Hálózati segítség kérése

Lacika képe

Fórum: 

Sziasztok!

Lenne egy kis segítségre szükségem, de mivel ez a fórum aktív, a többi szinte ki van halva vagy nem is aktív, ide tenném fel. Ha nem ide való, kérem töröljétek.

Adott egy Suse Tumbleweed rendszer, Xfce, 64 BIT. Van egy céges laptop, Windows 10 64 BIT. Mind a kettő azonos WiFi hálózaton van. Szeretnék fájlokat másolni egyikről a másikra. Olvastam már minden féle leírást, hogy Samba kell (már van) de egyszerűen nem tudom hogyan kezdjek neki...

kimarite képe

Segíthet: https://linuxmint

Segíthet: https://linuxmint.hu/sugo/smbcifswindows-megosztas-becsatolasa-linux-ala

Ami megoszt, az kiszolgáló (samba), amivel megosztasz, az kliens. Ha oda-vissza kéne, akkor mindkét rendszert kiszolgáló és kliens is.

Nem biztos, hogy a legfrissebb dokumnentációkat találtam meg:

https://www.novell.com/hu-hu/documentation/sled10/sled_deployment_sp2/ht...

http://opensuse.hu/dl/openSUSE_11.3_Reference_hu.pdf

https://hu.opensuse.org/OpenSUSE_Heti_H%C3%ADrmond%C3%B3/106

Hálózati csatoló beállítása: https://askubuntu.com/a/427296

Közelebbi példa: https://hup.hu/node/97019

A kimenetben látszik a Wifi csatoló valódi neve:

ip link list

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Lacika képe

Ez nekem magas... Már ott

Ez nekem magas... Már ott elakadok, így olvasva a dokumentációkat, hogy a parancsok sem működnek. swat nincs is a rendszerben, telepíteni sem tudom. sem az smb vagy nmb sem az smbd- nmbd parancsok nem működnek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez nekem magas... Már ott

#2 Grafikusan is lehet: YaST GUI. Mármint beállítás téren. Is.
Rosszul linkeltem. Itt kezdődik:
http://opensuse.hu/dl/openSUSE_11.3_Reference_hu.pdf#sec.samba.install
Parancssorosan is beállítható..
Próbáld először a Windowst beállítani, ha azt már csináltad.
Olvasgasd át a beállításokat, leírásokat először. A fenti PDF elég részletesnek tűnik, elég ezt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Lacika képe

Ez nekem magas... Már ott

#3 Feladtam...

Nagyon köszönöm az eddigi segítségeteket, de tényleg! Nem nekem való a Linux. Egyszerű felhasználásra is hegesztenem kell szinte mindent. Egy hét alatt nem értem a végére annak amit Windows alatt pár óra alatt meg szoktam oldani.

Értem, hogy ez más, meg is próbáltam. De itt úgy döntöttem feladom. Nagyon köszönöm az eddigieket!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez nekem magas... Már ott

#4 A Linux Mint kevésbé vállalati szemléletű, mint az openSuse. Eleve a nehezebbet választod. Azt nem értem, ha ott a GUI, hasonló, mint más rendszereknél, akkor a terminálos parancsok? ... itt is a nehezebbet nézed. Magyar nyelvű a leírás is.

A problémáid hamar megoldódtak, ez neked reménysugár lehet:
https://linuxmint.hu/forum/bejelentkezesi-jelszo-ujra-kerese
https://linuxmint.hu/forum/android-eszkoz-csatolasa
... hat volt összesen.

Én Levin-féle rántottát nem tudtam készíteni, de megtanultam. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Lacika képe

Ez nekem magas... Már ott

#6 A Mint is Debian alapú, itt meg a WiFi eszköz vétele a negyedét tudja kb. Itt is, más fórumokon is szedtem össze információt, de egyszerűen halál volt. Suse felment, szinte minden működik, a Wifi jelszintje 100%

De kérdezem én! Ahhoz, hogy egy egyszerű fájl megosztást össze hozzak, ahhoz informatikusnak kell lennem? A mai világban alapnak kellene lennie. Sok mindennel beakadtam Linux terén, de innen is és máshonnan is csipegettem össze a morzsákat és így jutottam el idáig. De az, hogy itteni linkelt dokumentumok verzió kiadásonként változnak, az azért vicc! És nem megy!!! Egyszerűen a dokumentáció NEM RELEVÁNS már MOST a rendszeremhez... Akkor mit csináljak??

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hálózati segítség kérése

Ha csak fájlokat kell átmásolni hálózaton keresztül, arra ott van a Send Anywhere. Én ezt használom a WiFi-n keresztüli átvitelre. Multiplatformos; Windowson is, Linuxon is, Androidon is megvan. Ilyen célra ez a legegyszerűbb. Csak ki kell választani az átküldendő fájlokat, majd a fogadó készüléken be kell írni a jelszót, és már indul is a másolás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez nekem magas... Már ott

@#5 Az openSUSE-t én is már régóta kerülöm. Lehet, hogy a Send Anywhere nem is érhető el hozzá; esetleg csak csomagátfordítással.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez nekem magas... Már ott

#7 Ha a Debian Wifi beállításhoz más fórumokon kérdeztél, szerinted itt közölni mi értelme ezt? Miért nem itt kérdezted?

itteni linkelt dokumentumok verzió kiadásonként változnak

Ugyanmár... . A YaST GUI (grafikus alkalmazás) szerintem ugyanaz mindenhol. Ha meg sem nyitottad, te sem tudod, én meg végképp nem, mert sosem láttam és nem is szeretném. De te sem nyitottad meg. Figyu, de tényleg: 16:24-kor linkeltem neked 4-5 dokumentumot, és 16:55-kor, azaz félóra sem telt el (írtál is, vonjuk le az egy percet), már válaszolsz, ez neked magas. 25-30 perc alatt eldöntöd, ez neked magas, és terminál parancsokról kezdesz beszélni, amit én nem mondtam. És nem egy egyszerű dologról döntesz, hanem azért ott vannak „sorok”. Én kijelentem, elolvasni sem tudom 30 perc alatt, nemhogy értelmezni is. Aztán a rövidebbet linkeltem. Ez amolyan nagyon nem akarok valamit, és meg is győzőm maga erről. Nem az én dolgom, helyetted kiválasztani valamit, nekiindulni, elkezdeni próbálkozni valamelyik leírással... . Nem az én dolgom, openSuse doksikat neked megkeresni és elküldeni. Megtettem és megfogom tenni bármikor. Abban is te döntesz, itt vagy ott, és nem én...
Ui.: számodra tiszták az információk. Íme:

Adott egy Suse Tumbleweed rendszer, Xfce, 64 BIT. Van egy céges laptop, Windows 10 64 BIT.

Mint írtam, nem biztos, hogy a legaktuálisabbat linkeltem. De induljunk ki abból, hogy aki a más szemében a szálkát meglátja, a magáéban a gerendát sem. Igen, rólad beszélek. Miért? Mert most beírtam a keresőbe „openSuse Tumbleweed”, az első találat és egy kattintás, és tessék:
https://doc.opensuse.org/
Erre nem vagy képes? Miért gondolod, hogy te semmit nem csinálsz meg, és mindazt mi majd meg fogjuk? Milyen alapon tételezed ezt fel? (kereső és egy katt ... ez tényleg igazán nehéz)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez nekem magas... Már ott

#10 Hol az a gond, nem magyar a dokumentáció, hol az, hogy el kéne olvasni. A legújabb openSuse dokumentáció nem magyar, talán azért, mert nem fordították le. A Samba nem sok változáson ment keresztül. A grafikus kezelő alkalmazások mások Linux terjesztésenként. Gondolkodni kéne először, ha az ember tanácsot kap.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Lacika képe

Ez nekem magas... Már ott

#10 Na álljunk meg!

Reggel óta ezzel szenvedtem, az általad linkelt oldalakat és dokumentumokat javarészt már én is elolvastam!!

Nem a vakvilágba írtam, mert az általad linkelt dokumentumokból már a parancsokat IS kipróbáltam!

Tehát megpróbáltam! Ha valaki elakad és nem tudja megoldani a problémáját, pontosan az ilyen beszólások tarkítják a fórumokat, hogy lusta vagy, meg sem próbálod, stb.

Megpróbáltam és nem boldogultam a Yast-al sem! Arról IS szedtem le dokumentumokat, nem is egyet.

A Wifi gondommal azért nem írtam ide, mert itt a fórumban is pont van egy ilyen eszközzel kapcsolatos három oldalas segítség, de nem lett megoldva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez nekem magas... Már ott

#7 A Mint is Debian alapú, itt meg a WiFi eszköz vétele a negyedét tudja kb. Itt is, más fórumokon is szedtem össze információt, de egyszerűen halál volt. Suse felment, szinte minden működik, a Wifi jelszintje 100%

A Mint az Ubuntu alapú elsősorban, persze, van Debian alapú kiadása is. A WiFi jelszintje csak egy rendszeren belül mérvadó. Sebességet kell mérni, az, ha azonos, akkor mindegy, hogy az egyik ezt mutatja, a másik azt, (a W10 meg csak kb 4 ívelt vonallal mutatja a szintet, nem is számszerűsíti) ha egyszer más metrika alapján határozzák meg a jelszintet, ráadásul ebbe beleszól az energia gazdálkodás is, ugyebár, ha 60% kielégitó, akkor minek nyomatni 100%-on a jelet, csak a többlet fogyasztás kedvéért?

De kérdezem én! Ahhoz, hogy egy egyszerű fájl megosztást össze hozzak, ahhoz informatikusnak kell lennem? A mai világban alapnak kellene lennie.

Pl. Mint 1.3 (Cinnamon) esetében megnyitom a fájlkezelőt, ott a hálózatra kattintok, és ott vírit a Windows hálozat ikonja, mondjuk nincs windowsos gép a hálózatomon, de végeztem teszteket, amikor volt itt wines laptop, minden ment alapból, anélkül, hogy bármi különösebbet kellett volna mókolni.

Sok mindennel beakadtam Linux terén, de innen is és máshonnan is csipegettem össze a morzsákat és így jutottam el idáig.

Erre azt tudom mondani, hogy ez bármivel előfordulhat, csak kis türelem kell, és igen, vannak körülményesebb, és kevésbé körülményes kiadások, én nagyon régi motoros vagyok, de nem mindennapi problémák esetén nekem is utána kell járni a dolgoknak. Sőt, többet mondok, itt a legfőbb segítők is a felmerült kérdések esetében sok esetben utánajárnak, kutakodnak és aztán válaszolnak a kérdezőnek.
(Bár azt is tudom, vannak sokan, akik ezt természetes, alanyi jogon járó szolgáltatásnak képzelik)

Visszatérve a körülményesebb, és kevésbé körülmények kiadásokra, Suse, Redhat, és hasonlók azok inkább vállalati kiadások, amit úgy kell érteni, hogy Support, IT csoport, szakértők közerműködésével használatos. Megosztást, telepítést nem a felhasználó végzi, nincs is joga hozzá, arra van az IT gárda / supervisor, stb. akármi. Ehhez igazított, nem nagyközönségnek szánt disztribúció, nagyközönségi igényekhez igazítva. Ha magad akarod használni, akkor igen, magadnak kell az IT szerepkört is teljesíteni.

Nagyközönségnek szánt disztribuciók: Mint, Ubuntu, Debian. "Körülményességi" sorrenben, egyszerűbtől (jobban kidolgozottól) a körülményessebb felé. a lista persze nem teljes, csak minta. Csak azt akartam ezzel mondani, hogy ha egyből Debiannal indítja valaki az imserkedést a Linuxxal, akkor elkerülhetlen, hogy kérdései, elakadásai, problémái legyenek, amikre nem kap azonnal választ / megoldást. Ez ugyan igaz lehet a Mintre is, de ott saját tapasztalatból mondom, mert tucasztám telepítek Mintet sokak számára, alig akad kérdésük felém, pedig ők is először találkoznak a Linuxxal.

De az, hogy itteni linkelt dokumentumok verzió kiadásonként változnak, az azért vicc!

Mármint, hogy egyes disztribúciók, verziók eltérnek? Windows alatt nem tér el egymástól a W95/95/Vista/7/8/10?

És nem megy!!! Egyszerűen a dokumentáció NEM RELEVÁNS már MOST a rendszeremhez... Akkor mit csináljak??

Itt most Suse-ról van szó?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez nekem magas... Már ott

#13 Reggel óta ezzel szenvedtem, az általad linkelt oldalakat és dokumentumokat javarészt már én is elolvastam!!
Nem a vakvilágba írtam, mert az általad linkelt dokumentumokból már a parancsokat IS kipróbáltam!
Tehát megpróbáltam! Ha valaki elakad és nem tudja megoldani a problémáját, pontosan az ilyen beszólások tarkítják a fórumokat, hogy lusta vagy, meg sem próbálod, stb.
Megpróbáltam és nem boldogultam a Yast-al sem! Arról IS szedtem le dokumentumokat, nem is egyet.

