Boot, dualboot, multiboot, MBR, EFI, Grub, Lilo

Fórum: 

Jobbat nem leltem, mint hogy haladó telepítés és frissítés. (Itt csak a nagymellényűeknek, és a kisebbrendűeknek lehet választani?)

 

Hogy haladó-e, az nem egyértelmű.
Azt szeretném, ha sikerülne kibontani az ilyenkor felmerülő kérdéseket, kivesézni előforduló anomáliákat úgy, hogy egy kezdő számára is világossá váljon a címben említett címszavak bármelyike.

 

Régen, igen régen, amikor még internet se nagyon volt, könyvek segítettek a Unix/Linux megismerésében, megértésében. Többnyire jól megírt könyvek, magyar nyelven. Igaz, a palettán egyi szerző ismételte olykor a másikat, de könnyű volt úgy tanulni, hogy az ember elindult az alapoktól, és addig építkezett, amíg csak szomjazott rá. Imádtam ebben a korszakban, hogy a könyvet olvasva ingerenciája éledt az embernek, hogy az olvasottakat kipróbálja, aztán gyakorolja unalomig.

Könyvek most nem nagyon vannak. Internet van, fórumok vannak változó intenzitással. Ez egészen másfajta tanulást tesz lehetővé, és eredményez. Szerencsére magyar nyelven is elég sok információ elérhető, de angolul tudók akkora előnyben vannak a magamfajta vén kecskékkel szemben, hogy nem tudnak akkora egérutat adni, amit egyetlen lépéssel be ne hoznának elegáns könnyedséggel.

Nem találom a helyes választ a következőre:

Régen, régesrégen én kapisgáltam a rendszerindítást. (Munkaköri feladatom is volt SZM-4-en - akkor egy billenő kapcsolósoron(8 biten) kézzel kellett "beírni" a shutup bináris kódját, és a kilencedik ilyen kapcsoló volt az enter.)

Nem löktem fejből, hiszen minek is, ha le van írva? De le volt írva. És nem akárhogy volt leírva, hanem szinte gépi nyelvű részletességig tételesen minden fázis kronológiailag sorbarendezve. Ezek az emlékek nagyon elhalványultak. Csak nagy vonalakban van meg néhány részlet a szürkeállományomban, ráadásul elég hosszan kell stimulálnom, hogy felszínre kerüljenek részletek.

Ilyesmik (a PC hőskorából):

A rendszer úgy indul, hogy a BIOS megkeresi (miutásn a self tesztet elvégezte), hogy honnan (pontosabban melyik lemezről) kell indítania az opreációs rendszert. Ennek a lemeznek az első szektorában. PC-n ez úgy fest, hogy beolvassa az MBR-t. Itt találja a partíciós táblát, azaz, hogy melyik partíción van az OS, aminek indulnia kell. És elindítja az ott (az első szektorban) levő programot, ami majd ténylegesen behúzza az OS-t. Erről olyan szinten volt leírás, hogy tételesen lajstromba szedte, melyik bájt tarlalmának mi a jelentése. Hova lett ez a leírás? Nincs seholse. Pedig amíg MBR van, a PC így indul.

Az MBR-ről tudni kell, hogy kinőttük. Négy elsődleges partíciót tud kezelni, több nem fér el (512 byte) benne.

Szerencsére ha kiterjesztett partíciót használink negyedikként, ott újabb négy elsődleges partíció válaik láthatóvá, kezelhetővé. Szerencsétlenségünkre viszont a Windows OS-ek nem hajlandóak, csak elsődleges partícióról indulni. Szerencsénk azonban, hogy a Linux OS-ek döntő többsége vagányul igénytelen. Ő elindul, bárhova teszed. Így megoldható, hogy felteszel a PC-dre két, vagy akár három vindózt, meg mellé ugyanennyi Linuxot, és azt indítod, amelyikhez kedved éled.

Készítettem egy multiboot rendszert egy öregecske I5-ös vasra. Vagy nyolcig, kilencig számoltam, hány rendszer közül lehet választani, utána már nem is számoltam, csak pakoltam őket egymás hegyire-hátára. Ne kérdezd, miért? Csak. Tudni akartam, hogy működik. Most is arról a gépről írogatok ide.

Sokan azt gondolnák, hogy aki ezt megcsinálja, az már ért a boot-hoz, dual-boot-hoz, multi-boot-hoz. Nos, aki azt gondolja, le kell hogy hűtsem. Nem érzem úgy, hogy értenék hozzá.

Reményem, hogy tresor Sensei (esetleg még más, ma is élő guru hozzászólásai nyomán) segedelmével Te már érteni fogsz hozzá, ha ezt a hosszúnak ígérkező csevegést végigolvasod. És talán még én is.

Be is mutatom mindjárt, hogy bár fent írtak alapján olyan egyszerűnek tűnik minden, a valóságban bonyolultabb annál sokkal.

Kezdjük azzal, hogy volt, és van egy másik tök ugyanilyen I5-ös HP vasam, amit élesben használok a munkámhoz. Amikor megvettem használtan, jó volt látni a Bios menüben, hogy ott van, hogy EFI|Legacy. Egy rémesen belassult kétmagos brand gép (Lenovo) rég nem támogatott Windózikszpíjéről költöztem át. Már muszáj volt, mert azon ment a vállalkozásom (is), és kezdett olyan szag lenni, hogy bedöglik végleg.

Lázasan bújni kezdtem, hogy mi az, hogy UEFI. Annyit tudtam róla, hogy gyakorlatilag bárhány elsődleges partíciót kezel játszva - kiterjesztett nem is kell. Minek?

De nem mertem belefogni. Az MBR sémát már ismertem annyira, hogy éreztem, azzal simán meg fogok bírkózni adatvesztés és összeomlás nálkül. Járt utat járatlanért fel ne adj (Nna, ezt a mondást szélsebesen felejtsd el, ha Linuxozásra adtad a fejed!), maradtam a jó öreg MBR-nél hát.

De az UEFI csak csikolt. Annyira csikolt, hogy nagyon. Annyira, hogy vettem még egy I5 HP vasat. Tanulgatni, hogy ne az éles gépen csesszek el valamit, ha balul sül.

El is kezdtem az efis telepítést. dual, de inkább multi-boot volt a kitűzött cél. Ha ez a cél, akkor a Windows(okk)al bölcs kezdeni. Azért, mert ha ráteszel egy Linuxra, vagy bármi nem vindózra egy redmondi OS-t, akkor azt el is veszíted. A vindózdivlóperek már csak ilyen kockák. Drágák, kapzsik, erkölcstelenek, kapetalesták, hülyék. (Nem akartam ennyire szidni őket, bocsi! Ez egy ovodás Linuxos beidegződés, ami mint ha rám ragadt volna. Aki a korpa közé keveredik, megeszik a disznók.) Valamit persze nagyon profin csinálnak, különben lem lenne ismert a világ minden szegletében az a szó, hogy májkroszoft.

És nem tudtam a COA matricás Win7-emet feltenni UEFI-ben. Életem első jogtiszta vindóza vazze, és nem megy fel az én fájintos efittudó alaplapomra. Nem megy fel sehogyse. Legkevesebb két hónapon át visítottam a kíntól, mint egy kislány a hullámvasúton, hogy pedig ezért vettem ezt a drága (na, jó, ócó, csak nekem drága) vasat. Kérdeztem boldogtól, boldogtalantól, senki nem tudott segíteni. Még egy hivatásos PC felcser is babrálta a gépet. Nem volt épp nála csak W10, én meg mondtam, hogy azt ne tegye rá, most W7-et akarok. De hülye voltam! Ha akkor hagyom, hogy toljon fel egy W10-et, sok további kíntól megmenthettem volna magam. Miután elszenvedtem említett további kínokat, feladtam. Nem megy fel nekem EFI-ben semmise, se vindóz, se Linux, semmise. Pedig a gépet úgy kaptam meg, hogy volt rajta egy friss telepítésű W10 efi-ben. Épp emiatt nem adtam fel olyan sokáig.

Egye meg a fene, akkor maradunk a legacy (a hagyományos, jó öreg MBR) boot-nál, csak legyen már ezen a kurva gépen valami élet, mert már belehalok. És MBR-be se ment fel semmi. Bután halok meg, nem fogom tudni, hogy a kénköves pokolba lehet feltenni efi-ben bármit. Mit bánom én, a ravatalomnál már úgyis mindegy lesz!

És nem ment fel semmi MBR-be se. Ekkor fogtam szagot, hogy valami akkor itten van. Valami fennforgás, mert ennek menni köll! Kevés időm van ilyesmivel játszikálni - legfeljebb esténként egy-két óra. Vagy három további napomba került, mire kizárásos alapon sikerült egy épkézláb, és helytálló diagnosis:

Sikerült vennem a hardveraprón két SSD-t is, amiről nem lehet indítani semmit. Ezek a sösödök hónapok óta pihentek az íróasztalom fiókjában arra várva, hogy majd egy napon én jól rájuk teszem efiben az OS-eimet, és fényes lesz a homlokom tőle, mint a Salamon töke. De már azt se tudtam, melyiket kitől vettem, mennyiért vettem? Meg hát ha tudtam volna is, milyen az, hogy az ember fia hónapok múlva reklamál a használtpiacon, ahol a garancia ugye az ajtóig tart? Be kellett nyeljem.

Töprengtem:

Most micsináljak velük?

Kidobni sajnáltam volna őket, pedig bosszantottak annyira, hogy talán akkor jártam volna mégis legjobban. Így meg ma is fő a fejem, hogy mi legyen a sorsuk?

Legyen adatlemez? 2 db 250 Gb-os Samsung SSD - az egyik 850 EVO, a másik 850 PRO. A PRO-t hamar kisütöttem. Azt eredetileg is azért vettem, hogy majd tanulgatom a Blender-t, és ott nem árt egy kis sebesség, amikor renderelni kezd az ember.

És a másikkal mi legyen? Hoppáhoppá! A Grub-ot oda teszem, ahova nekem tetszik. Ha telepítek rá egy Linux-ot, és a Grub-ot egy indítható lemezre írom ki, annam mennie kell. Kipróbáltam. Ment. Most is így van a gépben. Talán ahol ez a Mint xfce fut, ahonnan most írok, az sem indítható sösödö.

Elérkeztem hát oda, hogy fel tudom Neked tenni az első kérdést tresor Mester:

Hogy van ez, hogy nem boot-képes SSD? Mi a búbánatos fittyfene romolott el benne? Ebben nincsenek sávok meg szektorok. Sok nanoréteg memória egymás hegyin-hátán, random eléréssel. Valahogy belevarázsolták csájnában, hogy első öccáztizenkét bájt?

Hogy működik az SSD? Hagy magának egy területet arra, hogy ha hibás alkatrészt talál magában, akkor azt előbb átirányítja, átvési, a rosszrészt letiltja, mint a vinyó a bedszektort. De a boot? az hogy mókod az esesdén?

Az efit mégis meg akarom tanulni. Úgy, hogy készségszinten, zsigerből, álmomból ébredve is hiba nélkül operáljak vele. De még nem tettem fel sehova semmit UEFI-ben. Ezerszer olvastam, mit hogy kell, ugyanennyiszer ki is próbáltam, és ugyanennyi kudarcot, kishalált éltem meg azok miatt a fránya SSD-k miatt.

Variálhatom én, hogy egy gépben az egyik eszközön efi-ből, a másikon MBR-ből induljon ennyiannyi, ilyenolyan OS?

Ne kérdezd, miért? Csak.

És azt hiszem, választ is kaptál arra, amit a pastebines linkkel láttál a dump-ban.

Ám hogy én is válaszoljak valamit, ezek az SSD-k nem is főszereplők. Csak statiszták, occó statiszták. Mert időközben újabb példányokkal bővült a fiókom tartalma. Egy bontatlan Samsung 860 EVO 500 GB. Itt lapul, nem teszteltem, mert ugye zsérúj, bontatlan. És a nagyágyú, az egy Samsung 850 Pro 1 TB. Ezt kipróbáltam ízibe, amint a postás a markomba nyomta. (Indítható, kevesebb, mint 1 TB írás, 100/100 Sentinel diagnosis.) Addig szarakodtam, míg ezeknek jól lement az áruk - nem lehetett nem megvenni őket.
Értettem, mit miért javasoltál rendtevés gyanánt az őskáoszban, talán most megérted, honnan ered ez a káosz. A káoszelméletszerint a káoszt rend követi.

Mi lesz az a rend? Lövésem sincs. Tekintve, hogy igen kevés időm van a rendeken filozófálni, hát soká lesz még az a rend. Alszok még rá sokat, sokat, Most mindjárt épp egyet. Csak egyet, de jó nagyot.

kimarite képe

cinnamon --replace

Innen átemelve a válaszom: https://linuxmint.hu/comment/27802#comment-27802

Nálam Mint-en belépésnél a cinnamon --replace parancs fut le, ami nem jó, ezért ilyen sok a cpu használat valószínűleg. Valahányszor elindul automatikusan, (talán a compiz csinálja) mindig emel egy kicsit a CPU használaton eladdig, míg főni nem kezdek.

cinnamon --replace

Ez nem a szokásos beállítás. A Compiz valószínű, hogy nem indítja újra a Cinnamon asztali környezetet (parancssor). A CPU melegedésnek vélhetően ez az oka.

Az a kérdésem maradt a végére, hogy hol látod pontosan, hogy lefut ez a parancs. Parancs kimenetben látod, de melyikben vagy hol egyéb helyen?
Tegnap benéztem, hogy okként tipp is van, a Compiz, fáradt lehettem, de ha zárójelet alkalmazol, akkor a vessző előtt tedd meg inkább. ;-) :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Könyvek

Régen, igen régen, amikor még internet se nagyon volt, könyvek segítettek a Unix/Linux megismerésében, megértésében. Többnyire jól megírt könyvek, magyar nyelven. Igaz, a palettán egyi szerző ismételte olykor a másikat, de könnyű volt úgy tanulni, hogy az ember elindult az alapoktól, és addig építkezett, amíg csak szomjazott rá. Imádtam ebben a korszakban, hogy a könyvet olvasva ingerenciája éledt az embernek, hogy az olvasottakat kipróbálja, aztán gyakorolja unalomig.

Könyvek most nem nagyon vannak. Internet van, fórumok vannak változó intenzitással. Ez egészen másfajta tanulást tesz lehetővé, és eredményez. Szerencsére magyar nyelven is elég sok információ elérhető, de angolul tudók akkora előnyben vannak a magamfajta vén kecskékkel szemben, hogy nem tudnak akkora egérutat adni, amit egyetlen lépéssel be ne hoznának elegáns könnyedséggel.

Mint régesrégen, könyvek vannak most is:
https://linuxmint.hu/forum/dokumentacio-tutorial-konyv-weboldal-segitseg
Kereső is van. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Win7 és Linuxmint18,3 dualboot; óra naponta 2 órát késik

#7 Jó, hogy felvetetted ezt.

Tipikus dualboot (Win és Linux) probléma ez, magam is szenvedek tőle. Idő híján ennek sem sikerült még pontot tennem a végére, de halvány irány:

 

Win7: UTC & Mint helyi idő - így már nem csak a Win7 késik két órát, hanem a Mint is siet ugyanennyit. :(

De sokaknak megoldotta  ezt a baját az, hogy az egyik OS UTC-re, a másik helyi időre van állítva.

 

Itt egy link, a gyér angoltudásom okán nem sikerült hamar kibogarásznom a lényegét: https://lifehacker.com/5742148/fix-windows-clock-issues-when-dual-booting-with-os-x

 

Esetleg próbálkozz ezzel:

Start menü, majd begépeled a regedit.exe-t Itt majd kapsz egy listát kölünféle folyamatokról. Rákeresel a leírtra: HKEY... és létrehozol eg új paramétert. Jobb klikk, új DWORD (32-bit), a parancs neve RealTimeIsUniversal legyen, értéke pedig 1 legyen. Újraindítás után lépj be Linux Mintre, majd vissza Windows 7-re.

 

Pillanatnyilag itt tartok, ezt még nem veséztem ki, nincs időm rá.

És úgy oldom meg, hogy az nagyon fapados: Amikor w7-et boot-olok, akkor tálcán az órán jobbklikk (vagy bal?), -> idő beállítása -> időzóna fül - > azonnali frissítés.

Így rögtön jó időt mutat, de késtem már el amiatt, hogy ennek a procedúrának elfelejtettem szerét ejteni start után azonnal.

 

Ha  sikerre viszed, feltétlenül írd meg, miként abszolválja neked az időt helyesen mindkét OS!

 

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mit szeretnél a linuxodtól?

@#6 Sajnos legközelebb csak este lesz időm válaszolni - és akkor se fog sikerülni valószínűleg mindenkinek mindenre. De igyekszem. ;)

...és köszönöm ezt a sok írást!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Win7 és Linuxmint18,3 dualboot; óra naponta 2 órát késik

@#12 Ez is egy szempont, igazad van.

 

Viszont szeretném, ha ez a fórumtéma a lehető legnagyobb mélységig kivesézne a dual és multi-boot építésekor minden lehetséges felmerülő problémát, anomáliát.

Jó sok időbe fog telni, míg teljesül, de ha mindannyian elég kitartóak vagyunk, egy napon valóság lehet. ...és akkor elég lehet egy idemutató link, ha bárki nem találja idevonatkozó bajára az orvosságot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

cinnamon --replace

#1 No, Vissza ide: Mint Cinnamon, CPU fő:

htop-al néztem, de akár a rendszerfigyelő is mutatja, hogy fut az a cinnapon --replace. (Amíg megírtam ezt a hsz-t, fel is került stabilan a lista élére, és ennyi idő után már 9-10 % CPU részesedéssel bír. Ahogy az idő halad, diszkréten egyre több CPU-t fogyaszt.)
Sajnos ott még nem tartok, hogy kisüssem, ki indítja a parancsot? Csak tippelem (és a múltkor elfigyelmetlenkedtem, nem a compiz), hanem a muffin a gyanusított. Ilyen rendszerszinten én még csak támolygok, mint egy részeg a kocsmában.

Szerintem nem a videodriver a hunyó, de ha kéred, leellenőrzöm, hogy mit rendelt a Mint az alaplapi Nvidiához. Telepítéskor bepipáltam, hogy harmadik féltől származó szoftver kapja meg a zengedélyt.

Nem szoftvering renderinggel megy a Cinnamon, hanem normál módban.

 

A most feltöltött kép kapcsán is hajfájásom éledt:
Kimerítettem a szerveren a 2 Mb keretemet.
Mit szokás ilyenkor csinálni?
Küldjem a képet ezután a felhőbe, és linkeljem ide?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

cinnamon --replace

@#16 A quadro az Mint xfce alatt dübörög nyílt driver-el - kifogástalanul teljesít. Egy egérkattintás, hogy az Nvidia driverére kapcsoljak, de mert semmi bajom a xserver-xorg-nouveau 390..116 driver-el, nem is hoz izgalomba a tény, hogy fent van a nvidia-driver-390 v390.116-0ubuntu0.18.4.1 is.

A CPU-t másik gépen (ez az éles gép), a Mint Cinnamon főzi. Alaplapi videóvezérlő egy HP Compaq 8200 Elite CMT Brand vasban, mint ez, aminek nézted az inxi -F-jét, csak itt van egy nVidia Quatro is bedugva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

cinnamon --replace

#15 Sajnos ott még nem tartok, hogy kisüssem, ki indítja a parancsot?

A felhasználóneved alatt fut.

Az Indítópultban nincs benne? Mik vannak ott neked?

-----

A htopban a folyamat (cinnamon --replace) kilövése:

F9, majd a bal oldali listában: 10 és Enter (SIGUSR1)

Próbáld ki! Mi történik utána?

F3 a keresés. Pl., ha újraindulna ...

-----

Mi a három kimenet (időzítések lekérése)?

journalctl -b | grep cron
crontab -l
sudo crontab -l

-----

Képek megjelenítésének módszere: https://linuxmint.hu/comment/25562#comment-25562
A használható oldalak a blogban, a többiek hozzászólásaként (Imgur, ImgBB, Postimage, stb.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mit szeretnél a linuxodtól?

@#6 Alapvetően két disztrót keresek. Az egyiket a "közös" gépre (amin ugye éles munka is megy). Ez a fontosabb, a "tanulós" gépen nem utolsó sorban ezért van több disztibúció is feltéve.

Nos, tekintve, hogy ezt a család használja, és éles munkák vannak rajta, ezért legfőbb szempont egy olyan LTS, ami atomstabil. Ha ez a Mint Cinnamon CPU főzés nem lenne, teljesen meg is felelne úgy, ahogy van. A mint xfce nagyon jól teljesít, és nekem az is teljesen megfelelne, de szeretném, ha a feleségem nem kívánna a Linux-ommal a pokolra.
Megismerte, megszokta. Ha sikerül a Mint Cinnát rendbetenni, maradna az. Ha nem sikerül, úgy mindenképpen valami Debian alapú LTS-re gondoltam, éspedig cinnamon asztali környezettel. (A párom olyan szinten nem kultiválja a változást, hogy leírnám, nem hinnéd el. Csodálkozok, hogy a kutyát nem dorgálja le, amiért most nem oda szart, ahol tegnap a kutyaszar volt a kertben.)

Ezen az éles gépen elég dual-boot, oda több OS nem kell. W7, és egy Linugz. A W7 alig-alig van használva. Van, hogy hónapokig el se indul. És szeretném, ha így is maradna, hogy a Linux a frontharcos.

A gyerek gépje külön cég. Nem akarok magamnak kompetenciát kreálni ahhoz, hogy mi neki a jó. Cél ott csupán az, hogy váljon a srác mihamarabb a saját gépjének minél jobb rendszergazdájává.

Utoljára hagytam a "tanulós" gépet. Ezen van sok Win, sok Linux. Ezen mindig is multi-boot lesz, soksok Linux disztróval.

A virtualbox-ot nem igazán szeretem, én inkább natívan próbálok ki mindent. Engem nem hoz izgalomba a témázás, a csicsázás. Már az is eredmény tőlem, hogy megváltoztattam a 10 itt levő OS-ből kettőnek is az asztal háttérképét. Izgalmasabb ennél minden más a Linux-ban. (A vindózban is lehet témázni, én ott se tettem sose. Nekem az olyan infantilis gügyeség féle.)

Ami legjobban izgat a Linux-ban, attól még távol vagyok, mint Makó Jeruzsálemtől. A hálózat. Ez a Linux fő ereje pedig. Amiért próbálgatom a disztrókat, az nem a kinézet. Van néhány asztali környezet, ami nekem nagyon nem jött be - és direkt nem írom, hogy melyik, hogy ne bántsam azt, aki épp olyat preferál/használ. De ezzel is úgy vagyok, hogy ha megtalálom azt, amit keresek, bánom is én, hogy milyen asztali környezettel lesz. Mert tudom, hogy amikor az ember elkezdi valóban használni a számítógépet, akkor az feléled. Egy világot teremt, és olyankor az a legkevesebb, hogy mely funkciót, beállítást hogyan éri el. Megtalálja, bárhol legyen is.

Lesz ezen a gépen mindig egy olyan disztró, ami default indul. Most épp a Mint xfce az. (Nagyon sokkal jobban szeretem, mint a Cinnamont, pedig sokkal kényelmetlenebb.) Ha fapados is, de stabil, gyors, és kis igényű. Ennél is gyorsabb pl az Arco, még kisebb igényű Cinnamonnal is, mint ez a Mint xfce alatt, de nem stabil. Hiába LTS kernellel használom, félek azt élessé tenni, mert tud nagyokat ugrani a frissítése így is. Pörgetik nagyon. Ha olyan lassú lenne, mint a debian, hogy csak akkor frissít, amikor már ronggyá van tesztelve, na akkor esélyes lenne végleg beköltözni a szívem csücskibe. Tetszik nekem a rolling, de az csak olyan Linux fan-oknak való, akiknek van jó sok idejük, és már tudnak is annyit, hogy elegánsan kezeljenek egy összeomlást. Izgalmas, de munkára nem való.
Nagyon közel került hozzám az MX. Egyetlen komolyabb bajom az vele, hogy nagyonnagyon angol. Nem nagyon foglalkozik a magyarországi MX csapat az egésszel. Nem csak a magyarítással, de még a frissítésre sem figyelnek. Valami 200 frissítést hetekig nem tudott abszolválni, amikor kezelésbe vettem, hogy nanemán. És kiderült, hogy a hazai tükörszerver egyáltalán nincs karbantartva. Beszédes dolog az, hogy New York-i tükörről lehet boldogulni, hazairól meg nem. (Jó, most túloztam, osztrák tükröt állítottam be neki.) Ebben a tekintetben az Ubuntu és a Mint élharcosok.

Tehát valami ilyesmi kerekedik ki nagy vonalakban:

- stabil legyen
- jól karbantartott, sokáig támogatott legyen
- ne zabáljon sokat (nem kifejezett igényem, hogy az ebben a tekintetben kimagasló Arch-al vetekedjen, nekem tök megfelelő a Mint xfce, MX xfce, va gy akár a debian étvágya CPU-ból és memóriából)
- jól el legyen látva legalább a 3-4 évesnél régebbi driverekkel (az nem baj, ha az AMD-vel ő se tud mit kezdeni)
- ne hemzsegjen a bug-októl - amíg nem él meg egy disztró legalább öt évet, én még virtualboxban sem próbálom ki
- minél "magyarabb" legyen (Nem is értem: A disztrókiáltványok szinte kivétel nélkül a világuralmat hímezték a zászlajukra, és nem ismerik fel, hogy mennyire fontos, hogy a világon minden nyelvet "tudjon". Mint a vindóz. Mit gondoltok, hobbiból csinálták azt olyan "nemzetközire"?)
- lehetőleg logikusan és elegánsan épüljön fel, és tegye a dolgát (Nem tetszik pl az MX frissítés menete. Az egész úgy ahogy van. Kezdődik ott, hogy rém lassú, folytatódik ott, hogy ha egy függőség nem stimmel, vagy bármi nem stimmel, nem frissíti azokat a "kért"-eket, amik simán mehettek volna. Kétszázan! Ez gyerekcipőhh. Amikor kész akkor meg press eni kíj, oszt eltűnök. Íígen, igazad van, parancsorból köll frissíteni. De akkor mi a szarnak az ikon a tálcára?)
- a csomagkezelője azt nyújtsa, amit ígér - ne gyártson szemetet az én kontómra
- megoldott legyen a verzióváltás, ne csak tiszta telepítéssel menjen a pórnépnek az új stabil kiadás
- ha csak felhasználó akarok lenni, ne kelljen guruvá válnom, ne kelljen trükköket tudnom mezei működéshez
- vagy szoftverkezelőből, vagy egyszerűen sudo apt install, vagy szudupekmen yxz, és minél több natív program legyen mélyebb ismeretek nélkül elérhető - ne kelljen targézázni
- kényelem: az xfce például nem teszi a start menü-gomb epszilon környezetébe a kilépés kapcsolót (úgy tudom, nem is szabható át) - pedig annyira logikus, hogy minél kevesebb babrával férjünk a gyakran használt dolgokhoz (a vindóz jó sok dolgot eltalált frankón, amíg nem kezdett el "csempézni")
- egyszerű, és minél képlékenyebb testreszabhatóság
- esztétika, dizájn, kinézet - látod nem ez van a lista elején, és talán jelent valamit, hogy bár számít, persze, számít, mégis ennek jutott a lajstrom legalja - nem direkt, hanem most jutott eszembe
 

Ha lenne egy disztó, ami egyesíteni magában azokat, amik nagyon tetszenek más disztibúciókban - mert minden disztróban találni valami kurvajót, nem is lenne nehéz a választás.
Egyébiránt meg olyan ez, mint a kaja. Mindenkinek más a kedvence. És azt mindenki csak magának tudja meglelni. Jobb éttermek tartanak a menüben olyat, hogy séfünk ajánlata. Többnyire jó szokott az lenni, de kaptam én már ilyen címszó alatt olyat, hogy ha büntetlenül megtehettem volna, feldugtam volna a séf seggelyukába tányérostól, villástól.
Amikor éhes az ember fia megeszik - mi több, befal minden szart gondolkodás nélkül. Amikor jól van lakva, akkor már igen válogatóssá lesz. Nna, ilyen a Linux is. Az első disztrónál még azt érzed, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát. Az ötödiknél azt, hogy ha ló nincs, jó a szamár is. A tizediknél azt, hogy én nem ilyen lovat akartam, édesanyám. Amikor majd megtalálod az igazit, azt úgy fogod hívni, hogy Kincsem. Csak hát Kincsem-nek is lejár egyszer az ideje.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mit szeretnél a linuxodtól? (Linugz --> helyesen: Linux)

#19 Alapvetően két disztrót keresek. Az egyiket a "közös" gépre (amin ugye éles munka is megy). Ez a fontosabb, a "tanulós" gépen nem utolsó sorban ezért van több disztibúció is feltéve.

Nos, tekintve, hogy ezt a család használja, és éles munkák vannak rajta, ezért legfőbb szempont egy olyan LTS, ami atomstabil. Ha ez a Mint Cinnamon CPU főzés nem lenne, teljesen meg is felelne úgy, ahogy van.

Hát lődd ki a javasolt folyamatot.

Már az is eredmény tőlem, hogy megváltoztattam a 10 itt levő OS-ből kettőnek is az asztal háttérképét.

Legjobb talán egy netről leszedett vagy saját magad által készített, lefotózott kép.

Ami legjobban izgat a Linux-ban, attól még távol vagyok, mint Makó Jeruzsálemtől. A hálózat. Ez a Linux fő ereje pedig.

Először is tűzd ki a célt. Mit szeretnél a hálózattól ... . Ha megvan, akkor jöhet a kérdés.

Ha olyan lassú lenne, mint a debian, hogy csak akkor frissít, amikor már ronggyá van tesztelve, na akkor esélyes lenne végleg beköltözni a szívem csücskibe. Tetszik nekem a rolling, de az csak olyan Linux fan-oknak való, akiknek van jó sok idejük, és már tudnak is annyit, hogy elegánsan kezeljenek egy összeomlást. Izgalmas, de munkára nem való.

A Debian alapvetően nem gyorsan frissíti a csomagokat, nem sok frissítés van. Amikor kell, akkor biztosan frissít. De .. kb. kétnaponta kapok értesítést a Debian Security levelezőlistáról. :-)
Most a Drupal 7 szorult frissítésre.

Nagyon közel került hozzám az MX. Egyetlen komolyabb bajom az vele, hogy nagyonnagyon angol. Nem nagyon foglalkozik a magyarországi MX csapat az egésszel. Nem csak a magyarítással, de még a frissítésre sem figyelnek. Valami 200 frissítést hetekig nem tudott abszolválni, amikor kezelésbe vettem, hogy nanemán. És kiderült, hogy a hazai tükörszerver egyáltalán nincs karbantartva. Beszédes dolog az, hogy New York-i tükörről lehet boldogulni, hazairól meg nem. (Jó, most túloztam, osztrák tükröt állítottam be neki.) Ebben a tekintetben az Ubuntu és a Mint élharcosok.

Nem tetszik pl az MX frissítés menete. Az egész úgy ahogy van. Kezdődik ott, hogy rém lassú, folytatódik ott, hogy ha egy függőség nem stimmel, vagy bármi nem stimmel, nem frissíti azokat a "kért"-eket, amik simán mehettek volna. Kétszázan! Ez gyerekcipőhh. Amikor kész akkor meg press eni kíj, oszt eltűnök. Íígen, igazad van, parancsorból köll frissíteni. De akkor mi a szarnak az ikon a tálcára?

Te is beszállhatsz a honosításba. Ahogy idődből telik. :-)
Nem tudom, mit használnak. Mi (Linux Mint) a Transifex oldalt (is).
A hazai tükörszerverek gyorsak, de erősen használják ... azaz, nincs mögöttük erős háttér, akár szerver és tulajdonképpen pénz szinten sem (egy kormánn döntés eredményeként). Ne használj hazai tükörszervert. Én például a szlovákot (SK) használom jó ideje.
Használ itt MX Linuxszot fórumtársunk, de én is eléggé otthon vagyok a Debian kezelésében. :-)
Nyiss új bejegyzés nyugodtan a frissítési problémáknak. ... az MX Linuxszot bem ismerem, csak a Debiant.

- minél "magyarabb" legyen (Nem is értem: A disztrókiáltványok szinte kivétel nélkül a világuralmat hímezték a zászlajukra, és nem ismerik fel, hogy mennyire fontos, hogy a világon minden nyelvet "tudjon". Mint a vindóz. Mit gondoltok, hobbiból csinálták azt olyan "nemzetközire"?)

Teljesen magyar egyik sem lesz. A gyakran használt részek vannak 100%-ban lefordítva mindig. Röviden ez van ... . Más OS alatt is vannak alkalmazások, amik nem magyar felületűek. Én pl. nemrég telepítettem a Mario játék Linuxszos változatát, és nincs benne magyar lehetőség. Írom is majd a többieknek, ilyenkor mi van ..., nem hiszem, hogy nagy munka lenne honosítani.

- ha csak felhasználó akarok lenni, ne kelljen guruvá válnom, ne kelljen trükköket tudnom mezei működéshez

Cinnamon, MATE, Xfce

Kis hit (nyitottság, idő) azért kell a Linux kiadásokkal ismerkedéshez, hiszen „a hitünk nélkül még a nappalunk is túl sötét”. :-)

- vagy szoftverkezelőből, vagy egyszerűen sudo apt install, vagy szudupekmen yxz, és minél több natív program legyen mélyebb ismeretek nélkül elérhető - ne kelljen targézázni

Az Ubuntu-alapú (pl. Linux Mint, de az LMDE nem Ubuntu- hanem Debian-alapú) rendszereken ez a PPA. De például a most említett Mario, egy hordozható alkalmazás ..., persze a CMake-val legyártva a futtathatóság, azaz az indítás miatt (de ez egyedi dolog). Más Linux alatt sem nagyon nehéz minden alkalmazást elérni ... .

- kényelem: az xfce például nem teszi a start menü-gomb epszilon környezetébe a kilépés kapcsolót (úgy tudom, nem is szabható át) - pedig annyira logikus, hogy minél kevesebb babrával férjünk a gyakran használt dolgokhoz (a vindóz jó sok dolgot eltalált frankón, amíg nem kezdett el "csempézni")

Napi párszor kikapcsolom a gépet. Ez nekem nem gond. Panelra is lehet tenni ... . :-)
Az ablakot nem a Windows találta ki, hanem a Unix... a BSD-ből lett az OS X). Amit aztán az MS ... hm, hm. Mert nem volt levédve. Stb.. Azt sem tudjuk, a mostani barátkozás, mikor lesz nekünk is előnyös. :D

Ha lenne egy disztó, ami egyesíteni magában azokat, amik nagyon tetszenek más disztibúciókban - mert minden disztróban találni valami kurvajót, nem is lenne nehéz a választás.

Nincs ilyen. Mert mindenkinek más az ízlése. Neked ez, neki amaz.
De van olykor distro war. Épp ma láttam egy videót, ahol azt tesztelik, melyik rendszer, mennyi idő alatt telepíthető ..., csak „érdekes módon” a Linux Mint-nél beleveszik a telepítés utáni első frissítést is, így „visszacsúszik” a harmadik helyre. Amúgy 5-10 perc egy telepítés és nem 22 perc. :D
Tök mindegy, ki melyik Linux vagy Unix rendszert használja. Nekem mindegy.

Találd meg Kincsemet! :-)

Ha másról van szó, akkor nyiss új bejegyzést a megfelelő helyen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

cinnamon --replace

#18

"A felhasználóneved alatt fut."

Azt látom szemeimmel, de fel nem foghatom. Seres ló legyek, ha én valaha is elindítottam.
 

"Az Indítópultban nincs benne? Mik vannak ott neked?"

1 - Cinnamon Settings Daemon - xrandr               (Ő lenne a hunyó?)
2 -  Ctrl Alt Backspace (restart xorg)
3 - Discord
4 - Tűzróka
5 - mintUpdate
6 - mintwelcome kikapcsolva
7 - Nyomtatási sor a tálcára
8 - Rendszerfigyelő (emiatt vettem szélesebb monitort, hogy lássam, ha nagyon meleg a mikopocesszor)
9 - SSH kulcs ügynök (Micsoda csuda megnevezés és fordítás!)
10 - NVIDIA Support
11 -  transzmissön
punkt um

" (cinnamon --replace) kilövése:" ...

Most jól homlokon koppintottál. Dehűűjevagyok, ezt azért nem próbáltam, mert ha fővök, akkor
Tálca jobbkatt => hibakeresés => cinna invájronment restart, és és a proci azonnal kap hideg levegőt.
És ezt el kell játszanom 3-4 óránként.
És mi van, ha ezt a hülye forceriplészt kilövöm, és nem indul újra sosetöbbé?

No, holnap megpróbálom.

Ma meg köszönöm a tippet! Talpra ugrasztottad bennem a reményt.

A kép dolgot nem volt időm elolvasni. (pedig jó lett volna az indítópultot jól leprintszkrínezni Neked) Halasztva. Aztisköszi!

journalctl -b | grep cron
 

crontab -l  =>  no crontab for thyeby

sudo crontab -l  =>  no crontab for root

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

cinnamon --replace

#21 Megnéztem a kimeneteket. Semmi különös.

" (cinnamon --replace) kilövése:" ...
... ha fővök, akkor
Tálca jobbkatt => hibakeresés => cinna invájronment restart, és és a proci azonnal kap hideg levegőt.
És ezt el kell játszanom 3-4 óránként.
És mi van, ha ezt a hülye forceriplészt kilövöm, és nem indul újra sosetöbbé?

Akkor te vagy, aki „miatt” ott van a Cinnamon újraindítása parancs. :-)
De ez nem oka a „főtt tojás szindrómának”, hanem a(z átmeneti) javítása.
A tényleges okot kell megtalálni, de ... ettől még kilőheted a folyamatot, és megfigyelheted, javul-e valami, illetve mi történik pontosan ebben az esetben.

A tesztelés igazán újbóli „pasztázás” lenne ... a melegedés jelentkezésekor, a CPU használat felfutásakor, azaz pontosan utána ... de mindenképpen, mielőtt újraindítod a Cinnamont.

Kimenet:

dmesg

Napló fájl tartalmak:

xdg-open /var/log/syslog
xdg-open /var/log/Xorg.0.log

PPA-t vettél fel? Vagy telepítettél targizis alkalmazást? ... azaz van bármi olyan, ami nem a szokásos mindennapi használat? Valamely alkalmazás futására jellemző esetleg a megnövekedett CPU használat? Van valamilyen egyedi jellemző a hiba jelentkezésére? Mi fut ilyenkor: böngésző és még milyen alkalmazások, általában milyen alkalmazásokat használsz folyamatosan? Panelhez telepítettél valamilyen kisalkalmazást és hasonlót?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Hát lődd ki a javasolt

"Hát lődd ki a javasolt folyamatot."

Alig várom a holnap estét, hogy megtehessem. Rendesen izgalomba hoztál vele, de már most aludnom kellene, hogy holnap bírjam a munkát orrvérzésig. Az hogy most kill, az mit ér. Utána egy jó ideig figyelni kellene, hogy micsinál a mint a force nélkül?

"Először is tűzd ki a célt. Mit szeretnél a hálózattól ... . Ha megvan, akkor jöhet a kérdés."

Fog jönni, csak csigavér! Nehogy csömöröd legyen majd tőlem, ha elkezdek ömleszteni.

Pillanatnyilag ott tartok, hogy esténként, amikor már ágyban fekszek, olvasom a hálózatos bibliákat, na meg a szambával táncolok, amíg az álom erősebb nem lesz nálam.

"Te is beszállhatsz a honosításba. Ahogy idődből telik. :-)"

Célzást értettem. De az én angoltudásommal talán nem lenne ez a legszerencsésebb adakozás a közjóért. Nekem angolra fordítani körülbelül annyit tesz, mint ha Téged arra buzdítanálak, hogy állj az operaház énekesei mellé (legalább próbákon), és tercelj alá fortesszimó a szopránnak.
Komolyra fordítva a szót: Amióta megcsapott a GNU szele, keresem a fogást azon, hogy miként tudnék én is valami maradandót kilehelni magamból a Linux-közösség számára. Vitae brevis est cursus, gloriae sempiternus. (Csak nehogy úgy jussak majd akkor eszedbe, hogy isten nem ver bottal!)

"az MX Linuxszot nem ismerem, csak a Debiant."

Ha én ezt tudom, tavaly ősszel olyan presszúra alá kerítettelek volna, hogy még mindig nyögnél. (De mostmár tudom, és ami késik, nem múlik.) Imádni való a debian. Nem is tudtam soha máshogy jellemezni, mint úgy, hogy hát a debian, az egy debian. Csak kezdőnek kicsit döcögős, és ez nehéz.
(Az MX-et a napokban naprakészre csináltam egyébként. Azon is találok szinte minden hónapban valami új fogást. Egyszer a kezemben lesz a gyeplője, csak hát isten malma lassan őröl.)

"Kis hit (nyitottság, idő) azért kell a Linux kiadásokkal ismerkedéshez"
Kis hit az megvan. (Vagy ez még csak kishit?) Nyitottság is megvan, Csak ez a fránya idő, hogy szakadjon szét az ég!
 

" hanem a Unix... a BSD-ből lett az OS X"

Miíí? Mesélj még! Ez érdekes számomra. Mikorvót, hogyvót?
 

"Azt sem tudjuk, a mostani barátkozás, mikor lesz nekünk is előnyös"

Hiszem, hogy a GNU-n soha nem fog fogást találni a májkroszoft. Az biztos, hogy az ördög is tanulhatna tőlük, és én óvatosabban barátkoznék, de ha az ördög mindenható lenne, hát ő lenne az isten. (Oh my God! Micsida szófordulatok jönnek ki belőlem!)
Van az a szerencse, hogy tudtommal a linugz nem eladható. Ha tudtom nem csal, nemköllfélnünk.

 

"Panelra is lehet tenniTaníts!

Gondnak nekem se gond. Mint írtam volt, ha az ember elkezdi igazán használni a gépet, kezesbáránnyá válik a legbarátságtalanabb felület is. Elkezdesz egy ötletedet leírni c-ben, és ed, vi, Tomboy, mindegy olyankor - eszünkbe se jut az IDE. (Mondjuk én olykor annyira a kényelem embere tudok lenni, hogy ha a púpomon is ki lehetne a seggemet törölni, akkor ott tenném.)

 

"Ha másról van szó, akkor nyiss új bejegyzést a megfelelő helyen."

Megpróbálok, bár a hevületem olykor feledteti velem ezt.
Van valami általános konvenció, hogy a fórum felépítése milyen irányban haladjon? A kereshetőség dominál, vagy inkább a didaktika?
Tudok bejegyzést utólag törölni, és áttenni máshova, más címszó alá?

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

cinnamon --replace

#21

oopsz!

A videodrivernek akartam utána nézni:

E:The repository 'http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu bionic Release' no longer has a Release file., W:Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default., W:See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details., E:The repository 'http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu bionic-updates Release' no longer has a Release file., W:Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default., W:See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details., E:The repository 'http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu bionic-backports Release' no longer has a Release file.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
KHLMdkjs képe

Win7 és Linuxmint18,3 dualboot; óra naponta 2 órát késik

#7 MINDENKINEK KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET!   A megoldást beemelem:

Beküldte keraform - 2018. máj. 15. 13:47

#2 Én nem használok Windowst, és így nem tudom kipróbálni azt, amit itt leírok, tehát csak a cikket tudom neked "tolmácsolni" a gyenge angol nyelvtudásommal, és a barátunk gyenge magyar tudásával.
Én azt a verziót javaslom, amikor a Windowst vesszük rá, hogy változtasson a szokásán.
https://askubuntu.com/questions/800914/clock-shows-wrong-time-after-swit...

Ezekre a rendszerekre használható:  Vista SP2, Windows 7, Server 2008 R2, és Windows 8/8.1.

Létre kell hozni egy regisztry kulcsot:
Nyiss egy Jegyzettömböt. (Notepad?)
Másold bele ezt:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation]
 "RealTimeIsUniversal"=dword:00000001

Mentsd el ezen a néven: WindowsTimeFixUTC.reg (vagy akármi-bármi néven)

Majd kattints duplán az elmentett fájlon, ezzel hozzáadódik a registry-hez. (Vagy csak egyet, ha úgy van beállítva)

A következő lépés a Start menü Futtatás (?) vagy Windows+R (?) és ide írd be:

sc config w32time start= disabled

Ezzel kész is vagy Windows újraindítás után nézd meg az eredményt.

Ez az egész visszacsinálható, ha készítesz egy szöveges fájlt az alábbi tartalommal:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation] "RealTimeIsUniversal"=-

Elmented akármilyen névvel, dupla-katt, majd kiadod az alábbi parancsot a Futtatás ablakban.

sc config w32time start= demand

Remélem, jót írtam.
Értékelés:

    válasz

kimarite képe
Idő szinkron

Beküldte kimarite - 2018. máj. 19. 20:12

A korábban leírt dolgok itt is megtalálhatóak (pl. a Windowsra):
https://wiki.archlinux.org/index.php/Time

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
kimarite képe

"Hát lődd ki a javasolt

#23 Kereshetőség, didaktika: mindkét szempont fontos.
Hiszen vannak fórumtémák, például a kezdőknek, az asztali környezetek, a hálózat, az alkalmazások és még olyan besorolások szerint, amelyek között könnyű dönteni, akár a kérdés jellege, akár azon szempont szerint, hogy egy hasonló téma már szerepel egy-egy témakörben.
A kereshetőség is fontos, hiszen ajánljuk a Kereső használatát, és mely a címszavakra keres, valamint a tartalomban is. Mindkettőnél fontos a jó megfogalmazás, netán a helyesírás is. A dual-boot keresésre ez a bejegyzés találatként jelentkezne ... és nyilván az alapvető kérdésekre keresnének, ezért nem érdemes a bejegyzésen belül más irányba elmenni, hanem új témának, új bejegyzést nyitni.
Fórum bejegyzés manapság nem áthelyezhető, ahol megnyitod, ott marad. A bejegyzéseket legfeljebb háromszor lehet szerkeszteni, a hozzászólásokat legfeljebb 333 másodpercig.

Panelra tett Indító. A Cinnamon asztali környezet alatt alapvetően van a Panelen egy kijelentkezésre, kikapcsolásra, stb. szolgáló alkalmazás, de Panel indító más asztali környezetek alatt is megoldható. Erre választ akkor adunk, ha ténylegesen szükséged lesz a megoldásra és nem csak érdeklődsz. A megoldás egy új indító létrehozása, benne a kikapcsolás parancsával.

A honosításhoz annyira nem kell angolul tudni, inkább ezt kell ismerni és alkalmazni: https://wiki.hup.hu/index.php/Ford%C3%ADt%C3%A1s_HOGYAN/Helyes%C3%ADr%C3...

Elég régen olvastam az „ablakos rendszerről”, valami megmaradt, és korábban erről írtam. Itt egy-egy idézet:
A ma már kevéssé ismert Windows 1.0 felületét a Microsoft a Xerox által kifejlesztett koncepciók alapján készítette el, részben lemásolva az Apple cég aktuálisan használt operációs rendszerének működését. A fejlesztés jelentős részét teszi ki más cégek által kifejlesztett technológiák felhasználása (vagy azért, mert a technológia nem volt levédve, vagy mert felvásárolták az adott cégeket).
https://hu.wikipedia.org/wiki/Windows
Az Apple a PARC (XEROX) ablakkezelőt fejlesztette tovább,
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_graphical_user_interface
The desktop metaphor was popularized on commercial personal computers by the original Macintosh from Apple in 1984, and was popularized further by Windows from Microsoft since the 1990s.
https://en.wikipedia.org/wiki/Desktop_environment
és rendszere a BSD-n alapul.
Mac OS X is Unix compatible, derived largely from FreeBSD and the Mach kernel project, with components from GNU and other Unix-based projects.
https://www.acadix.biz/Unix-guide/HTML/ch01s04.html
Sajnos, a szabványok körül (nem voltak) háború (vita) tört ki,
https://hu.wikipedia.org/wiki/Unix-h%C3%A1bor%C3%BAk
mely a Windows megerősödését is erősítette. A szabványok helyzete viszont rendeződött. Az ablakos rendszerek azonban UNIX és Linux alatt ezen idő alatt is sokkal fejlettebbek voltak, mint a Windows megoldása, továbbá a rendszerek is sokkal összeszedettebben (stabilabban) működtek. Tehát egy olyan vállalat erősödött meg, amely rosszabb szolgáltatást nyújtott, és mindezt a piaci erőfölény alapján (mindent felvásárol vagy csak „használ”, ami nincs levédve). Szokás még idézni a Firefox böngésző körüli történetet ... . Manapság már többféle licenc védi az open source alkalmazásokat, a szerverek többségén Linux fut, és sok Linuxszos alkalmazást használnak a vállalatok is. MIndezzel azonban nem kell foglalkozni, csak történelem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

cinnamon --replace

#24 Ez nem MX Linux tükör, hanem Ubuntu. Azt írtad, nem a magyar szervert használod. Mégis magyar van beállítva nálad. :-)

E:The repository 'http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu bionic Release' no longer has a Release file., W:Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default., W:See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details., E:The repository 'http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu bionic-updates Release' no longer has a Release file., W:Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default., W:See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details., E:The repository 'http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu bionic-backports Release' no longer has a Release file.

A Debiannal kapcsolatos kérdéseket a megfelelő helyen bátran tedd fel. Az Ubuntu a Debian unstable ágát forkolja a saját stabil (LTS: Long Term Supported/Hosszú támogatású kiadás) kiadásához, a Linux Mint pedig az Ubuntu LTS (stabil) kiadásaira épít. Létezik Debian-alapú Linux Mint, ennek neve jelenleg LMDE3 (Linux Mint Debian Edition/Linux Mint Debian terjesztés). Mindez itt az oldalon is megtalálható a kézikönyvekben.
A legtöbb Debian módszer a Linux Mintnél is alkalmazható, azonban vannak kivételek (ezt felsorolni nehéz, megtalálni könnyű ... a gyakorlatban kiderül). PPA azonban az LMDE terjesztésnél és a Debiannál nem használható, mert az Ubuntu-alapú rendszerekre készül ... és az Ubuntu a forkoláskor immár egyéni csomag függőségeket használ, néha (elég gyakran) más csomagneveket, verziószámokat is, mindezt a csomagkezelőnek nem dolga feloldani és nem is fogja, így törések lesznek a csomagok telepítési kísérletekor. Ha a Debian(-alapú rendszer) egy bizonyos csomagverziót kér a telepítéshez, akkor nem azt kapja a PPA-ból. Vagy előfordul, hogy csak Ubuntu csomagként létezik a függőség, de Debian csomagként nem. Illetve, a saját tükrök sem keverhetőek ezen okból. ... egyes PPA-k gazdái gondolnak erre, azaz néha, egyes PPA-k használhatóak a Debian-alapú rendszerek alatt is. Azt hiszem, az SMTube/SMPlayer PPA ilyen. De a PPA nem azért van, hogy a Debian stable ágát kövesse, mert az unstable előrébb jár és ... .

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

cinnamon --replace

#22

No, a cinnamon --replace kill-re a cinnamon összeomlott azonnal. Rákérdezett, hogy újraindítson-e? És yes-re mostmár cinnamon --replace --replace indult el.

Végigzongoráztam mindent, hogy telepítettem-e valamit targizivel, vettem-e fel PPA-t? Mert ezt én nagyon alapos okkeresésnek, és nem csak tüneti kezelésnek vélem, elhatároztam, hogy tételesen végigmegyek majd, hogy ne hagyjak ki semmit, ha az emlékezetem csalna. (Még nem tettem meg, mert időigényes.)
Most így fejből a következők ugrottak be:
- Mint leggyanusabb alkalmazás, hát azzal kezdtem a Linuxos működésemet, hogy kerestem valami óra alkalmazást (appletet) az asztalra, ami nem digitális, hanem nagyobb méretű analóg. Emlékeim szerint Cairo Clock, de majd leellenőrzöm. Azért leggyanúsabb, mert ez idul az OS-el együtt. (Nem tudom, hogyan, hova írta be magát - talán a saját settingjében kértem az automatikus indulást - de az indítópult-ban nem találtam.) Arra is határozottan emlékszem, hogy nem a szoftverkezelőben leltem rá, azonban arra sehogysem, hogy akkor hol?
- Használok egy gLabels nevű címke tervezőt. (Jobb, mint a Windowson a CorelDraw hasonló célú kiegészítője!) Ez a munkámhoz kell. Ez a munkámhoz kell - a játékaimra a kötelező termékcímkét ezzel szerkesztem/nyomtatom. Egyszerűen sudo apt-get installal telepítettem, úgy emlékszem.
Nos, az Archo-n észrevettem, hogy újabb verziót tett fel, mint ami nekem a Mint-emen van. Addig erölködtem, míg sikerült a Mint-re is ráerőszakolni ezt az újabb verziót. Halvány emlékem sincs, hogy miként követtem el. Csak arra emlékszem, hogy egy sereg segítő igyekezett nekem akkor azon, hogy miként próbáljam az új verzióra cserélni a címkeszerkesztőt, amikor jeleztem, hogy solved, és ők csodálkoztak, hogy nem a stabil úton jutottam eredményre.
Ez a gLabels nekem nem annyira gyanús. Először is hiba nélkül fut (legalább is látszólag). Másrészt ritkábban indítom.
- PPA felvétel a danielrichter ugrik be egyedül - a grub-customizer okán. Valószínűtlen, hogy ennek köze legyen a rendellenes terheléshez. Egyrészt azért, mert előtte már jelen volt a CPU használatom folyamatos emelkedése (volt ám több lefagyásom is ám, míg ki nem sütöttem, hogy ominózus dolgok bújnak a hátterében), másrészt a többi Linuxom (igaz, másik, de ugyanilyen vason, és igaz, más videókártyával - DE! Emlékeim szerint a Mint cinnamon ott is főzött) mind bír ezzel a felvett PPA-val, és a grub-customizerrel teljesen korrekt CPU használat mellett.

És ami a lényeg:
A Mintet ha bekapcsolom, elindulnak az autostartos dolgok, és magára hagyom úgy, hogy semmi egyebet nem indítok, a cinnamon --replace akkor is emelgetni kezdi a CPU használatot.
Órának (cairo-clock, csak emlékezetből rögtönöztem a nevét, lehet, hogy nem is az) megpróbálok a körmére nézni.
Az logikusabb lenne számomra, hogy nem megfelelő videomeghajtó lehet ennek a --replace erölködésnek a hátterében.
Nekikezdtem hát az NVIDIA házatáján kutakodni, mígnem arra jutottam, hogy mostmár nagyon itt az ideje, hogy kezdjek el normálisan visszaállítási pontot készíteni. Magyarul eltérültem.

 

A dmesg, a syslog, valamint a Xorg log dumpjával ezek miatt egyelőre nem terhellek. Leellenőrzöm, amikre képes vagyok, és ha nem jutok eredményre, akkor elpastebinezem fenti dump-okat Neked.

Addig is köszönöm a figyelmedet, és a segítőkészségedet. Felemelő érzés, és igyekszek méltó lenni ehhez.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

cinnamon --replace

#22

szerk:

Valahogyan sikerült duplán elküldenem a fenti hsz-t. Csak így tudtam törölni.

Másképp is lehet, ha ismét történne ilyen baleset?
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

cinnamon --replace

#28
Ahh, ez másik gép, és másik OS! (A "tanulós" gép MX frissétés okán említettem a magyar tükröt.)
Ettől függetlenül meglep, hogy ilyenekre visszaemlékszel. Merthogy én visszaemlékszem az írásaidra, annak oka, hogy rengeteg segítséget kaptam az idők során Tőled (és másoktól is). Eltűnődtem az imént azon, hogy érdekes: Nem a szakmai segítségeiddel segítettél legnagyobbakat, hanem olyankor, amikor nem láttam a fától az erdőt, Te hátrébb húztál, hogy innen nézzem. (Van benned valami lényegkereső ösztön, és ez nagyon tetszik.)

Nagyon hasznos volt számomra ez az ubuntu vs debian PPT tudósítás. Köszönöm!

Készülök itt (a fővős "éles" vason) is beállítani más tükröt.
Hogy érthető legyen ez a káosz, ami engem körülvesz: Február elején nagyszabású lakásfelújításba kezdtem, aminek még mindig nincs vége. És az "éles" gép azóta is itt van a szobámban az ágyam lábánál jól elbarikádolva használaton kívül. Tegnap jutottam el odáig, hogy a billentyűzeten márciusban megült vastag cementport, és a rácsepegett mélyalapozót letakarítsam. Úgy csináltam neked a pastebin linkeket, hogy kitekeredve (de duflán, triflán, mert annak a monitornak a betekintési szöge gyakorlatilag nulla fok) operáltam a gépen, a kezem pedig hót kosz lett néhány terminál parancs kiadásától. (Az éles munkák kibiztosítás nélküli kötéltáncot jelentenek számomra, aki amúgyis alapból egyensúlyzavarokkal terhelt.) És ez még belátható időn túlig így is marad.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

cinnamon --replace

#31 A külsö tükröket "felhalmozni" sem érdemes, mert esetleg nem tesz jót a rendszernek. Én talán egy két PPA-t használok, de ezeket is az asztali Youtube lejátszás miatt. És egy e-book olvasóból telepítettem a legújabbat a honlapukról egy teszt miatt ..., habár a weboldal sajnos, nem nyújt hírlevél szolgáltatást, amiböl megtudnám az új verzió megjelenését.

Debian alatt az apt-pinning ad lehetöséget újabb alkalmazás verzió telepítésére. De csak egyedi eset, hogy valakinek a legújabb csomag verzió kell, és akkor sem tömegesen, sok alkalmazásból egyszerre. l

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Hát lődd ki a javasolt

#27 "A honosításhoz annyira nem kell angolul tudni, inkább ezt kell ismerni és alkalmazni: https://wiki.hup.hu/index.php/Ford%C3%ADt%C3%A1s_HOGYAN/Helyes%C3%ADr%C3..."

Nem most, de majd ezt szeretném kicsit jobban kivesézni. Igényelném, hogy üsd bele az orromat picikét a honosításba és a frordításba.
Annyiszor igazad volt már. Éppen ezzel darazsat ültettél a fülembe, ami azóta is ott zúg. Amikor ezt olvastam Tőled, arra gondoltam, hogy az én angol tudásommal nem menne a fórum, a Linux Mint semmire - csak púp lennék a csapat hátán.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve