FMVC codec lejátszása Linux alatt.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }Ennek a blognak a megírására az késztetett, hogy vannak olyan AVI formátumok, melyek a címben említett kodekkel készültek és a letöltési linken a lejátszási útmutatójukban gyakran az szerepel, hogy „A speciális videó codec miatt a videók lejátszásához Windows operációs rendszer szükséges.” (A szövegre ráguglizva meglepően sok ilyen szvsz vérlázítóan pökhendi bejegyzés található.)

Igaz, ami igaz, a Videolejátszó kétségbeesetten keresi a megfelelő codecet a lejátszáshoz, eredmény nélkül, akárcsak a VLC. Utóbbi esetében a fejlesztő explicit ki is jelenti, hogy ezt a codecet ők nem dekódolják: forum.videolan.org/viewtopic.php

Mindenekelőtt itt van két rövid referencia videó: samples.mplayerhq.hu/V-codecs/FMVC/    , akik ezeket élből le tudják játszani, azok itt abba is hagyhatják az olvasást.

A megoldást az MPLayer lejátszó www.mplayerhq.hu/design7/news.html szolgáltatja, azonban némi finomhangolás kell ahhoz, hogy alkalmassá tegyük a codec lejátszására.

Elsőként akkor jöjjön a telepítés. Az FMVC codec lejátszásához mindenképpen szükséges az MPLayer GUI felülete is, enélkül nem megy! Miután a GUI is telepítésre kerül, kell hozzá skin is, tehát három komponens telepítése kell hozzá. Telepíteni lehet a Szoftverkezelőből, Synapticból, vagy terminálablakból is, én az utóbbit mutatom itt be egy lépésben:

sudo apt-get install mplayer mplayer-gui mplayer-skins

 De itt még ne indítsátok el, ld. később.

 Most hogy ez megvan, érdemes bekukkantani az Mplayer honlapjára a codecekhez: www.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs , hogy mi az utolsó „all-in-one” verzió. Jelenleg a 2011.01.31-es, tehát akkor telepítjük ezeket egyetlen paranccsal:

cd ~/ && sudo mkdir -pv /usr/local/lib/codecs && wget http://www.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/all-20110131.tar.bz2 && tar -xf all-20110131.tar.bz2 && sudo cp -v all-20110131/* /usr/local/lib/codecs

Most jön a finomhangolás. Próbaképpen el kell indítani a Mplayer-t. Amennyiben skin PNG hibaüzenetet ad, annak egy bug az oka, át kell konvertálni a skin-ben találhaó PNG-ket PNG24 formátummá ( bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/mplayer/+bug/1218510/comments/9 ) azaz:

cd /usr/share/mplayer/skins/default; for FILE in *.png ; do sudo convert $FILE -define png:format=png24 $FILE ; done

Most már mennie kell, igaz, a kodeket még nem „viszi”. Ehhez kell az utolsó két finomhangolás:

- a codecet át kell nevezni kisbetűs kiterjesztésre:

cd /usr/local/lib/codecs

sudo mv fmcodec.DLL fmcodec.dll

- codec könyvtárat nem a default helyen keresi, ezért kell egy symlinket is gyártani:

/usr/local/lib/codecs -ről symlink készítése, „codecs” néven, ide: /usr/lib

Most már el kell indulnia. Jó szórakozást!