Benchmark, 3D teljesítmény, OpenGL vs. DirectX, Gamer Win vs. Linux

Fórum: 

 Üdv mindenkinek!

Nagy windows-os gamerként, kissé őszülő haléntékkal lassan lemondok a PC-s játékok élvezetéről. A lényeg a 'lassan' szón van... :-D

Van eredeti Win8.1 kulcsom, mégis áttérnék Linuxra, de ebbe most ne menjünk bele. A lényeg, hogy kezdő Linuxosként csak így nagy hirtelen végeztem pár tesztet.

A konfigom a következő:

- ASRock 990FX Extreme3

- AMD FX 8320 @ 4 GHZ

- 8 GB DDR3 2133Mhz

- nVidia GTX ASUS 750Ti 2 GB (1020/1350/boost 1085)

Föltettem egy Cinnamon 17.1 Mint-et, egy 346.47 nv drivert, és egy Unigine Valley-t. Illetve win8.1x64 full update. A következő eredmények születtek:

Felbontás 1280x1024, beállítás: Ultra, AA: 8x

- Linux Mint 17.1 OpenGL: 1089 pont

- Win8.1 OpenGL: 1192 pont

- Win8.1 DirectX: 1282 pont

Érdekes volt számomra az eredmény. Egyrészt, mert meglepődtem. Véleményem szerint egész jó teljesítményt nyújtott a Linux, kevesebbre számítottam. Másrészt, mert brutális, hogy a windows opengl mellett 10%-kal, directx mellett 20%-al gyorsabb...

Azért ez viszont rosszul esett. Abszolúte nem vagyok hozzáértő, ne kötözködjetek és ne kövezzetek meg légyszíves én csak a számok alapján következtetek. Nem mélyedek bele jobban és nem is kívánok egyöntetű véleményt alkotni. Csak egyszerűen gondoltam, hogy valamit azért csak mondanak a számok. Ez a 750Ti kártya íppenhogy elég a FullHD-hoz, nagyon sok játéknál már erősen vissza kellett vennem a részletességeken. Azért ha belegondolok, hogy még 20%-ot kidobok az ablakon a teljesítményből a Linux miatt... Hát öreg gamerként a sírógörcs kerülget... :-DDD De valami ilyesmire számítottam. Mindegy egyébként, személy szerint engem nem tántorít el a Linuxra váltástól ez az eredmény. Csak leírtam, mint érdekességképpen. :-)

Szívesen olvasnám hasonló cipőben járó kollégák véleményét.

U.I.: olvasva egyébként a fórumokat a Linuxos keménymag abszolúte nem érti meg a gamer, windows-os, PC-s, közösséget, így számítok a lehurrogós hozzászólásokra. Viszont azt olvasom nagyon sok helyen, hogy rengeteg gameros akar váltani Linuxra. És sokan feltették a kérdést például, hogy melyik a legjobb gamer disztró? :-DDD

 

 

Tomi37 képe

Játék linuxon

A probléma abból adódik egyrészt, hogy a Direct3D nem támogatott Linuxon, csak az OpenGL. Másrészt pedig a linux disztribúciók egyike sem nevezhető gamer barát OS-nek(értsd ezt úgy, hogy nem csupán játékokat életrekelteni, de portolni, fejleszteni rá is egy rémálom). Igaz, hogy van WINE meg PlayOnLinux, de igen ritka, hogy probléma nélkül futtathatóak a játékok(kivétel ezalól a Steam). Én ezért is tartok a Mint 17 mellett egy Windows 7-et, mert ha játszani támad kedvem(Pinball Arcade, Future Pinball), nem kell órákat töltenem linuxon a konfigurálással, egyből gond nélkül fut minden. Röviden összefoglalva aki játszani akar linuxon, az kénytelen kompromisszumot kötni. Vagy megelégszik a Steam kínálatával, vagy pedig tart egy Windows-t is a PC-jén vagy laptopján. És az utolsó kérdésre válaszolva, hogy miért nem foglalkoznak a linux disztribúciók fejlesztői a játékosok igényeivel? Mert a linux egyrészt a GNU mentalitást igyekszik követni(függetleníteni magát a fizetős szoftverektől és mint tudjuk a játékok ezek szerves részei), valamint a linux felhasználók többsége csak munkára, és netezésre használja, hidegen hagyja őket a játékok világa.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 "Mert a linux egyrészt a GNU

 "Mert a linux egyrészt a GNU mentalitást igyekszik követni(függetleníteni magát a fizetős szoftverektől és mint tudjuk a játékok ezek szerves részei),..." És ezzel azért véleményem szerint óriásit tesz keresztbe saját magának is. Mármint a játékos része miatt.

Egyébként pedig szintén pozitív csalódás ért, amikor a steam-et föltettem Mint alá. Nagyon sok játékom megy Linux alatt, illetve rengeteg jó játék van Linux alá.

Had mondjak példát: az XCOM-ba (az újba) több száz órát raktam bele és a Long War mod pedig szinte egy új, tökéletes játékot csinált belőle!!! És van Long War mod Linux alá!!! :-DDD

Vagy pl. most is jön a Witcher 3. Már nem igazán érzem, hogy a Linux annyira hátrányban lenne. Még egy kicsit a grafikus gyorsításon kellene csiszolni és máris elégedett lehetne sok gamer. Megjegyzem egyébként, hogy a kezdetektől szimpatizálok a STEAM OS-sel. De látom, hogy a desktop módját szándékos hanyagolja a Valve. Egyszerűen nem azért csinálják, hogy az ember a desktopban kutyuljon. És ezt sajnálom picit. Igen, tudom, hogy bármikor tehetem Big Picture-be a Steam-et más disztró alatt, de akkor is. :-)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 10-20% teljesítményvesztés

 10-20% teljesítményvesztés Hhehehee, próbálkozzál ATI kártyával. Néha jó ha 10-20% a teljesítménye (80% veszteség) azaz játszhatatlan a game (Steam-es játék persze). Legalábbi openszószos driverrral. A nem openszószos driver meg kétszer is hazavágta már a teljes video alrendszert még sima ubuntu alatt nekem, azóta nem kisérletezek vele.

Szóval vannak 2d kártyajátékok, meg tisztességesen portolt 5-10 éves gamek. Pl. colobot, prey

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kiegészítés

Pár elhangzott dolgot szeretnék más megvilágításba helyezni, hogy másoknak tanulságosabb legyen olvasni.

Először is nincs értelme összehasonlítani a DirectX-et az OpenGL-lel. Ez két különböző megvalósítás, melyek gyakorlatilag egyenértékűek. Mivel előbbi Linux-on nincs, nem használható tényszerű elemzésre. A két OpenGL eredmény már valamivel reálisabb, de fontos megemlíteni, hogy ezek a mesterséges tesztek is tudnak csalni. Eleve elsősorban DirectX-re optimalizáltak, ahogyan maguk a grafikus driverek is. Az Nvidia viszont jó választás volt a teszt elvégzésére, mivel az OpenGL része nagyjából megegyezik a Windows-os és Linux-os drivereknek. A kettő közötti különbség még mindig adódhat bizonyos Windows optimalizálásokból (akár a tesztben, akár a driver-ben), de lehet valós eredmény is. Ehhez viszont hozzátartozik, hogy a Phoronix nevű honlapon rendszeresen végeznek teszteket Linux-os és Windows-os driverek között, nagy megbízhatósággal. Ezek eredménye az Nvidia driver esetén fej-fej mellett szokott lenni, az egyes teszteken minimális előnnyel egyik vagy másik rendszer számára.

"Mert a linux egyrészt a GNU mentalitást igyekszik követni(függetleníteni magát a fizetős szoftverektől és mint tudjuk a játékok ezek szerves részei),..."

Ez a vélemény tipikusan Windows felhasználók körében népszerű. A Linux kernel fejlesztését a GNU mentalitás hajtja, de az egyes disztribúcióknak nem célja a fizetős szoftverek "elnyomása". Semmi ilyen nincs és nem is volt. Éppen a lehetőségeket, a szabad választást hirdetik, melynek célja pont az, hogy az ember az igényeinek megfelelő szoftvert használhassa, függetlenül attól, hogy az adott szoftver fizetős vagy nem.

Külső fejlesztők számára a csomagkezelés tűnik elsőre problémásnak, de ez sem olyan bonyolult, ahogy az látható az egyre növekvő szoftverek és játékok számából is. Windows-on is jelen van ez a probléma, az ember felteszi a .Net-et, meg az MSXML-t, meg a ...

Az utóbbi időben felgyorsult pozitív szemlélet terjedése nagyrészt a Valve-nek köszönhető, ami felkarolta a Linux rendszerek játékra alkalmas oldalát és megerősítésén túl a népszerűsítéséért is sokat tesz.

Végezetül még megemlíteném, hogy a jelenleg is használt X11 grafikai megjelenítő rendszer, mely már több, mint 20 éve használt a Linux rendszerekben, is hamarosan le lesz cserélve. Ezt tartják az egyik legfontosabb tényezőnek, hiszen a jelenlegi még olyan időkben lett megtervezve, amikor még a 3D-s játékokról és azok színvonaláról nem is álmodtak. Ehhez képest elég jól bírta szerintem, hiszen több AAA-s cím elérhető/érkezik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Játék

Én World of Tanks-oztam winen (pár évet), Minten elég kompromisszumos a grafika, meg az fps veszteség. Most a War Thundert nyomom, elég szépen fut, teljesen kiváltja a WoT-ot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Sziasztok! ezt a kis tesztet

 Sziasztok! ezt a kis tesztet még én készítettem annó, kérlek beneteket a videó minőségét nézzétek el nekem :D DE! az eredmény magáért beszél!
Minden, parométer és információ benne van a videóban!
 

https://www.youtube.com/watch?v=sGoQQ92gTNk&t=124s

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve