HDMI hang a Tévén nem mindig hallatszik

NánuNánu képe

Fórum: 

Ilyennel még nem talákoztam, ezért leírom, hogy mit tapasztalunk egy Samsung UE40F8000SL okostévé és egy laptop összekkapcsolása után. HDMI csatlakozó kábelt használunk. A laptop LMDE4 debbie x64 operációs rendszerrel megy. Hiba nélkül végzi a dolgát a disztro. A 'Kijelző' beállításaiban a laptop képernyője tükrözve lett a tévére. A betű méret problémát István és Lala segítségével megoldottuk. Most az van hogy a hang nem minden esetben hallatszik a tévé hangszóróján.

Amikor a Hang beállításokban kiválszatjuk a HDMI-t a 'Kimenet' fülben, a VLC média lejátszóval elindított videók hangja nem hallatszik a tévé hangszóróin és a laptopon sem. A Deadbeef-el elindított zenék sem hallatszanak a tévén HDMI-n keresztül. Amikor a Hang beállításaiban a Kimenetet átállítjuk 'Hangszórók belső hangorrásra', akkor a hang visszajön a laptopon.

Amikor a böngészőben elindítunk egy youtube vagy indavideo videót, a tévén is van hang. Amikor a videa oldalán indítunk el videót, akkor pedig nincs hang a tévén.

Elég sok megoldással kisérleteztünk, de egyik sem volt sikeres.

Firefox és a hang

A hangok is többformátumúak, és pl. Firefox eltérő formátumokhoz eltérő beépülőt használ, pl. az MP3-hoz pont hogy a VLC pugint. A Youtoube az HTML5 ha jól tudom, ahhoz natív API-kat használ.

Továbbá a beállításokban el lehet némitani is weboldalakat, érmedemes lehet átnézni, hátha feketelistára került a néma oldal.

Ugyanakkor vannak videokártyák (nVidia), amiknek hardveresen gondjuk van a hanggal, azért kérdeztem mi hajtja a HDMI portot. Volt itt a fórumon régebb egy értekezés erről, de nem találom. Akkor ott videokártya csere oldotta meg a problémát, tudom, laptopnál ez nem játszik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
NánuNánu képe

Firefox és a hang

#3 https://paste.ubuntu.com/p/qty3nsmQVy/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Firefox és a hang

@#4 Jaja, Pastebin!

Szerintem itt nem hardveres gond lesz, bár kábel probléma még lehet a pakliban. Az kellene végigjárni, hogy a hang beállításánál látszik-e külön a HDMI és a helyi hangkártya közötti választási lehetőség. (Bár felvezetető szöveg szerint igen, de az külön nem lett kiemelve, hogy a hangszórók mellett mi másra lehet még állítani)....  Majd egyenként a VLC beállításainál megnézni a hangkimenet beállításokat, és végigpróbálni, melyikkel megy. Aztán a böngészőt megnézni, hogy pl. akkor a videa hangja megjött-e. Ha nem annál is meg lehet adni, nem a hangkimenetet, hanem az egyes média formátumokhoz használandó alkalamazást. (Mármint ha a böngésző FF).

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Firefox és a hang

#7 Illetve még valami eszembe jutott. Ha nem tükrözésre van állítva a monitor, akkor mi a szitu. Én már sok ilyent lőttem be, és soha nem volt az átállítással problémám, azaz, a TV-n renben volt a hang mindig, (általában Radeon kártyákkal), de az esetek kivétel nélkül nem tükrözött megoldások voltak.

Lehet, hogy a tükrözés zárja ki a külön hangkimentet, bár ez csak tipp.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Firefox és a hang

#6 A számítógépre linkelés marad ki (ezt a „szöveget” külön kellett volna :)):

Hát elég sok macera lenne a videókártyát kicserélni a laptoban). Van egy mérnők barátom a Japán Sony-nál. Ők Japánban ilyeneket rutinból tudnak... Hasonló kérések azért előfordulnak náluk. Azt mondta, hogy a legtöbb esetben softveresen megoldják a handkártya problémát, de ahhoz nem húsz perc kell... Egyébként, önzetlen segítségként szoktak olyat csinálni, hogy a Ginza negyed valamelyik nagyobb áruházában egy kis helyet kapnak az árúháztól, ahol leülnek egy stokira vagy székre, szétnyitható kemping asztalukon bárkinek bármit ingyen megjavítanak...régi analóg második világháborús időkből fenmaradt rádióktól kezdve a gyermekjátékokat, telefonokat, gps készülék, távirányítók és egyéb komolyabb elektronikai kütyüket is beleértve. Nagyon komoly kihívásnak veszik ezt a tevékenységet.

A megoldás az lesz, hogy külső hangszórót csatlakoztatni a laptopra, a média lejátszóban a Hang menüben a kimenetet belsőre állítani, a kép pedig a tévén hang nélkül látható...

Toshiba-Satellite-P50-B-103
PSPNUE-00100MHU

-- Beküldte NánuNánu - 2020. okt. 03. 11:51

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve