Cinnamon asztali környezet Mate-ra váltása

Fórum: 

Sziasztok!

Új vagyok még a Linux világában,  3 hete telepítettem fel a Linux Mint 20.2 Cinnamon-t a laptopomra, kernel:5.4.0.91-gerinc, cinnamon környezet verzió: 5.0.7. Szeretném kipróbálni a Mate asztali környezetet éles rendszeren, hogy össze tudjam hasonlítani melyik lenne jobb választás a gépemhez, de jó lenne ha nem kellene az egészt rendszert újratelepíteni. Lehetséges ez?  Ha van róla használható cikk vagy leírás, nagyon szépen megköszönném!

kimarite képe

Ilyet nem szoktunk csinálni,

Ilyet nem szoktunk csinálni, mert az alkalmazások funkciói keverednek. Amúgy a nyomvonal a task-mate-desktop vagy Linux Mintnél inkább a mint-meta-mate csomag. De ezzel még nem távolítod el a Cinnamon asztali környezetet. Friss telepítés jobb lenne. :)
Egyik Linux sincs felkészítve „úgy igazán” erre a történetre ..., nagy igény nincs rá. A Live rendszert megnézed, és amelyik telepítő asztali környezete tetszik, telepíted, belakod. Egy telepítés pár perc igazából, bármikor telepíthetsz másikat.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ilyet nem szoktunk csinálni,

Köszönöm a választ! Nem marad más újrarakni, de azért az nem csak egy pár perc, amíg mindet beállítok és felteszek. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aham...

Azt, hogy gépeden melyik fut jobban, a gép paramétereiből lehetne megtudni. Általában az a mondás, hogy a Cinna az erőforrás igényesebb, pl. a Mate-nál, de ez időben változó dolog, azaz vannak verziók amikor borul ez a sorrend.

Ha a Cinamonnal a gép elég fürge, vagy megfelelő, akkor érdemes amellett maradni, mert gyakrabban frissül, mint a Mate, általánosan kijelenthető, hogy a Mate mindig kissé le van maradva frissesség tekintetében. Ez elvileg azt jelenti, hogy stabilabb is lehet, de ezt nem kell komolyan venni.

A Cinnamon külön technológia, nem ajánlott más asztali környezetet rátelepíteni. Míg egy XCfe és egy Mate egész jól elvan egy rendszeren, a Cinnamon nem. Lehet rátelepíteni, de nagy lesz a kavarodás.

Ugyanakkor érthető a kíváncsiság, rá lehet keresni neten pl. cinnamon vs. mate, látni képeket, videókat. És érthető az is, hogy laikus szemmel nem látni, hogy mit kell látni, mi az eltérés, amire figyelni kell.

Mondanám, hogy ami a külcsínt illeti, a Mate többszintű menüje, pl. (Azaz egyel "több" oszlopa van a menünek).

Továbbá, a terminál, meg a fájlkezelő más, kinézetre meg nagyon hasonló.

A Cinnamont testre szabni leginkább témák letöltésével / telepítésével, appletekkel lehet. Saját témát csinálni bonyolult, nagy szakértelmet igényel.

A Mate-t testreszabása fragmentáltabb, ott többet lehet valamennyire variálni.

Az esetek többségében nem a gép képessége a döntő, hanem a felhasználó ízlése.

itt van pl. egy összehasonlítás:

https://linuxhint.com/linux_mint_cinnamon_vs_mate/ angol, de a képek talán mondanak valamit. Meg ugyan ez még régebbi verzió képei, de a lényeg ezeken is látszik.

Milyen a géped? inxi -Fzxx mit mond?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Szerintem ne rakd újra!

Szerintem ne rakd újra!

Rakd fel a Mate csomagot (mint-meta-mate). Belépéskor tudsz választani a környezet között. A kimarite által írt probléma valós, lehet több alkalmazásod lesz egy feladatra, de azt gondolom ez nem nagy probléma, hogy ki tudd probálni, arra megfelelő. Fel tudsz még rakni egy XFCE-t is: mint-meta-xfce
De akár fel rakhatsz a tárolóból közvetlenül olyan asztalokat is is mint az openbox (https://packages.ubuntu.com/focal/x11/openbox) - szóval ne a linkről szedd le, csak info forrásnak szántam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szerintem ne rakd újra!

#4 Nem is az lenne „probléma”, hogy több alkalmazás van egy célra, hanem, hogy az alapértelmezett, MIME fájltípus szerinti alkalmazás nyitások keverednek majd...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aham...

#3 Köszönöm a linket meg fogom nézni.

A gépem nagy vonalakban: 

Intel i5 Dual  Core 5200U 2.2 GHz- es processor, 8 GB RAM, 1TB  HDD 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Aham...

#6 Telepítheted mellé is, vagy Virtualbox-ba.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Aham...

#6 Ezen a gépen SZVSZ futás teljesítmény szempontjából nincs szignifikáns eltérés a Mate és Cinnamon között.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aham...

#8 Köszönöm  a véleményed! Megnéztem Live  rendszeren  a Mate-t és elolvastam a cikkeket is nem rossz  ez a rendszer sem, de maradok a jelenleginél. Köszönöm mindenkinek a segítséget, sziasztok!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Aham...

#9 Nagyon jó a Mate szerintem, de a Cinnamon szerintem jelenleg a legjobb asztali környezet, na meg a KDE de azzal nem készül Linux Mint (sajnos).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve