az unattended-upgrades csomag telepítése, és a config fájl szerkesztése.

1. sudo apt-get install unattended-upgrades

2. sudo nano /etc/apt/apt.conf.d/50unattended-upgrades

A konfigfájl eleje így néz ki:

// Automatically upgrade packages from these (origin:archive) pairs
Unattended-Upgrade::Allowed-Origins {
        "${distro_id}:${distro_codename}";
        "${distro_id}:${distro_codename}-security";
//      "${distro_id}:${distro_codename}-updates";

Itt az "updates";"-re végződő sor elejéről kell törölni a kommentjelet, és elmenteni a fájlt.
Az alatta lévők kikommentezése már kockázatosabb.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:A biztonsági frissítések (sfred)

#13 OK, én megértelek, hogy válaszolni kell mindig, de eszembe jut az egyik testvértopikotok, amit sokak azért nem nagyon látogatnak, mert kifejezetten bunkó stílus dívik ott, igaz ott meg a régiek alkalmazzák azt az új kérdezőkkel, beírókkal szemben. Amit megnyersz a réven, elveszítheted a vámon, valami ilyesmi a mondás és igaz. Mi a PH-n mindig a közösség érdekeit nézzük, ha az egyes személy ennek nem rendeli alá magát.... Semmi nem kötelező, ott sem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Az automata frissítéseket végezze el a rendszer kérdés nélkül

#14 Valóban. Grafikusan nem válhat be (nyilván az unattended-upgrades csomag telepítése után)?
https://askubuntu.com/questions/9/how-do-i-enable-automatic-updates

     You can do this easily for security updates.
     From System Settings open Update Manager.
     Click the 'Settings...' button, then on the 'Updates' tab,
     select the radio button 'Install security updates without confirmation.'
     To automatically install all updates, see the answer below.

Gondolom, a grafikus beállítást követve nem kell kell szerkesztgetni, mert itt
https://help.ubuntu.com/community/AutomaticSecurityUpdates
még a Cron-ról (időzítés) is szó esik. ... ha ragaszkodunk a teljes megoldáshoz, érdemes említeni.

Debian (LMDE) alatt kicsit más.
https://wiki.debian.org/UnattendedUpgrades

Köszi. Sajnos, -említve volt, így- tényként kezeltem, hogy ez nem működik, de miért ne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Az automata frissítéseket végezze el a rendszer kérdés nélkül

#16

'Gondolom, a grafikus beállítást követve nem kell kell szerkesztgetni, mert itt
https://help.ubuntu.com/community/AutomaticSecurityUpdates (link is external)
még a Cron-ról (időzítés) is szó esik. ... ha ragaszkodunk a teljes megoldáshoz, érdemes említeni."

Szerintem említeni lehet ugyan, de nem érdemes ez alapján mókolni a LinuxMint 18.0 vagy a 18.1 rendszeren.

Ebben ugyanis már systemd initrendszer üzemel, míg az általd másodiknak linkelt ubuntu (7.10 !!) ha jól sejtem akkor még az upstart-os rendszerre sem tért át, nem hogy a systemd-re.
A systemd rendszeren nem kell cron-al mókolni (ezesetben), van saját időzítője. (/usr/lib/apt/apt.systemd.daily)

Szerintem semmi mást nem kell csinálni, mint amit az előző hozzászólásomban leírtam.

1. sudo apt-get install unattended-upgrades

2. sudo nano /etc/apt/apt.conf.d/50unattended-upgrades
És itt kikommentelni az

//      "${distro_id}:${distro_codename}-updates";

sort.

Én is megcsináltam, meglátom majd működik-e, de szerintem igen, mert átbogarásztam a konfig fájlokat, és úgy tűnik a systemd szépen beállított mindent.

HELYESBÍTÉS:
Úgy látom a periódikus futtatáshoz még ki kell egészíteni a /etc/apt/apt.conf.d/10periodic fájlt
Tehát kell egy harmadik lépés.

3. sudo nano /etc/apt/apt.conf.d/10periodic

És ezt a sort bemásolni (ha 1 naponként akarjuk futtatni):

APT::Periodic::Unattended-Upgrade "1";

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Az automata frissítéseket végezze el a rendszer kérdés nélkül

#17 'Ebben ugyanis már systemd initrendszer üzemel,'
-- az Ubuntu 16.04 alatt is lehet a systemd vagy az upstart választva. Őszintén szólva, ezt nem néztem a Mint-nél, amikor telepítve volt. De lényegében a 18-ast még nem is próbáltam ..., csak az Ubuntu 16.04 különböző változatait. Amit említesz, az kérdéses: a systemd két csomagja (systemd-shim ; systemd-sysv <-- bocs, ez utóbbi a Debian alatt létező csomag ;)) felel azért, hogy a systemd által vagy upstart (szerűen) működik a rendszer ..., legalábbis az alapul szolgáló Ubuntu 16.04 LTS-nél. !Amelyik menüt indítja a júzer.
Ha upstart szerűen, akkor a cron-t lehet használni. Nagyon örülök, hogy kipróbáltad, és kösz. Az igazi probléma, hogy az eredeti kérdező itt nem reagál (sokáig nem is reagált korábban sem), nemrég viszont újabb kérdést tett fel más témakörben
https://linuxmint.hu/forum/linux-mint-181-eltavolitasa
amire szintén nem válaszol majd szerintem. Bár a témaválasztás .. . (Elküldjük ezzel egy Windows-zos fórumra? Ott mit tanácsolnának neki?! :D )

'míg az általd másodiknak linkelt ubuntu (7.10 !!) ha jól sejtem akkor még az upstart-os rendszerre sem tért át, nem hogy a systemd-re.'
-- az általam másodiknak linkelt oldal egy általános Wiki
https://help.ubuntu.com/community/AutomaticSecurityUpdates :-).
Általában az Ubuntu oldalakon lefelé haladva fejtik ki a csak régebbi kiadásokra vonatkozó tanácsokat. És igen, ott, lentebb szerepel a 7.10-es kiadásra vonatkozó tanács is, de fentebb az újabbak: Wiki! Mellesleg ezen a Wiki-n systemd vagy upstart tekintetében szó sincs utalásról, ami érdekes.

'Úgy látom a periódikus futtatáshoz még ki kell egészíteni a /etc/apt/apt.conf.d/10periodic fájlt
Tehát kell egy harmadik lépés.
3. sudo nano /etc/apt/apt.conf.d/10periodic
És ezt a sort bemásolni (ha 1 naponként akarjuk futtatni):
APT::Periodic::Unattended-Upgrade "1";'
-- azt nem tudom, hogy miért kell feltétlen ez az általad említett kiegészítés, a periodikus futtatás. Hiszen a rendszer, a frissítéskezelő alkalmazások folyamatosan, azaz elég kis időközönként keresik a frissítésket. Ha állandóan érvényes beállítás az 'unattended-upgrades', akkor minek? De egyébként a periodikus beállítást javasoltam (arra utaltam) a 'második link'-ről, de közben 'megjártam a várost'. 1 nap szerintem túl hosszú idő. Nem értem a tematikát. Én pont ezért vagyok feliratkozva a Debian Security listára, mikor jön egy értesítés, már frissítek is (persze, más módszerrel is megteszem ezt). Naponta többször fríssítek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Az automata frissítéseket ..

#17 A te 'megoldásod' honnan vetted? Szerintem a Wiki-k
https://help.ubuntu.com/community/AutomaticSecurityUpdates
valahol 'kellenek' és:

Using the "unattended-upgrades" package

Install the unattended-upgrades package if it isn't already installed (sudo apt-get install unattended-upgrades).

To enable it, do:

sudo dpkg-reconfigure --priority=low unattended-upgrades

(it's an interactive dialog) which will create /etc/apt/apt.conf.d/20auto-upgrades with the following contents:

APT::Periodic::Update-Package-Lists "1";
APT::Periodic::Unattended-Upgrade "1";

10? --> 20!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Az automata frissítéseket ..

#19

Abban teljesen igazad van, hogy az utólag hozzáírt 3. pontom felesleges, túlbonyolítottam. (gondot nem okozhat, csak naponta egyszer feleslegesen probálkozik)

De az első kettő elég, mert Linuxmint 18 alatt a debconf alapértlmezetten magas prioritású, csak a fontos kérdéseket teszi fel telepítéskor.

Ezért elég csak telepíteni az unattended-upgrades csomagot, alapértelmezésben ugyanaz a 20auto-upgrades fájl jön létre, mint ha utólag low beállítással ráeresztem a dpkg-reconfigure-t, csak itt hibázás esélye is megvan, ha rosszat választok.

Ami miatt túlbonyolítottam:

LinuxMint 18.1 alatt az ubuntuval ellentétben nem  /etc/cron.daily/apt fájl van, hanem
/etc/cron.daily/apt-compat, ami így kezdődik:

# Systemd systems use a systemd timer unit which is preferable to
# run. We want to randomize the apt update and unattended-upgrade
# runs as much as possible to avoid hitting the mirrors all at the
# same time. The systemd time is better at this than the fixed
# cron.daily time
if [ -d /run/systemd/system ]; then
    exit 0
fi
...

Ez - ha jól értelmezem - egyből kilép, ha systemd rendszer van, és annak a saját ütemezője érvényesül.

Az /usr/lib/apt/apt.systemd.daily fájl pedig így kezdődik:

# This file understands the following apt configuration variables:
# Values here are the default.
# Create /etc/apt/apt.conf.d/10periodic file to set your preference.

És az unattended-upgrades-re vonatkozó rész:

#  APT::Periodic::Unattended-Upgrade "0";
#  - Run the "unattended-upgrade" security upgrade script
#    every n-days (0=disabled)
#    Requires the package "unattended-upgrades" and will write
#    a log in /var/log/unattended-upgrades

Szóval ezért bonyolítottam túl, mert megfeledkeztem a már korábban átnézett 20auto-upgrades fájlról.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:Az automata frissítéseket ..

#20 Igen, ezt
'Ez - ha jól értelmezem - egyből kilép, ha systemd rendszer van, és annak a saját ütemezője érvényesül.'
jól értelmezed, és már érthető az eltérő fájba írás is. Köszi a még részletesebb magyarázatot.
Egy virtuális bögre teára meg vagy hívva :-) :
http://m.cdn.blog.hu/mo/morgomedve/image/201203/teaspohar2.jpg
(a teázásról -pohárról- futólag: http://morgomedve.blog.hu/2012/03/11/teaspohar)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:Az automata frissítéseket ..

#21

Köszönöm a meghívás, ha javasolhatom, stílusosana BAM-on fogyasszuk el, Vlagyivosztok felé utazva. :-)

A blogodból örömmel látom, hogy te is bányász vagy!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:Az automata frissítéseket ..

#22 Szívesen. Én benne vagyok :-). A Transzibériain egyszer, talán épp 1989 körül, a BAM egyik érdekes dátuma
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bajk%C3%A1l%E2%80%93Amur-vas%C3%BAtvonal
környékén (kb. akkoriban) majdnem utaztam, de le lett fújva az utazás.

Bányászkodom, így tanul az ember sokat és össze is tudja gyűjteni az infókat egybe(n). ;)

Egy kis irodalom -a vonatozás mellé- kicsit hosszú, de elég részletes és régebben olvastam is: ;)
https://www.antikvarium.hu/konyv/alekszandr-szolzsenyicin-a-gulag-sziget...

Kellemes vasárnapot!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:Az automata frissítéseket ..

#20 Már-már elfeledkeztem a korábban ide másolni szándékolt mondanivalómról, most jutott eszembe. De az is lehet, hogy volt olyan, de máshol feltett kérdés, hogy egy vendég felhasználónak lehetősége is legyen frissíteni a rendszert, de más joga (telepítés, törlés) viszont egyáltalán ne legyen (veszélyes).

Ez lenne (erre) az egyik megoldás - mint érdekesség
https://askubuntu.com/questions/612256/how-do-i-allow-a-user-to-only-run...
Kizárólag ask válasza jó, a másik hozzászólás nem, mert veszélyes.
-- de a válaszból ezt nem szükséges megcsinálni, sőt felesleges,
    export editor="vi" && sudo visudo
    enélkül is működik a
    sudo visudo
    parancs (tehát csak ez és így szükséges, ha ...)
-- a biztonsági szintekre való hatásnak nem néztem utána ... (!)
-- a Linux Mint 17+ verzióig az 'apt-get', a Linux Mint 18+ verziótól az 'apt' használatos
-- csak azt kezdjen bele, aki egész pontosan tudja, mit csinál, de különben meg tényleg felesleges az egész;
     - tökéletesen elég, ha csak a szakértő(bb) felhasználó frissít (azaz a fő USER), a vendég jobb, ha nem piszkál bele
     - napi egy vagy kettő jelszó begépelést mindenki kibír
       (és ez, a jelszó használat a leginkább ajánlott a rendszer épsége és biztonsága tekintetében)

-----

A jogokról: 0755 (érdekesség)
https://askubuntu.com/questions/638796/what-is-meaning-of-755-permission...
!öncélúan a jogokat megváltoztani nagyon nem ajánlott (több okból is veszélyes)

There are three types of access restrictions:

Permission Action chmod option
======================================
read (view) r or 4
write (edit) w or 2
execute (execute) x or 1

There are also three types of user restrictions:

User ls output
==================
owner -rwx------
group ----rwx---
other -------rwx

Folder/Directory Permissions

Permission Action chmod option
===============================================================
read (view contents: i.e., ls command) r or 4
write (create or remove files from dir) w or 2
execute (cd into directory) x or 1

Numeric notation

Another method for representing Linux permissions is an octal notation as shown by stat -c %a. This notation consists of at least three digits. Each of the three rightmost digits represents a different component of the permissions: owner, group, and others.

Each of these digits is the sum of its component bits in the binary numeral system:

Symbolic Notation Octal Notation English
============================================================
---------- 0000 no permissions
---x--x--x 0111 execute
--w--w--w- 0222 write
--wx-wx-wx 0333 write & execute
-r--r--r-- 0444 read
-r-xr-xr-x 0555 read & execute
-rw-rw-rw- 0666 read & write
-rwxrwxrwx 0777 read. write & execute

Now, what does 755 mean?

7=rwx 5=r-x 5=r-x

This means that the directory has the default permissions -rwxr-xr-x (represented in octal notation as 0755).

Please read more about file permissions:
https://help.ubuntu.com/community/FilePermissions
http://www.grymoire.com/Unix/Permissions.html
http://www.linuxtopia.org/online_books/introduction_to_linux/linux_The_f...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

frissítés

 Sziasztok.

Kimarite segít itt a legtöbbet (nyilván több ideje van másoktól), a hőbörgő mellé trafált. Különben javaslom neki menjen az Ubuntu fórumra ott olvashat "mesteri" ledorongolásokat csak úgy viccelődő stílusban nem 1-2-őt és nincs egyedül.

Én is nyugdíjas vagyok, kb 8 éve Ubuntum volt a Mintre 1-2 éve álltam át. Minden héten végre hajtom a frissítést nem kell automata pár perc az egész.

Üdv, Imre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve