A Linux Mint Devuan Edition bemutatása (igazából ez csak egy kísérlet)

kimarite képe

Fórum: 

Különböző okokból én olyan kicsit kételkedő vagyok, aki történetesen a Debian Edition-t részesíti előnyben a szokásos Ubuntu-alapú kínálat helyett, amely azonban tulajdonságaiban majdnem megegyezik. Például nem sokkal a Linux Mint 20.1 megjelenése után láttuk, hogy az összes apró fejlesztés és kiegészítés lecsordult az LMDE4-re. Napokon belül megkapta a Cinnamon 4.8.6-ot, beleértve az új lehetőséget fájlok és mappák hozzáadására a Kedvencekhez a Nemo fájlkezelőben, amely megjelenik a menüben és a panelen, a Hypnotix, a Warpinator, valamint az új témák és hátterek révén a frissítési csatornán. Azt hiszem, az újonnan hivatkozott ikon témát még az LMDE-ben is kipróbálták először. Határozottan nem egy mostohagyerek.

Az LMDE-vel csak egy baj van, mégpedig az, hogy inkább a Debianra épül, mintsem a Devuanra, annak hagyományosabb és kiszámíthatóbb initjével. Tehát egy kis kísérletbe fogtam, hogy egy LMDE-szerű rendszert építsek a Devuan tetejére, és mit mondjak, ez nagyon jól működik. A lépéseket itt
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=337773
a LM fórum vázolja fel.

https://all-things-linux.blogspot.com/2021/02/introducing-linux-mint-devuan-edition.html

(értelmezés kérdése, hogy melyik jobb, a sysvinit vagy a systemd)

Debian vs Devuan

Hogy Ian Murdock már nem lehet köztünk, a szemem sarkában egyformán csillog mindkét ominózus disztribúció. Az egyik ezért kedves, a másik azért. Bár aggódásra nincs sok ok, egyik ezért aggaszt, a másik azért. A TimeLine sok ága közül számomra a Debian vonal a legígéretesebb, noha nem tudom a többit sem figyelmen kívül hagyni.

A Linux közösség Linux Mint szektora valamit nagyon jól csinál. Éspedig nagyon jó érzékkel operál a látszólag jelentéktelen, sokszor mégis meghatározó nüanszokkal. Remek érzés, hogy amikor valaki nekláll a Linux Mintet reszelgetni, abban meg tudok szinte vakon bízni.
A Mintet én a 18.3-al kezdtem. (Ezt a rendszert érzelmi okokból a mai napig életben tartom, sajnálom is hogy lecsengőben van.) És ámulatba ejt az a profizmus, amivel a 20.1-ig feltornázta magát, és immár olyan részletekkel kényeztet, amit a Sylvia belakásakor még álmodni se mertem. Mégcsak szóvá se kellett tennem, mi hiányzana, jött magától. Futószalagon.

Így aztán izgalmas lett számomra a Linux Mintnek szinte minden megmozdulása.
És poéta eleink számomra legkedvesebb meghatározó alakjának tollából egy idézet simul mindehhez:

"Hajt az idő gyorsan - rendes útján eljár -
Ha felűlünk, felvesz, ha maradunk, nem vár;
Változik a világ: gyengül, ami erős,
És erős lesz, ami gyenge volt azelőtt."

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Debian vs Devuan

#1 A Debian vonalat az LMDE 4 képviseli a Linux Mint csapatban. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Debian vs Devuan

#2 És szerintem k. mint kimondottan jó rendszer :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
sanitas képe

Jobb lenne, ha..............

Átállnának valami rolling rendszerre, megtartva az eddigi jól bevállt aszatli környezeteket, könnyen telepíthetőséget. Ötvözve az állandó frissességgel és stabilitással. 
Egy aktuális kódbázis, mindenből a legfrissebb és stabil.
Linux Mint Arch Edition!

Fognák az összes GUI appjaikat és alá tolnák Arch kódbázis alá. Írnának egy pofon egyszerű telepítőt. 
Mert mi is a Linux Mint? Egy Windows környezetre erőssen hajazó OpenSource Ubuntu alapú disztribúció. Annak minden nyűgjével és előnyével. Nyűg az ugye, hogy mindig ki kell gyomlálni a snap függőségeket és opcionálisan meg biztosítani flatpak elérhetőséget.
Nem lenne egyszerűbb más irányba orientálódni?

Tök feleslegesnek tartom egy kezdőknek kínált disztrótól, hogy el kezd egy olyan irányt latolgatni, amiben a kezdők számára egyáltalán nem triviális initrendszerre kínálna alternatívát. Azt se tudják mi az. Nem beszálve arról, hogy a Devuan projekt még azzal is küzd, hogy az átkonvertált csomagokat szinten is tartsa. Ami láthatjuk extrém nagy munka és maximális respect nekik érte. De akkor is le vannak maradva egy aktuális Debian kiadással.
Ezek sajnos rém régi csomagok.
Nem is értem ennek mi a koncepciója. Inkább  szeretnék friss lenni mindenből, ha meg systemd fétisem van. Akkor nem az én disztróm a LM.  
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jobb lenne, ha..............

#4 "Átállnának valami rolling rendszerre, megtartva az eddigi jól bevállt aszatli környezeteket, könnyen telepíthetőséget. Ötvözve az állandó frissességgel és stabilitással.
Egy aktuális kódbázis, mindenből a legfrissebb és stabil.
Linux Mint Arch Edition!"

Miért a Mint-nek kéne változtatni / átállni Arch vonalra? :)
A fenti elvárásaidnak tökéletesen megfelel a Manjaro.
Igaz hogy a csomagok verziószámát tekintve - rövid ideig - némi lemaradásban van az
Arch-hoz képest, (habár, ez sem mindegyik csomagra vonatkozik) de ez az előnyére válik
olyan tekintetben, hogy az Arch-ba bekerült friss csomagok még 2 szűrőn is átmennek
míg bekerülnek a Manjaro tárolóiba - ezzel is a Manjaro stabilitását növelve.

Szóval ha egy stabil rolling kiadásra vágysz, akkor neked kéne váltani - nem a Mint-nek. :)
- Grafikus telepítője van. -> Calamares (A legelső telepítési kísérletem sikeres lett.)
- Több választható felülettel telepíthető mint a Mint. (Biztos megtalálod köztük a neked
testhezállót.)

December közepe óta elégedett Cinnamon felületű Manjaro felhasználó vagyok !
Természetesen a régi szerelem a Mint Cinnamon is megmaradt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jobb lenne, ha..............

#4 Ez azért fjeleszői oldalról kíván némi erőforrást, nem is akármennyit. Ez nem csak szervezés kérdése, jóval nagyobb csapat kell, több támogatóval, több adománnyal, stb.  Szoktál adományt küldeni? (Nem feltétlenül az LM csapatnak, hanem valami akármilyen egyéb ügyben tevékenykedő entitásnak, amely ügy neked is fontos, netán profitálsz belőle)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Debian vs Devuan

#3 És általában minden megoldható, amit a felhasználó szeretne. Persze, a módszerek olykor eltérőek (a PPA nem használható) a Linux Mint kiadástól. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak egy kisérlet

Letöltöttem az arcolinuxb-cinnamon iso-t. Az első firssités után adta a következőket:5.11.2-arch1-1 linux, 4.8.6 cinnamon. Azt hiszem ennél frisseb "rolling" nem nagyon van. (De én nem szimpatizálok valamiért a Cinnamonnal, nekem az Xfce a bejövős)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jobb lenne, ha..............

#4 Nem is értem ennek mi a koncepciója. Inkább  szeretnék friss lenni mindenből, ha meg systemd fétisem van. Akkor nem az én disztróm a LM.  

Kizárólag az a koncepció, ha valaki sysvinit-et szeretne a systemd helyett, akkor letölthet pár sysvinit-es Linux terjesztést. És a hír csakis erről szól, nem hittérítés. ;)

#6 Nyilván irtózatos munka ez, és sok embert kíván. Olyasmi, mint az architektúrákra (pl. ARM) átírás.

#8 És szintén sysvinit-es? ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Jobb lenne, ha..............

#9 Megmondta egy másik közösség megmondó embere, hogy én az init dolgokhoz "hülye" vagyok. De azért annyit tudok, hogy a Devuant nem csak sysvinit-tel lehet telepíteni, hanem felkínálja az openrc-t is, amit én ki is próbáltam. Szép színes betűkkel mutatkozik be bootoláskor (Az openrc), de a lényeget tényleg nem tudom, mi a különbség. Aztán létezik még a runit, ami a Void, és az Artix linuxokkal telepíthető, az utóbbinál más lehetőségek is választhatóak megint. Igazánból annyi előnyét látom annak, ha nem systemd -s rendszert használok, 30-50 MB - tal kevesebb üresjárati RAM használat mellett, (Ami nem sok, mert ha XFCE-ről átvált valaki valamilyen ablakkezelőre, többet nyer) gyorsaságban észrevehető különbséget nem látok. A lényeg az, hogy a service meg a systemctl parancsok helyett teljesen más dolgok vannak, amibe egy mezei user nem ütközik bele, de ha valami nem indul rendesen, és berhelni kell, másfelé kell keresgélni a megoldásokat. Használtam én a Devuan ASCII-t elég sokáig, 100% ugyanolyan volt, mint egy sima Debian, talán ki kellene próbálnom egy újabb verziót, de mióta megint áttértem Archra, nincs többé kedvem váltani, mert mégiscsak ennek a leggyorsabb a csomagtelepítője, és az AUR-ban minden benne van, ami nincs az alap tárolóban, és 890 csomagban minden benne van ami nekem kell, nem mint a Debian, ami érkezik 2000 csomaggal, és csak akkor kezdek el csak berendezkedni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jobb lenne, ha..............

#10 Az „init” folyamatokon alapuló rendszerek igen könnyen scriptelhetőek, azaz például a rendszergazdák a szerintük a rendszerekből hiányzó „szolgáltatásokat” (folyamatokat) például bash scriptekkel tudják szabályozni. Azaz, megírnak egy saját elképzelésük szerinti scriptet, gondoskodnak arról, hogy a nekik megfelelő időpontban működjön vagy ne  működjön, és ezáltal megvalósul, az, ami nincs benne a rendszerben, egyéni kívánság. Megjelenése többféle lehet, a Debian sysvinit, az Ubuntu upstart (a sysvinit elágazása), az OpenRC (melyet egy Gentoo fejlesztő kezdett kialakítani) vagy akár az általad említett Runit. Mindezek moduláris működésúek, azaz modulokat lehet betölteni és működtetni. A modulok működtetik a szolgáltatásokat (az init.d könyvtárból vagy más szintről). Ennek sokáig hagyománya volt. Megszokták.
Az „init” rendszerek között nyilván van valami különbség, de jellemzően mindegyik modurális működtetésű. Ha utánaolvasol, a különbségek is nyilvánvalóak.
Az OpenRC-ről itt is szó van: https://wiki.debian.org/Debate/initsystem/sysvinit

A sysvinit nem moduláris, hanem szolgáltatás alapú, azaz a scripteket előre megírt szolgáltatások helyettesítik, és e „köré” épített rendszert Poettering. A systemd lehetőséget nyújt arra is, hogy te is megírj vagy szerkesssz egy-egy szolgáltatást. A systemd körüli „tiltakozás” elsősorban a fejlesztő személyének szólt vagy szól, mégpedig amiatt, hogy a jó szándékú tanácsokat sem hallgatja meg, mondhatni, csak a saját feje után megy (ez nem jó). Ettől függetlenül a systemd használatát átvette a legtöbb Linux terjesztés, megtalálva az utat, hogy beépítse és a saját szája íze szerint működtesse. Azaz, nem olyan rossz, mint a híre. Annyiban különbözik még a scriptektől, hogy egy egységet alkot, míg a script lehet például Bash, Python, Java.

Vannak ennek is, annak is hívei.

Én azt javaslom, próbálj rátanulni a systemd használatára, hiszen nagyjából ezt kapod szinte minden Linux terjesztéssel. Könnyebb megközelíteni, hogy neked melyik a jobb, ha van egy elvárás, feladat, és meg kéne oldani. Akkor megnézed, milyen lehetőségeid vannak a megoldásra az „init” illetve a systemd használatakor. Általában véve, ne rágd ezen magad, nem éri meg. Ha semmilyen elvárás nincsen. Elvárás (példa): nem működik a Bluetooth, valamit be kell tölteni, hogy működjön. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Jobb lenne, ha..............

#9 És szintén sysvinit-es? ;)

Nem, systemd.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Systemd

Én meg azt hittem, a cirka 40 MB (átlag) többlet memória felhasználás miatt utálják a systemd-t. Komplett asztali (desktop) felületeknél ez már elenyészik. Nem hatott meg a Devuan XFCE felülettel való erőforrás használata. Openboxnál már észrevehető volt a javulás. Ma elővettem a Devuan merevlemezem, mert a másik öreg Maxtor haldoklik. Meg hát úgyis szó volt itt a Devuanról. Meglepő volt, hogy nem lehet szegényre egy polybart felvarázsolni. Snap nincsen. Apt install snapd snapd: parancs nem létezik. A githubról forrásból telepítés meghiúsult, de mivel nem tudok olyan jól angolul, nem értem, mi a bánata. Találtam .deb fájlt is, ami a szokásos függőségi siralmakkal nem akar települni. legalább 7 függősége van, ami sehogyan nem telepíthető. Az apt install --fix-missing csak eltávolítja azt, ami fel akart belőle menni. Most elkezdtem upgradelni az ascii-t beowulf-ra, apt-get dist-upgrade már órák óta megy. A rengeteg lib kezdetű library frissítésbe már beleszédülök. Ha végez, meglátom, lehet-e már a polybart telepíteni, vagy használom i3-mal, az települt, de még nem próbáltam ki.   Spectrwm ablakkezelőt szerettem volna polybarral, de azt úgy néz ki csak Arch linuxon könnyű telepíteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Systemd

#13 Én meg azt hittem, a cirka 40 MB (átlag) többlet memória felhasználás miatt utálják a systemd-t.

Nem, hanem:

egyik oldal: Mivanmá, nehogy má mindent ez akarjon csinálni, már lassan átveszi a hatalmat a rendszer felett, oszt mi van, ha meggárgyul, a fél rendszerért felelős, akkor a fele rendszer oda.

másik oldal: Dejó, hogy ennyi mindent visz, ezzel nem kell foglalkozni, így jut erőforrás az egyéb ficsőrökre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Systemd

#13 Spectrwm ablakkezelőt szerettem volna polybarral, de azt úgy néz ki csak Arch linuxon könnyű telepíteni.

Szerintem, és például a Debian terjesztésen sem lehet nehéz (systemd-vel).

https://packages.debian.org/buster/spectrwm

https://packages.debian.org/buster-backports/polybar

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Systemd

#15 Amit írsz, az megint a sima systemd-s Debian mellett szól. Nálam a frissítés lefutott. Az /etc/apt/sources.list átírása beowulf-ra azután frissíttettem, jobb nem lett, de rosszabbb sem. Mintha minden ugyanaz lenne. Bár az apt upgrade parancsra a beowulfokról kéri az adatot. Egyelőre marad a Devuan, marad az XFCE és mellette az i3 tint2-vel, mert annak a paneljéhez sem találtam fontokat, csak az ikonok vannak, betű nincs. Tartalék (mentés) lemeznek így is elmegy. Egyszer majd ha ráérek, újratelepítem. Tegnap is gyorsabb lett volna a rendszerfrissítésnél. Ennyi idő alatt teljesen berendezkedtem volna Archlinuxon, vagy akár egy Voidon is.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Systemd

#16 Az egyik legnehezebb kérdés, hogy kinek, mennyire és miért tetszik egy Linux terjesztés, nagyon egyéniek szoktak lenni az elvárások, azaz, mi nem igazán tudunk javasolni neked teljesen tökéletest. Irányt lehet mutatni, ha van kívánság. A belakás is ugyanez, szerintem gyakorlat kérdése inkább, bár nem vitázni szeretnék ezzel. Például fontot könnyen találsz, ha nincs a tükrökön, akkor lemented valahova, aztán előveszed, amikor kéne.
Nekem kényelmesebb a systemd, mert ez van most, de csakis ezért. Meg lehet tanulni ezt is, amazt is, ugyanannyi idő. Még egyszer: nem állásfoglalás a bejegyzésem. ;)
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Systemd

#17 Először is kezdem a jó hírrel: A Devuan Beowulf már tartalmazza a polybart. Tulajdonképpen ezért frissíttettem, csak nem számítottam arra, hogy több, mint 2,5 óra hosszat fog tartani. Már éjfél volt, mire végeztem vele. Másnap meg már nem ezzel foglalkoztam először. Fontok itt is hiányoznak , de majd valahogy megoldom. Nem találom sehol a ttf-tonts-awesome és a JoyPixel nevű, kis ikonokat tartalmazó fontokat. (Nem találtam őket máskor Void linuxon sem). Az i3blocksnak nem tudni mi a panasza, ezért nem is tudom, mit is keressek hozzá. Az asztalok listáján kívül nem jelenik meg semmi, csak a systray, oda meg kívülről kerül be a volume-icon. De a systemd mentesek közt a Devuan, az egyetlen, amin működik az Icedtea-web, ez Void linuxon nem megy, hiába van telepítve. Az Artix meg nem automountolja a pendrive-ot. Sehogyan sem lehet megoldani, csak egyedül terminálból mennek ezek a dolgok. Devuanban nincsenek ilyen durva hibák, amit nem lehet sehogyan elhárítani. Ezért tartom meg a Devuant ezen a lemezen. Az Arch linux az tökéletes, de az systemd-s tehát ebben a témában OFF (Másik lemezem). A polybar azért jó hír, mert akkor többféle tiling ablakkezelót kipróbálhatok Devuanban is. Az ikonkákat egyelőre szöveggel helyettesítem. Lehet, hogy végleg, ha nem találok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Fontok

Meglettek hozzá a fontok is, külön kellett vadászni hozzá .deb fájlt az interneten: fonts-font-awesome_5.0.10+really4.7.0~dfsg-1_all.deb Ezzel most már vannak ikonok is. A JoyPixel csak a Magyarch időjárás scriptjéhez kell. Azt inkább kihagyom. Így is van öröm. Teljesen jó a Devuan, csak az ASCII változat már kissé öreg. A fő kérdés inkább az volt, hogy hogyan cseréljem le? Frissíttettem. Nem az tetszik nekem a Debianban, hogy a dpkg sűrűn panaszkodik hiányzó függőségekre, de ha egyszer berendezkedtem, akkor évekig nem kell semmihez hozzányúlni. Csak néha kell sudo apt-get update és apt-get upgrade: Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése       
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Systemd

#19 #18 És ennyiből áll egy rendszer belakása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Mi a véleményetek, beleírjuk

#22 Szerintem kerüljön be. Lehet, hogy rétegigény, de jó, ha ott van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve