Eluesbétlenedett Linux (Linux Mint - no USB)

Fórum: 

avagy miért nem fér hozzá a Linux Mint a Gigabyte alaplap USB portjaihoz.

Bő lével:

Alaplapot cseréltem a gépemen. A régi csak DDR2-es ramokat kezelt és azt már nem volt érdemes bővíteni, hát váltottam DDR3-as lapra. Más gyártót választottam (ASUS helyett Gigabyte), de a chipsethez ragaszkodtam. (AMD 790-ről 970-re). Kicsit aggódtam, hogy az operációs rendszereim hogy fogadják a változást (1 Linux és 3 Windows van telepítve), de bizakodva belevágtam. A Windowsok miatt aggódtam jobban, de némi ügyeskedéssel a csökkentett módban végül mind a három megemésztette a dolgot.

A Linux Mintemet nem féltettem, mert eddig minden linuxomat bámulatos alkalmazkodóképességéért csodáltam. Pofára estem: a bejelentkező ablakig eljutott és ott vége volt a dalnak. Egér megfagyott, billentyűre nem reagált. Vártam, hátha éppen „alkalmazkodik” a háttérben, aztán reset és megpróbáltam USB-ről is. Az se sikerült. Ilyen még nem volt! De legalább kiszúrtam a hibakódot a néhány pillanatra felvillanó konzolos listában: az USB a gáz. Nagyon furcsálltam, hogy szépen bebootol USB-ről, aztán menet közben „elveszti”, de mégis ez történt. Kipróbáltam több portot is a 14-ből, de egyik se volt jó. Nem tudtam mit csinálni, megkerültem a problémát – előástam egy PS/2-es egér-billentyű kombót és gond nélkül beléptem a rendszerbe. Ohó, gondoltam, innen már megoldom – a mindenható internet és a software telepítő majd segít.

Csakhogy internet sem volt.

Bootolás windowszal, bősz keresgélés. USB ügyben semmi, de a LAN-hoz végül találtam egy drivert. (A Gigabyte oldalán persze semmi. Azt írják, hogy a sokféle linux változat miatt a hardware gyártó oldalán keressek drivert. Azt legalább megtudtam tőlük, hogy milyen típusú hálókártya van a lapon – mert sok esetben ez se egyértelmű. Érdekes módon az adapter gyártója meg tudta oldani azt a „sokféle” linuxot 4 db 85 Kb-os fájllal.) Ez megoldotta a net problémát, de az USB-re nem találtam megoldást. Sem a rendszerbeállításokban, sem a szoftverkezelőben, sem az illesztőprogram-kezelőben.

Kicsit mélyebbre nyúltam az internet bugyraiba és többféle keresőkifejezéssel próbálkozva végül találtam egy angol nyelvű cikket, amiben egy sorstársam egy Gigabyte 990-es alaplappal járta végig  ugyanezt a tortúrát. Szerencsére ő megtalálta később a megoldást:

A BIOS-ban van egy opció a „Peripherials” szekcióban: IOMMU Controller, ami alapértelmezés szerint „Disabled”. Ezt kell engedélyezni és a világ visszatér a normális kerékvágásba.

Nos, utánaolvastam ennek az IOMMU-nak, és amennyit megértettem a dologból, nem sok köze van az USB-hez. Hacsak az nem, hogy mindkettőt a déli híd kezeli. Amúgy elég hasznos dolognak tűnik, fogalmam sincs miért „disabled” a „default” beállítása!

 

A lényeg:

Néhány Gigabyte alaplapon engedélyezni kell az IOMMU controllert, különben a Linux rendszer nem fér hozzá az USB portokhoz. (Megjegyzendő, hogy talán más alaplapokkal, más BIOS-szal is előfordul a jelenség, én csak ezzel találkoztam.)

 

Jegyzet:

Az érintett konfiguráció: Gigabyte GA-970A-DS3P rev. 2.0– AMD Phenom II 955BE 3,2 GHz– 2× Kingston HyperX 8GB @1333 MHz – Sapphire Radeon HD6970 :: Linux Mint 17.2 – Kernel 3.16.0-38-generic – KDE 4.13.2 :: 2× Win7 64 – 1× Win10 64; BIOS: AMI UEFI BIOS ver: FC

A megoldás forrása: USB: http://unix.stackexchange.com/questions/72625/why-is-usb-not-working-in-linux-when-it-works-in-uefi-bios; LAN: Realtek GbE - http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=13&PFid=5&Level=5&Conn=4&DownTypeID=3&GetDown=false#2

 

Adagio:

Már csak a 2 db USB 3.0-ás portot kell életre keltenem. Mert annak a gyártója csak Windows drivereket kínál...