2 linux rendszer megszüntetése

Pege képe

Fórum: 

Sziasztok.

 

Kezdtem az Ubuntuval. Zárójelben,most frissítettem (haha) 14.04-ről 14.10-re. Az eredmény:katasztrófa...):

A gépen fut egy Mint 17.1-es rendszer is, alapértelmezetten. A kérdésem,hogy miként tudom kiírtani az Ubuntut olyan módon,hogy ne kelljen a Mint-t újratelepíteni,és az legyen az egyetlen os a gépemen.

Végső megoldás lehet a teljes újratelepítés, de szívesen elkerülném az ezzel kapcsolatos macerákat. Persze, kiolvasható, hogy abszolút amatőr vagyok, nem is akarok hókoszpókuszokat, leragadnék a Mint-nél, ez világszám, szerintem.

 

Ha van egyszerű megoldás,köszönöm, ha komplikáció van,akkor kapaszkodom a segítségbe...:)

 

Pege

 Mit értesz katasztrófa alatt

 Mit értesz katasztrófa alatt? Egyébként ha az Ubuntura nincs szükséged, akkor a particióját  le tudod formázni Linux Mint alatt. Ehhez egy megfelelő eszköz a Gparted program.  Természtesen előtte a fontos anyagokat érdemes lementeni külső merevlemezre, DVD-re, valamilyen "felhős" tárhelyre (Google Drive, Onedrive, Dropbox stb.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

a grub lemaradt

Utána ki kell adni a még működő rendszer alól terminalba a sudo update-grub parancsot, különben nem fog betölteni a fennmaradt rendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Utána ki kell adni a még működő rendszer alól

"Utána ki kell adni a még működő rendszer alól"

Tehát nem szabad újraindítani a rendszert, a futó "session"-t, mielőtt kiadja, hogy: :)

sudo update-grub

A GParted.

sudo apt-get install gparted

És ezzel lehet törölni partíciót. Csak tudni kell, a *nix más elnevezéseket használ, mint a Windows (pl.), hogy melyik sdax, sdbx (az "x" az a partíció száma), stb. az Ubuntu, azt előtte az

sudo fdisk -l

kiadásával vagy más módon (Lemezkezelő: "palimpsest", "disks" - ha nincs telepítve, telepíteni kell ezek egyikét, ugyanaz, csak más az elnevezése itt vagy ott, mert az idők folyamán átnevezték) ellenőrizni kell. Nehogy a Mint legyen törölve.

Folyamat:

- Ellenőrzés, melyik partíciót kell törölni (mi a*nix elnevezése) > Lemezkezelő és/vagy "sudo fdisk -l" kimenet "nézegetés"

- Törlés (formázás vagy esetleg, ha több van, összevonás) - GParted

- A "sudo update-grub" kiadása, mely a következő újraindításkor életbe lép. Ez a GRUB frissítése a változtatásra. A Gparted létrehozza az új partíciós táblát a partíció törlésekor ... . Ha félreérthető voltam: NEM kell létrehozni új partíciós táblát a GParted menüben! Mert akkor minden elvész. Csak formázni kell (vagy csak törölni, ami a szándék - mi lenne az Ubuntu "helyén"?), a többi az alkalmazás elvégzi, mutatja is, ha a nyilat lenyitjuk a változtatások alkalmazása menüelem lenyomása után.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak megjegyezném. A 14.04

Csak megjegyezném. A 14.04 LTS rendszer. Az ilyet nem frissítjük. Ha újdonság kell, ki lehet próbálni Live-ban vagy egy külön partíción.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

re LTS

 Ubuntunál, az nem Long Term Spy? :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

 Hasonlóképpen jártam én is.

 Hasonlóképpen jártam én is. A gépben 2 db HDD van, az egyikre a Linux Mint 15 XFCE került fel, a másikon a Linux Mint 17 Cinnamon van. Itt az oldalon azt a tanácsot kaptam, hogy a két rendszer bármikor okozhat gondokat, ha összeakad a működésük. Ez után a Mint 17-ben levő Gparted-del letöröltem a lemezről a Mint 15-öt. (Sajnos a particionáláshoz nem igazán értek, így fenn maradt rajta 3 partició. Ezeket hogyan lehetne megszüntetni?) A Gpartedd-del NTFS-re formáztam a lemezt. Jó ez így?

Igaz, hogy a rendszer (talán) már nem érzékeli a Linux Mint 15 jelenlétét, de a bekapcsolásnál még mindig lehetőség van a Mint 15 futtatására is. Vajon miért? Hogyan lehet ezt is végleg elfelejtetni a géppel?

(Érdekesség képpen említem meg, hogy a Mint 17 használatánál a képernyő egy része (asztal) váratlanul sötétkék színre vált. - A frissítések rendre megvannak, a gép mindig napra kész állapotban van. Mitől lehet ez a sötétkék szín? Az egér gyors mozgatására - kicsit lassan - eltűnik ez a jelenség.)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

"Tanács"

"Itt az oldalon azt a tanácsot kaptam, hogy a két rendszer bármikor okozhat gondokat, ha összeakad a működésük."
Nem hiszem, hogy ilyen tanácsot kaptál, ugyanis ez nem igaz. Az lehetséges, hogy másvalamivel kevered. Mert a Desktop Edition (asztali környezetek) egy rendszer alatt való egymás mellett élése okozhat problémákat, de ez az asztali környezetek fejlesztőinek "hibája", azaz be kéne tartani a szabványokat.
Tehát arról beszélek, hogy van egy (nem kettő) Linux Mint-ed és erre az egy rendszerre telepítesz egy, kettő, három, .. sok asztali környezetet, például kettőt is, az Xfce-t és a Cinnamon-t.
Azonban két linux rendszer, melyek különböző DE-kel vannak telepítve, SOSEM okoz gondot egymásnak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Az alap LTS kiadásoknál

 Az alap LTS kiadásoknál miért nincs feltüntetve a támogatási idő vége ugyanúgy, ahogy Linux Mintnél?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Elnézést kérek kimarite,

Elnézést kérek kimarite, rossz volt a megfogalmazásom.

Azóta már kitöröltem a Mint 15-öt. A lemezről ugyan lekerült a rendszer, de a bekapcsolásnál még mindig lehetőség van a kiválasztására. Ezt a lehetőséget miként tudom végleg megszűntetni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Az általad törölt verzió be

 Az általad törölt verzió be van jegyezbe az úgynevezett Grubba. Ez a linux  speciális rendszerindítója. Ahhoz, hogy a törölt rendszerre vonatkozó bejegyzést ne lásd, szerkesztened kell a Grubot. Ehhez egy jó grafikus program leírása található itt. http://www.linuxbsdos.com/2013/12/14/grub-customizer-4-released-install-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

grub update

Már miért kellene szerkesztenie a grubot? Fentebb le lett írva, hogy a működő rendszer alól futtatunk egy

sudo update-grub

parancsot, és az rendbeteszi a grubot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szerintem a sudo update-grub

Szerintem a sudo update-grub a bejegyzések frissítése után frissít. A kérdezőnek még mindig megmaradt a két rendszer indítási lehetősége, holott az egyiket már törölte, és terminalban futtatta a fenti parancsot. Az indítófájl bejegyzések két esetben módosulnak, normál rendszerfrissítéskor, és kézzel történő szerkesztéskor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Grub

 A leírás alapján kivettem a nem kellő részt a listáról. Igaz, a Mint 15 "maradványát" nem mutatta. Futtattam a sudo-t is, ez után vissza állt a megszokott rend. Már mindkét lemezt hajlandó fogadni az alaplap, nem kell lehúzni a sata kábeleket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve