Debian

Fórum: 

Úgy látom, nincs még topik a Linux Mint  "szülőjéről". Tegnap egy virtuális gépre feltelepítettem a Debian 10-et, hogy lássam, mennyit változott, mióta aktívan nem használtam. Azt bátran kijelenthetem, hogy egyre felhasználóbarátabb, de azért az alap tulajdonságai, amiért szeretjük, nem változtak. Aki egy kicsit alaposabban akar belemélyedni a GNU/Linux világába, annak most is a Debian az első számú választás. Aki csak használni akarja, annak valamelyik variánsa, például Ubuntu, Linux Mint ajánlható.

Pár tapasztalat. LXQT asztali környezettel, Openbox ablakkezelővel telepítettem, hogy a rendszer alacsony erőforrást használjon. A felhasználó hozzárendelése a sudo csoporthoz egy kis odafigyelést igényelt, ugyanis kezdésként a ropt terminalon a szükséges bash parancs hiányzott. Erról itt lehet olvasni: https://www.linuxuprising.com/2019/09/fix-username-is-not-in-sudoers-fil...

https://devconnected.com/how-to-add-a-user-to-sudoers-on-debian-10-buste... Ezenkívül meg kell szokni, hogy csomagfrissítések lekérdezésére nincs külön grafikus felület, erre a célra a terminálban kiadott megfelelő parancs használatos. Programtelepítésre természetesen a parancssor mellett már használhatjuk a jól ismert grafikus felületű Synapticot. is.A Debianban az is jó, hogy telepítéskor alapértelmezetten létre kell hozni a root jelszót, így azt később rendszeradminisztrációs feladatoknál tudjuk használni, szemben más disztribuciók gyakorlatával, ahol a rendszergazda alapból tiltva van.Ezt azért emelem ki, mert némi különbség van a sudo parancs felhasználóként való használata  és a root prompt használata között. Előbbi esetben korlátozott ideig kapunk emelt szintű jogosultságot, utóbbi esetben teljes körű root jogosultsággal rendelkezünk. Az pedig kimondottan jó, hogy az úgynevezett root tasksel segítségével könnyedén telepíthetünk/eltávolíthatunk különböző asztali környezeteket, így mindenki kipróbálhatja a különböző felületeket. Én hosszabb idő után próbáltam ki a Debian legújabb kiadását, és a kisebb kényelmetlenségeket leszámítva jobbára tetszett az a látvány, amit láttam. Az biztos, hogy a teljesen kezdőknek is egyre inkább ajánlható első disztribuciónak.

Beizzítottam éles gépen egy

Beizzítottam éles gépen egy Debian SID-et. 2015-ben még így nézett ki az LMDE is, csak azóta a fejlesztés iránya a Linux Mint Cinnamon-ra keudett koncentrálódni.  Gyakorlatilag nálam a Windows 10 "ellenfele". Rolling release ide vagy oda, még mindig a Debian viszi a prímet szerintem. Mégha talán kicsit nehézkesebben, mint más disztróknál, de mindent be lehet konfigurálni rajta. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

Mint az ismert, a Debian projekt december hó folyamán szavazást tartott init-ügyben. A szavazás december 27-ig tartott, így az eredmény is megszületett. A győztes opció:

The winners are: Option 2 "B: Systemd but we support exploring alternatives"

Vagyis, a projekt a systemd mellett döntött azzal a kitétellel, hogy támogatja egyéb alternatívák felkutatását is.

Forrás: https://hup.hu/cikkek/20191229/megszuletett_az_eredmeny_a_debian_init-ug...

(https://www.youtube.com/watch?v=2tsUn2UreZc :-) )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#2 Ahogy olvasom a linkelt hup-cikket, valahogy olyan érzésem van, mintha például önkormányzati választás lenne, legalább olyan indulatokat generál...Nálam Bunsenlabs és MX játszik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#3 (a rendszergazdák így [itt] fújják ki a gőzt ... ;-) )
HUP-tól függetlenül fontos döntés volt. Nemcsak a Systemd marad támogatott (a fejlesztője „kissé fura”), hanem az alternatívák is, az összes. ... https://www.youtube.com/watch?v=A24JZkgvNv4

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#3 Már a Debian is sokat változik. Ami örök, az a Deep Purple. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
fecameca képe

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#7 Én nem sokat értek ezekhez az "init"-ekhez. A Devuan is megkérdezte telepítéskor, hogy melyikkel kérem, hát választottam a sorban az elsőt, abból a meggondolásból, hogy az a támogatottabb (sysvinit,). De az egész szavazósdi történetből is csak annyit tudnék kihámozni, hogy akkor tehát megmarad a Devuan? Amúgy betonstabil, ahogyan mondtátok. Hál' Istennek nem kell benne barkácsolgatni semmit. Ami engem érint, az, hogy induláskor alig tölt be valamit, olyan még soha egy rendszernél sem volt, hogy alig több, mint fél képernyős a boot lista. Ebből eredően még az antiX- hez képest is alig kell neki memória.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#8 Az újabb Linux terjesztéseken a SysVinit (és Ubuntu-s változata az UpStart) helyett a SystemD került bevezetésre (nem most). Az első két rendszer vezérlés init scripteket használt, illetve a rendszergazda is használhat saját srcipteket, ha úgy gondolja, valamire szüksége van még, amit a rendszer alapból nem szállít. A SystemD nem scriptekkel dolgozik, hanem egyéni beállításai vannak, a tevékenységét ezekkel a démonokkal, azaz rendszer szolgáltatásokkal szabályozhatóak. A Debian terjesztésnél a szavazás arról szólt, melyik rendszer vezérlés legyen támogatva a jövőben, és arra jutottak (a szokásos Debian higgadtsággal), hogy maradjon a SystemD, de maradjon meg az init-es támogatása is. Ez bővebb teret ad és nem visszavonhatatlan (ahhoz képest, ha csak a SystemD maradt volna), de kétségtelen a fejlesztésbe betett munka is több lesz. Mindezt felvállalták. Ez egy jelzés is a rendszer által használt vagy telepíthető alkalmazások fejlesztői felé, hogy nyugodtan lehet az initre is alapozni, mert támogatni fogjuk.

A Devuan terjesztés hiába támogatná lelkesen az inites vezérlést, ha a fejlesztők már csak a SystemD-re tennék megfelelővé az alkalmazásokat ..., mert azt hallották, olvasták (a fejlesztők), hogy például a Debian egyáltalán nem támogatja majd az initet.

Egyelőre mindegyik Linux terjesztés (például az Arch, a Fedora) hasonló módszert alkalmaz, mint a Debian (eddig is, és a döntés után). Ez csak egy esemény volt, megvitatták, kinek, mi a véleménye.

A SystemD fejlesztőjének tevékenységéről, emberi tulajdonságairól vannak viták ... . Az biztos, nem igazán enged beleszólni a fejlesztésbe.

https://www.youtube.com/watch?v=NVyhoijrikk&list=RDX9zS-3OdODM&index=5

Érdekes lehet:
https://wiki.debian.org/Debate/initsystem/sysvinit
https://en.wikipedia.org/wiki/Upstart_(software)
https://en.wikipedia.org/wiki/Systemd

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

MX Linuxon átállítottam az

MX Linuxon átállítottam az alapértelmezett sysvinit-et systemd-re (engedélyeztem), de valami miatt nem indul el rendesen, csak az emergency shellig jut el. Mi lehet az oka? Újratelepítettem a systemd csomagot is, de a helyzet változatlan. A sysvinittel tökéletesen működik a rendszer. Tudom, hogy a kernelnél is azt szokták mondani, ha jól működik, akkor ne frissítsük, de azért érdekelne, mi okozhatja ezt. Illetve én nagy különbséget kívülről nézve nem veszek észre a sysvinit és a systemd között. Érdekelne, erről mások véleménye is. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sysvinit -> Systemd (MX Linux)

#10 Booting systemd on MX Linux (using mx-boot-options tool)
https://forum.mxlinux.org/viewtopic.php?f=108&t=62026 )
Systemd (MX Linux)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sysvinit -> Systemd (MX Linux)

#13 Nem, csak az alapértelmezett sysvinit indítás működik. Azt írtálk, hogy telepítsem tisztán, de ennyit nem ér meg,. mert több disztribúció van a gépen többszörös boot-tal, ás a többi jól működik, így nem szeretném piszkálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sysvinit és Systemd (MX Linux)

#14 Ha több Linux is telepítve van, akkor a GRUB lehet, másiké, és az MX Linux sajátját kéne használnod a rendszer választáshoz és indításhoz, annak Wiki-szerinti működéséhez. Erröl mi a véleményed, illetve hogy látod, melyik Linux GRUB-ja van használatban most?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sysvinit és Systemd (MX Linux)

#15 Nem tőlem kérdezted, de némi tapasztalatom van ezzel a helyzettel. A Grub az Archon van, az MXLinux egy másik lemez particióján. Az Arch Grub-ban az MXLinux egyéb inditó menüjében szerepel, hogy inditás systemd-vel. Ha ezt választom, simán elindul systemd-vel. Viszont nem látom semmi hasznát, nem gyorsabb, sőt valami firmware hibát is feldob.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sysvinit és Systemd (MX Linux)

#16 Oks. Szerintem nem mindegy hogy Arch vagy más Linux GRUB-járól beszélünk, „viszont” nem is teszteltem a különbségeket, „azonban” ezért kérdezek, és ugyan még nem javasoltam, de érzésem szerint az MX Linux GRUB-ot kéne használni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sysvinit és Systemd (MX Linux)

#17 Gyakorlatias oka van annak hogy a Grub az Arch-on van, ha MXLinuxon lenne, nem győznék "sudo update-grub"-ozni. Az Arch naponta többször frissül, az MX talán hetente.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nos.  A felállás a következő.

Nos.  A felállás a következő. Arch után kéne most MX Linuxot tisztán telepítenem, de az MX Linux Grubja ezek után nem fogja tudni indítani az Archot, minden MX rendszerfrissítés után bele kell piszkálni az MX grub.cfg-be, mert ő máshogy kezeli a linux kernelt, mint az Arch. Azt írta valaki az MX fórumon, hogy mivel az MX nem tiszta systemd-mentes Debian, ezért rendszerfrissítéskor (ami egyébként a tiszta telepítéssel szemben a nem hivatalos út), előfordulhatnak ilyen anomáliák. Egyébként az emergency shellbe akkor jutok, ha az Arch Grub menüjének haladó beállításaiban az MX-et systemd-vel indítom. Végülis a tradicionálisabb sysvinittel jól működik az MX Linux, aprobléma csak azért jött elő, mert az MX 21-re való frissítés után nem működött a hálózatkezelő, és telepíteni kellett a speciálisan sysvinitre készült network managert, és ekkor jött képbe a systemd, hogy az alapból szolgáltatásként futtatja a hálózatkezelőt, próbáljam ki.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nos.  A felállás a következő.

#20 Nekem más hiba jött elő a systemd-s inditáskor, magára hagytam pár percre, tiszta fekete képernyő fogadott utána, semmire sem reagált. Marad az alapértelmezett sysvinit, ott nem rendetlenkedik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nos.  A felállás a következő.

#21 Én is erre jutottam, végülis systemd mentesnek hirdetik a disztrót, ami azért nem teljesen igaz, de az MX fórumon se tudtak különösebben segíteni, marad a jó öreg bevált sysvinit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Valószínúleg egy teljesen

Valószínűleg egy teljesen tiszta telepítés megoldaná a problémát, de hát a kernelfrissítésnél is azt szokták mondani, hogy ami működik, azt ne változtassuk. :) Az MX talán a kevés disztrók  egyike, ami az alapértelmezett sysvionit mellett nem zárja ki a systemd használatát, ezért ez egy ilyen öszvér megoldás szerintem. Parancssoros Debian-féle  főverzióra való rendszerfrissítésnél lehetnek különféle hibák, akár az általam tapasztalt systemd-s is, nem véletlen az sem, hogy ezt a módszert az MX hivatalosan nem is támogatja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Valószínúleg egy teljesen

#23 Még az jutott eszembe, hogy az MX Linux (és még pár más Linux) nem a például Devuan-féle Sysvinitet tudja, csak szimlinkel ide a SystemD-ről. Oh, bocs, hogy ez korábban nem jutott eszembe. Szóval a Devuan tudja az igazi megoldást. ;)

You can remove the sysVinit option entirely by installing systemd-sysv. That will replace /sbin/init with a symlink to systemd.
https://mxlinux.org/wiki/system/systemd/#enablingsystemd

Devuan is a fork of Debian that uses sysvinit, runit or OpenRC instead of systemd.[3][4][5][6] The Devuan development team aim to maintain compatibility with other init systems in the future and not detach Linux from other Unix systems.
https://en.wikipedia.org/wiki/Devuan

systemd sysv init compatibility mode is magical. That is in the sense that it tries to handle compatibility with sysv init scripts while you are distracted looking somewhere else.
https://www.turnkeylinux.org/blog/debugging-systemd-sysv-init-compat

A megfelelőséget kapcsolod be a systemd-sysv csomag telepítésével (ami nem kevés nyilván):

systemd is compatible with SysV and LSB init scripts and can work as a drop-in replacement for sysvinit.

This package provides the manual pages and links needed for systemd to replace sysvinit. Installing systemd-sysv will overwrite /sbin/init with a link to systemd.
https://packages.debian.org/sid/systemd-sysv

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve