Gnome TrashApplet hiba

Fórum: 

 Tisztelt fórumozók!

Nem tudom jó helyen teszem-e fel a kérdésem. Egyik ismerősöm gépén Linux Mint 17.3 Mate 64bit van. Mostanában ha bekapcsolja a gépét, felugrik egy üzenet, hogy: The panel encountered a problem while loading "OAFIID:GNOME_Panel_TrashApplet".

Reinstall Gnome applets már volt, de nem segített. Innen vettem az ötletet: https://askubuntu.com/questions/91011/the-panel-encountered-a-problem-wh...

Máshol azt olvastam, hogy másik adminnal jelentkezzek be, töröljem az összes .gnome könyvtárat, de nem merem megtenni, nehogy végleg hazavágjam a rendszert. Újra lehet azután indítani?

Teljesen amatőr vagyok hozzá. Mit lehet tenni a fenti hibaüzenettel?

A válaszokat előre is köszönöm!

kimarite képe

Gnome TrashApplet hiba

@#0 Próbáld ezt a csomagot újratelepíteni így,

sudo apt-get update
sudo apt-get install --reinstall libpanel-applet-4-0

aztán újraindítani a rendszert.

sudo reboot

És ennek a parancsnak a kimenete kéne:

ldconfig -v

Hosszú, tehát a https://paste.ubuntu.com/ segítségével. A mentés után az URL kell ide.

És ezé is:

tail -n20 ~/.xsession-errors

Kézikönyv: https://linux.die.net/man/8/ldconfig

Az nem jó, ha a kukát könyvtárként a panelra teszitek?

-----

Az OAFIID-ről:
https://wiki.gnome.org/Initiatives/GnomeGoals/AppletsDbusMigration

Az esetleg megpróbálhatod, hogy átmenetileg készítesz még egy panelt, arra ráteszed az Applet-et, és vizsgálod, megjelenik-e a hiba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gnome TrashApplet hiba

Szia kimarite!

Az első parancs kimenete:  http://paste.ubuntu.com/p/4FHDBQGKBs/

A másodiké: http://paste.ubuntu.com/p/kcNfJjFsrc/

Kukát a panelra: de, biztos jó, bár a vicc az, hogy a hibaüzenet ugyan továbbra is feljön, a kuka a helyén marad és működik, mintha semmi baja se lenne. (Az újratelepítés megvolt a leírásod szerint.) Már azon is agyaltam, hogy egy clean install-al feltolom rá a Linux Mint 19 Tara-t, oszt' jólvan...

"Az esetleg megpróbálhatod, hogy átmenetileg készítesz még egy panelt, arra ráteszed az Applet-et, és vizsgálod, megjelenik-e a hiba."

Csináltam egy panelt a képernyő tetejére, aztán megpróbáltam ráhúzni a kukát. A hibaüzi rögtön felugrott. Ha viszont jobb egérgombbal adtam hozzá a kukát a panelhez, akkor kitette a kis kuka ikonját hiba nélkül és meg is engedi nyitni. Az asztalon lévő kuka ugyanúgy működik, mintha mi sem történt volna - hibaüzenet ide vagy oda. Erre gondoltál mint teszt?

Na és mi történik akkor, ha a hibaüzenetnél arra nyomok, hogy törölje a kisalkalmazást a beállításaiból? Nem lesz kukám? Vagy lesz, csak nem fogom látni az asztalon? Gondolom erre írtad, hogy tegyem ki mappaként és akkor applet nélkül nyitogathatom ha kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gnome TrashApplet hiba

#2 A panelre tehető applet kukának van egy egérrel nyitható menüje is? Nem ismerem.
Az applet törlése nem hozza magával a valós Kuka törlését. Szép lenne. :-)
Ránézek az applet problémára.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gnome TrashApplet hiba

#4 Kicsit elfoglalt vagyok, és lehet, ez egy bug, és az applet készítője már nem javítja a Linux Mint 17.x alatt, csak az újabb Mint kiadásoknál. Feldobok majd egy ilyen rendszert Virtualbox-ba a héten és ránézek helyben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gnome TrashApplet hiba

#5 Még egy kicsit várnod kell, mert a Virtualbox-nak van egy bizonyos kernelekkel összefüggő szegmentációs hibája. Az egyik használt kernelem éppen ilyen. Amikor ez a dolog fellép, akkor a kernel összeomlik, és a rendszer lefagy. Már többször előfordult, de a jelenség hátterére épp csak tegnap jöttem rá, éppen a Linux Mint 17.3 MATE virtuális telepítésekor. Minden másra gyanakodtam, gép hibára is, de ár megvan az összefüggés, a korábbi hibákra, és ez a Virtulabox + kernel páros. Általában az első nagy frissítéskor lép fel a fagyás (segfault), a frissítések telepítése közben. Ekkor alkalmazni lehet a

sudo dpkg --configure -a

parancsot. De eközben is lefagyott a gazda rendszer, és ezt a promptot kaptam,

grub >

dehát nem minden csomag frissült, az okozta.

Mindezt azonban megelőzte az általam nem ismert, gondolom, Linux Mint 17.3 alatt fellépő jelenség, miszerint a Frissítéskezelő a Synaptic-ot használja, a hitelesítésre a Synaptic a pkexet-et használja, és még ez nem lenne baj, de a pkexec nem fogadja el a felhasználói jelszavam, mindeközben a gksu működik a jelszavammal, de itt nem az van használva. Gondolom, ez egy friss telepítés bug. Mindezt megoldottam a Frissítéskezelőm, de legfőképpen a Geany szövegszerkesztő használatával, kivonásos módszerrel, azaz, teszteltem a frissítést a

sudo aptitude update
sudo aptitude upgrade -s

parancsokkal, és a telepítendő csomagok listájából töröltem a 4-es és az 5-ös szintű csomagok nevét, amit a Frissítéskezelőből lestem ki (a csomagok részletezésénél), és a maradékot telepítettem a terminálban a

sudo apt-get install --reinstall <csomagok_listája>

paranccsal.

Mindez azonban pár óra volt, aztán már az alvás következett. Keresem a kernel összeomlás kiküszöbölését, IOMMU kernel kapcsolók is léteznek „on”, „off” és „soft” kapcsolókkal, de vélhetően más kernelt próbálok. Köszönöm a türelmet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gnome TrashApplet hiba

#6 Huh: nem gondoltam, hogy ekkora gubancot okozok vele...

A laptopot közben vissza kellett adnom a gazdájának, de előtte rákattintottam a Delete Trash Applet gombra. Azóta sincs semmi baja: kuka a helyén, működik, bekapcsoláskor nem pampog. Aztán meglátjuk mi lesz egy hét múlva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gnome TrashApplet hiba

#7 A frissítések előtt nálam semmi gond nem volt az applet-tel, Talán valami extrém témát használ az ismerősöd. Próbálkozzon a Mint valamelyik alapértelmezett témájával.
A frissítés utáni állapotot egyelőre nem tudom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A próba eredménye

Szia, nálam semmilyen hiba nem lépett fel a Kuka applet-tel.

A frissítéskezelő beállításai:
(a 17.3 alatt még alapértelmezett a bekapcsolt 3. biztonsági szint,
a biztonsági frissítéseket én kapcsoltam be.
Az automatikus frissítés nincs bekapcsolva.)

A barátodnál milyen beállítások vannak a Frissítéskezelő alkalmazásban? Fotózd le (képernyőkép) hasonlóan a két beállítást (háttérben a frissíthető csomagokkal) és linkeld, azaz oszd meg. Ne állítsd be ugyanezt, mert a most érvényes beállítások kellenek, azaz, ha többet engedett a szintekben, már hiába állítod be ezt neki, ráadásul az okot sem tudjuk meg. Fontos tudni még, hogy a

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

parancsok futtatása, azaz a terminálban frissítés nem veszi figyelembe a szinteket. Lehet, a szintek beállítása a hiba oka, de ezt még nem tudjuk.

Pendrive-on lehet képeket szállítani, aztán a saját gépedről feltöltöd, ha nála nem lépsz be a fórumra. Használd az Imgur képmegosztót például.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve