TANULJUNK! - Codeacademy

Kabika képe

 

Manapság a programozás (kódolás) lassan olyan alapvető készségnek számít, mint az írás-olvasás. Nem kell azonban arra gondolni, hogy mindenkinek programozó matematikusi magasságokba kell emelkednie… Arról van szó, hogy a technológia egyre jobban behálózza életünket, az “okoskütyük” már mindenhol elérhetőek, behálózzák életünket, és ez kiszolgáltatottá is teheti az embereket. Hiszen ha nem értjük, hogy “micsinál a hogyishíjják”, akkor elkerülhetetlen, hogy néhányunknál felmerüljön egy kis bizonytalanság, félelem az irányába.

Az általam leggyakrabban hallott hiba a számítógépekkel kapcsolatban: “nem azt csinálja, mit én akarok”. És ez nem véletlen. A számítógépen programok futnak, amiknek a használatát meg kell tanulni. Ezeket a programokat emberek írták úgy, ahogy nekik (illetve a felhasználói felületet tervezőknek - UI designer) logikus volt.

A UI-deigner témakörben nem tudok segíteni, azonban abban igen, hogy megérthesse mindenki, hogy milyen eszközökkel dolgoznak a programozók.

Fontos, hogy az oldal inkább olyanoknak való, akik már (papíron) felnőttnek számítanak. Gyermeked van? Esetleg más fiatalnak szeretnéd bemutatni a programozást? Javaslom a code.org-ot (magyarul is elérhető).

Mi is ez a Codeacademy?

“A Codecademy egy online interaktív platform, ami ingyenes kurzusokat kínál programnyelvek tanulására, mint Python, JavaScript, Ruby, valamint HTML és CSS.” - Wikipédia

És valóban. Tömören összefoglalva ezt tudja. Azonban nagyon jó motivációt is nyújt, ugyanis folyamatosan figyelemmel tudjuk tartani a haladásunkat, az egyes leckék jól vannak összerakva, ha elfelejtenénk valamit, könnyű ismételni, és a végén egy erős alappal indulhatunk tovább.

Mindig a saját szabadidőnk alapján haladhatunk, senki nem siettet, bármikor folytathatjuk a korábban otthagyott folyamatot.

Emellett megjelenik a gamification* is, plecsniket és pontokat is gyűjthetünk vele! :)

* Tudom, hogy nem szép szó, de nem tudok jobb kifejezést… (Update: a Wiki sem… :) )

Rendkívül jó felülettel rendelkezik, könnyen áttekinthető, szemléletes példákkal, adott esetekben azonnal tesztelhető kóddal, folyamatosan frissülő eredménnyel.

Ahogy azt a képernyőképeken is látni, angol a felület. Ez nem valószínű, hogy változni fog, így aki nem értené, javaslom, hogy a Duolingo-val kezdjen el angolul tanulni! :)

Miért érdemes?

Mint azt már írtam a bevezetőben, a kódolás egy olyan tudás, amelyet mai világunkban mindenképpen érdemes legalább alapszinten megtanulni. Könnyebb lesz tőle az élet. Illetve menőbbek leszünk (mint Szingapúr miniszterelnöke).

Végül pedig ki tudja? Lehet, hogy a jövőben egy olyan munkahelyre kerülünk, ahol előnyt jelenthet az ilyen jellegű tudás. Azt mondják, hogy csak az első programnyelv nehéz, a többit már sokkal könnyebben tanulja meg az ember.

Miket tanulhatunk?

Fontos, hogy alapvetően olyan nyelvekkel találkozhatunk a Codeacademyn, amelyeket a Linux Mint (és még sok más szabad szoftver) is alkalmaz (a Linux Mint esetében ezek a C, a Javascript, a Python, és a PHP, ezeket - a C kivételével - megtalálhatjuk a Codeacademyn is).

Két fő csoportba vannak osztva a megtanulható témakörök, ebből az egyik a webfejlesztői (itt megtalálható többek között a HTML, a CSS, az AngularJS, a Java, a Ruby on Rails használata), a másik pedig a programozói nyelvek (HTML+CSS, JavaScript, jQuery, PHP, Python, Ruby).

Kedvet kaptál?

Semmi dolgod nincs, regisztrálj! www.codeacademy.com

Lehet, hogy egy kis idő múlva már a következő Linux Mint fejlesztőt köszönthetjük benned?

Sok sikert!

 

 

Hozzászólások

RE: TANULJUNK! - Codeacademy

@#0 Kicsit hadd vitatkozzak. A programozás az nem kódolás. A kódolás, az már az előzetesen megtervezett program (folyamat ábra, struktogram, stb...) valamilyen programozási nyelven való megírása.

Egyébként tisztelet minden írásodért.

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (2 szavazat)
Kabika képe

RE:RE: TANULJUNK! - Codeacademy

Tudom. Csak a codeacademyhez akartam kötni valahogy

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)