Csak a külső HDD-ről indul

Fórum: 

Sziasztok!

 

Egy más tulajdonában lévő windowsos gépet szerettem volna használni Linux-szal, így egy külső HDD-ra telepítettem egy Ubuntut, gondolván, hogy ha csatlakoztatom a HDD-t, tudom használni a gépet linuxosan, ha pedig nem csatlakoztatom, indul szépen, ahogy addig is, Windows-zal. Az Ubuntu szépen feltelepült, és készített egy Grubot, és ha a külső HDD fö van csatlakoztatva, akkor indul is szépen, akár az Ubuntu, akár a Windows. Viszont a külső HDD nélkül nem indul a Windows. Nyilván valami indítót a belső HDD-ra kellett volna telepítenem. Mit tehetek a kialakult helyzetben.

 

Köszönöm előre a válaszokat!

Több infó kellene

Milyen rendszerről van szó?

Úgy értem UEFI, vagy simán mezei BIOS?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A GRUB újratelepítése, beállítása - Live Rendszer alól

Köszönöm a linket!

Gondolom, ennek a Grubnak a gép belső merevlemezére kellene települnie?

Ugyanakkor nekem az lenne a legjobb, hogyha amikor nincs csatlakoztatva a géphez a külső HDD a Linux-szal, akkor minden további nélkül, anélkül, hogy egy Grub megjelenne, simán indulna a Windows. A gép ugyanis nem az enyém, csak vendégségben használom. A tulajdonos nyilván annak örülne, ha visszakapná eredeti formájában a gépét.

Egyébként a külső HDD-re még egy Linux Mintet is fel szándékozom tenni az Ubuntu mellé, helyet hagytam hozzá, úgyhogy lehet, hogy ezen új telepítés során is megoldás kínálkozna a problémára. A saját, otthoni gépemen is több op.-rendszer van, a telepítés szokásos módja a "Valami más" választással sem szokott gondot okozni, az újdonság számomra most a "hordozható" telepítésben van; ki is fogott rajtam... Szóval a teljes telepítésben persze nem kérek segítséget, csupán abban, ami specifikusan ezt az eltávolítható telepítést jellemzi. Például rémlik, hogy mintha megkérdezné, hogy hová telepítse a betöltőt vagy mit, de ezt ezidáig mindig hagytam alapértelmezésben. Úgy sejtem, ez ebben a helyzetben nem helyes, de pontosabbat nem tudok erről. De az is lehet, hogy teljesen rossz nyomon járok.

Köszönöm!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Több infó kellene

Szerintem mezei BIOS. Hogyan győződhetem meg erről biztosan?

Köszönöm!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Több infó kellene

#4 BIOS-ba belépni, és átnézni a beállításokat, olyasmit kell keresni, hogy UEFI mode, vagy Legacy BIOS.

Utóbbi esetében csak egy fix MBR kell, ha UEFI, akkor már neccesebb.

https://pureinfotech.com/repair-master-boot-record-mbr-windows-10/

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Több infó kellene

#5 Abban is lehet igazság, amit István mond.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Több infó kellene

#4 A BIOS "címe" ez: "Bios Setup Utility"

A "Main" fülhöz tartozó oldalon látható egy ilyen: "System BIOS version –– P11–B1L", illetve: "Built Date –– 08/25/2014". Esetleg valószínű utbaigazítást adnak a gép jellemzői:

Intel Celeron CPU G1840T 2.5 GHz

Acer Veriton L4630G

Ez egy kicsike, egybeszerelt masina.

A BIOS minden "fülét" végignézve sehol nem találkozom az UEFI kifejezéssel.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Több infó kellene

#7 Igaz, hogy a "Legacy"-val sem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Több infó kellene

#8 Ennek a gépnek kemény UEFI szaga van... Ha linuxról elindul, akkor lemezkezelőben / gparted-el meg kell nézni, milyen particiók vannak a gép HDD-jén.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt már meg is tettem.

Ezt már meg is tettem.

Ha a belső, saját windowsos merevlemezre gondolsz, akkor:

/dev/sda1 –– ntfs –– Rendszer számára fenntartott –– 549MiB –– boot

/dev/sda2 –– (itt van egy kulcs-jel) ntfs –– /media/kozepso/5478BCC78B5ACDC –– 467GiB

/dev/sda3 –– ntfs –– 517MiB –– diag

lefoglalatlan –– 2MiB

 

Csak összefoglalólag, hogy ne legyek félreérthető: a fő szempont, hogy az ismerős gépét hozzam a lehető leginkább hasonló állapotba, mint a kontárkodásom előtt volt, de minimum, hogy  szépen induljon a külső HDD nélkül a Windows. (Ha ezt egy Grub nélkül teszi, amely a tulajdonost biztosan jól megijesztené, az igen jó.) Ha emellett indul az Ubuntum, az másodlagos, de remek. Ha még el tud indulni a Linux Mint is, amelynek a telepítését így elhalasztottam, de még megtehetem, az már egyenesen csodálatos, de végképp nem életbevágó.

 

Köszönöm

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt már meg is tettem.

#10   Ja és még egy. A link Windows-médiára utal, vagyis gondolom egy telepítő kellene. Ezzel nem rendelkezem. Vagyis ha feltétlenül szükséges, akkor le kellene tölteni ilyet? Vagy?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt már meg is tettem.

#11 Nem látni EFI particiót, ez biztató. Le kell tölteni egy W10 ISO-t, //ugye W10 volt a gépen?//, szóval, ha w10 a beteg, akkor innen indulva:

https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10ISO

A letöltött ISO-t ki kell írni pendrájra, indítható módban, róla butulni, és a fentebbi link leírását követni.

Ha netán más, pl. W7, akkor más lemez kell....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt már meg is tettem.

#12 Köszönöm! Mármost az utasításokban foglaltakat, ami a link alatt van, úgy végezzem, hogy a nevezett külső HDD az Ubuntuval csatlakoztatva van a géphez? És ilyen módon az Ubuntu is fog tudni indulni, vagy csak a Windows? (Ez utóbbi is nagyon jó!) Amennyiben az Ubi így nem fog indulni, tudtok módot, hogy legyen egy Linuxom külső HDD-n, akár újratelepítve, amely indulhat? Egyáltalán, lehet azt, hogy egy teljesen másik gépen telepítek a HDD-re egy Linuxot, de az a szóban forgó gépen működni fog?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt már meg is tettem.

#13 Köszönöm! Mármost az utasításokban foglaltakat, ami a link alatt van, úgy végezzem, hogy a nevezett külső HDD az Ubuntuval csatlakoztatva van a géphez?

Nem. Mármint nem kell csatlakoztani a külső HDD-t.  És javaslom, hogy egyszerre csak egy lépés legyen végrehajtva, azaz a parancssorba gépelt Bootrec /fixMbr után legyen újraindítás, csak azután jöjjön második lépés, ha ez nem vezett sikerre, és így tovább. Ill. újraindításkor ha jelenkezik hibaüzenet, az is érdekes lehet, ami módosíthatja a stragéiát

És ilyen módon az Ubuntu is fog tudni indulni, vagy csak a Windows? (Ez utóbbi is nagyon jó!)

Nem, ez a Windowst állítja helyre. Lehetséges, hogy a külső merevlemezről elidul az ubuntu, ha arról van indítva, ezt nem tudni, kevés az infó-

Amennyiben az Ubi így nem fog indulni, tudtok módot, hogy legyen egy Linuxom külső HDD-n, akár újratelepítve, amely indulhat?

Igen, de nagyon oda kell figyelni, a gyökér, a rendszerindító, minden a külső merevlemezre kerüljön, a gépben levő merevlemezt nem szabad módosítani.

Egyáltalán, lehet azt, hogy egy teljesen másik gépen telepítek a HDD-re egy Linuxot, de az a szóban forgó gépen működni fog?

Amennyiben pont ugyanolyan gép, akkor igen. Ha csak hasonló akkor próba csersznye. Én már csináltam olyant, hogy egy gépen feltettem egy merevlemezre a Mint 19.3-at,amit más gépbe szántam, meg akartam spórolni az ott töltött időt. A gépek nagyon hasonló kiépítésűek voltak, nem teljesen azonosak, csak hasonlók. És nem működött, a helyszínen újra kellett rakni, és lefrissíteni....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ezt már meg is tettem.

#13 Mármost az utasításokban foglaltakat, ami a link alatt van, úgy végezzem, hogy a nevezett külső HDD az Ubuntuval csatlakoztatva van a géphez?

Igen, de várjunk még ezzel, olvasom, mit szeretnél...
Ha a most javasoltakat megcsinálod, akkor kizárólag ezzel a géppel fog működni a dual-boot (ha más nem jön közbe), hiszen a Linux a külső merevlemezen van, de a GRUB a belsőn. Azt nem tudom, a Windows indul-e, ha nincs külső lemez. Tehát ..., várjunk, mi sül ki ebből. Lépj a következő lépésre (*).

És ilyen módon az Ubuntu is fog tudni indulni, vagy csak a Windows? (Ez utóbbi is nagyon jó!)

Ezt most nem értem. Mármint nem sok az értékelhető információ a partíciók tekintetében.
[*] Csatlakoztasd az Ubuntu-t, bootolj be.
Futtasd a bootinfoscriptet. Itt volt szó róla:
https://linuxmint.hu/comment/35805#comment-35805
Az eredményt töltsd fel az Ubuntu Pastebin oldalra és oszd meg.
Így: https://linuxmint.hu/blog/2020/04/a-honlap-mukodese-7-resz-ubuntu-pasteb...
(az Ubuntu inkább akkor fog indulni, ha a saját, külső lemezre telepíted a GRUB-ot - olvasd el, amit István írt az imént!)

Amennyiben az Ubi így nem fog indulni, tudtok módot, hogy legyen egy Linuxom külső HDD-n, akár újratelepítve, amely indulhat? Egyáltalán, lehet azt, hogy egy teljesen másik gépen telepítek a HDD-re egy Linuxot, de az a szóban forgó gépen működni fog?

Tehát azt szeretnéd, hogy adott egy külső HDD, amelyre most Ubuntu, később Linux Mint is lesz telepítve, és ezt bármely számítógéphez csatlakoztatod, betöltse az Ubuntu-t, a Linux Mintet és még azt vagy azokat a rendszeret is, ami az adott számítógépen van? Ilyesféle hordozhatóság, használhatóság az elvárás?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ezt már meg is tettem.

#15 Nem, csupán a szóban forgó gépen szeretném használni a külső HDD-re telepített Linuxot, csak épp arras gondoltam, segítheet, ha ezt másik gépen csinálom, amelyen eleve Linux van, és nem tudom olyan alaposan elrontani a már meglévő op.-rendszert, mint ahogy most sikerült. De akkor marad ez a gép, értem.

Igyekszem minden okosságot megérteni és alkalmaznmi, amit Te és István rendelkezésemre bocsátottatok. Már csak holnap lesz rá időm. Addig is nagyon köszönöm a fáradozásotokat!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt már meg is tettem.

#14 Már csak holnap lesz időm végrehajtani a tanácsaidat. De addig is nagyon köszönöm a segítséget!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Látom már, egyszerűen azt

Látom már, egyszerűen azt rontottam el, hogy a rendszerbetöltő helyének kijelölését figyelmetlenségből hebehurgyán az alapértelmezetten megadott belső HDD-n hagytam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Látom már, egyszerűen azt

#18 Igen, a belső HDD-t figyelmen kívül kell hagyni.
Az elsőként telepített Ubuntu esetén a GRUB mehet a külső lemezre. Meg kell nézni, ennek mi a jelzése, sdb, sdc, stb.. Az sda lesz a belső lemez, a Windows. Méret alapján is lehet nézni, melyik a HDD, melyik a pendrive. Például a Gparted alkalmazásban, de csak rákukkantani. A parancsorok kimenete is árulkodhat, mi, micsoda:

sudo fdisk -l
sudo parted -l

Tehát az Ubuntunál a GRUB mehet, szám nélkül, azaz magára a külső lemezre.
A másodikként telepített Linux Mint esetén, a Linux Mint rendszer partíciójának lesz egy számozása (csak példa: sdb6), meg kell nézni, mi az. A rendszer partíciók jelzése a /.  És a Linux Mintnél a GRUB-ot érdemes a Mint rendszerpartícióra tenni, nem a lemezre. Nem az Ubutuéra, hanem a Mint saját rendszer partíciójára,

További lehetőség, ha a cél gép BIOS-ának segítségével választod ki, melyik lemezről induljon „a” rendszer. A célgépé vagy a külső lemezé. A Boot.

Ha különböző számítógépekhez csatlakoztatnád a Linuxos lemezt, és nem indul, vagy valamilyen megjelenítési problémát tapasztalsz, indítsd újra a rendszert, és válaszd a Hibajavítás (Recovery) menüt a GRUB menüben. Hasznos, ha van internet kapcsolat. Videókártya illesztőket, azaz a megjelenítést helyreteheti. Ott és azon a gépen, ahol próbálod. Másik gép, másik hardver, ha nem működik, Recovery indítás...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Az István által küldött

#20 Meg kéne győzödnünk a következőkről.

Valóban Windows 10 rendszerről van szó? Biztos vagy ebben?

A partícióstáblát vizsgáljuk meg két parancssorral is. Mutasd a kimeneteket:

sudo fdisk -l
sudo parted -l

Mutatom az enyém, itt nem UEFI, hanem MBR, azaz „dos”, msdos” a jelzés:

sudo fdisk -l
[...]
Disklabel type: dos
[...]
sudo parted -l
[...]
Partition Table: msdos
[...]

Te a teljes kimeneteket közöld. Ubuntu Pastebinnel.

-----

#21 Aztán tudunk javaslatot tenni, tényleg eszerint járj-e el::
https://linuxmint.hu/comment/35851#comment-35851
Megválaszolta, de még nem teljes a bizonyosság, hogy biztosan ezt kell tenned.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak a külső HDD-ről indul

Nekem van megoldásom a problémára - még XP-s korszakomban nálam is előfordult, hogy valamelyik rendszer nem indult. T.István részben leírta már, mit kellene tenni - csak néhány művelet és parancs kell hozzá. Nem kell ezt annyira bonyolítani. De ez az egész csak Legacy-BIOS beállításnál működhet - UEFI-nél bizonyára másképp kell eljárni. Leírjam?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztos, hogy Windows 10, igen

Biztos, hogy Windows 10, igen. Használtam egy jó darabig. Mutatni viszont már semmit sem tudok. Mióta megpróbáltam a külső HDD-re úgy fölrakni az Ubuntut és Linux MIntet, hogy mindig kijelöltem szépen az indítónak a külső HDD-t magát, véletlenül sem a belsőt, azóta semmi nem indul el sehonnan. Most már minden erőmmel csak a Win10 helyreállítására összpontosítanék, a Linuxról egyelőre lemondva.

Mármost itt is gond van. Letöltöttem az István által megadott link jelölte oldalról a Win10 telepítőjét a saját laptopomon, és kiírtam Linux Minten a "Pendrive Lemezkép-író"-val. De semmi nem bootol róla, sem a szóban forgó gép, sem a laptopom. Átállítottam a bootolást külső adathordozóra a BIOS-okban, de hiába. A fájlkezelőben megtekintve olyasminek néz ki a pendrive, mint egy Windows-telepítő, csak bootolni nem bootol. Mással kellene kiírnom? Jelenleg kézenfekvően nem rendelkezem mással, mint Linuxokkal a laptopomon...

A szóban forgó gépet Live-módú Linux-szal persze tudom használni, ha kell.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztos, hogy Windows 10, igen

#24 Ha mégis tudnék szerezni átmenetileg egy Win10-es gépet, azon mivel írjam ki a telepítőt?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztos, hogy Windows 10, igen

#24 Linux alól állitólag a woeusb alkalmas windows-os telepitő elkészitésére.

https://computingforgeeks.com/create-windows-10-bootable-usb-on-linux/

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztos, hogy Windows 10, igen

#25 Windows alól rufus-sal tökéletes telepitőmédiát lehet késziteni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Biztos, hogy Windows 10, igen

#24 Mióta megpróbáltam a külső HDD-re úgy fölrakni az Ubuntut és Linux MIntet, hogy mindig kijelöltem szépen az indítónak a külső HDD-t magát, véletlenül sem a belsőt, azóta semmi nem indul el sehonnan.

BIOS ... kiválasztod, melyik lemezről bootolsz. F2 is lehet, de alaplaptól függ. Nem kell a BIOS-ban semmit állítani.

-----

Az kiírásra érkezett javaslat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztos, hogy Windows 10, igen

#30 Igen, így tettem, de avalami mégsincs rendben. De ezt egyelőre el is engedtem, csak a Windows álljon helyre az anyósom gépén...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Biztos, hogy Windows 10, igen

#32 de valami mégsincs rendben.

Esetleg már titkokat is megőrzöl, fordulhatunk hozzád? VeraCrypt..

Mi az a valami?

Anyós gépét helyre kell rakni, az tuti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztos, hogy Windows 10, igen

#33 Titkokról szó sincs!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztos, hogy Windows 10, igen

#26 Ez a Woeusb sajnos nem működik. Hibaüzenetek... Hol az a baja, hogy nincs unmountolva a pendrive, ha pedig megteszem, az, hogy nem találja, úgymond.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztos, hogy Windows 10, igen

#34 De köszönöm, valamikor használtam a Veracryptet, de valami nem volt jó vele nekem, de már nem emlékszem pontosan.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztos, hogy Windows 10, igen

@#29 Köszönöm! Elkezdtem így, mocskosul lassú, főleg, hogy a gép amit szereztem végül, egy még az enyémnél is lassúbb, ásatag, kicsi netebook, úgyhogy még folyamatban van, de remélem, az eredmény megéri a várakozást.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Csak a külső HDD-ről indul

#23 Bocsánat, Lajos, a sok üzenet között, amit kaptam, csak most vettem észre a Tiédet, ezért nem reagáltam. A Windows az anyósom gépén épp mostanra helyreállt!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megoldva

Ami a Windows helyreállítását illeti, sikert értem el, köszönhetően minden hozzászóló szíves segítségének!

A külső HDD-re, immár az indítót is odatelepítve, a Linuxot fölrakni továbbra sem sikerült.

Mindenkinek hálás vagyok!

Mindig meghatónak találtam az évek alatt, hogy ez a közösség milyen gyorsan a tévetegek és keveset tudók segítségére siet!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak a külső HDD-ről indul

#39 A következő lett volna eredetileg a megoldás, amíg még indult a Windows a külső meghajtó grubjával:
1. Windows indítása, a külső meghajtó leválasztása.
2. T.István által javasolt Bootrec /fixMbr (pontosan nem tudom, W10-nél ez-e a bootrekord helyreállításának a parancsa). Ezután ha minden jól megy, nem kell már a külső meghajtó a Windows indításához.
3. Linux live-lemez/pendrive elindítása (a BIOS-ban ez legyen az először indítandó [a HDD még ne legyen bedugva]).
4. A külső HDD budugása, majd a GParteddel meg kell állapítani, melyik meghajtón (X) és melyik partíción (Y) van a HDD-n lévő linux.
5. Kiadod a következő egyszerű parancsokat terminálban:
    sudo mount /dev/sdXY /mnt
    sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sdX
6. Leállítod a rendszert, kihúzod a pendrive-ot (vagy kiveszed a DVD-t).
7. BIOS-ban beállítod az USB-meghajtót előre, hogy arról induljon a GRUB.
8. Ha bejelentkezett a Linux, terminálban kiadod a sudo update-grub parancsot, ami a Linux mellé felveszi a Windowst is az indítható rendszerek közé.
9. Rendszer újraindítás (itt a Linux alatt már a Windows is látható).
Ezzel az eljárással az alapgép indítója nem változik. A mai napig használom ezt a módszert.
Most utoljára azt írtad, hogy már indul a Windows, akkor ez a leírás tárgytalan.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Biztos, hogy Windows 10, igen

@#38 A linuxos megoldás teljesen halott volt. Végül is az MTC-s megoldással oldottam meg. Maga a telepítés a pendrive-ra is iszonyú lassú volt vele, nem csak a letöltés előtte. Viszont biztosan működött! A Rufus gyorsabban megoldotta a telepítést, viszont csak akkor kezdtem használni #41 , amikor már hamarosan kiderült, hogy nem lesz rá szükség, mert a fixMbr sikerrel járt közben, úgyhogy nem is próbáltam ki na rufuszos lemezt, bármilyen gyorsan is készült el.  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak a külső HDD-ről indul

#41 Köszönöm az alapos választ! Ha jól értem, ez arra nem jó, hogy megoldjam, amit eredetileg szerettem volna, hogy legyen egy Linux, amely a külső HDD-ről indul? Ugyanis nemindul, hiába települt föl, és hiába állítom be a gépet, hogy USB-ről induljon, nem teszi. Ubunturól van szó, és az indítót a külső HDD-ra tettem.

Ha erre van valakinek bombabiztos megoldása, kipróbálom...

Ha nincs, élek tovább együtt egy WIN10-zel, amikor a barátnőméknél vagyok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csak a külső HDD-ről indul

#43 Ugye, Lajos azt írta le, ahol még nem tartottunk.
Tehát csatlakoztatod a külső HDD-t a Windowsos géphez, majd Live rendszert teszel be (pendrive) és azt indítod. A LIve rendszer alól akár a leírt eljárással telepíted a GRUB-ot a külső HDD-re telepített Linux gyökér partíciójára, a GRUB felveszi a WIndowst is. Előfordulhat, hogy chroot nem kell. Látni fogod azt is, kell-e az os-prober parancs vagy nem. És az ellenőrzés valamint a „sudo umount /mnt” sem árt (a befűzés megszűntetése). Kikapcsolod a Live rendszert, Aztán azt is lehet csinálni, hogy a PC bekapcsolásakor az alaplapra, BIOS-ra jellemző F(valamilyen szám), esetleg Del vagy TAB billentyű megnyomásával kiválasztod a külső HDD-t, de csak akkor, ha az csatlakoztatva van. Megjelenik a Linux vagy Linuxszok és a WIndows is. Minden egyes Linux telepítése után meg kell ezt csinálnod, a GRUB információinak frissítése végett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak a külső HDD-ről indul

#43 Szóval azt szeretnéd, hogy alkalmanként külső HDD-ről linuxal dolgozz, míg alap esetben (a külső lemez nélkül) a windows induljon és ha jól értelmezem akkor ez a lényeg, a linux csak alkalmankénti.

Lehet, hogy rosszúl látom de egyszerűen (persze egy tökéletesen működő win 10 esetén)  a külső merevlemezre telepíted a linuxot a rendszerbetöltővel együtt. Mikor rákötöd akkor biosban kiválasztod az adott külső merevlemzt és akkor az indul,, mikor leválasztod akkor pedig vissza állítod biosban a windows indulását. Elvileg ennek simán működnie kéne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csak a külső HDD-ről indul

#45 Fórumtársunkról nem tudjuk, nem jelzett vissza még, hogy sikerült-e a művelet vagy él tovább együtt egy WIN10-zel (... a többi személyes :)). Immár majdnem két hónapja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak a külső HDD-ről indul

#45 Ezt akartam én is leírni, annyi hogy a külső lemezre telepítéskor a belső,  Wines hdd-t vagy lehúzni, vagy biosba tiltani és így a Linux mindenestől a külsőre települ és nem veszi át a Grub a Win indítását, azt a saját loadere intézi továbbra is a belső lemezről ha azt választja.
Majd Win lemez vissza és a bootnál a biosba választani  a két adathordozó között.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak a külső HDD-ről indul

#46 Fórumtársunkról nem tudjuk, nem jelzett vissza még, hogy sikerült-e a művelet vagy él tovább együtt egy WIN10-zel (... a többi személyes :)). Immár majdnem két hónapja.

A W10 az anyós gépén volt, amit elcseszett, de írta, hogy sikerült visszaállítani, oszt lehet meggyűlt a baja az anyóssal az akciója miatt, azért nem jelentkezik, és a külső HDD projektnak is annyi. devilsmiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve