Hibernálás után sima start

Fórum: 

Sziasztok,

van egy kb egy hetes Linux Mint 18.1-es rendszerem Mate környezettel telepítve.

A rendszer teljesen jól működött, beleértve a hibernálást is. Pár napja azonban meszűnt működni - pontosabban maga a hibernálás működik, de bekapcsolás után a gép "tisztán" indul, tehát a hibernáláskor mentett környezetnek nyoma sincs.

Volt nemrég egy frissítés - lehet, hogy ezzel összefügg, de egyelőre ötletem sincs, mi okozhatja ezt a hibát.

 

Előre is köszi,

a.

kimarite képe

RE: Suspend / Hibernate

RE:RE: Suspend / Hibernate

#1 Szerintem hibernálás van beállítva. Azt az első posztnál nem írtam, de ha parancssorból így indítom: "sudo pm-hibernate", akkor is sima boot van, nem pedig awake. Swap van bőven: 8G RAM van a gépben, és ugyanennyi swap, de a swap tök üres, ill kb 1.5G RAM-ot használ a rendszer (plusz cached/buffered), de kb 6G RAM szabad így is. Ráadásul a Firefoxot mindig leállítom kilépés előtt, pár terminál lenne csak nyitva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE: Suspend / Hibernate

#2 Esetleg ez? Fájlba fog hibernálni. '... make it work with systemd
https://wiki.debian.org/Hibernation/Hibernate_Without_Swap_Partition

Systemd does not use this kind of hibernation to a file by default. That means that if you try to hibenate using Gnome, KDE or similar, it may not work. To make it compatible with systemd:

sudo cp /lib/systemd/system/systemd-hibernate.service /etc/systemd/system/

Now edit "/etc/systemd/system/systemd-hibernate.service" and change the last line:

ExecStart=/bin/sh -c 's2disk && run-parts --regex .\* -a post /lib/systemd/system-sleep'

Finally restart systemd:

systemctl daemon-reload

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: Suspend / Hibernate

#4 Köszi, ez hasznosnak tűnik, megnézem ezt is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE: Suspend / Hibernate

#6 Őőő... lehet, hogy nem értem a kérdést/hozzászólást :). Most van egy titkosított swap partíció, LVM-en. A titkosítás cyrptsetup segítségével történik, telepítéskor random kulccsal (gondolom boot-kor generál egyet, és azt használja) - de feltételezem ezt tudtad te is (jobban, mint én :)). Működik minden, kicsit az volt fura, hogy ezen telepítés után engedi a hibernálást. Vagy tiltani kellene, vagy telepítéskor felhívni a figyelmet erre. Egyébként a telepítő kissé hiányos szerintem, az LVM-et nem ajánlotta fel egyáltalán, a telepítőn kívül tudtam csak megcsinálni mindent, amit később a telepítő felismert már.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: Suspend / Hibernate

#7 Igen, ez egy bennem maradt kérdés lett volna, hogy titkosítod-e a home könyvtárad ..., és vélhetően ezért nem marad meg a hibernálás előtti állapot. Sajnos, a távmegérzés egyelőre hol működik nálam vagy nem, néhány dolgot már ki tudok találni ... ;) (lásd a Szerk_01-et, magyarázatként)
Szerk_02.: A telepítésnél még nem próbáltam titkosítani soha semmit, a hibernálás az meg egy nagyon érdekes dolog ..., tulajdonképpen örülni lehet, hogy immár működik (az újabb rendszeken, mert itt volt probléma). A tikosítás pedig szerintem nehézkesen megvalósítható (bármely OS-en), ha valami hiba van, megfekszik a titkosított adatok halmaza, épp ezért nem használom, 'inkább' mentegetek máshova.

Szerk_01.: no, az a helyzet, hogy ezt (alábbi) a hozzászólásodat nem láttam (egyszerre küldhettük el)!
De akkor most mi a helyzet, megjavult a rendszer az alábbi oldal leírása alapján vagy arra még 'rátetted' az én javaslatomat és még valami probléma van ...? ... amúgy, minek titkosítod a swap-et?

     Ok, megvan a hiba: a swap titkosítva van, random kulccsal, ebből nem tud felállni a rendszer.
     Lépésről lépésre leírás itt:
     https://help.ubuntu.com/community/EnableHibernateWithEncryptedSwap

     Ez alapján működik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: Suspend / Hibernate

#8 A $HOME titkoításának szerintem semmi köze a hibernáláshoz. A swap titkosításé már inkább :), és ahogy írtam, ez volt a gond. A hibernálás nálam már nagyon régóta elég stabilan működik több gépen is, szerintem nem egy nagy kihívás. A swap titkosítást (a $HOME mellett) mindenképp megtartanám, de a fájlba hibernálást még megnézem. Mindemellett most így jó, ahogy van.

 

Köszi mindent,

a.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: Suspend / Hibernate

#9 Nem mondtam kifejezetten, hogy a home-od titkosítva van (bármit titkosíthatsz, egyikről sem beszéltél [titkosítottad? ;) ], valamit tippeltem, noszogatásként. Eredetileg, a kérdésed felvetésekor), de szerintem -és biztosan nem tévedek nagyot, inkább semennyit- annak is köze lehet a hibernáláshoz ... hiszen 'vélhetően' használod felhasználóként, s ez az a felhasználó, melynek munkafolyamatát hibernálod ugye. Arra utaltam, hogy bármely titkosítás bezavarhat. Örülök, hogy most már minden rendben! Szívesen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve