Digitalizálás

Fórum: 

Gondoltam új topicot nyitok, mert bár ez egy korábbi beszélgetés folytatása is lenne, de azt a beszélgetést nem akarom a rockos topicban folytani, mert ott elégg off.

Itt lehet elérni az előzményeket: https://linuxmint.hu/comment/36953#comment-36953 és a hozzászólások majdnem az oldal aljáig tartanak.

De a lényeg, van egy ős-UPC (Cisco) SetTop box, ami tud saját merevelemezére felvenni. És azokat a felvételeket hogyan lehetne kimenteni. Csavarhuzó / szétszedés nem jött be, olyan Torx csavarokkal van összerakva, amihez csavarhúzót szerezni körülményesebb / nehezebb, mint megfelelő árú digitalizáló kártyát. Akkor, ott május elején említettem, hogy van egy HDMI splitterem, megróbálom azon keresztül számítógépre vinni az anyagot, hát nem jött össze, mert a DRM (HDCP) bekavart. Így hát rendeltem másik spittert kínából, és hát eddig tartott míg ide ért. Az, hogy már az új selyemúton nyomják az árút, nem repülőn, meg a COVID-19 nagyon betett az átfutási időnek.
No, ez a spitter teszi a dolgát. Szükség volt még külön dedikált gyors merevlemezre a rippelt videók számára.
És elkezdődött a favágó munka. Kissé bosszantó, hogy a rági HD felvételekben egy helyen az első fél órában valahol mintha kötelezően lenne egy ilyen hiba.: https://ibb.co/8D5LCJr (ez benne van a forrásban, nem átviteli hiba)

Van, hogy később is van egy, de az kevésbé zavaró.

Egy 2 órás FullHD film -10-12 GB-t foglal nyersen rippelve, H.264-el tömörítve 1,6-2 GB-ra össze lehet nyomni megfelelő minőség megtartása mellett. (Xvid-el 50 perc 2 GB felett van). 2 óra tömörítése kb. 6 órát is igénybe vesz, mert deinterlace szűrővel, kis képméret csökkentéssel (hogy ne legyen túl nagy a fájl) tömörítek, ja és levágom a szélekről a 16-24 pixeles fekete sávot, amit gondolom azér kerül oda, hogy kijöjjön az 1920. A fenti képen jobb oldalon van, de nehezen látni, mert ott amúgy is sötét a kép. A jobb alsó sarokban jobban látni, miről beszélek. Bal oldalon is van olyan. Szóval ezekkel a szűrőkkel a 2 menetes tömörítés 5-6 óra, mivel csak 4 magos procim van. (Xvid jóval gyorsabb, de azt max a rövidebb videókhoz fogom használni, mert túl sok helyet igényel.)

Csak jelezni akartam, mi van, de jó lenne ha más is írna digitalizálós tapasztalatokat....

kimarite képe

Videó- és hang formátum, védelem

Még mindig ott tartunk szerintem, hogy „egzotikus”, azaz kezelhetlen konténerben vannak a Set-top-box-on rögzített anyagok, netán le vannak védve valamilyen másolásvédelemmel.

Nem derült ki, miért nem kezelhetőek a fájlok:
https://linuxmint.hu/comment/36964#comment-36964
https://linuxmint.hu/comment/36981#comment-36981
Megfelelő torx csavarhúzóra is szükség lenne. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Videó- és hang formátum, védelem

#1 A csavarhúzó beszerzéssel az is a baj, hogy hónom alá csapott boxxal végigjárni a boltokat, addig otthon nuku TV, és ez elképzelhetetlen :-)

(van rahedli torx csavarhúzóm, meg bit készletem, de egyik sem passzol, oszt lehet, hogy be is vannak ragasztva)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Régi rögzítőknél még egy

Régi rögzítőknél még egy célszoftverrel, amit általában az adott készülék gyártójától lehetett letölteni,
ezzel sikerült  a kiszerelt lemezről lementeni a tartalmakat de ez ma, a jogvédelem túllihegése korában lehetetlen.
Hiába szeded ki a hdd-t, ez esélytelenek nyugalmával állítom hogy nem fogsz tudni semmit lementeni róla, semmilyen os alól.
Már a fájlrendszeren is elbukhat, ha mégis sikerül csatolni, semmi értelmeset nem látsz majd rajta.
Leginkább 500M-1G méretű fájlokat fogsz látni, kiterjesztés nélkül, semmivel nem megnyithatóak és a konkrét video adatfolyamhoz olyan mintha közük nem lenne, semmi logika nincs bennük.

A DVR-ek ugyanez, arról halandó ember nem ment ki egy 10 másodperces felvételt sem csak abban a  készülékben használva amivel a rögzítés történt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Off kérdés...

Off: nem tudom, van-e itt kozmosz rajongó, aki tájékozottabb. Lassan véget érek az első évad (Történetek a világegyetemről) sorozat digitalizásával. Jelenleg a box be van állítva az aktuálisan sugárzott Lehetséges világok sorozat felvételére. Ezt az NGC oldalán harmadik évadként jelölik. Vannak oldalak, ahol erről  második évadként írnak. Összevissza írnak mindenhol mindent. Lehet, hogy helyesen a Carl Sagan sorozata az első, a fenti kettő igy a második és harmadik? Vagy lemaradtam egy másodikról, vagy az nem is került nálunk adásba?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve