Battle.net kliens telepítése Linux Mint 17.3 alá

Kabika képe

battlenet.jpgNagyon sok embert az tart vissza a Linuxra (és ezen belül a Mintre) történő váltástól, hogy a játékai nem fognak futni rajta. Ez nem teljesen igaz. A Steamen már több, mint 3500 cím található meg SteamOS-re és Linuxra, és ez a szám folyamatosan növekszik. Emellett a kevésbé ismert GOG.com is több, mint 1300 DRM-től mentes címmel rendelkezik kedvenc rendszerünkre. Azonban az egyik legnépszerűbb platform, a Battle.net nem érhető el. Ezen ugyan nincsen sok cím, azonban elég nagy nevek vannak ahhoz, hogy foglalkozzunk vele.

Előkészületek

Ha a számítógépünk Windows alatt képes volt futtatni a játékot, nagy eséllyel képes lesz futtatni Linux Mint alatt is. Azonban előfordulhat, hogy valamivel lejjebb kell venni a beállításokat. (Ez velem nem fordult elő, de Windows alatt sem UltraHD játékos voltam, inkább a játékélményt keresem mindenhol…)

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az Intel CPU és NVIDIA GPU kombinációk működnek a legjobban jelenleg, azonban az AMD mérnökei is folyamatosan dolgoznak a Linuxhoz írt meghajtóikon, így elképzelhető, hogy ez változhat a jövőben.

196.jpg

A windowsos kliens telepítéséhez szükségünk van a WINE minél újabb stabil verziójára. Az egyszerűség kedvéért a PlayOnLinux segítségét fogom használni, amely gyakorlatilag egy grafikus felület, amelynek segítségével minden programhoz könnyen testre szabhatjuk a WINE-t.

A magam részéről szeretem a legfrissebb stabil verziót használni, ehhez azonban hozzá kell adnunk a PlayOnLinux tárolóját a rendszerünkhöz. (Amennyiben valakinek elegendő a Linux Mint szerverein elérhető verzió, úgy telepítheti közvetlenül a Szoftverkezelőből is, csak rá kell keresni a “playonlinux” kifejezésre.)

A legfrissebb verzió telepítéséhez meg kell nyitni egy terminált, és a következőket begépelni soronként:

wget -q "http://deb.playonlinux.com/public.gpg" -O- | sudo apt-key add - sudo wget http://deb.playonlinux.com/playonlinux_trusty.list -O /etc/apt/sources.list.d/playonlinux.list
sudo apt-get update && sudo apt-get install xterm playonlinux

Mindegyik sor után Entert kell nyomni,megvárni, amíg lefutnak a parancsok, és ezután a Menüben a játékok között meg fog jelenni a PlayOnLinux:

01-playonlinux-menü.png

(Az élesebb szeműek kiszúrhatták, hogy a fenti parancsokkal telepítjük az xterm csomagot is, erre szükség van a PlayOnLinux futtatásához.)

Emellett töltsük le a Battle.net klienst is, jegyezzük meg, hogy hova mentjük, erre szükségünk lesz a következőkben.

A PlayOnLinux beállítása

Ha telepítettük a PlayOnLinuxot, akkor még szükséges egy kis beállítás…

Telepíteni kell egy WINE környezetet (nálam a legfrissebb stabil 1.8-as vált be, ha valaki szeretne, kísérletezhet nyugodtan), ezt az Eszközök - Manage Wine Versions menüpontra kattintva lehet elkezdeni:

02-manage.png

Ezután megjelenik egy ablak, amelyiknek a jobb oldalán meg fognak jelenni az elérhető WINE verziók, itt az 1.8-staging-et kell kiválasztani és a balra mutató nyíllal telepíteni:

45.png

Fel fog ugrani egy ablak, a Következő gombra kattintva elindul a telepítés, ehhez nincs semmi másra szükség, csak egy kis zöld teára (sávszélességtől függ...) Ha megtörtént a telepítés, akkor bezárhatjuk az ablakot.

A Battle.net kliens telepítése

Végre… Eljutottunk idáig is. A PlayOnLinux készen áll a Battle.net fogadására. Ehhez semmi mást nem kell tenni, csak rábökni a nagy plusz gombra felül középen (Telepítés felirattal):

40.png

Ezután pedig a felugró ablakban alul az “Install a non-listed program” (Nem felsorolt program telepítése) szövegre kattintani:

46.png

Ezután meg fog jelenni két ablak, jogi és egyéb szövegekkel, ezeken tovább lehet lépni nyugodtan (ha nem szeretnénk látni ezeket a jövőben, akkor a jobb alsó sarokban be lehet ikszelni a jelölőt). Ezután kezdődik maga a telepítés.

Az első ablakon a Következő gombra nyomva megjelenik az első beavatkozást igénylő dolog, miszerint ki kell választanunk, hogy egy új programot szeretnénk-e telepíteni (Install a program…) vagy egy meglévőt módosítani (Edit or update…):

06.png

Most telepíteni szeretnénk, így az “Install a program…”-lehetőséget kell kiválasztani és rányomni a Következőre. Ezután egy nevet kell adni a gépnek, legyen ez battle.net az egyszerűség (és a jövőbeli könnyű megtalálás) kedvéért.

Ezután a választóablakokat hagyjuk alapértelmezésben, 32 bites verziót válasszunk ki és kortyoljunk egyet a teánkból. Ha ezzel megvagyunk, a következő ablak fogad minket:

29.png

Itt a Tallózás gombbal keressük meg a lementett telepítőt, válasszuk ki és a Következő gombbal indíthatjuk is a telepítést, ami után már a megszokott felület fogad minket:

23.png

Ezek után egy egyszerű windowsos telepítés következik (végigkattintgatjuk anélkül, hogy bármit elolvasnánk… :) ), és a következő ablak fogad minket nemsokára:

54.png

És ha ezzel megvagyunk, akkor nincs más hátra, mint a játékok telepítése… :)

17.png

Megjegyzések

Ha korábban telepítettük a WINE-t (mondjuk ezért), akkor előfordulhat, hogy rossz WINE verziót választ ki automatikusan a program… Ekkor annyit kell tenni, hogy rákattintunk a fogaskerékkel ábrázolt “Beállítás” gombra, kiválasztjuk a megfelelő gépet és a képnek megfelelően átállítjuk a WINE verzióját:

26.png

Ha zavar a plusz ablakkeret, akkor könnyen ki lehet azt kapcsolni ugyanitt, csak a Wine fülre kell kattintani, itt a Configure Wine gomb megnyomása után betöltődik a WINE beállításait tartalmazó ablak, aminek a Grafika fülén ki kell venni a pipát a “Megengedi az ablak kezelőnek, hogy díszítse az ablakokat” lehetőség elől:

13.png

Ezután a Windowson megszokott módon jelenik meg az ablak:

37.png

Végszó

Mindenkinek jó játékot! Találkozzunk Azerothon. Vagy Mar Sarán. Esetleg Sanctuaryn.

En Taro Adun!

59.png