Megállhatunk ... . Erre most azt lehet mondani, hiszi a piszi. Mert erről csak most teszel említést, nem ezt volt az indoklásodban. Innentől kezdve nem hihető ez a magyarázat. És ez teljesen logikus levezetés. Nincs mögötte semmi, tények.
Beszólás? Magam részéről nem értem. Nekiindultál, annyit írtál, nem tudod, hogy kezdj neki. Segítettem. Most azzal jössz, tudnom kéne mindent, amit eddig csináltál. No, ez a beszólás, azaz inkább teljesen értelmetlen vita. Én valamit feltételezel, ami nem én vagyok. Ez nem szép.
Azt, hogy guglizz rá, keress rá, nálunk nem szokás. Nem igaz. Jó...
Elakadtál, nem tudtad megoldani? És? Próbáltál segítséget kérni? Nem.
Linkeltem egy új oldalt, a Tumbleweed leírással. Hogy mit csináltál, nem tudjuk. Amit nem tudunk, arról nem tudunk véleményt mondani. Ha mutattál volna képet, hol akadtál el, akkor esélyünk lett volna segíteni. Mi következik ebből, ki a „hibás”? Egyáltalán fontos közölni, ki a hibás? Nem. Csak levezettem, mi a dolgod, ha szeretnél segítséget kapni, neked mit kell adnod ehhez. Baromi nehéz...
Miért kéne nekünk kipróbálni, amit a terjesztés (openSuse) Wikije a szádba rág, azaz miért kéne telepíteni egy ilyen rendszert? Nem kell. Kérdezz Linux Mint, LMDE, olyan terjesztésekre, amiket használunk. Ha nem ilyet használsz, ne várd el, mi is telepítsük a te rendszered.
Kérdezni lehet, bármiről, bármikor mutatsz képeket, vázolod a hibaüzeneteket - illetve amit kérdezünk - így tudunk segíteni, a Samba mindenhol ugyanaz. Nyavajogni lehet, csak a fórum nem ezért van. Ha nem mondasz részleteket, csak annyit „nem megy”, baj van”, segítség” nem tudunk segíteni. Itt felmerül, tisztázd magadban, mit lehet és mit nem. Arra, hogy „segítség” nem tudunk válaszolni, mondjuk annyit: - mi van? Részletek? Ez remélem, tiszta. Részletek? Semmit nem közöltél: elakadtam. Na bumm. (részletek?)

A Wifi gondommal azért nem írtam ide, mert itt a fórumban is pont van egy ilyen eszközzel kapcsolatos három oldalas segítség, de nem lett megoldva.

Akkor nem lett megoldva. Sok olyan régi téma van, amit azóta megoldottunk. Bármikor újra lehet nyitni, illetve hivatkozva (URL) egy új topikban megoldást keresni Mert a régi téma egy égi rendszeren nem volt megoldható. De bízd rám, tudom, miért javaslom ezt. Miért kéne visszafogni magad, szégyenlősködni? Pár sort begépelsz, ez egy új topik. Nekivágunk, és lesz válasz vagy nem. Kevés esetben nincs válasz, ha nincs, nem biztos, hogy végleges.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez nekem magas... Már ott

#16 Amúgy ez már rég nem a problémádról szól, és meglehetősen időt rabló. Érdekes, erre meg nagyon ráérsz, Ha lehetett volna választani, azt kellett volna, hogy a problémádról essen ennyi szó. Erről szólt most a legtöbb hozzászólás: - hogyan kell kérdezni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez nekem magas... Már ott

@#15 Mea culpa, ezt benéztem. Nem kellene nekem így estefele írogatni, amikor már zizi vagyok, de hát máskor nem érek rá..... jah:

"Tumbleweed appeals to Power Users, Software Developers and openSUSE Contributors. "

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Lacika képe

Ez nekem magas... Már ott

#17 Tudod mit öreg! Be is kaphatod a faszomat!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

NaNE!

Ez már megüti a ban mércét?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mintha magamat látnám

A stíluson kívül, ami sajnos eldurvult, a kolléga némely gondolatával egyetértek.
Annak ellenére hogy talán picit kezdek annyira belejönni a használatba hogy egyre kevesebb segítséget kell kérnem.

Nemrég fogalmazódott meg bennem több szétszórt gondolat a Linux rendszerekkel kapcsolatosan és ezeket papírra is vetettem, próbáltam minden elfogultságot és mérgelődést kizárva, a számomra kialakult nézetet és tapasztalatot leírni.
Ilyen írásból sok van a neten, nem szándékom ezeket szaporítani, inkább úgy fogalmaznék, ez az én véleményem.
Másnak bizonyára más.
Ha valakit érdekel és van pár perce, itt elolvashatja:
https://logout.hu/bejegyzes/tordaitibi/linux_rendszerek_hibai_egy_lelkes_amator_szemszoge.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mintha magamat látnám

#23 Egyébként meg a sokféle telepítési módszer ill. ezzel kapcsolatos sikertelenségek miért a Linux hibája, miért nem a programok gazdáié?

Amúgy meg az sem igaz, hogy Windows alatt van egy Installer, és kész. Ott is rengeteg van, a Windows Installer csak egy, a Microsoft által erőltetett metódus, amivel  magával is sok probléma szokott lenni (folyamatosan akár napokon át karikázik, nem képes letölteni a frissítést, ha van pl. 5 frissítés, ami mindegyike újraindítást igényel, akkor van hogy sikerül 5x újraindítani a gépet, de van, hogy manuálisan kell megtenni, de erről nem szól, csak karikázik. És hasonlók.)

Most hirtelen kb. 5 gyakoribb installer jut eszembe, ami külön metódus, de attól, hogy mindegyik nevében ott van, hogy Installer, attól még nem egységes. De ez mindegy is, mert a lényeg a Next->Next->OK -n van. Pl. van a CDBurnerXP telepítője (több más szoftver is használja) csomagol egy kis ajándékot is a saját szoftver mellé. Az ajándék gazdája ezért fizet nekik, nekik is meg kell élni valamiből, ezért ezt bevállalják.
Az ajándék szoftver változó, de lekinkább valami levakarhatlan gépet lassító kémkedő haszontalanság.
A CDburnerXP gazdái azért tudják, hogy ez gáz, így elérhetővé tették a programot telepítő nélkül is, na de ez egy zip, amit le kell tölteni, és mókolni, lehet kattingatni, vagy parancssorozni. Ez mondjuk régebb volt, lehet, ma már másképp van, de rajtuk kívül mások is csinálnak ilyent. Továbbá itt is telepíteni kell a függőségeket, amit úgy hívnak .Net Framework, igaz, ezt felrakja a legtöbb esetben a Windows Installer.

Én csak azt furcsálom, hogy soha semmi gond nem volt a Windows-al. Jó, a szomszédomnak, meg egyik kollégámnak sincs soha problémája, csak amikor már végleg nem indul a gép. Amúgy odáig meg baromi lassú, indulás után kb. 20 perc, mire használható lesz, furcsa üzenetek is megjelennek, amit nem értenek, és leokézzák. Az eseménynapló meg hemzseg a hibaüzetektől, de azt ők nem nézik, mert nem informatikusok. Elvannak ezzel, no problem.

Nyisd meg Windows alatt az eseménynaplót, keress benne pár hibaüzenetet, majd próbálj megoldást keresni hozzá.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mintha magamat látnám | Android

#23 Nézd ..., a Skype vállalati alkalmazás egy újabb próbánál nem működött. Csak hangot lehetett „csiholni”, de az sem ám ugyanott, hanem betárcsázással (telefonszám) és egy kóddal. Mindez nem a Linux, hanem az Android rendszeren. Remélem, valamilyen megoldást találok erre, de jobb lenne, ha nem lenne rá szükségem.
Ami a NotePad-del történt nálad nemrég, a Wine vagy a NotePad „számlájára” írom, inkább, mint a Debianéra. Stabil Linux rendszeren jellemzően nem történik meg, hogy egy alkalmazás az egyik nap működik, a másik nap nem. Vagy az egyik bekapcsoláskor igen, és a másik bekapcsoláskor nem. Néha előfordulhat, igen, hogy becsúszik egy-egy hiba. Aki dolgozik hibázik...
Az Androidot is tanulni kell. Fura helyen van, szinte elrejtve az egyik telefonomon az alkalmazások jogosultsága. Megtaláltam (ismét, de felírom valahova már), és bekapcsoltam a Google Térképnél, hogy használhatja a mobilnetet. Ennek hiányában nem töltött be. Inkább az OpenStreetMap (.hu) oldalt használom.
Egy újabb felfedezés volt, hogy ne a 4G, hanem a 3G elsődlegességét állítsam be a net kapcsolatnál. 3G-re állítva normálisan lehet a lakásban a telefonról netezni (mobilneten), míg a 4G-t beállítva sokszor időtúllépés lesz az URL nyitás vége avagy az online kapcsolatot igényló alkalmazások is csak keresgélnek. Azt még tesztelni kell, ez a 3G-s beállítás jó-e arra is, hogy a telefonhívásoknál a hang szakadozik (a vonal megmarad)..., a lakásban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve