Cenovo Z8300 mini PC BIOS reset

Fórum: 

Nem tudom jó-e ez itt vagy off de teljesen elakadtam és itt van 1-2 okos emberke.

Van az a mini PC-m amit nyúzogatok rendesen, eredetileg Win10-el jött ki és kisebb-nagyobb szenvedések árán felrántottam rá dualba a Win mellé egy Ubuntut. 
Namost a mini pc-t tegnap sikerült elküldenem az örök vadászmezókre.
Nem ok nélkül, az volt a tünet  hogy ha a Win indult, vagy a pc-t kihúztam a konnektorból akkor a Win simán, de az Ubi csak a 8-10. próbálkozásra indult el. (Mivel ez így nem túl életszerú, nekiestem a biosának, hátha.)
Ha ezután nem volt áramszünet vagy nem kellett a Win akkor pöccre indult az Ubi. Mintha a bios megjegyezte volna a jó állapotot.
Ha épp nem indult, akkor elkezdte kiírkálni hogy cable bad meg usb cable bad.
Mivel egy alaplapra forrasztott 64GB emmc tárhelye van, így a kábelhiba kizárva.
Ezért én szépen elkezdtem kotorászni a biosába, komolyan mondom ez az UEFI bios megszégyenít asztali gépeket is, kilométer hosszan vannak a beállítási lehetpségei.
Nem vezett semmi eredményre, és mivel USB bad is volt a hibaüzenetekbe, tegnap egy laza mozdulattal letiltottam a az usb XHCI modet.
Majd amikor rányomtam a save-re, akkor láttam meg a szemem sarkából hogy az usb EHCI mode meg alapból disable de akkor már ment az enter.

Így most van egy olyan pc-m, ami csakis kizárólag USB portokkal van szerelve, én meg ugye letiltottam az usb-t, és így elvesztette minden kapcsolatát a külvilággal.
Indítom, szépen bootol a Win (az az elsődleges, a grubot nem tudtam beállítani, a Winloader az első) és az égvilágon semmit nem tudok csinálni mert se egér, se bill, se semmi.

Namost 1 napja túrom a netet, nincs ennek a noname mini pc-nek nagy szakirodalma.
Amiket találtam, más mini pc-k, az a bekapcsoló gomb+hálózatba bedugás opciókkal resetel.
Deviszont. Az enyémben, bár van benne bios elem, mivel a pc 2016-ban lett véve, az elem nulla voltos, azaz mintha nem is lenne.
Valószínűleg csak a cmos órának adta a tápot pár évig.
És akkor itt jön a csavar.
Hogyan működik akkor a biosa?
Ezt eléggé hosszas netes turkálás után, egy eldugott threadbe fedeztem fel talán az XDA fórumán.
Ez a bios az emmc tárhelyen tárolja a beállításait.
Ami igaz lehet mert nulla voltos bios elemmel is amit beállítottam rajta, azt másnap áramszünet után  is tudta.
És az Ubuntu a lemezkezelőbe mutatott valóban egy mmcblk0 nevű valamit amit se olvasni, se csatolni nem lehetett.
Ezen vannak a bios beállítási adatok tárolva.

Bocs a hosszú előzményért de így tudtam mindent leírni.
Az XDA-n leírták a bios reset menetét, kell hozzá egy flashelő aminek a csipeszes végét rácsíptetik a memóriára, majd felflesselik az új biost. 
Mivel ez számomra teljességgel járhatatlan, se flashselőm, de ez még be is szerezhető Ebay-ről, bár drágább mint a mini pc, de a topik szerint magát a tartalmat, a bios alapbeállításait tartalmazó kódsorokat azt égen-földön sehol sem lehet letölteni. Volt aki írt a Cenovonak de semmi válasz, ő is ugyanebbe a cipőbe járt, leölte az usb-t.

Kérdésem, van esetleg bármi más mód hogy visszahozzam az élők sorába a félhalott pc-t?
Nem az ára motivál, kihajítom az elektronikai hulladékudvarba, 2016 óta már megszolgálta a 18ezer forintos árát, hanem a kihívás. Meg sajnálnám hogy egy tökéletes hardver egy picike, elvileg javítható szoftverhiba miatt menjen az enyészetbe.

(ettől amúgy is gutütést kapok, pl. 140ezer forintos panel, kombicirkó és megy a kukába, a szerelő szerint szoftverhibás lett. Akor bakker vedd elő a programozódat, töltsd rá az epromra vagy a mikrokontrollerbe a jó szoftvert. kérjél el 25ezret és mindenki boldog a panel meg nem a kukába végzi.)

Minden ötletet szívesen fogadok, a hegesztőpisztoly, kalapács, plazmavágót is smiley mivel veszíteni valóm nincs, a pc amúgy is használhatatlan.

kimarite képe

Ezért én szépen elkezdtem

Ezért én szépen elkezdtem kotorászni a biosába, komolyan mondom ez az UEFI bios megszégyenít asztali gépeket is, kilométer hosszan vannak a beállítási lehetpségei.
Nem vezett semmi eredményre, és mivel USB bad is volt a hibaüzenetekbe, tegnap egy laza mozdulattal letiltottam a az usb XHCI modet.
Majd amikor rányomtam a save-re, akkor láttam meg a szemem sarkából hogy

A BIOS-ba miért nem tudsz ismét belépni, visszaállítani a jó állapotot, ezt nem értem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezért én szépen elkezdtem

#1 Ahhoz billentyűzet kellene hogy nyomkodjam a delete gombot, az meg nincs mivel letiltottam az usb portokat.
Vagyis meg kéne nyomnom egy gombot azon a billentyűzeten amit nem lát  a pc.
Nem csak OS alatt nincs, a postnál sincs.

Amikoe megnyomtam az entert, a bios elmentette hogy usb letiltva, újraindult  de már usb portok nélkül.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ezért én szépen elkezdtem

#2 Értem. Ebben nem gondoltam bele. ;)
PS2 bemenet van?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezért én szépen elkezdtem

#3 Nincs. 5 darab usb port és semmi más nincs. Egyik se működik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Elemet nem kehetne benne cserélni?

#5 Forrasztani kell, Lehetne új elemet de azzal nem tudom mit érnék el. A mostani elem teljesen le van merülve azaz így a biosnak resetelni kéne. De nem mert mint írtam, a bios beállításokat nem egy memóriába hanem a beépített merevlemezen, a saját ssd-n tárolja. Mint az androidos telefonok bootloadere, az is az alaplapra beépített, forrasztott belső tárhely első partícióján tárolja a boothoz szükséges paramétereket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Elemet nem kehetne benne cserélni?

#8 BIOS resethez áram kell. Minden gépnél. Tökmindegy hova menti a beállításokat, azok nem tünnek el, attól, hogy kiveszed az elmet. Biztos van egy műveletsor, aminek része az elem kivétele, de gondolom jó elemről szól, és lehet, hogy ez fontos. Kapcsaira nem lehet ráadni 3 voltot a kísérlet alatt, amikor kivétel, akkor lekapcsolni a tápot?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Elemet nem kehetne benne cserélni?

"BIOS resethez áram kell"
Az első PC-m user manuáljában a BIOS resethez a következőket ajánlja:
Áramtalanítsuk a gépet, vegyük ki az elemet, és az elemtartóban lévő pólusokat
rövid időre (kb.10 sec) zárjuk rövidre valamilyen fém tárggyal - praktikusan egy
csavarhúzóval.
Egyébként, tapasztalatom szerint ezek az elemek elég sokáig bírják.
Nem lennék benne biztos hogy egy 2016-os elem már teljesen le van merülve.
Persze, ha műszerrel le lett mérve, - az más !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Elemet nem kehetne benne cserélni?

#10 Igen, meg én nekem is fel kellett áldoznom pár csokit, hogy a csomagoló fóliájukba csomagoljam a BIOS csipet-t, de ezek az idők elmúltak. Ma már tkp. csak az RTC miatt van elem, jó ha van CMOS clear jumper, notiknál nincs nagyon ilyen.

De egyébként én is arra hajlok, hogy ki kell forrasztani az elemet, és a műveleti sorrendnél, amikor az elem kivétele következik, azt teljesen eltávolítani, majd az összes kondit kisütni, és pihentetni sokáig. Ezek a low ESR kondik akár 2 napig is képesek számottevő feszkót tárolni. Hátha az RTC hibától így reseteli magát. (nem biztos, lehet csak kiírja, hogy hiba van, lépj be a BIOS SETUP-ba és korrigáld.

Ha amúgy a Cenovo egy Lenovo koppintás, akkor szükség lehet mikrokapcsolóra, amit a BIOS csip adott lábaira kell forrasztani vezetékekkel, boot során sürűn nyomkodni, el kell kapni a megfelelő pillanatot. Ilyen műveletekről sok videó van a YT-n, első körben azonosítani kellene, hogy ugyanaz az IC van a kütyün is, mint a videón... (ha más nem jön be)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Elemet nem kehetne benne cserélni?

#11 Egy másik fórumon is feltettem a kérdést és egy ebben járatos emberke emondta az egész működést. 

Az elemnek semmi köze a bioshoz. Van az alaplapon egy 8 lábú csip, ez egy írható-olvasható nem felejtő memória, a típusra w25q64. Valóban megtaláltam az alaplapon. Ebbe van bios és annak a beállításai. Az alaplapra forrasztott emmc nand flash memória, ez nálam egy 64 GB méretű, ezen, ennek az első, írásvédett néhány 10 MB méretű partícioján van a bootloader. Es olyasmi mint az Androidos eszközök bootloadere mivel az egész mini pc alkalmas Android telepítésére és futtatására is, ez volt az Intel Z8300 sorozat fő csapásiránya, mobil platform, pl. tabletek. A Windows később jött be a képbe. 

A bootnál ez a bootloader betölti a csipbol az efit, az  megnézi az említett csiobe a beállításokat és így indul a biosa. Mivel én letiltottam az usb-t, a csipet kell egy külső flash íróval újraírni, más megoldás nincs. Csak ehhez kell egy flash célhardver és kell a bios es annak az összes alapbeállítása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Elemet nem kehetne benne cserélni?

#12 Szerintem nem veszíthetsz sokat ha teljesen áramtalanítod a gépet, és 2-3 napig
pihenteted. Volt már úgy hogy egy nagyon makacs hibajelenségnél segített.
Közben pedig - ha gondolod - utánajárhatsz annak hogy hol és kivel lehetne újraíratni a
flash memóriát. (Amennyiben a pihentetés nem segít.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Elemet nem lehetne benne cserélni?

És az Ubuntu a lemezkezelőbe mutatott valóban egy mmcblk0 nevű valamit amit se olvasni, se csatolni nem lehetett.

Mert a befűzés helyén olvasható, írható.

Új elemet beteszel, hagyod egy ideig, ki- és bekapcsolod a gépet, majd kiveszed - segíthet.

#12 Az alaplapra forrasztott emmc nand flash memória, ez nálam egy 64 GB méretű, ezen, ennek az első, írásvédett néhány 10 MB méretű partícioján van a bootloader.

Ezt kéne kezelnie valamilyen alkalmazásnak, nem lenne jó, ha törlöd. Az MBR-t lehetett menteni, talán a BIOS-t is lehet, vagyis lehetett volna. BIOS jelszó feloldó alkalmazást találtam, de mást nem. Megpróbálhatsz írni a gyártónak is (alaplap vagy gép).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Tibi! Válaszolni akartam

Tibi! Válaszolni akartam neked egy gondolattal, hátha segítene, de sikerült egy másik témában hozzászólnom mert két ablak volt nyitva én meg elbambultam, elnézést :).

Ez volt:

#5 hülye kérdés, az alaplapra sehová nem lehet egyéb portot csatlakoztatni?Mintha láttam volna már olyan ps 2 megoldást, ahol az alaplapra a port kábellal volt csatlakoztatva. Nincs erre lehetőség az alaplapodon?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tibi! Válaszolni akartam

#15 Szia,
de igen, van 2 üres, ismeretlen port is a mini alaplapon. Egyik 8, a másik 16 pines, lapos fajta, amibe bedugva a szalagkábelt, egy fület kell lehajtani és így rögzíti.
Nekem is eszembe jutott ami neked de a fél netet feltúrva sem találtam a 2 darab csatlakozóról egy sor leírást, az esetleges innen újraflesselés menetéről meg még ennyit se.

Sajnos a félnoname tarmékek velejárója a támogatás és a dokumentáció teljes hiánya. Ezeket gondolom úgy tervezik hogy  amíg működik addig megy, utána meg hulladékudvar. 
A telefonok 70%-a ugyanez.

Másik topikba válaszolással én is jártam így,
Ph.-n nagyot néztek amikor véletlenül a W10 topikba beszaladt egy 100W subwooferes témához írt hozzászólásom az elektronika topik helyett. 
 
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Tibi! Válaszolni akartam

#16 Azért ez tényleg milyen felháborító, hogy ennyire nulla az információ hozzá. Eleve, ha csak usb port-os gyárilag, mit keres a biosban a letiltási lehetősége. Én értem, hogy a bios nem csak ehhez a laphoz készült, de akkor is, miért kinál fel öngyilkos funkciókat? Azt is értem, hogy modern világban élünk már, na de hogy se ps/2 se semmi port nincs az röhej. Van szlot valamilyen kártyákhoz? PCI félék? Nincs valami modern mágia, mint anno az IDE kártya volt, amiben volt com port is?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Tibi! Válaszolni akartam

#17 https://www.conrad.de/de/o/usb-firewire-seriell-parallel-karten-0415110.... itt talán lehetne találni egy passzolót, ha van szlotod hozzá.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tibi, ha még érdekel egy mini PC

#19 Köszi rendes vagy.
Most van a tönkretett mini pc-m bios újraíráson, várom az eredményt. Ha nem sikerül akkor nézek helyette valamit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve