Alapkérdések

Fórum: 

Sziasztok! Köszöntök mindenkit!

Karácsony óta rendelkezem Linux Mint-tel, annak is a 20.2-es változatával. Windows-ról váltottam, vagyis még új vagyok, ismergetem a rendszert, barátkozom vele.
Nem vagyok informatikus, nem értek mélyebben a számítógépekhez, viszont lenne pár kérdésem:

1.) Előfordult már veletek is, hogy nehezen csatlakozott a laptop az internethez? Nálam az történik már napok óta indítás után/alvó állapot után, hogy elődobja a "Hitelesítés szükséges" - ablakot benne a jelszóval, rákattintok a csatlakozásra, tölti, majd ismét ugyanezt az ablakot dobja elő. Ezt a játékot jópárszor el kell játszodjam ahhoz, hogy tudjak csatlakozni az internetre. Mi az oka ennek? Mit tehetek?

2.) Valószínű, hogy ez nem probléma, de az utóbbi kb. egy hétben igen gyakran frissítettem a gépem, minekutána a frissítéskezelő gyakran dobta fel a frissítéseket. Ez jól van így? Ne aggódjak emiatt?

3.) Tudtok esetleg olyan Linuxos programot, vagy böngészőből egy oldalt, ahol úgy tudok videókat átméretezni, hogy közben nem vágok le belőle? (vagyis torzítással)

Előre is köszönöm a válaszokat!

kimarite képe

1.) Nem fordult elő gyakran.

1.) Nem fordult elő gyakran.
Nyiss terminált és futtasd (Enter):

dmesg

Látszani fog, ha ledobja az internetet az eszköz.

Még egy kimenet (rendszer és tulajdonságok):

inxi -Fzxxx

A megjelenő szöveg és a terminálozás módja az aláírásomban (szöveg megosztása).

2.) Ez így rendben van.

3.) A Handbrake ilyen például. A tükrökről telepíthető.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Koppány képe

Szia! Üdv az oldalon és a

Szia! Üdv az oldalon és a Linux világában!

A frissítések teljesen normális jelenségek. Amint létrejön egy újabb verzió a telepített összetevőkből, vagy pedig egy felfedezett biztonsági rést találnak hamar javítás érkezik. Ez pozitív és jó dolog.

Videószerkesztésre alkalmas programok megtalálhatóak a szoftverkezelőben: pl. az openshot , a  blender  a kdenlive. A telepítés innen igazán egyszerű.

A wifi hálózatot illetően: Előfordul, hogy megszakad az internet vagy csatlakozást követően nincs már baj vele?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Wfi csatlakozás

Így látatlanban nehéz, de egy tipp: lehet hogy a router kétcsatornás, azaz 2.4 GHz és 5GHz-en is szór, ugyanakkor SSID-el nincs megkülönböztetve a két csatorna. A gép meg próbál az 5G-re csatlakozni, de mivel annak a hatóköre gyengébb, így elvész a kapcsolat újra próbál, aztán megint, végül kiköt a 2,4G-nél, azzal meg sikerül.

Ha ez a helyzet érdemes a router beállításoknál eltérő SSID-eket belőni, pl. az 5G-nél a végéhez odaírni, hogy "-5G".

És a gépen meg a 2,4-eshez kell csatlakozni....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

1.) Nem fordult elő gyakran.

#1

Köszi szépen a válaszaid!

Azt légyszi elmagyarázod, hogy mit jelent tükrökről futtatni alkalmazást? Mert meg akarom próbálni az alkalmazást, amit említettél.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia! Üdv az oldalon és a

#2
Közben is meg-meg szakadozott az internet és kiadta a jelszavas ablakot, kapcsolódtam, kiadta ismét pár másodperc után, de pár perc után helyreállt. Valószínűleg a WiFi-dobozzal volt probléma, vagy a laptop nem csatlakozott rendesen. Két napja frissítettem a laptopot legutoljára, most szerencsére nem küszködök a nettel.

Az általad említett videószerkesztőket kipróbáltam, de nekem a kezelőfelületük nem jött be annyira, nem tudtam megbarátkozni velük, de azért köszi :))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Wfi csatlakozás

#4
Ez is lehetett a problémája. Most a gépem szerencsésen csatlakozott, akadály nélkül. Köszönöm a válaszod!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Videovágó

#6 Az egyik legegyszerűbb az Avidemux. De ha abszolút nem kell vágás, akkor a VLC is tud olyant, hogy a megnyitott videofájlt átalakítja kisebb felbontásra, másik kodekkel tömörít, stb. Csak ennek az opcióin végigmenni bonyolultabb szerintem, mint az Avidemux.

mit jelent tükrökről futtatni alkalmazást?

Semmit. Tükrökről telepíteni lehet, nem futtatni. Ezek olyasmik mint a Google Play, vagy Appstore. Csak Linux esetén rengeteg ilyen van. Van egy fő szoftverforrás, ami az alap, ennek vannak tükrei, azaz több helyen is megvan u.a. meg vannak alternatív források, gyűjtőnevük PPA, ami rengeteg dolgot jelent, de jelen esetben azt jelenti hogy Personal Package Archive. Ezeket is be lehet konfigurálni a rendszerbe, így azokról is tud telepíteni / frissíteni.

De ne szaladjuk ennyire előre. Az, hogy "a Handbrake tükrökről telepíthető", az azt jelenti, hogy számos Linux disztribúció tükörkiszolgálója tartalmazza, így a Mint-é is.

Menü ->Adminisztráció->Szoftverkezelő - itt keress rá arra, hogy Handbrake, vagy Avidemux.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

1.) Nem fordult elő gyakran.

#5 Synaptikból telepíthető.
A tükör egy értelmetlen elnevezés.
Csak olyan van, hogy tükörkiszolgálók, de itt annak sincs értelme, mert mindegyikről telepíthatő.
Az úgynevezett uneverse tárolóban taláható a Handbrake, de az sem tükör.
A tükör a fürdőszobában van.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1.) Nem fordult elő gyakran.

#5 A tükör a mirror angol kifejezés magyar fordítása. Egy-egy Linux terjesztés (disztribúció) csomagjai nem egy kiszolgálón (szerveren) találhatóak, hanem, sok-sok kiszolgálón (szerver), onnan, vagyis egy általad beállítottról frissülnek.
Példa: https://www.linuxmint.com/mirrors.php
Ezeket a kiszolgálóknak nyilván megbízható az üzemeltetőjük.
Amikor például a Linux Mint csapata elkészíti egy-egy alkalmazás csomagját vagy annak frissítését, feltölti a saját kiszolgálójára. A többi szerver az alap szerverhez képez frissül, azaz tükröződik (tükörkiszolgálók). Szinte azonnal.
Tehát ezek a csomagforrások, melyet az APT csomagkezelő elfogad. Tükröket használó csomagkezelő a Szoftverek, a Szoftverközpont, a Synaptic. Nem használ tükröket a GDebi vagy a dpkg csomagkezelő.
Tehát nem kell letöltened semmit (amúgy sem igazán), hanem...,: https://linuxmint.hu/sugo/csomagkezeles-a-szoftverkezelovel

Van néhány alkalmazás, amelyhez esetleg külső csomagforrást kell felvenned (például PPA), vagy például a legújabb verziója (tegnap jött ki) érhető el így, és egy stabil régebbi verzió a rendszer csomagkezelőinek segítségével, egyszerűen itt megkeresve az alkalmazást, és rányomva a telepítésre..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

1.) Nem fordult elő gyakran.

#9 #10   Tükröm, tükröm mondd meg nékem: melyik kiszolgáló a leggyorsabb e vidéken? :) :) :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1.) Nem fordult elő gyakran.

#11 Hát sokan azt mondják, a magyar tükör a leggyorsabb, ami igaz is, gyakorlatilag ez van hozzánk a legközelebb. Azonban, technikai okokból a magyar kiszolgálók viszonylag kevés ügyfelet tudnak egyszerre kiszolgálni, ezért akár elérhetetlenek is lehetnek, nem sikerül a frissítés, "stb".. Magyar tükröket nem érdemes beállítani a Frissítéskezelőben. :) :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia! Üdv az oldalon és a

#6
Most is kezdő vagyok, de amikor még nagyonnagyon kezdő voltam, többször is kélt bennem ugyanaz az érzelem, hogy nem jött be a kezelőfelület.
Minél szorosabb barátságba kerültem a Linux-al, annál inkább vállaltam, hogy inkább megszokok egy új kezelőfelületet. Mígnem egyszer utolért egy felismerés:
Ha Linux alatt elsajátítjuk a Windows-os alternatívák kezelését - ami semmi egyéb, mint tanulás, ahhoz hasonló tanulás, mint amikor a Windows alatt futó alkalmazásokat tanultuk ki -, akkor esetenként még jobb felhasználói élményhez jutunk, mint a Windows programok használata közben.
Gondolj arra, hogy a Word, Excel fejlesztése során azokat az újabb verzióik okán is szinte újra kellett tanulnod. Linux alatt sincs ez másképp. A Libre Office ugyanolyan professzionális, mint a MS Office, az Inkscape ugyanolyan professzionális, mint a CorelDraw ... és így tovább.
Ma meg elgondolkodok néha ezen: Ha az emberek először a Linux OS használatát sajátították volna el, s majd csak utána a Windows-t, hát lehet, hogy úgy a Windows-os kezelőfelületek nem jönnének nekik be annyira.

Mára eljutottam oda, hogy bár dual boot van a gépemen (Windows és Linux), talán már több, mint egy éve annak, hogy a Windows-t bootoltam, noha a gép minden egyes nap be van kapcsolva.

A gyakori frissítéshez:
Megítélésem szerint azért (is) gyakoribb a Linux frissítése, mert a redmondi csapathoz képest egy jelentős túlerőben levő ármádia figyeli árgus szemekkel a biztonsági réseket, és amint fókuszba kerül egy ilyen rés, azonnal reagál. Ezért (is) nehezebb a dolga egy Linux felületen támadónak.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Videovágó

#8

Rendben van, köszönöm szépen!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

1.) Nem fordult elő gyakran.

#9
Egyetértek veled. Oda inkább tudom képzelni, mint az informatikába :-)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Szia! Üdv az oldalon és a

#13
Értem. Igazából itt az a lényeg, hogy ki milyen szoftvert/operációs rendszert szokott meg, mi volt neki hamarabb és több ideig. Nekem is ez egy folyamat, míg megszokom, de szeretném is, tehát van rá esély.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

1.) Nem fordult elő gyakran.

#15 Pedig valóban ez Linux alatt a nevük. "Mirror" Német fórumon is Spiegel magyarul tükörként emlegetjük. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Géza56 képe

Jelszókérés

Üdv !

Volna egy olyan kérdésem ,hogyan lehet azt megoldani ,hogy ne kérje a jelszavat minden komolyabb műveletnél pld.telepítés ,frissítés stb.néha bosszantó.

Köszönöm

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jelszókérés

#19   Udv. !

A jelszo keres az adataid biztonsagat szolgaljak. (Engem speciel az zavarna ha a rendszer megvaltoztatasahoz
nem kerne jelszot - hanem boldog-boldogtalan szabadon bugyvalhatna a telepitett rendszeremet !)
Olyan surun telepitesz / frissitesz hogy nehezedre esik az altalad megadott (akar rovid) jelszo beirasa ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jelszókérés

#19 Egyrészről a frissítéseket be lehet állítani automatikusra, egyszer kell ehhez jelszót megadni, amikor beállítod.

Ami a telepítést illeti, és ha szoftverkezelőből történik, LM21.1 alatt már lehet választani Rendszercsomag, illetve FLatpack változat között. Utóbbi esetben nem kell jelszót megadni, de arra fel kell készülni, hogy ez sokkal több helyet foglal.

Egyébként minden rendszert érintő beavatkozáshoz jelszót kell megadni, ahogy Windows alatt is. Ha Windows alatt nem volt ilyen, akkor ejnye-bejnye, rendszergazda jogosultsággal volt használva, ami felesleges biztonsági kockázat.

Az, hogy rendszert érintő beavatkozáshoz jelszót kell megadni, az is egy biztosíték arra, hogy nem tud sunyi módon feltelepülni akármi, ami megboríthatná a rendszert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve