hiba

mekk képe

Fórum: 

linux mint

mekk képe

képernyő fagyás

a rendszer inditás után a képernyő egyrésze kifagy egy kb:5x5cm kocka a bal felső sarokban ha a főmenü ikonjára kattintok a tálcán akkor eltűnik .ez általában akkor jelentkezik ha rendszer indítás után hamar szeretném használni a gépet .már legalább 5 db gépre telepítettem linux mint 17,3 mate verziót és minden gépen ugyan ezt a hibát produkálja ha frissítve van ha nem akkor is. gondolom valami bug lehet esetleg más is találkozott ezzel a hibával ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

 Hello

 Hello

 

Nem használok mate-t, de ezeknek a gépeknek a konfigurációja nem egyezik véletlen? Lehet vga driver gond. Nem ez a hiba nálad is? forums.linuxmint.com/viewtopic.php

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:képernyő fagyás

#1 Valamelyik zárt, azaz nvidia VGA drivert használod a nyílt, azaz nouveau helyett?

Mit mond a

sudo lspci -nnkv

parancs a VGA-k ról?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
mekk képe

RE:RE:képernyő fagyás

#3 00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2e12] (rev 03) (prog-if 00 [VGA controller])
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:3647]
    Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 32
    Memory at f0000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
    Memory at e0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
    I/O ports at 2230 [size=8]
    Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
    Capabilities: [90] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
    Capabilities: [d0] Power Management version 2
    Kernel driver in use: i915

00:02.1 Display controller [0380]: Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2e13] (rev 03)
    Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:3647]
    Flags: bus master, fast devsel, latency 0
    Memory at f0400000 (64-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=1M]
    Capabilities: [d0] Power Management version 2
hát ezt mondja :  az illesztő programok a linux telepítő lemezről települtek fel külön nem raktam fel semmihez illesztő programot ha csak a frissitésekkel nem települt ,de ezt nem tartom valószinünek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
mekk képe

RE: Hello

#2 lehet a driver gond de 5 db teljesen külömböző gépre ugyan azt a hibát produkálja .az izo telepítő lemez lelett ellenőrizve md5sum és nemvolt eltérés. mindegyik gépen alaplapi integrált videókártya van( de most csak a saját gépem érdekel )

rendszer: Linux Mint 17.3 Rosa 64-bit

kernel: Linux 3.19.0-32-generic x86_64

MATE 1.12.0

processor:Intel® Core™2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz × 2

memória:3,8 GiB

rendszer meghajtó SSD : kingston v300 120 gib

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:képernyő fagyás

#4 Lehet driver gond is, de nézzük meg más oldalról, hogy tényleg csak egy GPU van?
Ahogy már javasolták is; https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=204563
de lehet több GPU is; https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=130734

Tehát a javslat szerint az

inxi -Fx

kimenet is kéne. A teljes.

És a pastebin-re (http://pastebin.com) töltsd fel a következő parancs kimeneteként elmentett szövegfájl tartalmát,
(a saját mappádban lesz 'dmesg_mek.txt' néven)

dmesg | tee -a dmesg_mek.txt

nevezd el, és mentsd el a pastebin-en, majd az URL mezőben megjelenő URL-t osztd meg itt.

Milyen monitort hajtasz meg a rendszerrel (monitor, tv, stb.), milyen csatlakozóval (HDMI, stb.)?
Mi a laptopod neve?

Ha csak Intel GPU-d van, akkor nem tudsz más driver-t telepíteni, mert lényegében zárt driver nincs Intel-re, ugyanis az Intel a meghajtó programot nyilttá tette, és ez van telepítve a rendszereden. Ha letöltenéd az Intel-től, az ugyanez lenne. A 'dmesg' kimenetben látszódhatnak apróságok, az 'inxi' kimenet pedig a gépedről mutat meg adalékokat.
Teljesen naprakész a rendszered, tehát frissítetted ma már például?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:képernyő fagyás

#6 Még egy kérdés, mi ennek a kimenete

cat /etc/default/grub

(https://answers.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/+q...)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
mekk képe

RE:RE:RE:RE:képernyő fagyás

#6 1db GPU van az olyan biztos mint a halál, a rendszert ma is frissítettem  és emlékeim szerint ez a hiba csak a linuxmint 17.3 rosa óta jelentkezett a 17.2 nél még nem volt   a monitorom samsung 20" full hd és vga kábellel van összekötve. mivel ez a hiba könnyen megszüntethető és ritkán jelentkezik annyira nem zavar hogy heteket foglalkozzak vele .egyébként egy alkalommal teljesen lefagyott a rendszer  újra kellett inditani a ki-be kapcsoló gombal. rendszer indításnál 100% ra terheli a cpu-t mind ettől függetlenül egyébként jól működik . egyébként több féle konfigon produkálja ezt a furi kocka kifagyást  tehát az nemjátszik bele a dologba hogy milyen a gépem hardver felépítése .

a hiba úgy jelentkezik csak ha rendszer indítás után ahogy betölti az asztalt egyből elindítom a firefox böngészőt és mikor megnyílik a böngésző ablaka teljes képernyőn a ba lfeső sarokban jelenik meg egy fekete kocka. ha picit várok egy öt-hat másodpercet és úgy nyitom meg a böngészőt akkor nem jelentkezik a hiba. na meg persze az is rendkivül érdekes ha mondjuk megjelenik a fekete kocka és rá kattintok a menü gombra akkor miért tűnik el.a menü gomb bal-alsó sarokban van a fekete kocka meg a bal-felső sarokban vajon mi kapcsolja össze ezt a két asztali elemet?

de más linux verzióknál is tapasztaltam ilyen hasonló idíóta hibát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:képernyő fagyás

#8 Szívesen hallgatlak :D, de 'egy kérdés, mi ennek a kimenete'

cat /etc/default/grub

'mivel ez a hiba könnyen megszüntethető' # Hogyan?

'egy alkalommal teljesen lefagyott a rendszer' # Nem tudni, mit és hogyan telepítettél, milyen a videókártyád, stb., és éppen ezt derítenénk ki, hogy miért vannak a 'jelenségek'. Ha rajtahagysz a gépen egy pendrive-ot, aminek valami gondja van éppen, produkálhat lassulást, mely fagyásként is érzékelhető. Egy alkalom nem a világ, 'bármitől' lehet.

'rendszer indításnál 100% ra terheli a cpu-t' # Friss telepítésnél az adatbázis felépítése, az új fájlok és mappák adatbázisba vétele a 'find' parancs futásával történik a rendszer indítása után. Ez megterheli a rendszer .. egy időre.

'a hiba csak a linuxmint 17.3 rosa óta jelentkezett a 17.2 nél még nem volt' || 'a hiba csak a linuxmint 17.3 rosa óta jelentkezett a 17.2 nél még nem volt' # Tehát akkor a Linux Mint valamivel többet tud, mint a többi Linux verzió, ami létezik és próbáltad, következésképpen .. . A MATE asztali környezet egyezett a 17.2 és 17.3 viszonylatában?

'több féle konfigon produkálja ezt a furi kocka kifagyást  tehát az nemjátszik bele a dologba hogy milyen a gépem hardver felépítése .' # Ami közös a többféle konfigon, a VGA ... például.

De a pastebin által ez a kimenet is jól jönne;

dmesg | tee -a dmesg_mek.txt

A saját könyvtáradba mentődő dmesg_mek.txt szövegfájl teljes tartalmát oszd meg a http://pastebin.com oldal segítségével velünk. Az URL kell onnan.

Nálam is volt 'négyzet' középen a monitor tetején egyszer (a kocka az három dimenziós, az nem lehet nálad), de már nincs.

Továbbá, hogy meglegyen a három kimenet, amit kérünk -a problémád megoldásához- ezt is kérem;

inxi -Fx

'a hiba úgy jelentkezik csak ha rendszer indítás után ahogy betölti az asztalt egyből elindítom a firefox böngészőt és mikor megnyílik a böngésző ablaka teljes képernyőn a ba lfeső sarokban jelenik meg egy fekete kocka.' # akkor ne csináld ezt :) Valami lehet a grafikád megjelenítésével, ami nem töltődik be azonnal, vagy ha be is töltődik, akkor egy grafikus alkalmazás -indulásához képest- túl korai alkalmazásakor ezt a hibát produkálja. Talán MATE / Intel ellentét, valami 'Rómeó és Júlia', sékszpír viliem..

'ha mondjuk megjelenik a fekete kocka és rá kattintok a menü gombra akkor miért tűnik el.a menü gomb bal-alsó sarokban van a fekete kocka meg a bal-felső sarokban vajon mi kapcsolja össze ezt a két asztali elemet?' # Hát ha összekapcsolja, akkor mit tehetünk. Lehet, ez egy elrejtett Aknakereső, én úgy gondolom. Mi van, ha más pontokat nyomogatsz az egérrel? :-)

Ne 'történet mesélés', hanem válaszok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
mekk képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:képernyő fagyás

#9 lehetséges hogy megszűnt a hiba ,mert töbször is próbáltam tegnap szándékosan előidézni ( töbször újraindítottam a gépet de nem tudtam olyan gyorsan megnyitni a böngészőt hogy a ( négyzet megjelenjen a képernyőn ) igen a négyzet azt hiszem egy sík idom a kocka meg egy HD-szerü test vagy 3D . megnéztem a pastebin linket de semmi kedvem regisztrálni . ráadásul angolnyelvü oldal. én ehhez hülyevagyok .

a linuxmint 17.2 és a linuxmint 17.3 is mate volt kipróbáltam a cinnamont is de valahogy nekem nem jön be, régebben a 32bites verziókat próbálgattam de vettem egy jobb gépet ezen a 64bites verziók mennek.

ezen a gépen eredetileg a linuxmint 17.2 volt telepítve és ezt fissítettem le a linuxmint 17.3 -ra és frissités után produkálta az említett hibát.

azért mondtam hogy a hiba könnyen megszüntethető mert a menüre kattintás után mindig eltünt a fekete négyzet tehát annyira nem zavart .

ja és nem vettem észre hogyan írtad william shakespeare  nevét, íronikusan és fonetikusan, vagy autómatikusan? :)

na mindegy végül is minden út kómába vezet :)  részemről a hiba elhárítás megtörténtnek tekinthető ,köszönöm a segítséget ,valószínüleg valamejik frissítéstől állhatott helyre legalább is úgy hiszem majd az idő eldönti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:képernyő fagyás

#10 Az nem derült ki még most sem, hogy a Linux Mint 17.2-t használva, a MATE vagy a Cinnamon sztali környezetek melyikénél nem jelentkezett a hiba ...
Automatikusan tettem, amit tettem, és hasonlóan ehhez,
http://frankzappa.blog.hu/2011/10/20/john_lennon_anne_duffield_peldatlan...
http://www.revbiro.hu/anneduff.htm
illetőleg ravaszdi módon is (természetesen).
https://www.youtube.com/watch?v=Vm6gnUvMF3Y
Szívesen. .. a linux-szozás nem idegösszeröffenés. ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve