Fujitsu Lifebook E751 telepítési anomália

Fórum: 

Vettem egy Fujitsu Lifebook E751 laptopot, bele egy Crucial BX500 120GB SSD-t, és pendrájvról akartam telepíteni a Linuxmint 20 Cinnamont. Telepítő pendrájvot az asztali gépen linuxmint 19.3 alatt dd-vel írtam ki. Bebootoltam a laptopon, és jött a meglepetés, mert UEFI módban bootolt (legalabbis szerintem, mert nincs grub háttérkép, és telepítéskor hiányolta az efi particiót, megszakítottam) A vicces az, hogy elvileg ez a gép nem uefis, csak sima bios-os. Bios leírása:

http://www.fujitsupc.com/www/content/pdf/SupportGuides/E751_BIOS_Guide_F...

Ugyanakkor más bios-os asztali gépen ugyanez a telepítő pendrájv bebootol bios módban.  Windoson rufus-al is kiírtam MBR sémát és "BIOS or UEFI"-t és fat32 választva, eredmény ugyanaz. Viszont ha a rufusban a fat32 helyett NTFS fájlrendszert válaszok, akkor jó lesz a media a Lifebooknak is. Azért nekem ez elég flusztráló, hogy egy Linuxmint telepítéshez a médiát windowson kell kiirnom. Hogyan lehetne linux allatt úgy kiirni pendrájvra a DVD képet, hogy E751 laptop is elfogadja BIOS módban? (Ha DVD lemezre írom ki, akkor minden Ok, csak hát az már lassú.

Samsung350v5c laptop

Hasonló furcsaságot produkált az emlitett laptop xubuntu 20.10 daily iso-val. Az iso ventoy pendrive-ra lett másolva és külső usb-s lemez meglévő particiójára lett telepitve. A telepitő höbörgött hogy nincs efis partició de simán feltelepitette. Azóta is szépen müködik. Kimeneteket most nem tudok mutatni, nem vagypk gépnél legfeljebb hétfő este.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fujitsu Lifebook E751 telepítési anomália

Amikor indítod a pen.-re kiírt telepítőt, csalogasd elő a boot választót (nálam PC-n ez az F12 nyomogatására
jön elő. .... Ott azt fogod látni, hogy a telepítő 2 opcióban kiválasztható.
1; UEFI: előtaggal - ha ezt választod, akkor indul EFI-s módban a telepítő.
2; Előtag nélkül - ezt választva indul BIOS/msdos/Legacy módban a telepítő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fujitsu Lifebook E751 telepítési anomália

Emlékeim szerint volt egy uefi bug Fujutsuéknál, kb emiatt letiltották az opciót ennél  a modelnél is, attól az még efi bios, csak ki van kapcsolva számos szolgáltatása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fujitsu Lifebook E751 telepítési anomália

#3

"attól az még efi bios"

UEFI funkciónak nyomát sem látom, és a korábban linkelt hivatalos leírásban sem találtam.Akkor mégis mitől UEFI?
És akkor az hogy lehet, hogy A rufussal NTFS-re formázott penről simán indul bios módban, és gond nélkül települ?
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve