kulcstartó - keyring - chrome vs firefox

Fórum: 

Sziasztok,

abban szeretném segítésgeteket kérni, hogy mi az oka, hogy a chrome követeli tőlem a kulcstartó (keyring) kinyitását a firefox pedig nem? Nagyon úgy tűnik, hogy a google a chrome-on keresztül a kulcstartóban lévő összes jelszavamat lopni akarja. Jól gondolom, vagy nem? Van arra lehetőség, hogy a chrome, a chromium, az opera ne férjen hozzá a keyring-hez és ne is követelje folyton minden induláskor a kulcstartó kinyitását. Átnéztem egy csomó fórumot, de csak arra találok infót, hogy ki lehet kapcsolni a kérdést azzal, ha beállítom, hogy a chrome automatikusan hozzáférjen a kulcstartóhoz (keyring), arra nem találok semmit, hogy mit kell csinálni, hogy a chrome semmiképpen se férjen hozzá a kulcstartóhoz (se automatikusan, se kérdésre). 

(Linux Mint Mate Serena verziót használom)

kimarite képe

RE: kulcstartó - keyring - chrome vs firefox

@#0 A kulcstartó kezelődben tudsz állítgatni. MATE alatt is biztosan létezik (keress rá a Szoftverközpontban vagy a Synaptic csomagkezelő alkalmazásban).
http://askubuntu.com/questions/68292/how-to-auto-unlock-keyring-manager
És itt egy másik megoldás,
http://askubuntu.com/questions/495957/how-to-disable-the-unlock-your-key...
de ez vélhetően az aggályok miatt nem fog tetszeni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE: kulcstartó - keyring - chrome vs firefox

#1 Ha Chrome-ot így indítod?

google-chrome --password-store=basic

Alt+F2 (futtatás ablakból) vagy terminálból futtatva.

De azt is csinálhatod, hogy a (MATE) Keyring Manager, vagyis a kulcstartó kezelő alkalmazásnál a Chrome-ra vonatkozó jelszót megváltoztatod, azaz az új jelszó helyét üresen hagyod a jelszókérő négyzetben.

Mindkét javaslat itt is megvan:
http://askubuntu.com/questions/31786/chrome-asks-for-password-to-unlock-...

A Seahorse vagy a MATE saját jelszókezelő alkalmazása nem a kulcsokat tárolja, csak a kezelésüket teszi lehetővé. A MATE sajátjára kéne rákeresned, pl. a rendszer beállításoknál. A Seahorse egy általános jelszó kezelő (felesleges két alkalmazás ugyanarra célra).

  • Az első megoldás
    aztán a parancsikonokat is át lehet szerkeszteni, ha bejön (az Exec= sorban)

How to disable keyring password storage for chrome

https://ubuntu-mate.community/t/how-to-disable-keyring-password-storage-...
Asta1986 2015-11-23 18:36:54 UTC #1

I tried a lot of different suggestions to avoid being asked for the password to unlock the login keyring after starting chrome, but none of them worked or caused the keyring to be left with no password, but finally I found a working solution which is also very simple to enable and doesn't involve blank passwords. Just start chrome with the following argument:
--password-store=basic
(for instance the command: google-chrome-stable --password-store=basic)
and it won't attempt to store passwords in the keyring, so the password prompt to unlock it won't appear any more.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálam is hasonló probléma van

Nálam is hasonló probléma van. 
Két felhasználó van beállítva. Én és mindenki más!  :)
Ha én lépek be semmi gond nincs a Chromium indításakor, ha másik felhasználói fiókot hasztnáljuk, a Chromium indításakor azt az üzenetet kapjuk, hogy adjuk meg a(z) alapértelmezett kulcstartó" kulcstartóhoz a jelszót, mert ahoz egy alkalmazás hozzá akar férni, de zárva van.
Ha nem adunk meg jelszót, még vagy négyszer rákérdez, majd elindul a böngésző.

A Jelszavak és kulcsok alkalmazásban látom, hogy több kulcstartó is tartozik a Chromiumhoz, de az ott lévő jelszavak - nem véletlenűl - megjegyezhetetlenek. Nem tudom, hogy ajánlatos volna-e törölni, és az elég volna-e egyáltalán.  

A segítséget előre is köszönöm!

 

Attila

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nálam is hasonló probléma van

#3Két felhasználó van beállítva. Én és mindenki más!
-- a probléma az, hogy nem tudjuk, a 'mindenki más' felhasználó hogyan jött létre, vagy például neki mihez van joga. Általában nincs ilyen felhasználó, hogy 'mindenki más'. Én sem hallottam ilyenről, de szerintem más sem, ettől függetlenül kíváncsiak vagyunk. Vendég felhasználóról hallottam már. Én tudom a lépéseket, ami egy teljes jogú, új felhasználó létrehozásához szükséges. Először ezt kell tisztázni, leírni a lépéseket, ami a felhasználót létrehozta kérdéses rendszeren. Nyilván, aki létrehozta az új felhasználót képes rá, hogy leírja a folyamatot. Innen lehet továbblépni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálam is hasonló probléma van

Én vagyok itthon a "rendszergazda" így én telepítettem az OS-t, ezért az enyém az alap felhasználói fiók. Létrehoztam egy második fiókot is (nem vendég) amit a többiek használnak együtt. Nincsen külön külön fiók minden felhasználónak, mert nincs rá igény.  A második felhasználót a telepítés után hoztam létre grafikus felületen a "Felhasználók és csoportok" használatával és ott a hozzáadással. A második egy szabványos felhasználó jelszókérés nélkül lép be a fiókba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nálam is hasonló probléma van

#5A második egy szabványos felhasználó jelszókérés nélkül lép be a fiókba.
-- és ezt hogyan érted el?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Azt látom már, hogy a root

 Azt látom már, hogy a root felhasználói fiókban A jelszavaknál csak a bejelentkezési van. A közös felhasználói fiókban meg van a bejelentkezési és ez a másik, amit "alapértelmezett kulcstartónak hív. Ez zárolt. Ezt kéne feloldani, vagy törölni. Gondolom akkor hozta létre a rendszer, amikor úgy volt beállítva a fiók, hogy nem kellett a belépéshez jelszó. Most viszont már kell, de a kulcsokat nem tudom ebből importálni, mert a jelszót ehhez a kulcstartóhoz nem ismerem. A root jelszó nem jó hozzá. 

imgur.com/Iigz2BO

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 Azt látom már, hogy a root

#8 Van jelszókezelő, a Seahorse. Nem kell a jelszavakkal foglalkozni, épphogy a Gnome kulcstartó oldja meg, és ezeknek a kulcsoknak nem kell hordozhatóknak lennie, létrejönnek egyszer és kész, ennyi.
A Chrome/Chromium böngészőnél próbálkoznék egy másik profilt készíteni a másik felhasználónak, valami ilyesmi lesz a gond.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Radikális megoldásként

 Radikális megoldásként töröltem az alapértelmezett kulcsot, amire a ki és belépés után ujatt akart létrehozni amint indítottam a Chromiumot. Ezt megtettem, de most a fiókjelszót kapta, amit beírva már nem jön fel ez az üzenet. Csak kipipáltam a jelölőnégyzetet, hogy autómatikusan nyissa meg. Viszont a kérdés nyitott marad, hogy mikor és hogy jött létre, mert sem én sem más nem csinálta ezt korábban.  :P

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 Radikális megoldásként

#10 A Gnome kulcstartó automatikusan működik, ha használatban van, jelszót kér, amit egyszer valaki megad (vagy ilyesmi, nem foglalkoztam mostanában ezzel). Én nem tudom, ki hozta létre a kulcsot...: Karácsonyra nem ezt kérted? ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve