Lemezvezérlő kérdés / füstölgés

Fórum: 

Próbáltam informálódni a témában, de nem igazán jutottam dűlőre, vagy nem sikerül jól megfogalmaznom a kérdést a kacsának.

Szóval, volt két vezérlő a gépben, összesen 4 SATA porttal, mindkettő Asmedia csipes, hot swap-os, ha nem is mindkettő, de az egyik biztos.

Mivel két foglalatot elfoglaltak, ezért vettem olyant, ami 6 portos, ugyan egyelőre csak 4 port kell, de nem baj, ha van 2 tartalékba. Ilyent: https://axagon.eu/hu/produkty/pces-sa6

Szóval, régi kártyák ki, új be, minden OK, Mint automatikusan csatolta a lemezeket, de ezt kikapcsoltam.

Csak az volt a furcsa, hogy a rákötött lemezek ikonja a Nemo-ban megváltozott, így:

Elég láma dolog, de nem értettem, hogy ez mit jelent, kutakodtam, végül megkerestem az ikon fájlokat, a fájl nevéből megtudtam, hogy ez az eltávolítható meghajtó ikonja. Bizonyára, mivel a vezérlő hot-swap támogatású, azért gondoltja ezt így (a régi is az volt, de az talán nem volt ennyire támogatott)

No itt az első kérdésem, amire egyelőre nem találtam megoldást. Lehet-e valahol jelölni / beállítani azt, hogy mondjuk ez a kettő lemez nem eltávolítható? Spec ez a kettő fixen a gépben van, ugyan van két rack fiók is, de azokba nincs lemez jelenleg. (Nem oszt, nem szoroz, csak elméleti a kérdés) // BIOS felületen ezeket pont nem lehet így beállítani, az alaplap saját portjainál egyenként lehet jelölni, hogy eltávolítható-e vagy sem.//

A másik elméleti kérdés, hogy manapság mi számít jó vezérlőnek (csipnek)? Mármint nem a szerver megoldásokra vagyok kíváncsi, azokról bőven van infó a neten. Hanem mondjuk a PC-s megoldásokra. Régen volt ugye az Adaptec, a többiek nem tudtak labdába rúgni mellette. Bár ITE is eléggé jó volt.

Most úgy látom tőlünk nyugatra a Marvel (nem a média mogul), az Asmedia is népszerű, de persze az Adaptec is él és virul...

 

kimarite képe

fstab

kérdésem, amire egyelőre nem találtam megoldást. Lehet-e valahol jelölni / beállítani azt, hogy mondjuk ez a kettő lemez nem eltávolítható?

Ha az fstab-ba beteszed ezeket (nem jó: olvasd el, lentebb, mit írtam)? Csak úgy magában, lehet, nem elegendő, kell némi kapcsoló...

Szerk.: Csak az volt a furcsa, hogy a rákötött lemezek ikonja a Nemo-ban megváltozott, így:

Ezek nem lemezek, hanem lemezeken található könyvtárak, elérési úttal. ;)
Na most, lemezt (például HDD, SSD) a rendszerbe egyszer lehet befűzni, kettő helyre vagy többre nem. Vélhetően efelé kéne kapirgálnod (lemez vagy könyvtár befűzés). Magát a lemezt tedd be az fstab-ba. Feltéve, ha sose távolítod el.

Ui.: vagy mégis két lemez, de ugyanaz a márka? ;) :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

fstab

#1 Ez két külön lemez, ugyanolyan márka / típus (van még kettő másik is, ami nincs a gépben, ezek nagyon beváltak) A Backup nevűn ext4 partíció van, erre ment a Timeshift. A Video nevűn NTFS, erre mentek a video anyagok, amikor még ráértem ilyesmivel foglalkozni.

Nem akarom folyton csatolni, csak művelődés szempontjából érdekel a dolog. Mitől gondolja a Mint, vagy a Linux, hogy ezek eltávolítható lemezek (nyilván attól, hogy a vezérlő ezt közli). Lehet-e ezt valahol szabályozni? Nagy eséllyel a hardvert kell ehhez piszkálni, de sajnos ennek nincs sem beépített felülete, sem külön program ehhez, amivel állítgatni lehetne, meg jumperek sincsenek rajta (van korábbi Asmedia csipes vezérlőm amin tucatnyi jumper van, amivel konfigurálni lehet a dolgokat, de az csak két portos.)

Beépül valamilyen szinten a BIOS-ba, de csak annyira, hogy a BIOS (UEFI) látja a rájuk csatolt lemezeket. Be lehet állítani a Boot sorrendben őket, ennyi.

Most még van egy olyan gondolatom, hogy lehet, ha nem 5 eres tápkábellel van a lemezekre kötve, hanem csak négy eressel, akkor ez megváltozik, ezt valamikor ki fogom próbálni, szerzek valahonnan átalakítót ehhez. (A tápnak csak 5-eres, "hot-swapos" csatlakozói vannak)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

fstab

#1.1 Ez két külön lemez, ugyanolyan márka

Rendben.

Nem akarom folyton csatolni

Az fstab manuáljában az is benn, hogyan ne legyen a rendszer indításkor befűzve a lemez.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve