Kernel 4.0

Fórum: 

 Üdvözletem!

 

Érdeklődöm, hogy miért nem találok egyetlen magyar fórumon se tapasztalatokat a 4.0-s kernellel kapcsolatban? Nincs vállalkozó szellemű egyén? Vagy nem érdemes telepíteni az új kernelt? Vagy mi az oka ennek?

Itt a leírás, hogyan kell a jelenleg elérhető legutolsó 4.0 RC3-at telepíteni:

linuxg.net/how-to-install-kernel-4-0-rc3-on-ubuntu-15-04-ubuntu-14-10-ubuntu-14-04-and-derivative-systems/

Bonyolult telepíteni, vagy elvesznek az adatok? Szóval nem értem miért nem találok tapasztalatokat...

balazs képe

üdv

üdv

 

Talán mert nem létszükséglet a telepítése, akkor meg miért foglalkozzon vele bárki is. Aki meg nagyon ki akarja próbálni annak jó a külföldi fórum is a leíráshoz. Adatok nem vesznek el, legrosszabb esetben nem indul a rendszer, erre jó a biztonsági mentés, régi kernel meghagyása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

nem lehet elég korán kezdeni!

Fórumtársunknak már létszükséglet, bár tegnap este még abszolút kezdőnek vallotta magát! No és, lehet, hogy jövő héten már beszáll a fejlesztésbe is! Ne vegyétek el a kedvét! :-))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Bonyolultnak nem bonyolult.

Bonyolultnak nem bonyolult. Én most 3.16-ost használok, de nem láttam semmi olyat, ami miatt fel kellene tennem a 4.0-ást. Vagy miért akarod kipróbálni? Mi az amiben többet nyújt?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

4.2.0-18 van fenn nekem,

4.2.0-18 van fenn nekem, nincs semmi problémám vele. Mindig felrakom az új kerneleket, a legutolsó jól működőt meghagyva, ha gond lenne, lehet a régebbivel indítani és akár letörölni az újat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:4.2.0-18 van fenn nekem,

#3 Nekem is volt fent a 4-es, de visszatértem a 3.16.0.38-hoz. Miért? Csak úgy. Kipróbáltam, láttam menne vele, ha kellene, de mivel a régivel sem volt bajom, visszatettem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

4.3 kernel

Szebb napot!

Azt találtam ki mára, hogy felteszem a 4.4 kernelt, igazából nem volt konkrét elképzelésem mire kellene, de bíztam benne, hátha rátalál a BT masinákra az eddig nem működő BT hardver.

Az lett az eredménye, hogy fél 8-óta vakarom a valagom fejem és live módban keresem a Foxon, hogy lehet megnagyobbítani a betűket.

Tehát:

Kernel letölt, telepít.

Újraindít (gondoltam, kiválasztom a Grubban, induljon azzal).

Nincs Grub, csak memteszt. Grubban semmi egyéb, csak 2 memóriateszt.

Systemrescue boot, Grub telepítés, újratöltés, boot, semmi (vagyis az őrült memteszt).

USB indítás, átrootolás, grub telepítés.... device node not found. Ilyet még sose láttam. Nem is apdétoltam(fujj), gondoltam az halottnak a csók.

Előkotortam valamelyik USB-tárról a nemrég lementett grubot és grub.cfg-t, bemásoltam a megfelelő helyekre, boot, van grub, de nem indítja a rendszert, noha a grub.cfg és a /boot könyvtár kernelfájljai passzolnak, egytől egyig. Innentől megállt a tudomány, mert nem tudok rájönni, mi mondhatja még meg a grubnak, hogy honnan vegye a kernelt.

Kézel töröltem a /boot-ból a felemásan sikerült 4.4-et, maradt a 4.02 és 3.9 (ez a gyári). Sehogy nem indul a masina, csak betölti a grubot (vagy enter, vagy kivárom), és újraindul. Ez 2 utóbbi folyamat között csak egy villanásra megjelenő booting (vagy ilyesmi) felirat a bal ficakban.

 

Már annyit vakeráltam a dologgal, hogy 3 teljes telepítés köjött volna ez alatt, de érdekel, mi lehet a probléma. Aztán, lehet megbosszulom az elcseszett délelőttömet...

Még vadászok logfájlokat, hátha rájövök, mi a baj, de egyelőre azt szeretném tisztán látni, honnan (hogyan) veszi a grub a betöltendő kernelt. Mert amúgy minden a helyén van.

Ha lenne ötlet, szívesen veszem.

12.57-kor kivettem a logbejegyzést, mert semmi köze a dologhoz.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:4.3 kernel

#5

Akkor válaszolok magamnak... 

Ugyanis úgy áttúrtam a logbejegyzéseket (de szép szót kerekítettem), hogy kő-kövön nem maradt. A kőkemény igazság az, hogy elkúrtam. Nem is az én grub.cfg-met másoltam vissza, hanem egy másik 17-es gépét. Szal aki eddig nem tudta, az nyugodtan kőbe vésheti:

A grub.cfg-ben a boot-hoz rendelt image nevében lévő rettenetesen hosszú karaktersor minden egyes kernelben más. Ezért nem elég a kernel verziószáma, hanem szükséges a teljes, szép hosszú nevének is egyeznie!!!444

Ezért fogtam a kernel logban lévő (még normálisan bootoló) vmlinuz számot, a grub.cfg-t kivettem szerkesztésre, és egy keres-cserél manőverrel befoltoztam a problémát.

Reboot, és műxik minden. A régi négyes kernellel.

Kőne egy sört innom...

Tudjátok... rö betűs napon lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:4.3 kernel

#5 Üdv.
2-3 napja tettem fel az egyik kísérletezésre is használt rendszeremre (17.3 cinnamon) a 4.4 LTS kernelt.
Innen:
http://www.ubuntumaniac.com/2016/01/how-to-upgrade-to-linux-kernel-44-lt...
Miután lefutott a:

sudo update-grub
és a
sudo reboot

A rendszer már az új kernellel indult - gond nélkül.
Nem sokat kockáztattam, mert van Systemback visszaállítási pontom.
És különben is, néhány hete már feltettem az akkor még RC4 állapotban lévő 4.4-et egy Ext4-re
formázott pen.-re, melyre előzőleg a Systemback-el felmásoltam a rendszeremet. (persze a /home nélkül)
Úgy-hogy tudtam, hogy a telepített rendszeremen is működni fog. :)
(grub problémák esetén, hasznos lehet a "Boot Repair" is.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve