Mennyire biztonságos a felhő?

tothbela48 képe

 Kedves Segítő Lányok(?) Fiúk!

Elképedve hallom, hogy az egészségügy teljes rendszerét felhőbe tették.

Laikus lévén, nem ismerem ennek biztonsági vonzatait, de:
- a hacker-ek még a Fehér Házba is betörnek,
- vannak olyan területei az egészségügynek, ahol az adattévesztés, a késlekedés emberéletet követelhet, az információ sokat érhet,
- a titkosítottság miatt, és a távoli szerverek miatt a forgalmazás lassabb a lehetségesnél,
- az óriási adatállomány miatt a hálózat fölöslegesen terhelt, pedig az egészségügyben számítógép van elég.

Kérlek benneteket, amennyiben van realitása a félelmeimnek, gondoljátok át, és a szakberkekben tegyétek azt szóvá.

Nem tudom, megvalósítható-e, hogy a veszélyes osztályok adatbázisa mindig maradjon az osztály gépén, és csak a biztonsági másolatok (amiknek tűzbiztos páncélszekrényekben jobb helyük lehet) és kommunikációs adatok menjenek a felhőbe. Netán egy-egy kórház önálló felhőt képezve.

Üdvözlettel egy laikus öreg.

Hozzászólások

tothbela48 képe

Mennyire biztonságos a felhő?

Kedves CSABRIX!

Nem látom át, hogy a valódi nevemre és a születési évemre utaló nickname mennyivel kimondhatatlanabb a csabrix-nél.

Különben nem is kértem, hogy velem a laikussal társalogjatok, hanem a szakma odafigyelését szerettem volna felkelteni.

Egyébként pedig köszönöm a szakirodalom linkjét. Részben megnyugató, hogy létezik privát felhő is. Erről nem tudtam, ezért javasoltam.

Aggályaim azért így is vannak:
- az illetéktelen behatolás könnyebbsége,
- a fölösleges hálózat terhelés,
- az adatvesztés nagyobb valószínűsége
mentén.

Figyelmedért köszönettel

Tóth Béla

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mennyire biztonságos a felhő?

#2 Kedves Tóth Béla!

Miheztartás végett közlöm, hogy a nickneved azért került említésre, mert rákattintottam a válasz gombra.
Az aláírásomba pedig ne köss bele légyszíves, mert az minden hozzászólásomnál megjelenik és vannak itt olyan felhasználók, akiknek a nevét tényleg képtelenség kimondani. Ha nem tartottalak volna válaszra méltónak, egy büdös sort se írtam volna a blogodba. Szóval inkább vedd megtiszteltetésnek, hogy egyáltalán reagáltam a felvetésedre és belinkeltem némi információt a felhő alapú számítástechnikáról.

A szakma pedig tudja dolgát szerintem. Mi itt nem forradalmárkodunk, hanem a linuxszal, mint kedvenc rendszerünkkel foglalkozunk.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mennyire biztonságos a felhő?

#2 Tévedés. Mi szeretünk társalogni.
Félreértések néha vannak, de azokat sem kell ennyire „félreérteni”. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

A világ nagy problémái

Azért nem vagyok egészen zöldfülű.

Természetesen engem sem érdekel, ki kukkolja meg a végbéltükrözési leletemet. De, ha egy szervkereskedőnek megtetszik a májam (az a rossz :-) ), és lefizeti az osztályos orvosomat érte, akkor már érdekelne, ha volna ráérésem. Az eutanázia bevezetése ellen sem azért állnak ellen, mert szadisták a törvényhozók. Hanem, mert nem találnak eszközt a visszaélések kivédésére. A mai világ sajnos a néhány szélhámos ellen kénytelen a teljes népességes sújtani korlátozásokkal.

Tudomásom szerint a felhő attól felhő, hogy az adatoknak nincs konkrét fizikai helye, hanem mindig átvándorolnak oda, ahol éppen van számukra hely. Netán a gyors elérés érdekében tükrökre. No ezt nevezem fölösleges hálózatterhelésnek. Ami persze a Google-nak, a Microsoftnak érdeke,  mert mint Bill Gates írta "Üzlet @ gondolat sebességével" alapon menet közben megcsócsálhatják, écákat adva a többet fizető segédeszköz, gyógyszer gyártóknak, CIA-nek. Így az utóbbi tudja, melyik kórházi ágyra kell vezetni a drónt. A távközlésieknek pedig érdeke, mert fogyasztói társadalomban leledzünk. Egészen addig, amíg a teljes emberiség nem követel mindenféle fogyasztói javat. És van mit elrabolni a harmadik világból üveggolyóért.

Igen, nagyon szívesen írkálok a klímahisztériáról, a migránsáradat felszabadítókról a fészbuk.kom felhőjébe. Onnan tudom, hogy olykor vannak feloldhatatlan akadályok, lefagyások. Szerencsére még nem fekszem az intenzív osztályon a monitorozóban. Így átvészelem a késlekedést. A html scriptekkel pedig bármire rávehető az én mellettem álló gépem. A nyakló nélkül érkező frissítések tartalmáról semmi elképzelésünk nincs. Tehát a tűzfal hirdetése nem más, mint "Boldogok a lelki szegények, mert övék az mennyek országa!"

Köszönet a figyelemért

Béla, az öreg

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

felhő miegymás

 Nekem kicsit már trollszagú ez a dolog. Először laikus, aztán nem egészen zöldfülű...

Arról nem is beszélve, hogy miután kap egy linket a kérdésére, leolt az aláírásomért, majd nagyképűen belinkeli, hányféle képesítése van meg harmadjára úgy köszön el xy, " az öreg"

A felhőben az adatok valóban nem (csak) egy konkrét helyen vannak, hanem több helyen redundánsan elosztva, tehát nem vándorolnak és az adatok nem vesznek el. További előnye a szerverek közötti terhelésmegosztás, amit a felhasználó nem vesz észre. Ez kifejezetten előnyös nagyvállalatoknál és az eü-ben is mert nem kell szólni: "Józsikám ugorj már át ezekkel a papírokkal a 210-be!!", hanem egyből bekerül a rendszerbe, ahonnan csak le kell kérdezni.

-Eutanázia meg mindig is volt az egészségügyben, csak ez nem tudatosult az emberekben, mivel nem aktív eutanáziát alkalmaznak (amikor szer beadása után áll be a halál), hanem passzív eutanáziát (mikor valakit lekapcsolnak a gépről, mert már nem tudnak rajta segíteni, nincs tudatánál, csak a gép tartja életben, és a gép kell egy másik betegnek).
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

Re: Felhő, miegymás

"Ez kb. harminc éve történt, csak ezt akkor még nem hívták felhőnek." - írta valaki.

Hát ettől vagyok zöldfülű!

Nem láttam át, hogy az ugyanazt (internet) átkeresztelték felhőnek csak attól, hogy valahová tettek egy tartalomjegyzéket, amiből a felhasználó tudta nélkül tudja a gépe, melyik szerveren kell keresnie a kívánt dolgot. Hasonlóan ahhoz, hogy amit Marx imperializmusnak írt le, azt most globalizmusnak nevezik, mert Marxot most nem PC felidézni.

Figyelmetlenségem abból adódott, hogy arra csodálkoztam rá, hogy cégeknek ajánlgatják a felhőt (szerverek helyett?). Gondoltam volt, hogy megspórolják a nagy központi gép  beszerzési és üzemeltetési költségeit azáltal, hogy idegen hardvereket használnak. Erre a gondolatmnetre erősített rá, hogy van globális felhő és privát felhő. Nem beszélve arrról, hogy a gugli szinte erőltetés szerűen ajánlgatja a felhőjét minden dokumentumom számára. (Gondolom a CIA által finanszírozottan.) Ha viszont minden adat ott maradna, ahol keletkezett, akkor a felhő nem más, mint egy olyan szoftver, ami segedelmével az adatok linktáblázatát és archiválási szabályrendszerét nem a házi rendszergazda készíti el, hanem globális kereskedőtől vásárolja. (Őslénytan professzorom mondta: az embert az állati sorból a lustsága emelte ki. Inkább mindent kitalált, csak ne neki kelljen gyűjtögetni, vadászni. :-) )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Re: Felhő, miegymás

#6 Most, hogy ide írsz "felhőt" használsz.

Javaslom, a sötétség oszlatására:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Felhőalapú_számítástechnika
https://pcworld.hu/kozosseg/a-legjobb-felho-alapu-tarhelyek-2015-ben-160...
http://24.hu/tech/2014/09/10/szoval-akkor-mi-is-az-a-felho/
https://azure.microsoft.com/hu-hu/overview/what-is-cloud-computing/

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
tothbela48 képe

Re: Felhő, miegymás

#6-hoz köszönettel

Ezt áttekintve is úgy tűnik nekem, hogy nem nálam van a sötétség.

De talán abból fakad a baj, hogy a fiatalok naívak, hisznek abban, amit nekik mondanak, nincs még tapasztalatuk a dolgok mögötteseit is látni, becsülni.

Egyébként ez nem is generációs, hanem fajbeli, evolúciós hiba(?). Etológiai kutatók  vizsgálták a tanító iránti bizalom mélységét. Az állatkölykök ha tanultak valamit, kezdetben mindig ellenőrző lépéseken keresztül alkalmazták. A saját tapasztalás mélyítette el a tudásukat. Az embergyerek nem így tesz. Vakon hisz a tanítójában. Azonnal, ellenőrzés nélkül alkalmazza azt, amit mutat neki az, akiben hite szerint megbízhat. (Utólag jutott eszembe egy érdekes gondolat az evolúció "hibájá"-val kapcsolatban. A tanítóba vetett bizalom egy a fejlődés sebességét növelő, pozitív, magasabb fejlettségi szintet képviselő természeti tényező. Mivel az evolúció materiális jelenség, számára nem létezik, kezelhetetlen az erkölcs kategóriája. Az erkölcstelenség emberi szülemény.)

Gyengébbek kedvéért konkrétabban. 'Most, hogy ide írsz "felhőt" használsz.' Így igaz. A linuxmint.hu oldal üzemeltetője különböző partnerei szerverének a tulajdonosai által éppen nem használt fizikai területén tárolja az oldal különböző részleteit. Azért nem feltehetően egyetlen szerveren, mert nagyon régi az oldal, és az időközben változó érdekek mentén feltehetően változtattak a szerverek fizikai részeinek használói közötti megosztásán. A facebook-nál talán szemléletesebb a kép, mert akkora adatbázishoz elegendő méretű szerver csoport nem is képzelhető el egy szűkebb körben. Elképzelésem szerint akkor nevezték el és programozták át a rendszert felhőnek, amikor a partner azt mondta: "Bocs haver, költözz máshová, mert nekem is kell most már a hely a saját szerveremen." Nos hát az átköltöztetésnek, az átlinkelésnek még a szervezése is emberi munkával meglehetősen fárasztó, hát még a biztonságos levezénylése! Tehát a felhő attól felhő, hogy fizikai helyét tekintve vándorol, miközben a lényege változatlan. Az én paranoiám szerint pedig bárhol kipotyogtathat magából ezt-azt. Persze feltehetően alátartja a markát az üzemeltető ilyen vagy olyan érdeket védve. :-)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Re: Felhő, miegymás

#7 tresor hozzászóláshoz és a tiedhez is:
A felhő jellemzően nem azért létezik, hogy weboldalak részeit alkossák belőle, hanem hagyományos értelemben olyasmi, mint például egy hűtőrekesz, polc a szekrényben, vagy szatyor. Utóbbiak tartalmai (az adatok) lehetnek egy szerveren, de ha több szerveren vannak (mondhatni, megszámlálhatatkan szerveren vannak), akkor beszélünk felhőről.
Amire te gondolhatsz,
-- az a reklám bannerek oldalba építése,
-- vagy még inkább az, hogy egy -közösségi vagy hír- oldal chat, kép (megjelenés), levelezés részei vagy éppen, hogy megjelenik valami egy 'Friss' tartalom listában esetleg külön szerveren van.
Ha több szerver lát el egy weboldalt, az(ok) legtöbbször nem felhő (tárhelyek). :)
A felhő, mint fogalom, és annak fizikai valósága általában egy szolgáltatáshoz kötődik, ami egy online postafiók, vagy egy kifejezett tárhely szolgáltatás ..., de linkeltünk több leírást arról. Csak még szerintem nem tiszta egészen neked.

A Linux Mint weboldal nincs több szerveren és nem vesz igénybe felhő szolgáltatást.

Térjünk vissza az eredeti kérdéshez:

Elképedve hallom, hogy az egészségügy teljes rendszerét felhőbe tették.
-- nincs semmi ebben. A tudományos fejlődés során először az orvoslás sem állt biztos alapokon. Nem is olyan régen, még a sugárfertőzésre sem tudtak biztos gyógymódot: https://hu.wikipedia.org/wiki/Majak
-- a felhő nem kevésbé biztosnságos, mint más tárhelyek.

Laikus lévén, nem ismerem ennek biztonsági vonzatait, de:
- a hacker-ek még a Fehér Házba is betörnek,
     -- akárhova, de a biztonságot lehet fokozni, a felderítés idejét csökkenteni
- vannak olyan területei az egészségügynek, ahol az adattévesztés, a késlekedés emberéletet követelhet, az információ sokat érhet,
     -- a felhőben tárolt adatok célszemélyhez eljutása egyáltalán nem lassú, az adatvesztés nem áll fenn
- a titkosítottság miatt, és a távoli szerverek miatt a forgalmazás lassabb a lehetségesnél,
     -- előbbit idevéve, és még: általában pár MB adat mozog, annak továbbitása nem lassabb a legtávolabbról sem. A titkosítás nem lassú művelet.
- az óriási adatállomány miatt a hálózat fölöslegesen terhelt, pedig az egészségügyben számítógép van elég.
     -- a terhelés elosztás egy ismert informatikai megoldás. ... használják. A felhő megoldások fő lényege a terhelés megosztás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

Re: Felhő, miegymás

Nem vitatkozásképp, csak megjegyzem.

A valószínűség és a biztonság két különböző fogalom. Például. tömeggyártású menekülő készülékek gyártási hibáinak kiszűrésére muszáj megadni egy értelmes mintavételi számot, mert nem ellenőrizhető minden egyes darab. Különösen, ha az ellenőrzés nem olható meg roncsolásmentesen. Ugyanakkor a hiba halálos is lehet, miközben éppen az életét védené a viselőjének. Volt is egy haláleset egy évtizede egy bányában. A bányamentő készüléke meghibásodott, de a személy azt hitte, hogy csak elfáradt, azért van rosszul. Be akarta fejezni a dolgát, és így megfulladt a le nem kötöttt szén-dioxidtól. Mert eszébe sem jutott, hogy a készülék hibás lehet. A megoldás az olyan vizsgálati rendszer alkalmazása, ahol az időszakos ellenőrzés eredménye kumulálódik (természetszerűen, nem csak azért, mert úgy számolom), és így a gyártási technológia lehetséges hibájára már érvényesül a nagy számok törvénye.

Egy közérthetőbb példa. A természet gondoskodott a kockázat fogalmának kezeléséről. Egy 10 cm magasra alátámasztott pallón bárki kényelmesen átsétál. Két emelet magasan már nagyon kevesen képesek rá. Pedig a gépies (pszichés befolyás kizárva, pl. behúnyt szemmel, nem tudván, hogy most 2 emelettel feljebb vagyok) félrelépés valószínűsége ugyanaz. A kibic alkatú kíváncsan várja, átér-e a bátor vállalkozó. A félős oda sem mer nézni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Re: Felhő, miegymás

#8  blablabla
Be lehet fejezni a trollkodást és el lehet kezdeni tanulni az alapszintű dolgokat ha már olyan jó képességű vagy. Mondjuk digitális technikát (ellenőrző bitek, hamming-távolság és egyéb finomságok). Szakma tudja a dolgát és [pont].

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

Re: Felhő, miegymás

A szakma igen, tudja a dolgát. Csak nem midegyik öntelt vagy önérdekű "művelője".

Előbbi példámnál maradva, a menekülőkészülék gyártójánál a minőségellenőrző laboratóriumba a gyártósor premizált művezetője "választotta" ki a sorozat mintáját és vitte a laboratóriumba.

Az államtitkár szerint már második hónapja működik az EESZT. De tegnap még mindig papíron adta a recemptet a háziorvos asszisztense. KIszerint összeomlott a rendszer. Én ugyan be tudok lépni magamhoz. De nézegethetem a semmit.

Nem ez lenne az első, amikor összesúgnak a hivatalnokok: "Csak Viktor meg ne tudja!"

Üdv! Befejezem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Re: Felhő, miegymás

#9 Nem szándékom folytatni és örülök, hogy te is befejezted a témát. Vannak hozzáértő emberek is, azaz, akikben van hivatástudat. Hogy ő mennyire érvényesülnek, az néha vagy sokszor 'más kérdés'. De ezzel nem tudsz mit kezdeni, és az ilyesféle téma tényleg nagyon nem ide való, meg nem is élvezetes téma. Másrészt, a felhő jól 'össze van rakva', aggódás felesleges .. ez irányban. De ..., én például fiatalabb koromban bezúzattam egy üveggyár teljes éjszakai termelését -mármint, amihez 'közöm' volt éjszakásként- a nappalos kolléganővel, aki ott ('vidéken') otthon volt, én kiküldetésben: ő döntött, én csak jeleztem a gondot és hogy' a műszakvezető (erős berúgás [alkohol] esete miatt ;)) nem volt vitakész. Mert az ellenőrzés volt a dolgom (minőségi), és a kolléganőnek is, mindketten ugyanolyan beosztásban (elég alacsonyban). És mert az áru, úgy ahogy volt, a súlyos hibákkal, nem mehetett exportra (és mert az volt a dolgunk, hogy normálisan végezzünk a feladatunkat). :) Vége

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

Re: Felhő, miegymás

Bocsánat, hogy mégsem teljesen fejeztem be. Utólag kaptam megbízható információkat. Igaz, nem közvetlenül felhő ügy, de az EESZT-ről és a szakma megbízhatóságáról szól.

Az EESZT az üzembehelyezés napján, nov. 1-én összeomlott. azóta sem működik sehol.

Az egyik apró buktató, hogy pl. egy kórház 300 számítógépe különböző állapotú egyedi PC. Nem a szakma tehet arról is, hogy ezek nem terminálok egy erős szerveren?! Nyilvánvalóan a 300 gép és az érte járó baksis jóval több forint volt.

Az élelmes kollégák sorra tarhálják a kórházakat felajánlani, hogy milliókért megszervezik a házon belüli biztonságot. Holott a felettes szerv kiadta, hogy semmilyen kapcsolódó megrendelést senki nem tehet, mert a komplett rendszer központilag van fizetve.

A teljes rendszerbe belefogalmazták, hogy 5 évre visszamenőleg fogja tartalmazni az adatokat. Ki fogja feltölteni a 10 millió lakos 5 évnyi adatát? Az egészségügynek nincs rá kapacitása. Vagy majd öt év múlva fog bekövetkezni? De a rendszergazda már most tartja a markát.

Tény, hogy vidéki vagyok. De tovább látok az orromnál. És csak kizárólag akkor fogom elfogadni, hogy felhőbe tegyenek nagy biztonságot igénylő adatokat, ha már minden hekker eltűnt a Földről. Addig úgy tekintek rá, nint az ipari kémkedés újabb ármánya. És minden követ meg fogok mozgatni, nehogy az atomerőmű is felhőből legyen irányítva. A szórakoztató ipar működési területeként semmi kifogásom. És elégedjenek meg az oligarchák és lobbereik az onnan származó extraprofittal. Az sem kevés.

Köszönöm a beszélgetést. Sokat tanultam!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve