Betelt a gyökér partíció - segítségkérés

Fórum: 

Üdvözletem!
Linux Mint 20.2 van a gépemen. Legutóbbi rendszer frissítések után felugrott egy ablak, hogy a gyökér partíción kevés a hely, kb 800 MB. A Lemezkezelőben valamivel több szabad helyet mutat (2.3 GB szabad helyet mutat a 26 GB-ból).
Tudnátok segíteni, hogy mit csináljak? Lehet törölni a gyökér partícióról és ha igen mit, hogyan? Vagy vhogy több helyet kellene allokálni a "/" partíciónak? Olvastam itt a fórumban, hogy van aki vszínű uígy szabad hely elfogyás miatt nem tudott belépni a gépébe, uh nem is merem kikapcsolni, csak felfüggeszteni a gépet.
Az SSD-n van egy WIN10 is a Linux Mint mellett. Így néz ki a Lemezkezelőben az SSD:
partíciók

Nagyon köszönöm.

Betelt a gyökér partíció

Üdv.!

Néhány ötlet:
- sudo apt autoremove
- sudo apt clean
- Frissítéskezelő -> Nézet -> Linux kernelek ... ha vannak régi kernelverziók, egy régebbi kivételével
törölheted őket.
- Synaptic -> Beállítások -> Beállítások -> Fájlok (fül) ... állítsd be így: (A jövőre nézve hasznos lehet.)
https://ibb.co/9vmsdTB
És töröld a gyorsítótárban lévőket.
- Nézd meg a /var/log mappa méretét - ha GB nagyságrendű, jelezd és folytatjuk!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

A gép bekapcsolása után, a

A gép bekapcsolása után, a GRUB menüben nyisd ki a főmenüt (Enter), majd válaszd ki (kurzor nyíl) a fentről második hibajavítás (recovery) menüt és így indítsd a rendszert. Egy menüt fogsz látni, amiben a root elemet választva tudod futtatni az imént javasolt parancssorokat (nem kell sudo). Ha megvan, akkor indítsd újra a rendszert, majd bejelentkezés helyett a panelről indítsd újra a rendszert még egyszer. Reméljük, a tisztítás elegendő lesz, hogy belépj a grafikus felületre.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A gép bekapcsolása után, a

#2 " nem is merem kikapcsolni, csak felfüggeszteni a gépet."

Szerintem felfüggesztésből indítás után simán meg lehet csinálni amiket írtam. (800MB szabad
hely azért nem annyira kevés.)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

A gép bekapcsolása után, a

#3 A telepített Flatpak vagy Snap csomagokat lehet átmenetileg törölni (sok helyet foglalnak), de lehetséges, nagyobb gyökér partícióra lenne szükség. Ha van több Timeshift mentés, a régebbieket is lehet törölni. Én nem szoktam home partíciót sem létrehozni, mert a méretét nehéz megsaccolni. Mindennek egyben 200 GB-ot adtam, egy 1 TB-os lemezen. A maradék az adatoké, de lehet, majd ötfelé osztom a HDD-t, és ötféle linux lesz telepítve natívan, esetleg QEMU-val. És SAMBA megosztás lesz a közös dolgoknak egy másik lemezen.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Betelt a gyökér partíció

Én is küzdöttem a kicsi (25 GiB) gyökérpartícióval, aztán egyszerűen átméreteztem 40 GiB-ra. Nálam is külön van a home, ebből vettem el. Live-rendszerről végrehajtható az átméretezés a GParteddel. Adatvesztésem nem lett. Lehet, hogy a Windows bezavar, bár nem biztos.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon köszönöm a sok segítséget - felmerült kérdések

Nagyon köszönöm a sok jótanácsot, nagyon rendes tőletek.
Megpróbálom összefoglalni, hogy mire jutottam.
Először a Synaptic csomagkezelőben a képnek megfelelően beállítottam a javasoltakat és töröltem a gyorsítótárat.
Ezután a Frissítéskezelőben a kerneleket töröltem volna, de elbizonytalanodtam, hogy melyiket töröljem, mert a számozást nem értettem. Nem a legmagasabb számú kernel volt amit a rendszer használ. Az 5.4.0-94  van használatban. Az 5.8, 5.11, 5.13 is magasabb verzió, az ezen gyűjtőkben lévő kernelekhez az utolsó oszlopba az volt írva, h "Már nem támogatott" vagy "Elavult". Az 5.4-es gyüjtőben voltak amikhez oda volt írva a középső oszlopba, több helyre h "Telepítve". kép1, kép2, kép3, kép4

Lehet ezek nem a gépemen lévő kernelek, hanem amiket lehetne telepíteni?

Ezután a Timeshift következett.
Összesen 2 mentésem volt. Megnéztem anno rsync mentést választottam, mert a leírtakat szerint ez egyrészt növekményes másrészt áthelyezhető másik partícióra.
Törölni nem mertem a legkorábbit, mert ha jól értelmeztem abban van egy alap mentés és a későbbiben csak a változások vannak, uh ezért meghagytam mindkettőt. Gondoltam megnézem hova van mentve, ha a "/"-be, akkor áttenném, ha tudom a "home" partícióra, mert ott van még hely. - Ezt hogy lehet átmenteni a home partícióra (vagy egy külső winyóra)?

Mikor a mentések 1-1 sora felé húztam az egeret, ezt az elérési utat mutatta mind2-nél: /run/timeshift/backup...
Megnéztem mekkora helyet foglal a könyvtár, 104 GB, csatolási pont sda6 (nálam ez a a home partíció, ld itt:https://ibb.co/YpG3BdZ
Ennek az egy könyvtárnak, hogyan lehet akora a mérete, mint az egész home partíción lévő összes adatnak? Vagy  valamiért az egész home partíció méretét mutatja a könyvtár méretének?  kép

Ezután újraindítottam a gépet és a Grubban kiválasztottam a "Speciális beállítások ehhez: Linux Mint.."-> Utána volt sok lehetőség, kiválasztottam a másodikat (az aktuális kernel recovery módját) -> root ->  sudo apt autoremove kép1
Ekkor több mindent kitörölt. kép2
 
A "sudo apt clean" parancsra nem írt ki semmit, nem tudom a háttérben történt- e vmi? kép

"Ha megvan, akkor indítsd újra a rendszert, majd bejelentkezés helyett a panelről indítsd újra a rendszert még egyszer" - Mi a jelentősége a bejelentkezés előtti újbóli újraindításnak?

Ezután már csak 16 GB lett a /run/timeshift/backup könyvtár mérete. kép )

Újra megéztem a Frissítéskezelőt és az 5.4-es gyüjtőben már csak 2 kernel volt telepítve az aktuálison kívül. Akkor ez is pipa. :-)

Megnéztem a  /var/log mappa 1.4 GB. Ezen belül is van egy "journal" nevű könyvtár, ami 1.4 GB. Ezt akkor hogyan tovább? :-)

"A telepített Flatpak vagy Snap csomagokat lehet átmenetileg törölni (sok helyet foglalnak)" ezt hogyan kell? A Synaptic csomagkezelőben van olyan gyűjtő, h Telepítve (helyi v elavult) és Telepítve (saját kezűleg) kép
Ezekben kellene törölni?

"Én nem szoktam home partíciót sem létrehozni,.."
Amikor újratelepítettem a gépem, akkor sokat olvasgattam róla, hogyan kell dual bootos gépet telepíteni, a LinuxMintnek milyen partíciókat kell létrehozni és azok alapján az jött le nekem, h érdemes külön partíciót létrehozni a "/"-nek és a home-nak. Abban eltérő vélemények voltak, h a swap file külön partíción legyen-e (én végül nem hoztam létre külön partíciót). Akkor ezt jó tudni, hogy legközelebb még ennyire sem kell különpartícionálni.

"Live-rendszerről végrehajtható az átméretezés a GParteddel." - Nagyon köszönöm ezt is, most úgy néz ki lett egy kis hely, kicsit tartok tőle, nehogy vmi gond legyen a partíció átméretezésnél, de későbbiekre talonba teszem.

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm nektek a segítségeket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Synaptic csomagkezelő

Még annyi, hogy a linkeket mégegyszer leellenőriztem és akkor vettem észre, hogy a Synaptic csomagkezelőnél csatolt képen a Viber 385GB-ot foglalna? Az nagyobb, mint az egész SSD, vagy az mást jelent az az érték?
Köszönöm. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Synaptic csomagkezelő

#7 a Viber 385GB-ot foglalna?

MB nyilván. A külső fejlesztő „olyan jól” rakta össze a csomagot, hogy a leírásban ezt a sor elgépelte.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon köszönöm a sok segítséget - felmerült kérdések

#6   A ""journal" mappa méretét lehet határolni (többféleképpen is).
Legegyszerűbben, a következő terminál parancsokkal:
​sudo journalctl --vacuum-size=100M

sudo systemctl restart systemd-journald
(Egy újraindítás után, azért ellenrizd le a journal mappa méretét-)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon köszönöm a sok segítséget - felmerült kérdések

#6 Ha a Timeshift arra a partícióra ment amit meg kéne mentenie akkor ennek mi az értelme? Kb. mint amikor a fuldokló a saját hajánál fogva akarja kihúzni magát a vízből.
Ha megzakkan a partíció akkor elveszett a mentés is. Pont az az értelme hogy másik partícióra, méginkább másik fizikai lemezre, még-méginkább külső meghajtóra mentsen.
Magába a Timeshiftbe egyszerűen át lehet állítani a mentési utat, a mentés cél helyét és lehet törölni a felesleges  és rossz helyen lévő mentéseket is.

Kolléga jól írja, a Gb az Mb, ez el lett írva rendesen: Csak azt nem tudom hogy Gb-ra akkor mit ír a szoftver, terabájtot?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon köszönöm a sok segítséget - felmerült kérdések

#10 Ha a Timeshift arra a partícióra ment amit meg kéne mentenie akkor ennek mi az értelme? Kb. mint amikor a fuldokló a saját hajánál fogva akarja kihúzni magát a vízből.

Pont az az értelme, ami Windows alatt a Rendszer-visszaállítás értelme. Az is ugyanarra a partícióra ment.Tudod, ha előző állapotot vissza kell állítani, gyorsan...

Ha megzakkan a partíció akkor elveszett a mentés is. I

Igen, ezért nem tévesztendő össze a biztonsági mentéssel.

Pont az az értelme hogy másik partícióra, méginkább másik fizikai lemezre, még-méginkább külső meghajtóra mentsen.

Ebben annyi az értelem, hogy a hely nem fogy a rendszer partíción, de azt, hogy megzakkant partíciót vissza lehet-e állítani Timeshift mentésből, azt nem tudom, az nem erre való. (Az igaz, hogy a fájlokat, amiket ment, vissza lehet másolni, de a Timeshift visszaállítás konkrétan az eredeti helyre történik, ha egy másik lemezre akarsz visszaállítani szerintem nem működik. Mondjuk soha nem próbáltam.)

Magába a Timeshiftbe egyszerűen át lehet állítani a mentési utat, a mentés cél helyét és lehet törölni a felesleges  és rossz helyen lévő mentéseket is.

Igen.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Nagyon köszönöm a sok segítséget - felmerült kérdések

#6 Azért, a dmesg parancs kimenetében meg kéne nézni, mi okoz nagy naplózást. A szöveges kimenet megosztásának módszere az aláírásomban.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

dmesg parancs kimenete

#12 Köszönöm a további segítségeket.

Viber: Akkor megnyugodtam, h a Viber mindenkinél téveszti a mértékegységet, azt hittem csak nálam van gond. :-)

journal mappa: lefuttattam a parancsokat, az 1.4G-ból 88 Mb lett :-). Még nem indítottam újra, de rá fogok figyelni akkor, h 100MB felé megy-e.

Folytatom még a válaszokat, addig is a dmesg parancs kimenetét kitettem a pastee.ee-re. Köszönöm a leírást a szöveg megosztáshoz. Nagyon ügyes, aki tudja értelmezni ezt a majd 3e sort vagy tudja mit kell nézni benne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

dmesg parancs kimenete

#13 A Wifi-s kapcsolódás tűzfal blokkolása és a partíciókezelés bizonyos sorai elég sokszor ismétlődnek, gyakorlatilag, a napló egy idő után csak ezekről szól

[ 4633.374876] [UFW BLOCK] IN=wlp3s0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:74:da:88:72:42:5e:08:00 SRC=192.168.0.1 DST=224.0.0.1 LEN=36 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 DF PROTO=2 [ 4758.407476] [UFW BLOCK] IN=wlp3s0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:74:da:88:72:42:5e:08:00 SRC=192.168.0.1 DST=224.0.0.1 LEN=36 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 DF PROTO=2
...
[ 4569.800570] ata1: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[ 4569.801717] ata1.00: ACPI cmd ef/02:00:00:00:00:a0 (SET FEATURES) succeeded
[ 4569.801725] ata1.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:a0 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[ 4569.801730] ata1.00: ACPI cmd ef/10:03:00:00:00:a0 (SET FEATURES) filtered out
[ 4569.802057] ata1.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
[ 4569.807497] ata1.00: ACPI cmd ef/02:00:00:00:00:a0 (SET FEATURES) succeeded
[ 4569.807503] ata1.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:a0 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[ 4569.807507] ata1.00: ACPI cmd ef/10:03:00:00:00:a0 (SET FEATURES) filtered out
[ 4569.807768] ata1.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
[ 4569.812797] ata1.00: configured for UDMA/133
[ 4569.823208] sd 0:0:0:0: [sda] Starting disk
[ 4569.823433] ata1.00: Enabling discard_zeroes_data
...
[ 5266.781911] sd 0:0:0:0: [sda] Synchronizing SCSI cache
[ 5266.782810] sd 0:0:0:0: [sda] Stopping disk
[ 5267.253945] sd 0:0:0:0: [sda] Starting disk
[ 5296.646573] sd 0:0:0:0: [sda] Synchronizing SCSI cache
[ 5296.647393] sd 0:0:0:0: [sda] Stopping disk

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nagyon köszönöm a sok segítséget - felmerült kérdések

#11 "azt, hogy megzakkant partíciót vissza lehet-e állítani Timeshift mentésből, azt nem tudom, az nem erre való. "

Dede és méghozzá faék egyszerűen, gui alatt mindent.

Timeshift mentés a másodpartícióra, másod-akárhányad lemezre, külső lemezre, ssdre, nagyobbacska pendrájvra, bármilyen írható-olvasható külső adathordozóra.
Majd pl. villámcsapás, esetleg véletlenül kiesett a laptopod az ötödik emeletről, bármi katasztrófa.
Új gép, a lemezt MBR esetén megformázni ext4-re, vagy amekkora partíciót akarunk a Linuxnak.
UEFI esetén kell a szokásos 100 megás FAT32 efi partíció, a szokásos flag-ekkel.
Ezeket célszerű egy live Linux alól, bármilyen épeszű lemezkezelővel, Disks, Gparted.
Majd ha más úgyis fut a live, azon indítani a Timeshiftet, előtte bedugni a gépbe a mentési lemezt, pendrájvot.
Timeshiftnek megmutatni majd a visszaállítást az előbb megformázott lemezre kérjük.
Megkérdi hogy a Grubot is visszaállítsa, naná.
Lefut a visszaállítás, reboot, live és a másik pen kihúz és feláll a régi rendszer.

Mindenkinek ajánlom. Biztosan sokan másképp járnak el, külön home meg egyéb megoldások de mentés nélkül élni felelőtlenség. Én mióta ssd-zek és felszabadult az 1 terás 2,5colos hdd-m még a filmes partíciót is mentem kb. havonta, ha megzakkan az ssd akkor is sokkal egyszerűbb a mentésből visszamásolni mint hetekig túrni a netet meg Direct Connecten leszedni a ritkaságokat.
Persze lehet nulláról telepíteni szűz rendszert nade azt belakni, brrr... Az nekem hetek lenne.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve