ATI Radeon telepítés probléma

Fórum: 

Sziasztok, 

Az  első komolyabb Linux használatom után újra telapítettem a rendszert, hogy a sok kezdő próbálkozás után tiszta lappal induljak, de a telepítés után nem tudom telepíteni az ATI Radeon VGA kártyám, pedig ez előtt sikerült 19.1-es verzión, de nem gondolom, hogy 19.2-n nehezebb lenne. Vagy mégis? 

Annyira emlékszem, hogy ez előtt letöltöttem a kártyám típusához (Mobility Radeon HD 4650) való eszközkezelőt a hivatalos AMD oldalról, ez volt az "amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.zip", amit kicsomagolva egy .run típusú fájlt adott.

Hogy kell ezt telepíteni, hogy jó legyen?

kimarite képe

Sehogyan. Ezen meghajtó

Sehogyan. Ezen meghajtó helyett a rendszereden már telepített radeon használható:

A Linux Mint 18-as változatában megszűnt a régebbi Radeon videókártyák AMD által fejlesztett fglrx tulajdonosi illesztőprogramok támogatása. Az AMD döntése nyomán a cég már csak az újabb videokártyák támogatására koncentrál, amelyeket az amdgpu illesztőprogrammal támogat. Ez a hibrid eszköz-illesztőprogram alapvetően szabad szoftver, de az AMD biztosít további komponenseket is. Az újabb kártyákhoz elérhetők az AMD-PRO illesztőprogram is, amely nem szabad összetevőket is tartalmaz, esetenként nagyobb teljesítményt, Vulcan és OpenCL API támogatást biztosít.

A Linux Mint alapját adó Ubuntu, így már nem csomagolja operációs rendszeréhez a régi AMD-s fglrx illesztőprogramot a 16.04 LTS verzióban, helyette csak szabad meghajtókat ad az AMD Radeon kártyákhoz. Mivel az utóbbi években a szabad radeon illesztőprogramok hatalmas mértékben fejlődtek és most már a legtöbb esetben megfelelő teljesítményt és szolgáltatásokat biztosítanak. Így kevésbé nagy érvágás ez a döntés.
https://linuxmint.hu/sugo/amd-radeon-videokartyakkal-kapcsolatos-tudnivalok
(https://linuxmint.hu/blog/2017/01/sugo-cikkek-a-radeon-kartyakrol)

Az új kiadású Linuxszokra nem telepíthetőek a régebben használatban lévő (fglrx) driverek, még, ha azt is látod az AMD weboldalon, hogy támogatottak egy adott GPU-hoz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve