Linux Mint újratelepítve

kami911 képe

A hétvégén újratelepítettem a laptopomon a Linux Mint-et. Nagyjából 5 éve használom a Linux Mintet. Bár sok mindent próbáltam desktop környezetben, az Ubuntu-ról váltva ez a disztribúció jött be a leginkább. Az alapértelmezés szerinti értékeken, amúgy is csak szükséges esetben változtatok, mégis Linux Mint-nél érzem a leginkább azt, hogy megfelel az igényeimnek, és friss telepítés után is azonnal számomra jól használható rendszert kapok. Az újratelepítésnek itt volt az ideje, mert a régi rendszert, már 3 laptopon keresztül kisért, és egy HDD-ről SSD-re való költöztetést is túlélt. Ráadásul az utóbbi időben nem kíméltem a rendszert. Például Oibaf PPA-ját használtam, amivel lényegében napi frissítésű illesztőprogramokat használtam. Talán ennek, talán másnak köszönhetően nem minden esetben jól ébredt fel a gép alvó módból, Hibák voltak külső kijelzők csatlakoztatásakor, és nem tudtam működésre bírni a 18.3 alatt alapértelmezetten használt LightDM munkamenet-kezelőt. A frissítés után ezek a problémák is megoldódtak, szóval egyelőre hibátlannak tűnik a rendszer. A tehepítést nehezítette, hogy ZFS fájlrendszerrel akartam volna az SSD-re telepíteni a rendszert, de végül LVM-ekbe kerültek a BTRFS fájrendszerek:

/dev/mapper/main-root on / type btrfs (rw,relatime,ssd,space_cache,subvolid=257,subvol=/@)
/dev/mapper/main-usr on /usr type btrfs (rw,relatime,ssd,space_cache,subvolid=5,subvol=/)
/dev/mapper/main-tmp on /tmp type btrfs (rw,relatime,ssd,space_cache,subvolid=5,subvol=/)
/dev/mapper/main-var on /var type btrfs (rw,relatime,ssd,space_cache,subvolid=5,subvol=/)
/dev/mapper/main-opt on /opt type btrfs (rw,relatime,ssd,space_cache,subvolid=5,subvol=/)
/dev/mapper/main-boot on /boot type btrfs (rw,relatime,ssd,space_cache,subvolid=5,subvol=/)
/dev/mapper/main-varlog on /var/log type btrfs (rw,relatime,ssd,space_cache,subvolid=5,subvol=/)
/dev/mapper/main-varlib on /var/lib type btrfs (rw,relatime,ssd,space_cache,subvolid=5,subvol=/)

A /home -nak is hasonló módon osztottam ki helyet. Tudom, ez eltér a szokásos „/”, valamint „/home” telepítéstől és egy kicsit szerveres teleptés, de így szoktam meg. A telepítést ilyenkor félig parancssorból, félig grafikus felületről csináltam. Persze még a mount paraméterek (noexec, nodev, ro) szerveres magadásával még adósa vagyok a rendszernek, de majd azt is megcsinálom. Most kezedem végre belakni a rendszert, van amit PPA-ból telepítek pluszban (LibreOffice), van ami Snapból (PyCharm) és van amit FlatPakból telepítek. Örülök neki, hogy ilyen könnyen és gyorsan telepíthető rendszer a Linux Mint. A ZFS telepítés sajnos meghiúsult, ha érdekel titeket, arról is írhatok részletesebben.

Ti milyen rendszert, milyen partióciókkal és milyen fájrendszeren használtok? Mik azok az alkalmazások, amiket alapból telepítetek, és mi az ami nem felel meg nektek a Linux Mint alapbeállításainál?

Hozzászólások

Ez talán egy kicsit hosszabb

Ez talán egy kicsit hosszabb lesz, de csapjunk bele. Adott egy Samsung 350V5C laptop. Fő rendszer Miint 18.3 XFCE (örökölve 17.1 röl,, állandóan frissitve). A gépen még fut Ubuntu 18.04 XFCE, Archmerge valamint Windows 10 Insider, próbaképen. A problémák január közepén kezdődtek, kb. a Spectre és Meltdown sérülésekre kiadott kernelfrissitéseknek "köszönhetően" (jaj de utálom ezt a szót). Hibernálásból ébresztve egy darabig úgy csinált, mintha minden rendben volna, (van plymouth-logom, kiirja, hogy a swapról indul, aztán nagy-nagy feketeség, csak a kikapcsológomb hosszas lenyomására reagál, aztán az újrainditás persze rendben lemegy, kivéve, hogy irja az fsck javitotta a fájlrenszert. Ha egy régebbi kernellel inditom és törlöm a frissitésképen felajánlott 4.13-as kernelt, akkor szintén jó. (kivéve hogy a sérülékenység persze megmarad).

Próbáltam utána nézni, az Ubuntu-nál találtam, hogy nem egyedi a probléma, a 4.15.-ben javitották a hibát. Nosza, Ukuu, fel 4.15-ös kernel, láss csodát, hibernál rendesen. Most az a dilemmám, hogy melyik kernel maradjon a müködó 4.15-ös vagy még az utolsó müködő 4.10.0-28-generic. Szívem a 4.15 felé húz...Ott még csak a Spectre 1-es sérülékenység nincs javítva, de hát ez egy Intel B970 Sandybridge proci és még csak nem is UEFI mődban müködik, hanem 'Latency', bár nem tudom ez mennyire befolyásoló tényező.
 

A Mkntről? A Cinnamon nekem túl csicsás, a MATE nekem nem jön be, az XFCE-ben viszont mindent megtalálok, ami számomra lényeges. Érdekes, hogy a 18.04 Xubuntu viszont sok MATE elemet bepakolt (ideiglenesen? pl. ikonok, archivumkezelő és a caja is elő van készítve....) kiváncsi leszek mi sül ki ebből, dobva lesz a Thunar?

Windows? Azon kivül, hogy a frissitések borzasztó sebességgel jönnek le, szerintem egy csúnya, nehezen konfigurálható rendszert, kapunk. A leglényegesebb, hogy "okosan" megjegyezte, hogy melyik gépre települt igy regisztrációs gondjaim itt sincsenek. A legmegrázóbb élményem vele az volt hogy, szólt a külső rádió, és a Cortana pedig megmondta, hogy melyik magyar számot hallota. Na, ezt ha jobban belegondolunk, nem kéne....Meg mást se...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kami911 képe

Ez talán egy kicsit hosszabb

#2 Végül ez lett a ZFS-es megoldás: https://linuxmint.hu/blog/2019/04/zfs-boot-fajlrendszerkent

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve