Linux Mint XFCE kontra Xubuntu

 A nepokban volt egy kis időm, így összehasonlítottam a két rendszert. A Linux Mint 17 egy régebbi laptopon napi szinten, a Xubuntu 14.04 pedig  tesztszerűen időszakosan egy Vmware virtuális gépen fut Windows 10 Pro asztali gazda gépen.  Előbbi miatt XFCE asztali környezetet választottam. Így esett a választásom a Xubuntura. Kiváncsi voltam, hogy a két rendszer miben hasonlít, és tér el egymástól.

Elöljáróban leszögezném, hogy napi használatban szeretek stabil rendszereket használni, ugyanakkor szívesen kisérletezem is. Ezért például az asztali gépen a Windows 10 Pro első nagy novemberi frissítését elhalasztottam, és csak két hete települt, ugyanakkor egy másik virtuális gépen Manjaro XFCE fut, ami viszont köztudottan gördülő kiadási modellt használ, tehát mindig a legújabb csomagokkal frissül.  Az asztali felületre való belépés után nem sok különséget veszünk észrek. A Gnome, KDE, Cinnamon, Mate stb.  grafikus környezethez szokott szemnek elsőre furcsa lehet az XFCE egyszerű, de letisztult kinézete.  Az első fő különbség az, hogy a  tálca LM esetében alul, Xubuntunál pedig felül helyezkedik el. Mindkettőnél ennek bal sarkában van a rendszermenü, jobb oldalán pedig az értesítési ikonok. Ez utóbbiak közül van olyan, aminek a kinézete különbözik, például ilyen a frissítéskezelő. Az asztal  legfontosabb elemei (kuka, saját mappa stb.)  hasonlítanak egymásra. A menü szervezése a két rendszeren szintén hasonló elveket követ, és logikus felépítésű. A Windowsról áttérőknek könnyű megszokni. Az LM és Xubuntu szoftverkezelő illetve szoftverközpont kinézete kicsit különbözik, de  hasonlóan logikával működnek. Személy szerint nekem a Xubuntué talán egy kicsit jobban tetszik, de ez termézetesn szubjektív. Mindkettő mögött a háttérben az apt-get  működik. Érdemes  egyébként a főbb, terminálban használható parancsok használatát megtanulni, mert némely esetben gyorsabb valsmit végrehajtani, mint  a grafikus felületen.Azt gondolnánk, hogy mivel az LM XFCE és a Xubuntu felülete kicsit eltér, akkor a motorháztető alatt nagyobb különbségek vannak. Ez nem feltétlenül van így, mivel mindkettő az Ubuntu hosszú idejig karbantartott kiadásán alapul. Emiatt a parancsok használata, programok telepítése azonos. Itt értünk egy lényeges ponthoz, ugyanis a LM 17 XFCE öt évig támogatott, míg a Xubuntu 14.04 3. Ez azért érdekes, mert mindkettő az Ubuntu 14.04 LTS (long term support= hosszú távú támogatás) kiadáson alapul.

Összefoglalva. A két disztribució közötti választás, mint az élet sok területén, szubjektívm vagyis egyéni. Én három szempontot emelnék ki. A Linux Mint  már telepítés után több zárt programot tartalmaz, tehát  kicsit kulcsrakészebb, mint a Xubuntu például ilyen a flash plugin Chromium böngészőre. Az Ubuntu mögött nagyobb létszámú közösség áll, de ez természetes, hogyha arra gondolunk, kicsit előbb indult, mint a Linux Mint. Ugyanakkor a támogatási idő két évvel hosszabb az LM-nél.

Aki pedig a LInux Mintet, vagy Xubuntut használva kedvet kap a linuxhoz, eljuthat a Debianhoz, amin mindkettő alapul.