AMD Catalist telepítése

Fórum: 

Hogyan kell AMD catalist telepíteni LinuxMint Sylva 32 bites Cinemonra

kiegészités

A videó kártya egy hp g72 laptopban van AMD/ATI Radeon HD 5430 PCIE fogla
latban

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Nekem egy GTX 680 Nevidia

 Nekem egy GTX 680 Nevidia kártyám volt, ami a napokban kicsit több mint öt év után kilehelte a lelkét. Most egy Radeon 6xxx régi kártyát tettem bele a gépbe és én is kerestem, hogy lehetne telepíteni, de gond nélkül felismerte a rendszer és a mint kvázi gyárilag kezeli is. Vagyis sehogy nem kellett telepítenem a kártya meghajtóját. Persze az nem a gyári, hanem open gl liszences, de pont megfelel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A régebbi kártyák támogatása a radeon illesztőmeghajtóval ...

Amint te szeretnél az Linux csomagolásban az fglrx illesztőmeghajtó, az AMD Catalist Linux rendszerre optimalizált változata. Na most, ennek támogatása a Linux Mint 17.x kiadástól megszűnt (a Catalist támogatással együtt).
  A témáról és a jelenleg használt nyílt forrású meghajtókról itt olvashatsz:
https://linuxmint.hu/sugo/amd-radeon-videokartyakkal-kapcsolatos-tudnivalok
(a telepítés után a rendszer ezeket használja AMD GPU-k esetén. Nem kell telepíteni. Csak, ha az amdgpu illesztőmeghajtónak megfelelő GPU-d van.)

A Linux Mint 18-as változatában megszűnt a régebbi Radeon videókártyák AMD által fejlesztett fglrx tulajdonosi illesztőprogramok támogatása. Az AMD döntése nyomán a cég már csak az újabb videokártyák támogatására koncentrál, amelyeket az amdgpu illesztőprogrammal támogat. Ez a hibrid eszköz-illesztőprogram alapvetően szabad szoftver, de az AMD biztosít további komponenseket is. Az újabb kártyákhoz elérhetők az AMD-PRO illesztőprogram is, amely nem szabad összetevőket is tartalmaz, esetenként nagyobb teljesítményt, Vulcan és OpenCL API támogatást biztosít.

A Linux Mint alapját adó Ubuntu, így már nem csomagolja operációs rendszeréhez a régi AMD-s fglrx illesztőprogramot a 16.04 LTS verzióban, helyette csak szabad meghajtókat ad az AMD Radeon kártyákhoz. Mivel az utóbbi években a szabad radeon illesztőprogramok hatalmas mértékben fejlődtek és most már a legtöbb esetben megfelelő teljesítményt és szolgáltatásokat biztosítanak. Így kevésbé nagy érvágás ez a döntés.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve