Boot probléma. Nem indul a GRUB.

Fórum: 

Sziasztok!
Az alábbi problémával kapcsolatban kérnék segítséget. Van egy laptopom amiben a hdd több részre van partícionálva. Van rajta windows 10 x64 és Mint x64. Boot managernek a Burg loader van feltelepítve. Az történt, hogy a windowson volt feltelepítve az Autocad 2015 próbaverziója amit hagyományos módon a vezérlőpultból töröltem. Mivel ez több részből állt nem indítottam újra minden egyes modul törlése után a windowst. Aztán egyszercsak az egyik modul miután törlődött újraindította a rendszer. Ekkor kezdődött a probléma, ugyanis újraindításkor megjelenik egy sötét képernyő bal felső sarokban egy GRUB Load felirattal, majd átvált egy sima sötét képernyőre, s néhány másodperc után visszaugrik az előzőre. Ilyen problémával még nem találkoztam, talán egy MBR helyreállítás segítene, de nem tudom miről hívhatnám be. Van egy Linux Mint remaster dvd, egy Suse 42.1 dvd és egy Windows7 dvd-m. Ezekről tudnék bebootolni. Persze a windows nyilván nem live módú.
Mit tudnátok javasolni? Újratelepíteni nem szeretnék, mert pillanatnyilag sem időm, sem kedvem nincs hozzá.
Előre is köszönöm a segítséget!

kimarite képe

RE: Boot probléma. Nem indul a GRUB.

@#0 Az MBR helyreállítás kérdésre válaszolok -függetlenül attól, hogy mi történhetett, mert pontosan én sem tudom- a Windows telepítőre lesz szükséged:
https://support.microsoft.com/en-us/help/927392/use-bootrec-exe-in-the-w...
(hasonló szerepel itt is, de nyilván DELL gépekre jellemzően, azaz ... nyilván kicsit más: http://www.dell.com/Support/article/us/en/19/SLN300987)
A Windows betöltője nyilván megsérült (MBR vagy EFI), és azt ezért nem tudja betölteni a BURG. Meg lehet próbálni szöveges információkat kinyerni a hibára a biztos hiba elhárítás érdekében. A gép bekapcsolásakor a Shift gombot nyomogatva, a GRUB (BURG) menü jelenjen meg, majd a legfelső menüt -egy alkalomra- szerkeszted. A menü sorra lépsz, és leütöd az E billentyűt és ezt a quiet és a splash paramétert megkeresve, azokat törlöd, majd a 'Ctrl + X' vagy az F10 megnyomásával, ezzel a szöveges módban indítod a Burg-ot, és aztán leírod, mit ír ki hibának, és ugyanezt ide, a fórumra begépeled. A szerkesztésnél a kurzos nyilakkal tudsz lépegetni. Itt más a téma, de leírják ők is, ha így jobban érted: https://askubuntu.com/questions/132965/how-do-i-boot-into-single-user-mo...)
Miután javítottad a Windows-t, a Linux BURG beállítást is javítanod kell. .. erre visszatérünk. Chroot-tal is lehet, Live rendszer segítségével.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Boot probléma. Nem indul a GRUB/BURG

#1 Magyar nyelven is: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/927392/use-bootrec-exe-in-the-w...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Boot probléma. Nem indul a GRUB/BURG

Köszönöm a segítséget! Este kipróbáltam a leírtakat. Sajnos a windowsos javítás dugába dőlt mivel 10-es van feltelepítve és 7-es dvd-m volt. Így, ha mivel azzal bootoltam nem volt javítási opció.
A SHIFT nyomogatásra semmi változás nem történt, ugyanúgy villogot a "GRUB loading" feliratos képernyő és váltott fekete képre és vissza.
Annyit sikerült elénem, hogy találtam egy Boot Repair cd-t, ami linux alapú programcsomag. A grub helyreállítás lefutott, s utána indult is a betöltő. Sajnos csak a Mintet látja, a windowst nem. Linux Mint alatt hogyan tudnám javítani, hogy a windows 10-et is lássa a betöltő?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Boot probléma. Nem indul a GRUB/BURG

#3 Keresned kéne egy olyan alkalmazást, amellyel meg tudod javítani a Windows 10-et, a telepítő hiányában. Nem Linux alól. Talán az EasyBCD jó erre (nem próbáltam): https://neosmart.net/EasyBCD/

Ha a Windows nem sérült (és ki van kapcsolva a gyors indítás, valamint a secure boot), akkor az os-prober alkalmazásnak fel kell ismernie a GRUB újratelepítésekor, frissítésekor: https://linuxmint.hu/blog/2017/09/a-grub-2-ujratelepitese-beallitasa-liv...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve