EFI stub: WARNING: Failed to measure data for event 1: 0x800000000000000b

Segítséget kaptál? Szívesen töltöd itt az idődet? Visszajársz hozzánk? Támogasd a munkákat: Ko-fi és Paypal!

Fórum: 

Sziasztok!

A tegnap esti nagy frissítést követően "megomlott" a mint a feleségem laptopján :(

Laptop: Dell Vostro 3500
Kernel: 6.8.0-78-generic

A frissítések között volt a linux firmware is. A telepítés látszólag sikeresen megtörtént, és a frisítéskezelő, közölte, hogy mielőbb indítsam újra a gépet. Meg is tettem miután a DELL logo felett (a rendszer indulása előtt) az alábbi hibaüzenetet kaptam:

EFI stub: WARNING: Failed to measure data for event 1: 0x800000000000000b

Ez pár másodpercig látható a képernyőn, majd elindul a linux, és megjelenik a bejelentkezési képernyő grafikusan. A helyesen beírt jelszót követően, képernyőt vált, ám sajnos fekete marad, és nem tölt be semmit, az egér kurzoron kívűl. 

Sok minden elindul, mert hallom a hangot is, ami jelzi, hogy az oprendszer használatra kész, csak épp nem rajzol ki semit a képernyőre.

Ctrl+Alt+F1 - Ctrl+Alt+F6 ig, tudok terminálra váltani, úgyhogy parancssorban tudok dolgozni, ám így semminem indul el, aminek grafikus felület kell.

Szóval nem tölt be Cinamonn felület.
Persze neten rákerestem, és látom, hogy a probléma általános, különböző gyártók eszközein jelentkezik ez a hiba, sokféle megoldást javasolnak, ám nekem sehogy sem sikerült megoldani. Ideiglenesenkikapcsoltam a secure boot-ot a biosban, mert legtöbb helyen ezt javasolták. Ezzel igaz, hogy eltünt maga a hibaüzenet, de nem jött vissza az asztalom. Vagyis a probléma nem lett megoldva. 

Próbálkoztam még a sudo apt autoremove lehetőséggel, mert ezt is ajánlották, de ez nálam 0 csomagot szedett le. Vagyis nem volt szemét hagyva a gépen. 

Van egy harmadik ajánlás, a CSM, vagy CMS, (enm tudom melyik a helyes rövidítés) kikapcsolása, ám erre mind csak olyan lehetőségeket olvastam, amelyek a Cinnamon kezelőfelületén keresztül teszik azt. Ami nekem most nem tölt be, vagyis ezt még csak kipróbálni sem tudom.

Valakinek esetleg valami egyéb ötlet, hogy ne kelljen teljesen újba tenni a gépet, vagy ha igen, hogy marad meg a home könyvtár és a böngészőkben mentett adatok, ha újrateszem a gépet.

kami911 képe

Mit frissítettél mire?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mit frissítettél mire? Az Xorg.log-ban nincs olyan EE sor ami releváns lehet? Nem fogyott el a hely a root partición vagy a home-ban?

EFI stub: WARNING: ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia!
A CSM-et (kompatibilitási mód) a BIOS-ban tudod engedélyezni/tiltani (enable/disable)
Ha engedélyezve van, akkor a régi legacy telepitesű rendszer is indítható - nem csak az EFI-s telepitésű.

EFI stub: WARNING: ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2 NEm oldotta meg a problémát. A biosban már eleve ki van kapcsolva: Boot mode: UEFI only 

csuhas32 képe

Re: parancssorban tudok dolgozni

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

„megjelenik a bejelentkezési képernyő grafikusan. A helyesen beírt jelszót követően, képernyőt vált, ám sajnos fekete marad, és nem tölt be semmit, az egér kurzoron kívűl. 

Ctrl+Alt+F1 - Ctrl+Alt+F6 ig, tudok terminálra váltani, úgyhogy parancssorban tudok dolgozni, ám így semminem indul el, aminek grafikus felület kell.”

Nézzünk egy df -h kimenetet, hogy lássuk, nem fogyott-e el a hely valamelyik partíción.

Mivel a Cinnamon témába írtál, gondolom ez az asztali környezeted a Minten, A bejelentkezési képernyőn milyen lehetőségek közül tudsz választani, milyen környezetbe lehet belépni és melyik van kiválasztva? Próbáltad másikkal?

Egy felhasználói fiók van csak a rendszeren?

(Ötletek vaktában:
Legelőször én frissítés utáni hibánál mindenképp megpróbálkoznék az előző kernellel történő indítással a GRUB-ból, illetve, mivel sanszos a grafikus fronton jelentkező hiba egy nomodeset-tel történő indítással is.
Ha a környezet Cinnamon és van elég hely, akkor én talán megpróbálnék talán egy

sudo apt install --reinstall mint-meta-cinnamon

parancsot, hátha.)

Re: parancssorban tudok dolgozni

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen: Cinnamon
Egyelőre azt csináltam: mivel be volt kapcsolva a timeshift, hogy visszaállítottam a rendszert egy korábbi időpontra, ami működött. 

tárhely sok van: 360Gb

BEjelentkezéskor:

• Cinnamon (Alapértelmezett),
  • Cinnamon (Software rendering)
  • Cinnamon on Wayland (experimental)

lehetőségek közül tudok választani, és csak egy felhasználó van a gépen.

Újra frissíteni fogom a linuxot, lássuk újra jelentkezik-e a probléma. Ha nem, akkor ez egszerűen megoldódott, igaz, így nem derült fény az okokra. Ha ismét jelentkezik, akkor jó lenne, ha megoldást találnánk a problémára.

A történethez az is hozzátartozik, hogy ezen a laptopon sokat kisérleteztem, tanulmányoztam a terminalt, és a linuxot. Szóval sokmindent kipróbáltam.

Újra, meg újra

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Helyre állt a rend, és az összes új frissítés is alkalmazva lett.
A következők történtek:

Mivel a tty elindult, így parancsosrból tudtam csinálni egy rendszerviasszaállítást.
Mivel sikeres volt a viasszaállítás, így újra próbálkoztam a frissítésekkel. A frissítések egy GTK csomag kapcsán hibát adtak és leállt. Ám kérte a rendszer újraindítását, ezt követően, újra fekete képernyőt kaptam.

Ekkor gondoltam egy merészet, és egy újabb rendszerviasszaállítást követően, új tükörszervereket állítottam be gondolván, hogy esetleg nem-e azok hibás működése miatt nem töltődött le a kérdéses csomag. Majd bizttonsági okokból a gtk4 frossítést kikapcsoltam, tehát enélkül frissítettem a rendszert. Most már hiba nélkül ment le a frissítés, ám egy újraindítást követően, újból fekete képernyőt kaptam. Ekkor tty módban nyomtam egy ctrl+alt+del kombót, vagyis reboot, és most már wayland környezetbe próbáltam bejelentkezni, ami sikeres volt. waylan alatt pedig felfrissítette, a maradék egy gtk4-et, majd egy újabb rendsyerindítást követően már az lapértelmezett xorg vezérelt felületre is be tudtam lépni. Szóval, most újra minden felület működik hibátlanul.

Ezek szerint lehet, hogy az új tükörszerverek beállítását követően, minden variálgatás nélkül csak frissítenem kellett volna mindent, és kész.

Szóval úgy tűik, hogy egy rosszúl települő, vagy nem települő csomag okozta a gondot, aminek települi kellett volna, együtt müködve a többi grafikus felületet kezelő csomaggal. Csak azt nem értem, ha ezek egymás függőségei, akkor miért voltak külön? 

Mivel akkor is megkaptam a fekete képernyőt, amikor kihagytam a gtk4-et a telepítésből, és utána sikeres telepítése után visszajött a felület, arra enged következtetni, hogy, amikor hibát kaptam, ez a kérdéses csomag nem települt, azaz ennek a frissítése.

De, hogy helyes-e a következtetésem, azt már nem tudjuk meg. 

Konklúzió... aggasztó, hogy ha véletlenül nem jön le egy csomag, elszállhat a rendszer.  És öröm, sz ürömben, hogy ha linuxa van az embernek, jó esélye van, hogy kritikus heéyzetekből is helyre lehet állítani a rendszert, nem úgy, mint windows alatt. Hasonló helyzetben, nekem windows alatt a rendszervisszaállítás soha nem oldotta meg a problémát, olykor még roszabb lett.

Újra, meg újra

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#6 Valószínű az is, hogy közben javították a hibás csomagot. Egyébként régi gépek esetében most volt egy előre dokumentált várható probléma, ami az EFI modulok tanúsítványival kapcsolatos (lejártak). Debian nem régen kapott erre orvosságot. Elsőre én erre gondoltam, de ez kikapcsolt Secure Boot-al nem játszott volna. (tudom ez a gép nem annyira régi) De szerintem nézd meg, legutolsó BIOS van-e a gépen (a legutolsó az A12, 2024.07.21. Windows alól lehet frissíteni naná) 

Én nem állítotok be soha tükörkiszolgálót, hogy úgy, ahogy gyárilag van. Egy gépen mindig azonnal frissítek, a többin csak azután, ha minden OK. De évek óta nem volt gond, mostanában sem, ezért azt gondolom, gép specifikus a tapasztalt probléma.